ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Προκαλεί το εργοδοτικό «ενδιαφέρον» για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Τις προκλητικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργοδοτικών ενώσεων του κλάδου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) με θέμα τη «μαύρη» εργασία, που αναπαράχθηκε ευρύτατα τις προηγούμενες μέρες σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

«Οι εργοδότες του κλάδου προκαλούν! Ενώ για τρίτο συνεχόμενο χρόνο ζουν το δικό τους "μύθο" στον τουρισμό, με τις εισπράξεις να ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ το 2014, έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα από τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό», αναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία και σχολιάζει τα λεγόμενα του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσου: «Η αναφορά του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσου, ότι το 2014 υπήρξε αύξηση κατά 23% του όγκου απασχόλησης (ημέρες εργασίας) στον κλάδο του Τουρισμού, καθώς και ότι εξαιτίας της κλαδικής ΣΣΕ οι εργαζόμενοι "βάζουν τσουκάλι στη φωτιά", αποτελεί θράσος απύθμενο. Η "απασχόληση" από μαθητές, πρακτικάριους, εργαζόμενους με συμβάσεις μιας μέρας κι από δουλεμπορικά συνεργεία πράγματι είναι αυξητική, σε βάρος της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα. Σε κανέναν από αυτούς δεν εφαρμόζεται καμιά συλλογική σύμβαση! Ολοι αυτοί οι συνάδελφοι είναι ανασφάλιστοι, ακόμη και με το νόμο!».

Οσο για τους λιγοστούς ξενοδοχοϋπαλλήλους που «έχουν απομείνει να έχουν "σταθερή - εποχική - απασχόληση"» η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ προκαλεί τους εκπροσώπους να απαντήσουν σε πόσα από τα 9.000 ξενοδοχεία εφαρμόζεται η κλαδική ΣΣΕ, που είναι κατά 15% μειωμένη για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο: «Εμείς εκτιμούμε ότι δεν ξεπερνά το 10% των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της χώρας. Γι' αυτό το 10% που πληρώνεται με αυτήν την κλαδική συλλογική σύμβαση, του λέμε μονάχα ότι ο έφορος της Ομοσπονδίας του και πρόεδρος των ξενοδόχων της Αττικής δίνει το "παράδειγμα" έχοντας τους εργαζομένους του απλήρωτους για μήνες. Τι, άραγε, έχει να πει για το δικό τους τσουκάλι;», σημειώνει.

Στο ίδιο δημοσίευμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, σπεύδει να ισχυριστεί ότι η ανασφάλιστη δουλειά αφορά μονάχα καντίνες και νυχτερινά κέντρα. «Ενδεικτική των προθέσεών του είναι η άρνησή του εδώ και τέσσερα χρόνια να υπογράψει σαν πρόεδρος των εστιατόρων κλαδική συλλογική σύμβαση», υπενθυμίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ασκούν ακόμα κριτική στην πλειοψηφία της κλαδικής Ομοσπονδίας: «Οσο για τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, ας μην χτυπιέται σαν απατημένη σύζυγος.Τη δικιά του υπογραφή έχει η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που όχι μόνο διατηρεί τους μειωμένους μισθούς αλλά χαρίζει και απλήρωτες υπερωρίες με 10ωρα δουλειάς δίνοντας έτσι άλλοθι στους ξενοδόχους να μας ξεζουμίζουν, αδήλωτα, "κανονικά και με το νόμο"».

Τέλος, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπενθυμίζει πως όταν την περασμένη βδομάδα αντιπροσωπεία σωματείων επιχείρησε να συναντηθεί με τους ξενοδόχους, βρήκε την πόρτα κλειστή: «Αφού οι ξενοδόχοι σκίζονται τόσο για τους εργαζομένους τους, ας μας εξηγήσουν γιατί ενώ την προηγούμενη Παρασκευή εκπρόσωποι σωματείων του κλάδου είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί τους, κι ενώ πραγματοποίησαν Διοικητικό Συμβούλιο, μετά έφυγαν άρον άρον αφήνοντας πίσω τους μόνο τον γενικό διευθυντή της ΠΟΞ κι ένα δικηγόρο. Βέβαια, είναι ζόρικο να συναντιέσαι με εργαζόμενους που παλεύουν, διεκδικούν και δεν τα διπλώνουν, γι' αυτό προτιμούν άλλωστε τις δικές τους "ορντινάντσες".

Ας μάθουν τουλάχιστον τούτο: Οσο κι αν προσπαθούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, τους λέμε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν σκύβει το κεφάλι. Οργανωνόμαστε, ορθώνουμε το ανάστημά μας, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, τη ζωή που μας κλέβουν. Ας τρέμουν την οργάνωση και τον αγώνα μας γιατί στο τέλος το μόνο που θα αδειάσει είναι η δική τους ...μαρμίτα».

Παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς από την ΟΓΕ και το ΠΑΜΕ στο Κιλκίς

Την ανάγκη των λαϊκών οικογενειών για αποκλειστικά κρατικούς, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά έθεσαν ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς (μέλος της ΟΓΕ) και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στη συνάντηση που είχαν με την πρόεδρο του αρμόδιου Νομικού Προσώπου για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Τα βασικά προβλήματα των παιδικών σταθμών στο Δήμο Κιλκίς σχετίζονται με την παλαιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, την έλλειψη σύγχρονων και κατάλληλα διαμορφωμένων χώρων, ενώ ελλείψεις και κενά υπάρχουν και όσον αφορά το προσωπικό. Επιπλέον, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν όλα τα παιδιά, και επομένως ένα μέρος των αιτήσεων των γονιών και φέτος θα απορριφθούν, με το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο στα βρεφικά τμήματα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ αγωνίζονται, ώστε η λειτουργία των παιδικών σταθμών να είναι ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με επαρκές ειδικευμένο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, παιδαγωγικό πρόγραμμα, ασφάλεια, διατροφή, σύμφωνα με τις ανάγκες της ηλικίας των βρεφών - νηπίων.

Διεκδικούν:

  • Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής που να ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός.
  • Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση και ενίσχυση των δημόσιων δομών.
Στον ΟΑΣΘ σήμερα οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης

Κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) διοργανώνουν οι Επιτροπές Ανέργων και οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το πρωί (Μπότσαρη και Παπαναστασίου). Διεκδικούν: Δωρεάν μετακίνηση για κάθε άνεργο για όσο διαρκεί η ανεργία του. Δωρεάν μετακίνηση για μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους για τις ώρες που μετακινούνται προς τη δουλειά τους. Καμία αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων - Μειώσεις τώρα. Να σταματήσουν τα κρούσματα απαράδεκτης συμπεριφοράς εκ μέρους των ελεγκτών. Διαγραφή προστίμων σε ανέργους, αλλά και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο αντίτιμο του εισιτηρίου.

«Τα σημερινά προβλήματα για τον κόσμο που πρέπει να μετακινηθεί με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, αλλά και τα "μελλούμενα", δεν αφήνουν περιθώρια για αναμονή και εφησυχασμό», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι Επιτροπές Ανέργων Ε' Διαμερίσματος, Κέντρου, Τούμπας και η Επιτροπή Ανέργων Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Οπως σημειώνουν, το πρόβλημα των ακριβών εισιτηρίων θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου, θα ανεβάσει την τιμή του εισιτηρίου. Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως «στα πλαίσια του "οργανισμού - επιχείρηση" διαμορφώνεται η στάση κάποιων ελεγκτών ως άλλων "μπράβων είσπραξης"». Αναφέρονται σε πρόσφατο κρούσμα τραμπουκισμού σε βάρος μακροχρόνια άνεργης και καταγγέλλουν τα ακόλουθα: «Οι ελεγκτές έφτασαν μέχρι τη χειροδικία (!), ενώ συνέχισαν με συκοφαντίες προς το πρόσωπό της και κατέληξαν στο να καλέσουν την αστυνομία. Σε καταγγελία που υποβλήθηκε στον ΟΑΣΘ για το περιστατικό, η απάντηση που έδωσε ο οργανισμός στην επιστολή του ήταν η πλήρης διαστρέβλωση της αλήθειας: Ανέφερε πως η άνεργη επιτέθηκε και χτύπησε τους "ευγενέστατους ελεγκτές"!».

Οσον αφορά τη διαγραφή προστίμων, οι Επιτροπές Ανέργων επισημαίνουν πως ο ΟΑΣΘ σκληραίνει τη στάση του. Ετσι, ενώ μέσα από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις είχαν πετύχει να διαγράφονται πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ανέργους, αλλά και σε φοιτητές, σε άτομα με χαμηλό εισόδημα κ.λπ., πλέον ο ΟΑΣΘ αλλάζει στάση: Δεκτά για διαγραφή θα γίνονται πλέον μόνο τα πρόστιμα που συνοδεύονται από κάρτα ανεργίας. «Ο ΟΑΣΘ λειτουργεί ως μετοχική επιχείρηση, με κριτήριο και γνώμονα τα κέρδη των μετόχων του, τα οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει σε κάθε συνθήκη. Επιδοτείται από το κράτος στην τιμή του εισιτηρίου - δηλαδή από την ολοένα αυξανόμενη φορολογία μας, χρηματοδότηση που γίνεται επισφαλής στις γνωστές συνθήκες της χώρας. Τα βάρη αυτών των αδιεξόδων φορτώνονται στα συνήθη υποζύγια: Σε μας και τις οικογένειές μας», καταλήγουν οι Επιτροπές Ανέργων.

Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Αχαΐα

Συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης ξεκινά τις πρωτοβουλίες της η Επιτροπή Αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ που συγκροτήθηκε πρόσφατα στο νομό Αχαΐας. Η Επιτροπή συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διάρκειας, φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καθώς και ρουχισμό (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2613-015765, 6937.896.770).

Η Επιτροπή συστάθηκε μετά από σύσκεψη συνδικάτων γύρω από το σύνθημα «Κανένας μόνος του απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η επίθεση κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - κεφαλαίου». Καλεί σε οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης μέσα από τα ταξικά συνδικάτα ώστε: Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μείνει χωρίς τροφή, φάρμακα, υγεία, ρεύμα, νερό. Να παγώσουν όλες οι οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών σε Δημόσιο, Τράπεζες και ΔΕΚΟ. Να πληρωθούν κανονικά μισθοί, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και πρόνοιας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ