ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τους προβολείς στήσε»

Τηλεοπτική προβολή της συναυλίας με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου για το θέατρο

Η συναυλία - αφιέρωμα στη θεατρική μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, με τίτλο «Τους προβολείς στήσε», που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο τον Ιούλη του 2020, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θα προβληθεί απόψε στις 23.50 στην ΕΡΤ2.

Ενα αφιέρωμα σε έναν συνθέτη που σφράγισε με το έργο του όχι μόνο τη μουσική σκηνή του τόπου μας, αλλά και ένα κομμάτι της ατομικής και συλλογικής μας Ιστορίας. Πέρα από το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στην ελληνική μουσική σκηνή με τα πολυερμηνευμένα τραγούδια του, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά του και στο θέατρο, καθώς έγραψε μουσική για περισσότερες από 90 παραστάσεις, πολλές από τις οποίες μάλιστα ήταν παραστάσεις αρχαίου δράματος που πρωτοανέβηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Ενα συγκινητικό μουσικό ταξίδι με τραγούδια, χορικά, κομμάτια για μιούζικαλ και επιθεωρήσεις, συνθέσεις που ξεπέρασαν τα όρια της θεατρικής σκηνής και αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό. Μουσική για έργα - μεταξύ άλλων - του Αριστοφάνη, του Λόπε ντε Βέγκα, του Ευριπίδη και του Μπρεχτ, τραγούδια σε ποίηση του Καβάφη, του Καββαδία, του Μάνου Ελευθερίου κ.ά.

Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο Θύμιος Παπαδόπουλος και τη σκηνοθεσία η Σεσίλ Μικρούτσικου. Τραγουδούν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ ανάμεσα στις νότες, κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου και του συνθέτη ερμηνεύει η Ρένια Λουιζίδου.

Παίζουν οι μουσικοί Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Δημήτρης Ντουτσούλης (μπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι) και Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο).

Νέοι πιανίστες παρουσιάζουν τις σονάτες του Μπετόβεν

Ενα ενδιαφέρον έργο, που στις συνθήκες της πανδημίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, παρουσίασαν φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν 13 διαδικτυακά ρεσιτάλ με τις 32 σονάτες του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, οι οποίες προβλήθηκαν στο κανάλι του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο YouTube. Η προβολή ξεκίνησε στις 21 Ιούνη, Μέρα Ευρωπαϊκής Μουσικής, και ολοκληρώθηκε στις 3 Ιούλη.

Οπως σημειώνει ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, Ούβε Μάτσκε, «η ιδέα για αυτό το project προέρχεται από τα δικά μου φοιτητικά χρόνια, όταν το 1977, με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη, συμμετείχα σε παρουσίαση των 32 σονατών για πιάνο στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής "Franz Liszt" στη Βαϊμάρη.

Το 2019 η θετική εξέλιξη των καλλιτεχνικών επιδόσεων των νέων πιανιστών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης μάς επέτρεπε πλέον τον σχεδιασμό ενός τόσο φιλόδοξου project σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, παρά τους ελάχιστους διδάσκοντες και τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό των φοιτητών σε σχέση με την υλοποίηση του ίδιου εγχειρήματος στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής "Franz Liszt" το 1977.

Η αρχική μας σκέψη ήταν η παρουσίαση των 32 σονατών το 2020, ως αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη, με σειρά ζωντανών ρεσιτάλ σε διαφορετικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης, αλλά τα σχέδια αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα για τον κλάδο μας διά ζώσης μαθήματα, χωρίς συστηματική μελέτη των φοιτητών μας σε καλά όργανα στον χώρο του πανεπιστημίου και χωρίς την απαραίτητη συναυλιακή πράξη, προετοιμάστηκαν από φοιτητές και διδάσκοντες εκ νέου το 2021 τα 13 αυτά ρεσιτάλ, παραμερίζοντας με θαυμαστή ψυχική δύναμη όλα τα εμπόδια που προέκυψαν και ολοκληρώνοντας τις μαγνητοσκοπήσεις με επιτυχία.

Ως επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής του έργου αυτού είμαι πολύ χαρούμενος, περήφανος και συγκινημένος που σε μια εξαιρετικά δύσκολη για την Παιδεία και τον Πολιτισμό εποχή κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε έναν κύκλο, όπου παρουσιάζεται το σύνολο των 32 σονατών για πιάνο του L. v. Beethoven από ενεργούς φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης».

Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό έργο ιδιαίτερου συμβολισμού στον απόηχο της πανδημίας, με τη συμμετοχή 26 νέων καλλιτεχνών φοιτητών ειδίκευσης πιάνου, καθώς και του καλλιτεχνικού αντικειμένου του Τμήματος ΜΕΤ των τάξεων του καθηγητή Ούβε Μάτσκε, του αναπληρωτή καθηγητή Ιγκόρ Πέτριν και των διδασκόντων Παρασκευής Γιαμοπούλου και Χριστίνας Σιδηροπούλου.

Νέος δίσκος με ποίηση του Νίκου Γκάτσου

«Η Παγωμένη Θεατρίνα» ονομάζεται ο νέος δίσκος που κυκλοφόρησε από το ogdoo.gr σε ποίηση Νίκου Γκάτσου και μουσική Νίκου Χιώτογλου. Η επιμέλεια της έκδοσης είναι της Αγαθής Δημητρούκα.

«Η Παγωμένη Θεατρίνα» γράφτηκε από τον Νίκο Γκάτσο στις αρχές της δεκαετίας του '80, για να μελοποιηθεί από τον Μάνο Χατζιδάκι και να ερμηνευτεί από τον Γιώργο Μαρίνο. Αυτό επέτρεψε στον ποιητή να τολμήσει μια ευρεία γκάμα θεμάτων και ρυθμών και να δημιουργήσει από δραματικούς και σπαρακτικούς στίχους μέχρι παιχνιδιάρικους και χιουμοριστικούς και από λαϊκούς μέχρι σχεδόν λόγιους, υπερβαίνοντας την εποχή του. Ωστόσο, η συνεργασία αυτή δεν ευοδώθηκε.

Φτάνοντας στο σήμερα, οι στίχοι του Ν. Γκάτσου συνάντησαν τη μουσική του Νίκου Χιώτογλου και τραγουδήθηκαν από δώδεκα ερμηνευτές, οι οποίοι δεν έτυχε στο παρελθόν να τραγουδήσουν σε πρώτη εκτέλεση στίχους του Νίκου Γκάτσου. Τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Μυρτώ Βασιλείου, Γλυκερία, Φοίβος Δεληβοριάς, Βιολέτα Ικαρη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Λειβαδάς, Θάνος Ματζίλης, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας, Vassilikos.

Η έκδοση διατίθεται τόσο σε φυσικό προϊόν όσο και ψηφιακά.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ
«Να παραμείνουν τα αρχαία στη φυσική τους θέση»

Ομόφωνα υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού - Ευόσμου το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης χωρίς την απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση για απόσπαση των αρχαιοτήτων και επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής και των επεκτάσεων του μετρό στη δυτική πλευρά της πόλης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «μετά από τη δημοσιοποίηση του θέματος περί απομάκρυνσης των αρχαιολογικών ευρημάτων από τον χώρο στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης, τις απόψεις και διαμαρτυρίες κορυφαίων προσωπικοτήτων σε Αμερική, Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, τη διατυπωμένη γνώμη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, θεωρούμε ως βέλτιστη λύση τη διατήρηση των αρχαιοτήτων εντός του σταθμού και την ταυτόχρονη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας».

Διασώθηκαν μπομπίνες με σημαντικά έργα του ελληνικού κινηματογράφου

Περίπου 500 μπομπίνες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ελληνικές ταινίες όπως «Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου και οι «Κρυστάλλινες Νύχτες» της Τώνιας Μαρκετάκη, κινδύνεψαν να καταστραφούν, καθώς σημειώθηκε διαρροή χημικών στο κτίριο. Υπήρξε δηλαδή άμεσος κίνδυνος να χαθούν σημαντικά κινηματογραφικά έργα της οπτικοακουστικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ταινίες βρίσκονταν στο ιστορικό κτίριο της οδού Χίου αρ. 53 στο Μεταξουργείο, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε τη «Φίνος Φιλμ», και στη συνέχεια εκεί λειτούργησαν κινηματογραφικά εργαστήρια ήχου και εικόνας.

Οι μπομπίνες βρίσκονται πλέον στα χέρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, προκειμένου να γίνει αναλυτική καταγραφή και εν συνεχεία να προχωρήσουν αρμοδίως οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ψηφιοποίησή τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ