ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αυξάνονται τα κρούσματα στους τουριστικούς προορισμούς

Eurokinissi

Με την πανδημία να εξαπλώνεται, ειδικά σε Αττική και τουριστικούς προορισμούς, όλο και μεγαλώνει η ανησυχία για το αθωράκιστο σύστημα Υγείας και για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς. Η υπερδιάδοση που παρατηρείται σε νησιά του Αιγαίου επιβεβαιώνει ότι τα πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο» για λογαριασμό των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και το γεγονός ότι είναι επικίνδυνη η λογική τού να περιορίζεται το όποιο μέτρο προστασίας στη σύσταση «εμβολιαστείτε» από την κυβέρνηση. Αλλωστε στα νησιά υποτίθεται ότι οι εμβολιασμοί ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και η μετάβαση ελέγχεται, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με τεστ, παρ' όλα αυτά όμως οι μολύνσεις αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υψηλότερος δείκτης θετικότητας καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες σε Πάρο (5,51%), Μύκονο (4,27%), Τήνο (4,20%) και Σαντορίνη (3,40%).

Χτες έχασαν τη ζωή τους από τον ιό 15 άνθρωποι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.926 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 144, ενώ τα νέα κρούσματα της νόσου είναι 2.874, εκ των οποίων 15 είναι εισαγόμενα, 993 εντοπίστηκαν στην Αττική, 308 στη Θεσσαλονίκη, 123 στο Ηράκλειο, 88 στα Χανιά, 71 στη Ρόδο, 186 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 485.015.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 196 (ημερήσια μεταβολή +28,1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.

Τη βδομάδα 19 - 25 Ιούλη οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.115, και το ίδιο διάστημα το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag).

Και ενώ έτσι έχει η κατάσταση, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει λύσει το πρόβλημα των ελλείψεων, ούτε για «ξενοδοχεία καραντίνας» στους τουριστικούς προορισμούς. Ακόμα και η λύση για αξιοποίηση πλωτών μέσων πάρθηκε πίσω, αφού το εφοπλιστικό κεφάλαιο αρνείται να δώσει καράβια, επειδή «είμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν».

Επιπλέον, όσοι επιστρέφουν από τα νησιά όπου ο δείκτης θετικότητας είναι στα ύψη δεν κάνουν τεστ, «γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα οι δομές Υγείας στην επαρχία να κάνουν τεστ», μεταφέροντας έτσι τον ιό στα σπίτια τους, όπου ζουν κατά κανόνα οι πιο ευάλωτοι. Χώρια που οι εργαζόμενοι στην Εστίαση και στον Τουρισμό πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε βδομάδα rapid test μέχρι να «βγει» η σεζόν.

Και ενώ η αναντιστοιχία των ποσοστών θετικότητας μεταξύ PCR/rapid και self test (3,26% έναντι 0,79%, και μάλιστα σε σχεδόν διπλάσιο αριθμό τεστ) επιβεβαιώνει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση μέσω «αυτοδιάγνωσης» έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, η κυβέρνηση παρουσίασε ξανά χτες ως μέτρο τη διανομή των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) τον Αύγουστο. Η διανομή προβλέπει από σήμερα μέχρι και την Τρίτη 10 Αυγούστου τη διάθεση 4 τεστ από τα φαρμακεία. Δικαιούχοι των self tests είναι: Ολα τα άτομα ηλικίας 5 έως 17 ετών εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα). Ολα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ. Ολοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
Κινητοποίηση σήμερα για μόνιμο προσωπικό και μέτρα προστασίας

Διασωληνωμένη ασθενής είναι εκτός Εντατικής εδώ και τρεις μέρες

Σε συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη, στη 1.30 μ.μ., καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρόδου, στην είσοδο του νοσοκομείου, απαιτώντας την ενίσχυση των μονάδων Υγείας αντί για τη στοχοποίηση των υγειονομικών που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που η κυβέρνηση απειλεί με απολύσεις και αναστολές, το 4ο κύμα βρίσκει το νοσοκομείο χωρίς ΜΕΘ Covid, και έτσι μια νέα γυναίκα είναι διασωληνωμένη εδώ και 3 μέρες εκτός Εντατικής! Από τα ...8 κρεβάτια της Γενικής ΜΕΘ, λειτουργούν μόνο τα 6 λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι κλινικές Covid είναι γεμάτες, τα κρούσματα στο νησί είναι δεκάδες καθημερινά, και η κυβέρνηση επαναφέρει τη μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου, με την Παθολογική κλινική να μετατρέπεται εντός των επόμενων ημερών πάλι σε Covid. Στο μεταξύ, τα τακτικά χειρουργεία δεν γίνονται, καθώς υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος και η κυβέρνηση επιχειρεί να «λύσει» το πρόβλημα με το γνωστό τρόπο: Μετακινώντας αναισθησιολόγους πότε από τα νοσοκομεία της Χίου, της Κω ή της Αθήνας, δημιουργώντας νέες «τρύπες».

Με το 50% των οργανικών θέσεων να παραμένουν κενές και το νοσοκομείο να ασφυκτιά ενώ δέχεται περιστατικά και από Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Σύμη, Χάλκη, Κάρπαθο, η κυβέρνηση και τοπικά στελέχη της έστησαν το προηγούμενο διάστημα άλλη μια φιέστα, κόβοντας κορδέλες στα εγκαίνια του νέου μαγνητικού τομογράφου και του ψηφιακού αγγειογράφου. Δύο μήνες μετά την εγκατάστασή τους και ακόμα δεν έχει προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, με αποτέλεσμα ο μαγνητικός να δουλεύει 2 φορές και ο αγγειογράφος 1 φορά τη βδομάδα. Ενώ τις επόμενες μέρες θα σταματήσει να λειτουργεί και ο μαστογράφος, καθώς παραιτήθηκε ακόμη ένας ακτινολόγος. Να σημειωθεί ότι για τις υπόλοιπες λειτουργίες του νοσοκομείου θα έπρεπε να υπηρετούν 10 μόνιμοι ακτινολόγοι, σήμερα έχουν απομείνει 5.

«Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, "στοχοποιούμαστε" οι εργαζόμενοι που για 17 ολόκληρους μήνες - μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες - δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για την υγεία των λαϊκών οικογενειών. Μας στοχοποιούν για την εξάπλωση της επιδημίας για να κρύψουν αυτό που έχουν ήδη ομολογήσει, ότι, δηλαδή, βασική πηγή εξάπλωσης δεν είναι η ενδονοσοκομειακή αλλά η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και ο επικίνδυνος συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων και καλεί στη σημερινή κινητοποίηση.

  • Με στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα «υποδεχτούν» αύριο τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, στην Κρήτη οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ. «Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σχετίζεται αποκλειστικά με την υποστήριξη των εμβολιασμών και την ενίσχυση των δομών Υγείας», ισχυρίζεται η κυβέρνηση, όταν νοσοκομεία στην Κρήτη απειλούνται με συγχωνεύσεις/κλείσιμο, τα οργανικά κενά σε όλες τις δομές Υγείας ξεπερνούν το 50%, η Ψυχική Υγεία έχει παραδοθεί σε ιδιώτες και ΜΚΟ.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
Χωρίς βασικές ειδικότητες και νέο μπαράζ απολύσεων μέχρι τέλος του χρόνου

Θετικά τοποθετείται η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας στην πρόταση για αναστολή λειτουργίας των Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ικαρίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην απόσπαση της πρόσφατα διορισθείσας παθολόγου του Γενικού Νοσοκομείου Ικαρίας στο Πoλυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Ωστόσο, αναφέρει, «δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι η διοίκηση του δήμου επιλέγει να επικεντρωθεί σε ένα μεμονωμένο θέμα από τα δεκάδες σοβαρότατα προβλήματα των δομών Υγείας του νησιού, όπως η υποστελέχωση και οι διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες παροχής υπηρεσιών Υγείας - με τραγικότερη όλων την κατάσταση στη Δημοτική Ενότητα Ραχών - που δεν φαίνεται να συγκινούν τον δήμαρχο και τη διοίκηση του δήμου Ικαρίας, αφού εδώ και δυο χρόνια παρακολουθούν ατάραχοι την απογύμνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας των νησιών μας».

Ταυτόχρονα επισημαίνει τις μεγάλες ελλείψεις στις μονάδες Υγείας του νησιού: Το Καρκινάγρι έχει μείνει χωρίς γιατρό, «στο κατ' όνομα μόνο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών λείπουν παιδίατρος, ορθοπεδικός και παθολόγος», οι κλινικές του νοσοκομείου καλύπτονται από μονήρεις ειδικότητες, ενώ μια σειρά από ειδικότητες δεν υπάρχουν καθόλου (πνευμονολόγος, ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ.). Παρότι το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονο αξονικό τομογράφο, αυτός δεν λειτουργεί, αφού δεν υπάρχει προσωπικό, ενώ και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις πολλών ετών, ακόμα δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς του νησιού να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη Σάμο.

Σημειώνεται ότι αυτή η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει, αφού ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων (περίπου το 1/4) είναι συμβασιούχοι που λήγει η σύμβασή τους μέχρι τέλος της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζονται ζητήματα με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου (π.χ. αναπνευστήρες), αλλά και με την έλλειψη ΜΕΘ και ΜΑΦ. Παράλληλα το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο στόλο και προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού.

Στο Μικροβιολογικό Τμήμα, τέλος, δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα για τη διεξαγωγή PCR test και η διοίκηση αναζητεί χορηγίες για να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα.

Ενώ υπάρχει μόνο ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες».

Για όλα αυτά, καταλήγει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας, «οι διοικούντες του δήμου Ικαρίας εδώ και δυο χρόνια τηρούν "σιγήν ιχθύος", ερχόμενοι σε αντίθεση με τις διεκδικήσεις του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα των νησιών μας, καθώς και τις φωνές των "ηρώων με τα άσπρα" που υπηρετούν, αγνοώντας επιδεικτικά τις αγωνίες τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην προσπάθειά τους να παρέχουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, όσες βέβαια τους επιτρέπουν οι υγειονομικές υποδομές που η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος της "ανθρωπιάς των ιδιωτικών ομίλων"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ