ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ψάχνουν λύση στο πλαίσιο του «σχεδίου Ανάν»

  • Στα μονοπώλια της Ενέργειας «κλείνει το μάτι» ο Σαμαράς
  • Στήριξη σε ΗΠΑ και ΕΕ αναζητά ο Αναστασιάδης

Από προηγούμενη συνάντηση Σαμαρά - Αναστασιάδη

Eurokinissi

Από προηγούμενη συνάντηση Σαμαρά - Αναστασιάδη
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο Ν. Αναστασιάδης, που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την κυβέρνηση και τα κόμματα. Αντικείμενο είναι φυσικά το Κυπριακό, που βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, καθώς πληθαίνουν πιέσεις και παρασκηνιακές συνεννοήσεις για την επιβολή μιας «λύσης» στο πνεύμα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν».

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Σαμαράς μεταξύ άλλων δήλωσε σχετικά με τις εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων: «Οπως φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια σημαντική προσέγγιση απόψεων, μάλλον θα έλεγα επιβεβαίωση διαφορών έχουμε ανάμεσα σε θέσεις που παραμένουν συχνά εκ διαμέτρου αντίθετες και σε πολλά θέματα, και επιμέρους και θεμελιώδη. Οπως είναι για παράδειγμα η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου ή η θεαματική τουρκική προσπάθεια απαξίωσης των πολύ σημαντικών προτάσεων Αναστασιάδη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επιπλέον η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται να διαπραγματευτεί εποικοδομητικά σε καίρια ζητήματα. Δεν είναι μόνο το εδαφικό, είναι η απομάκρυνση των εποίκων, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις εφαρμογής μια συνολικής λύσης που θα έπρεπε να περιλαμβάνουν και μια συγκεκριμένη μεθοδολογία ώστε να καταλήξουμε σε ουσιαστικό διάλογο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων συγκλίσεις και αποκλίσεις που υπάρχουν για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος μεταξύ των δυο πλευρών».

Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες «για να οδηγήσουν σε λύση χρειάζεται η άλλη πλευρά να δείξει έμπρακτα πολιτική βούληση. Χρειάζεται η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Μεταξύ άλλων να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και με τις κυπρογενείς όπως λέγονται υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ».

Περιέγραψε ως ζητούμενο Αθήνα και Λευκωσία να έχουν «μια συγχρονισμένη, σωστή στρατηγική» και ως «κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής»: «Να τερματιστεί (...) η παράνομη στρατιωτική κατοχή, ο εποικισμός και η μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία και να βρεθεί μια λύση συνολική, δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική και αμοιβαία αποδεκτή. Με βάση πάντα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις ιδιότητες της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ. Και μάλιστα ενός κράτους - μέλους με τεράστιες προοπτικές αξιοποίησης του φυσικού τους - των Κυπρίων - ενεργειακού πλούτου», πρόσθεσε, βάζοντας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το πλούσιο σε υδρογονάνθρακες υπέδαφος της Κύπρου για το οποίο έχουν εκφράσει το «ενδιαφέρον» τους μια σειρά μονοπώλια.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει τις εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη».

Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε τον Σαμαρά για τα όσα έχουν διαδραματιστεί τους τελευταίους μήνες, μετά την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερογλου (Φλεβάρης του 2014), το οποίο μιλούσε για «συνιστώντα κράτη» που «θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Σημειωτέον, για δύο συνιστώντα κράτη μιλούσε και το «σχέδιο Ανάν».

Ο Ν. Αναστασιάδης στις επίσημες δηλώσεις του παρουσίασε ως «κοινή διαπίστωση» της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης «πως το κοινό ανακοινωθέν θέτει τα πλαίσια μέσα στα οποία οι δύο πλευρές θα πρέπει να κινηθούν». Συμπλήρωσε ότι «εκεί που απαντάται και συναντάται η δυσκολία είναι ακριβώς εις την άρνηση της τουρκικής πλευράς να ανταποκριθεί εις τα όσα έχει δεσμευτεί. Είτε με βάση το κοινό ανακοινωθέν είτε με βάση τα όσα άφηνε προπαγανδιστικά να εννοηθούν».

Καλλιεργώντας και αυτός αυταπάτες για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των κρατών και των διακρατικών ενώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, υποστήριξε ότι οι στόχοι Αθήνας και Λευκωσίας μπορεί να επιτευχθούν «αξιοποιώντας βεβαίως την παρουσία μας στην ΕΕ και την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής διάστασης του κυπριακού προβλήματος, την αξιοποίηση χωρών που εμπλέκονται και μπορεί να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία και βεβαίως τη συνεχή μεταξύ μας συνεννόηση και σταθερή και συνεπή πορεία σε στρατηγικές που ανατρέπουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς».

Σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης συναντάται με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Διαφωνίες για τις συγκλίσεις

Συνέντευξη στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς» έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και διέψευσε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε τουρκικές και τουρκοκυπριακές εφημερίδες, παρουσιάζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εγκαταλείπει την πρόσφατη συνάντηση με τον Ντερβίς Ερογλου.

Ακόμα, το στέλεχος της κυπριακής κυβέρνησης τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή και οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει προτάσεις για όλα τα σημαντικά θέματα, αν και δεν είναι απαραίτητο πως είναι ευχαριστημένος με το περιεχόμενο όλων των προτάσεων.

Οσον αφορά ειδικότερα το περιεχόμενο της τελευταίας συνάντησης μεταξύ Αναστασιάδη - Ερογλου, σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλίδη, στην παρότρυνση του Κύπριου ηγέτη να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές στη μεθοδολογία, ώστε να υπάρχει «μία βάση για τις συνομιλίες», ο Ντ. Ερογλου είπε πως «η βάση μας θα είναι οι συγκλίσεις». Ωστόσο, όταν ο Πρόεδρος της Κύπρου ρώτησε σε ποιες συγκλίσεις αναφέρεται, ο Ντ. Ερογλου φέρεται να έδωσε την εξής απάντηση: «Οχι, δεν αποδέχομαι το έγγραφο Ντάουνερ. Ποτέ δεν είπα ότι αποδέχομαι τις συγκλίσεις στο έγγραφο Ντάουνερ. Τα θέματα που αποδέχομαι ως συγκλίσεις είναι τα 31 έγγραφα που κατατέθηκαν στις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ και έπειτα με μένα». Από την πλευρά του, ο Ν. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε πως ο Κύπριος ηγέτης σημείωσε ότι αυτά τα 31 έγγραφα ήταν η βάση του εγγράφου Ντάουνερ, κάτι που επιβεβαίωσαν και τα Ηνωμένα Εθνη.

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org