ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ
Ταλαιπωρία και συνωστισμός μετά την πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα

Από την πυρκαγιά στον Ηλεκτρικό
Από την πυρκαγιά στον Ηλεκτρικό
Ταλαιπωρία και συνωστισμός σημειώθηκαν χτες για όσους χρησιμοποιούν τους συρμούς του πρώην ΗΣΑΠ (ΣΤΑΣΥ) στη διαδρομή Πειραιάς - Ταύρος, σε συνθήκες καύσωνα και πανδημίας, εξαιτίας των συνεπειών της πυρκαγιάς της Τρίτης, η οποία προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα που επεκτάθηκε λόγω των ξερών χόρτων και κλαδιών. Η συγκεκριμένη ζημιά δεν είναι ένα ατυχές γεγονός αλλά θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν υπήρχε το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό στον Ηλεκτρικό, για να γίνεται η προληπτική συντήρηση.

Εκθεση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στη ΣΤΑΣΥ (ΕΥΑΕ) από τον Μάη, με θέμα «Κλάδεμα δέντρων και καθαρισμός γραμμής», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όσον αφορά τη Γρ. 1, παρόλο που υπάρχει συνεργείο καθαρισμού γραμμής σε καθημερινή βάση, το μέγεθος του έργου είναι μεγάλο και οι εργαζόμενοι δεν φτάνουν για να καλύψουν όλο το δίκτυο επαρκώς. Χρειάζεται πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τον καθαρισμό και το κλάδεμα των δέντρων εκατέρωθεν της Γραμμής» και ζητούσε «να γίνει πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων σύμφωνα με το οργανόγραμμα της εταιρείας, οι οποίες ανέρχονται σε 3.128. Επιπροσθέτως, χρειάζεται να γίνει υπολογισμός των εργαζομένων που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα επόμενα 2-3 χρόνια, έτσι ώστε να υπάρξει ένας στοιχειώδης προγραμματισμός και να υπολογιστεί ο αριθμός των προσλήψεων που πρέπει να δρομολογηθούν».

Είναι φανερό ότι το βραχυκύκλωμα ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής διοίκησης, αφού υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, που οδηγούν σε αδυναμία ουσιαστικής προληπτικής συντήρησης.

Ετσι και χτες προβληματική και επικίνδυνη ήταν η διεξαγωγή των δρομολογίων σε μονή τροχιά την ώρα που δεν λειτουργούσε το σύστημα σηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, η συγκοινωνία γινόταν κανονικά μέχρι τον Ταύρο. Εκεί οι επιβάτες έπρεπε να κάνουν μετεπιβίβαση σε άλλο συρμό μονής τροχιάς, χωρίς να διατίθεται προσωπικό υποδοχής αυτών των επιβατών, λόγω ελλείψεων. Επειτα, στο Φάληρο γινόταν μετεπιβίβαση σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ για τον Πειραιά. Δηλαδή, ο επιβάτης που θα ξεκινούσε για τον Πειραιά έκανε δύο μετεπιβιβάσεις, με σημαντική καθυστέρηση στην αναχώρηση του συρμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη αναμονή στις αποβάθρες για τους επιβάτες, με συνωστισμό, εκνευρισμό και ταλαιπωρία, καθώς δεν υπήρχε και ουσιαστική ενημέρωση του επιβατικού κοινού. Η επιλογή της μονοτρόχιας κίνησης φέρεται να έγινε επειδή υπήρχε αδυναμία του ΟΑΣΑ να βάλει επαρκή αριθμό λεωφορείων. Η δε πλήρης αποκατάσταση της βλάβης αναμένεται το πιθανότερο αύριο.

ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ: Επισημαίνει την επικινδυνότητα της κατάστασης

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ, επισημαίνοντας ότι «λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο τμήμα Πειραιάς - Φάληρο της Γραμμής, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε πως δύναται να κινείται ένας επιβατικός συρμός μεταξύ των σταθμών Φάληρο - Ταύρος σε αμφίδρομη κίνηση, ήτοι ένα δρομολόγιο κανονικά και ένα με αντίθετη φορά. Αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς όταν ένας συρμός κινείται αντίθετα δεν δύναται να κινηθεί με ασφάλεια, διότι τόσο ο οδηγός όσο και το κέντρο ελέγχου ΔΕΝ έχουν καμία δυνατότητα επιτήρησης. Επιπλέον, το σύστημα ελέγχου - σηματοδότησης είναι εκτός λειτουργίας και για την κανονική φορά κίνησης. Με αυτήν την κατάσταση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί ατύχημα».

Η ΔΑΣ προσθέτει πως «για να εκτελεστεί με αυτόν τον τρόπο το "δρομολόγιο" παραβιάζονται πλήθος άρθρων των κανονισμών κυκλοφορίας - σηματοδότησης κ.λπ. Ενώ η διοίκηση, προκειμένου να δρομολογήσει παράνομα έναν συρμό, έστειλε email στους αρμόδιους υπαλλήλους πως αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτήν τη "διαδικασία". Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου».

Η ΔΑΣ ζητά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς ώστε να διακοπεί η κυκλοφορία του συρμού από Φάληρο έως Ταύρο. Ως λύση προτείνει η κυκλοφορία των συρμών να γίνεται από τον Ταύρο έως την Κηφισιά, όπου υπάρχει ασφάλεια, και για το τμήμα Ταύρος - Πειραιάς να μπει έκτακτο δρομολόγιο της ΟΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα Πειραιάς - Φάληρο εδώ και 20 χρόνια «περιμένει» την υπογειοποίησή του και έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Χαρακτηρίζεται από παλαιότητα εξοπλισμού, ελλιπέστατη συντήρηση, έλλειψη ανταλλακτικών, ενώ η καλωδίωση είναι επιτοίχια και όχι υπόγεια, όπως θα έπρεπε. Από την πυρκαγιά καταστράφηκε η οπτική ίνα, με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος τηλεχειρισμού. Κάηκαν δε και καλώδια σηματοδότησης.

Στις φυλακές Τρίπολης ο Π. Φιλιππίδης

Στις φυλακές της Τρίπολης οδηγήθηκε χτες από τη ΓΑΔΑ ο Πέτρος Φιλιππίδης, καθώς εκεί κρατούνται κατηγορούμενοι για σεξουαλικά αδικήματα. Ο Π. Φιλιππίδης αντιμετωπίζει τρία κακουργήματα, για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού. Οι πράξεις αυτές του αποδίδονται μετά από καταγγελίες τριών γυναικών, που κατήγγειλαν ότι συνέβησαν το 2008 (μέσα στο Θέατρο «Ηβη» το 2008 και ενώ είχε πάει σε επαγγελματική συνάντηση), το 2010 και το 2014 αντίστοιχα. Ο γνωστός ηθοποιός απολογήθηκε στη 15η τακτική ανακρίτρια, αρνούμενος τις κατηγορίες, όμως δεν έπεισε την ανακρίτρια και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέα κρίθηκε τελικά προφυλακιστέος.

Οι καταγγελίες των Αννας - Μαρίας Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπης Αναστασοπούλου και Λένας Δροσάκη, που αφορούσαν αδικήματα που είχαν παραγραφεί, αποτέλεσαν την απαρχή για τις νέες καταγγελίες, που τελικά τον έφεραν ενώπιον της απόφασης για προφυλάκιση.

Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής αναμένεται τον Σεπτέμβρη να κλείσουν άλλες δύο υποθέσεις, ωστόσο δεν έχουν ανοίξει όλα τα στόματα. «Είναι συντριπτικός ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πράγματα τα οποία τα κρατάνε κρυφά, επειδή υπάρχει φόβος», τόνισε. Λίγες ώρες μετά την προφυλάκιση του Π. Φιλιππίδη και τη μεταφορά του στις φυλακές της Τρίπολης, ο Π. Τσαρουχάς σε ανάρτηση στο διαδίκτυο, αναφερόμενος στις ευχαριστίες γυναικών που μίλησαν, σημείωσε: «Τίποτα δεν χρωστάτε. Τίποτα δεν ήταν αυτό που ζήσαμε εμείς τους τελευταίους μήνες μπροστά στον δικό σας εφιάλτη, στη δική σας υπέρβαση. Εμείς όλοι σας ευχαριστούμε. Για το κουράγιο, την εμπιστοσύνη, τα δάκρυα χαράς. Σας αγαπάμε πολύ και σας ευχαριστούμε. Μέχρι το τέλος».

Ο Π. Φιλιππίδης χτες υποβλήθηκε σε 14ήμερη καραντίνα στις φυλακές, όπως προβλέπεται, και στο εξής θα είναι στον ίδιο θάλαμο με τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, που είναι επίσης προφυλακισμένος, για βιασμούς ανήλικων ανδρών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Ερευνα και για το αδίκημα πορνογραφίας ανηλίκων

Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Τη στιγμή που η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ασκούσε έφεση κατά του βουλεύματος το οποίο έκρινε ότι ο Δ. Λιγνάδης δεν πρέπει να κριθεί προσωρινά κρατούμενος για δεύτερη φορά, η 13η τακτική ανακρίτρια έκλεισε τον φάκελο της υπόθεσης, χωρίς όμως να έχουν ερευνηθεί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούσε ο Δ. Λιγνάδης, όπου, σύμφωνα με τις καταγγελίες, «αλίευε» ανήλικα θύματα.

Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι πιθανόν να μην κλείσει ακόμη, σε ό,τι αφορά το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια των... προβληματικών αυτοψιών που έγιναν στο σπίτι του και όχι μόνο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκ των δικηγόρων στήριξης της κατηγορίας, Γιαν. Βλάχος, με αίτηση που κατέθεσε στην ανακρίτρια ζήτησε να σταλεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να διερευνηθεί αν ο Δ. Λιγνάδης έχει διαπράξει το αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων. Στην αίτηση αναφέρεται σε συγκεκριμένα ευρήματα από το υλικό το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σπίτι του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή αλλά και του αδερφού του. Σημειώνεται ότι το αίτημα του Γ. Βλάχου έγινε δεκτό από την ανακρίτρια με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα στοιχεία και όχι μόνο να σταλούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να διερευνήσει αν έχει διαπραχθεί ή όχι το συγκεκριμένο αδίκημα.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
Παρέμβαση εισαγγελέα για τη θανάτωση της φώκιας

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η δολοφονία του «Κωστή», της φώκιας - σύμβολο για το νησί της Αλοννήσου, που διέταξε προκαταρκτική έρευνα από τον Λιμενικό Σταθμό. Τα πολλά δημοσιεύματα αλλά και οι μηνύσεις που κατέθεσαν ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και ο Οργανισμός Προστασίας Μεσογειακής φώκιας MOm - Monachus monachus έφεραν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Ο εισαγγελέας ζήτησε από το Λιμενικό να εντοπιστεί ο άγνωστος δράστης που κατηγορείται για θανάτωση ζώου σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ζητείται να ληφθούν καταθέσεις λουόμενων και να διερευνηθεί το κατά πόσο επιτρέπεται η αλιεία με ψαροντούφεκο σε προστατευόμενο χώρο, όπως το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων. Μάλιστα ο Οργανισμός Προστασίας Μεσογειακής φώκιας MOm - Monachus monachus προσφέρει χρηματική αμοιβή σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια αρχή που θα οδηγήσουν, στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στη σύλληψη των υπευθύνων για τη θανάτωση της φώκιας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org