ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πύρινα μέτωπα στην Αχαΐα

Παρεμβάσεις από το ΚΚΕ, τον δήμο Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο Οικοδόμων

Ο δήμαρχος της Πάτρας, Κ. Πελετίδης, στο μέτωπο κοντά στην πόλη
Ο δήμαρχος της Πάτρας, Κ. Πελετίδης, στο μέτωπο κοντά στην πόλη
Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε χτες και η Αχαΐα, καθώς μαίνονταν τουλάχιστον δύο μεγάλες πυρκαγιές, στη Δροσιά και στην Ελικίστρα.

Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί σε δασική έκταση στην τοπική κοινότητα Δροσιάς Ερυμάνθου, όπου επιχειρούσαν 47 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Μάλιστα, δόθηκε εντολή για μερική απομάκρυνση κατοίκων της κοινότητας Δροσιάς λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι κάτοικοι. Το πύρινο μέτωπο βρισκόταν σε χαράδρα, αλλά οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν ισχυροί.

Λίγο μετά τις 7 μ.μ. δόθηκε εντολή εκκένωσης σε πάνω από δέκα οικισμούς: Πτέρη, Στρυβογά, Κάτω Δροσιά, Πηγάδια, Μπαράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάσι, Καρπέτα και Αγία Τριάδα.

Το βράδυ η φωτιά στη Δροσιά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων κατευθυνόταν σε περιοχή κοντά στον νομό Ηλείας.

Οι 95 πυροσβέστες με τα 35 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων αλλά και έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα προσπαθούσαν να ανακόψουν την πορεία του μετώπου που κινούνταν προς τους οικισμούς. Πιθανή απομάκρυνση κατοίκων αναμενόταν για Χριστοπουλέικα και Στριβογάκη.

Αλλη φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε αγροτική και δασική έκταση στην περιοχή Ελικίστρα κοντά στην Πάτρα, όπου και εκεί δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση για Ν. Σούλι και Ρυάκι. Ακόμη ζητήθηκε να εκκενωθούν σπίτια στην Εγλυκάδα. Στην περιοχή βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις που βοηθούσαν στην εκκένωση, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχιζαν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να μην απειληθούν κατοικημένα σημεία. Στην αρχή στη μάχη είχαν ριχτεί 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και έξι αεροσκάφη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν σημειωθεί ζημιές σε σπίτια. Αργότερα, οι φλόγες πέρασαν από το νεκροταφείο της περιοχής και πλέον, λόγω της αλλαγής διεύθυνσης των ισχυρών ανέμων, κατευθύνθηκαν προς το Νέο Σούλι. Συνολικά, στην περιοχή επιχειρούσαν 70 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Λόγω της πυρκαγιάς έκλεισε η περιμετρική, στο ύψος του Γλαύκου, εκκενώθηκε δε ο καταυλισμός των Ρομά στον Ριγανόκαμπο.


Εως το βράδυ συνεχιζόταν η μάχη με τις φλόγες στην Αχαΐα, με τους κατοίκους διαφόρων περιοχών να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και άλλους να είναι σε ετοιμότητα, καθώς τα πύρινα μέτωπα πλησιάζουν οικισμούς.

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Πατρέων ενημερώνει τους πληγέντες ότι μπορούν να επικοινωνούν για παροχή βοήθειας και φιλοξενίας με τον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων στο τηλέφωνο 2610.342.995 και παράλληλα ενημερώνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων ή επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές καλούνται να υποβάλουν αίτηση στα Γραφεία του Ανατολικού Διαμερίσματος (Εγλυκάδος 98, τηλ. 2610.225.031) και στην κοινότητα Σουλίου (Κοιμήσεως Θεοτόκου, Σούλι, τηλ. 2610.640.157).

Παράλληλα καλεί τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά «να παραμείνουν σε εγρήγορση καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου 24ωρου και να ελέγχουν τα κτίριά τους (οικίες και λοιπές εγκαταστάσεις) για τυχόν αναζωπυρώσεις. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κεραμοσκεπές και στη βλάστηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 ελαφρά τραυματίες, εκ των οποίων δύο πυροσβέστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ρίου.

Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε άνδρα, κάτοικο της περιοχής, με θλαστικό τραύμα. Ευτυχώς, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα

Ομάδες πυρόσβεσης του Εργατικού Κέντρου
Ομάδες πυρόσβεσης του Εργατικού Κέντρου
Στο πλευρό των πυροσβεστών και της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Αχαΐα, η αγωνιστική δημοτική αρχή της Πάτρας και φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Καραθανασόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και ζήτησε την άμεση κινητοποίηση όλων των απαραίτητων μέσων και προσωπικού για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών, προκειμένου πρώτα και κύρια να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να μην καταστραφούν περιουσίες.

Στα μέτωπα βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Στη Δροσιά πήγε ο Τάκης Σκιαδάς, δημοτικός σύμβουλος Ερυμάνθου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η δημοτική αρχή της Πάτρας, με τον αγωνιστή δήμαρχο της πόλης, Κώστα Πελετίδη, βρέθηκε κοντά στους πυροσβέστες και διέθεσε όλα τα αναγκαία μέσα του δήμου προκειμένου να συνδράμει την προσπάθεια περιορισμού της φωτιάς.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το Συνδικάτο Οικοδόμων διέθεσαν ομάδες πυρόσβεσης που συνέδραμαν τη μάχη κατά της φωτιάς στους οικισμούς Σουλίου, Ριγανόκαμπου, Ελικίστρας.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΑ
Το «success story» δεν έχει καμία βάση

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο διήμερο συνεχίζουν να καταστρέφουν δάση και δασικές εκτάσεις, σε ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Αποδεικνύεται ξανά πόση αξία έχουν τα «παχιά λόγια» της κυβέρνησης περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού», «νέων επιχειρησιακών σχεδίων», «αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας», την ώρα που η πρόληψη παραμένει αποδυναμωμένη και συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας. Μάλιστα, για την πυρκαγιά της Σταμάτας κυβερνητικά χείλη επανέλαβαν τον ισχυρισμό ότι «είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές», την ώρα που η πολιτική διαχείρισης των δασών και της Πολιτικής Προστασίας τις βάζει σε κίνδυνο, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα.

Το «success story» που εμφανίζει η κυβέρνηση επειδή δεν είχαμε τραγωδία όπως στο Μάτι το 2018 με τους 102 νεκρούς - εκεί βάζει τον πήχη - δεν μπορεί να κρύψει ότι και στην περιοχή της Σταμάτας, για την οποία δηλώνεται ότι «αν δεν είχε καθαριστεί τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», επί της ουσίας η ουσιαστική πρόληψη είναι ανύπαρκτη. Και σε αυτήν την περιοχή ο όποιος καθαρισμός έγινε μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Δηλαδή τα πεσμένα δέντρα και κλαδιά, ως αποτέλεσμα και των συνεπειών της χιονόπτωσης του «Ιανού» μήνες πριν, καθαρίστηκαν σε κάποιες περιοχές μόλις πρόσφατα. Οι δε εργολάβοι που ανέλαβαν τον καθαρισμό, σε πολλά σημεία άφησαν κορμούς και ξερόκλαδα παρατημένα, γιατί ήταν ...αρμοδιότητα άλλων η αποκομιδή τους, και βέβαια αυτά αποτέλεσαν την «τέλεια» καύσιμη ύλη και σε αυτήν την πυρκαγιά. Ο απολογισμός της καταστροφής κάνει λόγο για 20 σπίτια σε Σταμάτα και Ροδόπολη τα οποία υπέστησαν μεγαλύτερες και μικρότερες ζημιές, και 10 αυτοκίνητα που καταστράφηκαν.

Κατά τ' άλλα, ποινική δίωξη για το πλημμέλημα του εμπρησμού από αμέλεια ασκήθηκε χτες από τον εισαγγελέα στον 64χρονο μελισσοκόμο που συνελήφθη από τους αστυνομικούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ