ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμώνουμε τον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών για τα οποία και η Σωτηρία πάλεψε

Τίμησαν την Σ. Βασιλακοπούλου ανήμερα της επετείου δολοφονίας της

Ακριβώς 42 χρόνια μετά τη δολοφονία της από τους μπράβους της εργοδοσίας της ΕΤΜΑ, την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες, χτες, Πέμπτη 28 Ιούλη, οι Τομεακές Οργανώσεις Πανεπιστήμιων - Ερευνας και Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τίμησαν την Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ και φοιτήτρια της Παντείου.

Η λιτή εκδήλωση και η κατάθεση στεφάνων έξω από τον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ υπενθύμισαν ότι τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ εμπνέονται από το παράδειγμα της Σωτηρίας και υπόσχονται πως βαδίζοντας τον ίδιο δρόμο θα δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, για το πραγματικά νέο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Νωρίτερα το πρωί οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πάντειο κατέθεσαν λουλούδια στο Α΄ Νεκροταφείο, όπου βρίσκεται το μνήμα της.

Εξω από την ΕΤΜΑ συγκεντρώθηκαν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος με κόκκινες σημαίες στα χέρια, ενώ πίσω από το μνημείο της Σωτηρίας ήταν γραμμένα συνθήματα προς τιμήν της, όπως «Ζεις μέσα στους αγώνες». Σε κλίμα συγκίνησης απαγγέλθηκε το ποίημα που έγραψε ο Γ. Ρίτσος μετά τη δολοφονία της με τίτλο «Στη συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου».

Στεφάνια κατέθεσαν, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ το μέλος της Γιώργος Κρητικός, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ το μέλος του Κώστας Θεοδωρόπουλος, καθώς και η ΚΟΒ Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Σωτηρίας.

Στην ομιλία της η Ελπίδα Τουτουντζή, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, αφού αρχικά αναφέρθηκε στα γεγονότα τη μέρα της δολοφονίας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Σαράντα δύο χρόνια μετά είμαστε εδώ όπως κάθε χρονιά για να τιμήσουμε την συντρόφισσα Σωτηρία. Είμαστε εδώ γιατί βαδίζουμε τον δρόμο που χάραξε εκείνη καθώς και πολλά άλλα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (...) για την οικοδόμηση της κοινωνίας χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό! Της κοινωνίας χωρίς πολέμους, κρίσεις, φτώχεια, προσφυγιά. Της κοινωνίας όπου οι εργαζόμενοι καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν, που οι φοιτητές έχουν δωρεάν σπουδές και στη συνέχεια δουλεύουν στο επιστημονικό τους αντικείμενο, που μπορούν να αξιοποιήσουν την επιστήμη τους στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και της κοινωνίας. Παλεύουμε για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη συμπόρευση εργαζομένων και φοιτητών σε σύγκρουση με τις αστικές κυβερνήσεις, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τα μονοπώλια, για να δυναμώσει η πάλη για ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, η πάλη για σπουδές, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Καλούμε πλατιά τον λαό να συμπορευτεί με το ΚΚΕ για να δυναμώσει αυτήν την πάλη παντού.

Συντρόφισσα Σωτηρία, δεν σε ξεχνάμε, όπως έγραψε ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος σε ένα άλλο του ποίημα:

"Να λείπεις - δεν είναι τίποτα να λείπεις.

Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει,

θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλα εκείνα που γι' αυτά έχεις λείψει,

θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο..."».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Από σήμερα η κατασκήνωση και το διήμερο εκδηλώσεων στη Λακωνία

Κατασκήνωση και διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή 29 και αύριο Σάββατο 30 Ιούλη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Πελοπόννησο, στις Καρυές (Αράχωβα) Λακωνίας.

Το βασικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το παρακάτω:

Σήμερα, Παρασκευή

  • Στις 8 μ.μ., μουσικοθεατρική εκδήλωση με θέμα: «80 χρόνια ΕΛΑΣ. 80 χρόνια από το πρώτο ένοπλο χτύπημα εναντίον των κατακτητών στη Λακωνία. Τιμάμε τους Αραχωβίτες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της δεκαετίας του '40».
  • Λαϊκό γλέντι με τους Σπύρο Κουτσοβασίλη (τραγούδι), Ειρήνη Χριστοφιλάκη (τραγούδι), Δημοσθένη Καραμίχα (μπουζούκι), Γιώργο Σκιαδά (κιθάρα).

Αύριο, Σάββατο

  • Στις 7.30 μ.μ. συζήτηση με θέμα: «Ο Πάρνωνας κατακλύζεται από ανεμογεννήτριες για τα κέρδη των μονοπωλίων. Η θέση του ΚΚΕ για την Ενέργεια και τις ΑΠΕ». Θα έχει τη μορφή σύντομων παρεμβάσεων από στελέχη του ΚΚΕ που θα παρουσιάσουν τις θέσεις του Κόμματος και από φορείς που αντιστέκονται στα εγκληματικά σχέδια των μονοπωλίων στην περιοχή.
  • Στις 9 μ.μ., ομιλία από τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τους Γιώργο Βούρθη (βιολί), Βασίλη Γκεοργκίεφ (μπουζούκι), Γιώργο Δέμελλο (τραγούδι - κιθάρα), Νίκο Κόκκορη (κρουστά), Μαρία Λιβανού (τραγούδι).

Από τον χώρο της κατασκήνωσης θα ξεκινήσουν διάφορες δραστηριότητες με σκοπό τη γνωριμία με τον τόπο και την ιστορία του. Για πληροφορίες και συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 6976.006.193 και στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Πελοπόννησο.

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή

- Οι ΚΟ Λαυρεωτικής του ΚΚΕ καλούν στις 8 μ.μ. σε παρουσίαση έκδοσης «1922, Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στην Παλιά Ρεμίζα, στο Λαύριο. Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Ανανιάδης, μέλος της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

- Η ΚΟΒ Σαλαμίνας οργανώνει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων (Αγάλματα).

- Η ΤΕ Γρεβενών οργανώνει, στις 9 μ.μ., γλέντι στο Πάρκο Μανιταριών.

- Η ΚΟΒ Θερμαϊκού οργανώνει πολιτική συγκέντρωση στην Περαία, στις 8.30 μ.μ., στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, με τίτλο «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!». Θα μιλήσει ο Κώστας Ιντζές, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τους Δημήτρη Δούκα και Σταύρο Ξιούρα. Στον χώρο θα λειτουργούν μαθητικό στέκι και γωνιά δημιουργικής απασχόλησης για τα μικρά παιδιά.

Το Σάββατο 30 Ιούλη

- Η ΚΟ Τανάγρας του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Δηλεσίου. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Την Κυριακή 31 Ιούλη

- Οι Κομματικές Οργανώσεις της Αιγιάλειας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με θέμα «Τα προβλήματα των παραγωγών κορινθιακής ("μαύρης") σταφίδας» στις 10 π.μ., στο καφενείο στην πλατεία της Αβύθου, με ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.

- Η ΚΟΒ Καραβοστάμου του ΚΚΕ και η Οργάνωση της ΚΝΕ στην Ικαρία διοργανώνουν στις 6 μ.μ. στη θέση «Πελεκητό» περίπατο στο σημείο της Μάχης της Σχίζας και εκδήλωση τιμής στους Ικαριώτες μαχητές του ΔΣΕ. Στη συνέχεια, στις 9 μ.μ. στο «Γιαλό» ομιλία από εκπρόσωπο του συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» και προβολή ταινίας αφιερωμένης στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

- Η Κομματική Οργάνωση Αλιβερίου του ΚΚΕ διοργανώνει στις 8 μ.μ. στον Κάραβο (Αλιβέρι), δίπλα στην παιδική χαρά, συζήτηση - βιβλιοπαρουσίαση με αφορμή την έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Λεκάτης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Ανατολικού Διαμερίσματος Πάτρας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με θέμα «Τόλμησε στον αγώνα με το ΚΚΕ» στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων (πλησίον ΚΕΤΧ). Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις της Αιγιάλειας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αιγίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Κουνινά στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΤΓ Αχαΐας του ΚΚΕ.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμούν τον Νίκο Ζαχαριάδη τη Δευτέρα 1 Αυγούστου

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου συμπληρώνονται 49 χρόνια από τον θάνατο του Ν. Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την ίδια μέρα, στις 10 π.μ., τιμώντας τη μνήμη του, αντιπροσωπείες της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ θα καταθέσουν λουλούδια στον τάφο του στο Α' Νεκροταφείο. Θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ