ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΣ
Μοιράζονται «κοινό όραμα» για «ασφάλεια» και «σταθερότητα»

Ενέργεια, Αμυνα και Ασφάλεια στην «ατζέντα» της χτεσινής επίσκεψης Νετανιάχου στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ «είμαστε κοντά λόγω των κοινών μας αξιών, των κοινών μας ανησυχιών και του κοινού μας οράματος», το οποίο «σε πολύ μεγάλο βαθμό συνδέεται με τις κοινές μας προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε ασύμμετρες προκλήσεις και να ενισχύσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευμετάβλητη γειτονιά μας».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δυο τους στη Λευκωσία.

Αν και η επίσημη επίσκεψη Νετανιάχου διήρκεσε μόλις λίγες ώρες, οι δυο πλευρές συζήτησαν τη σύσφιξη της συνεργασίας τους σε κρίσιμους τομείς όπως η Ενέργεια, η Αμυνα και η Ασφάλεια.

Ο Ν. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η συνεργασία των δύο πλευρών «αποκτά μια ολοένα και μεγαλύτερη σημασία» στο φόντο των γοργών εξελίξεων στην περιοχή, και διευκρίνισε ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, «περιφερειακές μας προοπτικές όπως η δυνατότητα του αγωγού East Med και την πιθανότητα του Eurasia interconnector» (σ.σ. σχέδια αγωγών που θα μεταφέρουν αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη).

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την «πτυχή της ασφάλειας των ενεργειακών αποθεμάτων», αλλά και γενικότερα πρακτικούς τρόπους «να βελτιώσουμε τις εθνικές μας ικανότητες με συνεργασία έναντι ενός πλήθους ασύμμετρων απειλών για την ασφάλεια των χωρών μας». Μεταξύ άλλων, ο Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στους «τριμερείς μηχανισμούς» που - όπως ισχυρίστηκε - αποσκοπούν στην προώθηση «της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και συμπλήρωσε ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ελληνα πρωθυπουργό και ο Αλέξης Τσίπρας «εξέφρασε τη δέσμευσή του και την ετοιμότητά του να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτή η τριμερής μας συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας και φυσικά της περιοχής».

Από τη μεριά του, ο Μπ. Νετανιάχου μετέφερε την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά και να ενισχύσει την άμυνά του, χωρίς να παραλείψει να κατονομάσει ως βασική απειλή για την περιοχή και το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι μαζί με τη «Χεζμπολάχ» διαθέτουν τρομοκρατικό δίκτυο που εκτείνεται σε πάνω από 30 χώρες, και ευρωπαϊκές. Στο συγκεκριμένο θέμα, ο Ν. Αναστασιάδης είπε πως η Λευκωσία «θα στηρίξει στην αντιμετώπιση των εύλογων ανησυχιών για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

Τέλος, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «αξιόλογη προσπάθεια» την κυπριακή «πρωτοβουλία» στο πλαίσιο της οποίας Νετανιάχου και Αμπάς σχεδιάζεται να μιλήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Εχετε και εσείς ένα δύσκολο πρόβλημα, έχουμε και εμείς ένα δύσκολο πρόβλημα» σχολίασε, εκφράζοντας ελπίδα για την επίλυση και των δύο.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προγραμματίζει το Σεπτέμβρη τριήμερη περιοδεία σε Κύπρο, Ισραήλ και Παλαιστίνη τον επόμενο Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση (όπως και η επίσκεψη Μογκερίνι στη Μέση Ανατολή που χτες συνεχίστηκε στο Ιράν), η οποία επιβεβαιώνει την ενεργότερη «εμπλοκή» που επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές σε μια «φλέγουσα» περιοχή όπου πολλά «μέτωπα» μένουν ανοικτά και η «διευθέτησή» τους αφορά πολλά κρίσιμα επιχειρηματικά και γεωπολιτικά σχέδια.

Συνέντευξη Αναστασιάδη στη «Σαμπάχ»

Στο μεταξύ, ενδεικτική των διεργασιών γύρω από το Κυπριακό - που αλληλεπιδρά και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή - είναι η συνέντευξη που έδωσε ο Ν. Αναστασιάδης στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση του AKP και ο σημερινός Πρόεδρος Ερντογάν επέδειξαν για πρώτη φορά την απαίτηση να λυθεί η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. Από όσο γνωρίζω, το ΑΚP είναι το πρώτο κόμμα που εξέφρασε αυτήν την ανάγκη. Υπό αυτήν την έννοια, το AKP είναι αρκετά διαφορετικό στην οπτική του για το Κυπριακό από τα άλλα κόμματα στην Τουρκία».

Παράλληλα, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι «ο Ερντογάν είναι ένας ιστορικός ηγέτης για την Τουρκία», συμπληρώνοντας ότι «περιμένουμε να φανεί η δέσμευσή της (για λύση) στην πράξη», αναφέροντας ως παράδειγμα τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων σε ορισμένες περιοχές. Στην ίδια συνέντευξη, ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι «έχει λεχθεί ότι το όνομα που συζητούμε με Ακιντζί είναι το Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Το όνομα που επιθυμώ από καρδιάς είναι Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου» και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Η επίλυση του Κυπριακού θα ωφελήσει επίσης την Τουρκία. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα θα διορθωθούν ως αποτέλεσμα της ειρήνης. Ο δρόμος για την ειρήνη και ο δρόμος για παροχή φυσικού αερίου θα ανοίξουν. Η επιτυχία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο θα επηρεάσει θετικά όλες τις χώρες της περιοχής και το κυπριακό κράτος θα αποτελέσει παράδειγμα στην περιοχή. Και το πιο σημαντικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου οι οποίες θα είναι εντός της ΕΕ θα είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων με νουθεσίες περί ... δημοκρατίας

Από το ...σόου του Ομπάμα στην Αιθιοπία και το εργοστάσιο τροφίμων
Από το ...σόου του Ομπάμα στην Αιθιοπία και το εργοστάσιο τροφίμων
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Μαθήματα ...δημοκρατίας έκανε χτες από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ανατολική Αφρική. Μιλώντας στους εκπροσώπους αυτής της διακρατικής καπιταλιστικής οργάνωσης που αριθμεί 54 χώρες - μέλη, τους κάλεσε να «καταπολεμήσουν το καρκίνωμα της διαφθοράς, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην οικονομική ανέλιξή της», ενώ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Αφρικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι «όταν ένας ηγέτης επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία, κινδυνεύει να προκαλέσει αστάθεια και εμφύλιο, όπως είδαμε στο Μπουρούντι». Πρόσθεσε ακόμα ότι οι ηγέτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (εκεί όπου έγινε ιμπεριαλιστική επέμβαση) «θα πρέπει να δεσμευτούν στη διεξαγωγή εκλογών χωρίς αποκλεισμούς και σε μία ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας».

Πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος ...μπήκε και στο «ψητό», την «προσφορά ευκαιριών από τις ΗΠΑ για δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους», δηλαδή τις μπίζνες αμερικανικών μονοπωλίων στη μαύρη ήπειρο, με ιδιαίτερη αναφορά στην «αξιοποίηση των φυσικών πόρων». Επίσης, είναι ενδεικτικός ο τρόπος που «ντύνει» την προσπάθεια διείσδυσης. Είπε: «Θα πρέπει να στραφούμε προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να δούμε ότι πολλοί νέοι χωρίς δουλειές και ελευθερία του λόγου μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια και αταξία», ενώ σε μια σαφή σπόντα για την παρέμβαση των κινέζικων μονοπωλίων που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην περιοχή, σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Αφρική μία οικονομική συνεργασία, η οποία δεν βασίζεται απλώς στην κατασκευή υποδομών με ξένο εργατικό δυναμικό ή στην αξιοποίηση των φυσικών πηγών της Αφρικής».

Από την προσοχή του δεν διέφυγαν και η επιδημία του «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική και οι επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία.

Ο Ομπάμα επισκέφθηκε επίσης το εργοστάσιο τροφίμων Faffa Food στην Αιθιοπία, που στηρίζεται από το λεγόμενο αμερικανικό πρόγραμμα «Feed the Future» και επισήμανε ότι «θέλουμε η Αιθιοπία, όχι μόνο να μπορέσει να σιτίσει τον εαυτό της, αλλά συν τω χρόνω να γίνει εξαγωγέας τροφίμων».

ΛΙΒΥΗ
Σε θάνατο καταδικάστηκε ο γιος του Καντάφι

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο γιος του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές του δικαστηρίου, αποτελούσε μέρος των σχεδίων του πατέρα του «να καταστείλει με όλα τα μέσα τις κινητοποιήσεις των πολιτών ενάντια στο καθεστώς Καντάφι».

Η δίκη έγινε σε δικαστήριο της Τρίπολης, στην περιοχή δηλαδή που ελέγχει ένας συνασπισμός ισλαμιστών που εμφανίζεται ως «κυβέρνηση», αν και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως κυβέρνηση το σχήμα που εδρεύει στο ανατολικό Τομπρούκ. Ο γιος Καντάφι δικάστηκε ερήμην καθώς συνεχίζει να κρατείται (από το 2011) από μια οργάνωση που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης και εδρεύει στην περιφέρεια του Ζιντάν. Γι' αυτό και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» σχολίαζε ότι είναι αμφίβολο αν τελικά η ποινή θα εκτελεστεί. Σε θάνατο καταδικάστηκαν επίσης ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι, Αμπντάλα αλ-Σενούσι, και ο πρώην πρωθυπουργός του Καντάφι, Μπαγντάντι αλ-Μαχμούντι.

Από τη μεριά του, το Συμβούλιο της Ευρώπης αντέδρασε σημειώνοντας ότι η υπόθεση θα έπρεπε να ανατεθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Σαΐφ αλ-Ισλάμ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ενώ και το τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε «βαθιά ενοχλημένο» από τις ποινές που επιβλήθηκαν, κάνοντας λόγο για παρατυπίες στη διάρκεια της δίκης και παρακώλυση της εργασίας των δικηγόρων υπεράσπισης.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες τα ξημερώματα, η Βεγγάζη βυθίστηκε στο σκοτάδι καθώς οι συγκρούσεις που συνεχίζονται έθεσαν εκτός λειτουργίας τρεις από τους πέντε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Εδώ και 15 μήνες, η ηλεκτροδότηση της πόλης - που αποτελεί σημαντικό λιμάνι - διαρκεί μόνο 16 ώρες τη μέρα. Αργότερα, στην ίδια πόλη σκοτώθηκαν 3 Λίβυοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 11, μετά από επίθεση αυτοκτονίας, σύμφωνα με το «Ρόιτερς».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ