ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σήμερα αναμένεται το αντιλαϊκό «πολυνομοσχέδιο»

Στο Παρίσι θα συνεχιστούν, στις αρχές Σεπτέμβρη, τα αντεργατικά «παζάρια» με την τρόικα

Μέχρι και την τελευταία ώρα συνεχίζονται τα «μαγειρέματα» στο κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με το ποιες διατάξεις θα ενταχθούν στο περιβόητο «πολυνομοσχέδιο», που οι τελευταίες πληροφορίες το φέρνουν να κατατίθεται σήμερα, τελικά, στη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι να συζητηθεί στο Β' Θερινό Τμήμα και να ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μια σειρά πάγια «προαπαιτούμενα» του εγχώριου κεφαλαίου και της ΕΕ, τα οποία συνδέονται με την εκταμίευση δόσης 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες «διαρροές», στο «πολυνομοσχέδιο» μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται: Ο καθορισμός της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού για το σύνολο της χώρας έως το τέλος του 2015. Διαδικασία απενεργοποίησης ΑΦΜ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο ή μηδενική δραστηριότητα, μέτρο που ουσιαστικά οδηγεί στο οριστικό κλείσιμο των μικροεπιχειρήσεων δεκάδων χιλιάδων καταχρεωμένων αυτοαπασχολούμενων. «Μείωση διοικητικών βαρών» σε τουλάχιστον 10 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας στη βάση των προτάσεων του ΟΟΣΑ, στοχευμένους κλάδους όπου σπεύδουν να διαμορφώσουν τις ιδανικότερες συνθήκες για τα μονοπώλια. Η σύσταση 400 οργανικών θέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), «για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της φορολογικής διοίκησης». Η επιχορήγηση δημόσιων φορέων (κυρίως νοσοκομείων) για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ώστε να επιταχυνθεί η «αναδιάρθρωσή» τους. Ο «εκσυγχρονισμός» του συστήματος δημοσίων συμβάσεων. Επιπλέον, με το «πολυνομοσχέδιο» καταργείται η ετήσια εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και αναμορφώνονται οι διατάξεις για το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου «πόθεν έσχες».

Σύμφωνα με τις ίδιες «διαρροές», μια σειρά από άλλες αντεργατικές διατάξεις, όπως οι ρυθμίσεις για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και για την ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων (με δραματικές συνέπειες στις συντάξεις), είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο «πολυνομοσχέδιο» με ξεχωριστές τροπολογίες.

Επίσης, οι ρυθμίσεις για τη «χρηματοδότηση των κομμάτων» και την «παρακολούθηση των περιουσιακών τους στοιχείων», με στόχο τάχα την καταπολέμηση της διαφθοράς, φαίνεται ότι θα έρθουν αργότερα, με άλλο νομοσχέδιο.

Στο Παρίσι η συνέχεια των αντιλαϊκών παζαριών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με «διαρροές» από την πλευρά του ΔΝΤ, τις οποίες επιβεβαίωσαν και κυβερνητικοί κύκλοι, η επόμενη «αξιολόγηση» από την τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) δε θα πραγματοποιηθεί όπως συνηθιζόταν έως τώρα στην Ελλάδα, αλλά στο Παρίσι, στις 3, 4 και 5 Σεπτέμβρη.

Στη Γαλλία θα μεταβούν εκείνες τις μέρες ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, με σκοπό οι σχετικές επαφές να ολοκληρωθούν γρήγορα, ώστε να μπει στην τελική ευθεία η συζήτηση για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους. Οπως αναφέρεται, στην περίπτωση που απαιτηθεί παραπέρα «έλεγχος», στην Ελλάδα θα μεταβούν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Από τη μεριά της κυβέρνησης, η αλλαγή του τόπου των παζαριών με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «βήμα απεγκλωβισμού της χώρας από την τρόικα», όταν στην πραγματικότητα η αλλαγή τοποθεσίας δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την αντιλαϊκή ατζέντα των διαπραγματεύσεων, ενώ από 1/1/2014 έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ και η «ενισχυμένη οικονομική εποπτεία» σε βάρος όλων των λαών των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας.

Στο πλαίσιο μάλιστα των ενδοαστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και του προσανατολισμού σημαντικού τμήματος και της εγχώριας αστικής τάξης στην αλλαγή αντιλαϊκού μείγματος διαχείρισης, προβάλλεται ακόμα και η πόλη (Παρίσι) όπου θα γίνουν τα παζάρια ως μια επιλογή με «έντονο συμβολισμό».

Διυπουργική παρουσία του προέδρου των βιομηχάνων

Στο πλαίσιο, τέλος, της παραπέρα στήριξης των εγχώριων βιομηχάνων, ευρεία διυπουργική σύσκεψη για θέματα βιομηχανίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα. Για την Πέμπτη εξάλλου έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανία υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Δένδια.

Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, στο επίκεντρο της κυβερνητικής δραστηριότητας αυτή τη βδομάδα μπαίνει η βιομηχανική πολιτική, στο πλαίσιο της προσπάθειας «διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην ατζέντα των συναντήσεων αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων, το «ενεργειακό κόστος» (ζήτημα που θέτουν διαρκώς τα μονοπώλια διεκδικώντας μειώσεις), η διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και η «διαχείριση» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, με ρυθμίσεις που στοχεύουν στο να ενισχύσουν τη ρευστότητα των μονοπωλίων, παράλληλα με τη θωράκιση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

«ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
«Ασθενής» η δυναμική της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Απαιτεί ακόμα πιο «θαρραλέα και αποφασιστική» προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

«Ασθενή» χαρακτηρίζει τη δυναμική της καπιταλιστικής ανάκαμψης, το «Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους» της Βουλής σε έκθεσή του για το β' τρίμηνο του 2014, τονίζοντας ότι παρά την ανάσχεση της ύφεσης, «οι προβλέψεις για ικανοποιητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης από το 2015 βαρύνονται με μεγάλες αβεβαιότητες».

Εκτιμώντας ότι «η χώρα εισήλθε στο στάδιο της οικονομικής σταθεροποίησης και ότι είναι σχεδόν βέβαιη μια μικρή ανάκαμψη έως το τέλος του έτους», τονίζει παράλληλα - επιβεβαιώνοντας τις άλυτες αντιφάσεις της καπιταλιστικής οικονομίας - ότι «αν δεν επιτευχθούν στο μέλλον υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης, δεν θα υπάρξει γρήγορη και αισθητή βελτίωση της απασχόλησης και, αντίστροφα, αν η ανεργία παραμείνει σε υψηλά επίπεδα θα επηρεάσει αρνητικά, μαζί με άλλους παράγοντες, τη δυνητική παραγωγή στο μέλλον».

Ως βασικές «πηγές της αβεβαιότητας» εντοπίζει:

-- Το ζήτημα «κόκκινων» δανείων τα οποία «συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών», τη δυνατότητά τους δηλαδή να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάκαμψη.

-- Τις «υστερήσεις των μεταρρυθμίσεων», των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο, σε συνθήκες όξυνσης του διεθνούς ανταγωνισμού. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «ακόμα και χωρίς "μνημόνιο" η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία - τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα». Στο ίδιο μήκος κύματος με τις παρεμβάσεις όλων των αστικών επιτελείων, η έκθεση του «Γραφείου Προϋπολογισμού» απαιτεί αποφασιστική επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων: «Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ούτε τη σημασία πολλών μέτρων που λήφθηκαν έως τώρα και μάλιστα παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης. Αλλά το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας απαιτεί πιο θαρραλέα και αποφασιστική πολιτική».

-- Τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των επενδύσεων.«Χωρίς ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων σε ευρεία βάση, η διαφαινόμενη ανάκαμψη δε θα είναι διατηρήσιμη» αναφέρει στην έκθεσή του το «Γραφείο Προϋπολογισμού» και προσθέτει ότι «η έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη». Παράλληλα, τονίζοντας το ρόλο που πρέπει να παίξει το αστικό κράτος για την παραπέρα στήριξη των εγχώριων μονοπωλίων, σημειώνει ότι «σημαντικός θα είναι και ο ρόλος των δημοσίων επενδύσεων. Δημιουργούν τις υποδομές που απαιτούνται για την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων».

-- Τα «εμπόδια» στη «δημοσιονομική εξυγίανση». Η έκθεση επιχαίρει για την επίτευξη των «πρωτογενών πλεονασμάτων» που έχουν ως προϋπόθεση το μάτωμα του λαού, ωστόσο αναφέρει μια σειρά από «κινδύνους οπισθοδρόμησης» για τους δημοσιονομικούς στόχους του κεφαλαίου: Τις περιπτώσεις που αποφάσεις δικαστηρίων δικαιώνουν εργαζόμενους που προσφεύγουν σε αυτά, τις αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές προς το κράτος (εκτιμώντας ότι ο ρυθμός αύξησής τους θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες), αλλά και την απόκλιση από στόχους παραπέρα περικοπών σε δαπάνες που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες (αναφέρονται μάλιστα ως παραδείγματα τα θέματα του Ασφαλιστικού, του συστήματος Υγείας, της Ανώτατης Παιδείας).

-- Το «τεράστιο δημόσιο χρέος», οι προβλέψεις για το οποίο όπως επισημαίνεται «στηρίζονται σε παραδοχές που μπορεί να διαψευσθούν» (π.χ. ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων και επιτοκίων δανεισμού).

-- Στις παραπάνω «αβεβαιότητες», η έκθεση προσθέτει ως δυσκολίες του εγχώριου κεφαλαίου την «εξαγωγική άπνοια παρά τη μείωση του εργασιακού κόστους», το γεγονός ότι «η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε ισχυρές εξωτερικές διαταραχές», όπως το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον ή οι οικονομικές αναταράξεις σε γειτονικές χώρες. Επίσης εκτιμά ως «πηγή αβεβαιότητας» ότι «δεν έχει επιτευχθεί κάποια ελάχιστη συναίνεση ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου», παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν συνεχείς εξετάσεις ως διαχειριστές των συμφερόντων της ντόπιας αστικής τάξης στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ευρωμονόδρομου.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της διευθέτησης του χρέους, η έκθεση εκτιμά ότι «με τις διαφαινόμενες ρυθμίσεις για το δημόσιο χρέος (...) θα διευρυνθούν σημαντικά τα περιθώρια για αναπτυξιακές δαπάνες», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι «το ευρωπαϊκό περιβάλλον γίνεται ευνοϊκότερο για την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής», για τη στήριξη της «ρευστότητας» του εγχώριου κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή ωστόσο εκτιμά ότι, βάσει των προβλέψεων της ΕΕ για τις «χρηματοδοτικές ανάγκες» τις διετίες 2014-2015, το πιθανότερο είναι η Ελλάδα «να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που συνεπάγεται νέο πρόγραμμα προσαρμογής (και σχετική σύμβαση)».

ΤΑΙΠΕΔ
Αλλαγή ηγεσίας στο φόντο προβληματισμών για «καθυστερήσεις»

Στην αντικατάσταση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ («Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου») προχωρά μετά τη λήξη της θητείας τους το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, για τη θέση του προέδρου, στη θέση του Κ. Μανιατόπουλου προτείνεται ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Εμμ. Κονδύλης, ενώ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, στη θέση του Γ. Εμίρη, προτείνεται ο Π. Μπουχώρης, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. Πριν τον διορισμό τους, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία διατύπωσης γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω αλλαγή έρχεται δύο περίπου βδομάδες μετά από συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας για την πορεία εξέλιξης των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και μετά από σύσκεψη με το ίδιο θέμα που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε τότε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Παρότι δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις μετά την τότε κυβερνητική σύσκεψη, είναι φανερό ότι στο αντιλαϊκό τραπέζι μπήκε το ζήτημα των «καθυστερήσεων» στο χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, γεγονός που επηρεάζει τόσο τους εισπρακτικούς στόχους του αστικού κράτους, όσο και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ