ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔAΣ
Καταγγέλλει τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ

Καταγγελία εξέδωσε το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας για τις συνεχιζόμενες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα: «Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουν αυτό που αισθανόμαστε μπροστά στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού που συντελείται χρόνια τώρα. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους χίλιους, ανάμεσά τους οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, ενώ οι εικόνες της φρίκης ξεπερνούν κάθε προηγούμενη θηριωδία που ξεπερνά σε βιαιότητα και αυτά ακόμα τα εγκλήματα πολέμου... Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.060 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και 42 στρατιώτες και τρεις πολίτες από την πλευρά του Ισραήλ. Βρέφη και παιδάκια εξοντώνονται και ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίζονται.

Η υποκρισία του "πολιτισμένου κόσμου" περισσεύει: Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, αλλά και κάποιες αραβικές κυβερνήσεις κάνουν επίκληση του απαράδεκτου προσχήματος περί "ασφάλειας του ισραηλινού κράτους", που εκδηλώνεται για πολλοστή φορά, με το απαράδεκτο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 17/7/2014. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της συνεχίζουν την αναβάθμιση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Αυτοί όλοι που κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη είναι στη συνείδηση των εργαζομένων συνένοχοι για τα εγκλήματα που σήμερα συντελούνται γιατί εξισώνουν το θύτη με το θύμα, εξισώνουν κατακτητές και κατακτημένους, εξισώνουν την πάνοπλα εξοπλισμένη ισραηλινή στρατιωτική μηχανή με το παιδί με τη σφεντόνα και τον απελπισμένο Παλαιστίνιο μαχητή, ζητούν "ψυχραιμία" και από τις δυο πλευρές ή φθάνουν να δικαιολογούν τη νέα εγκληματική ισραηλινή επιθετικότητα χωρίς να παίρνουν απολύτως κανένα μέτρο για να σταματήσουν τη γενοκτονία και τους συνεχιζόμενους εποικισμούς, την καταπάτηση κάθε αυτονομίας της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας (αυτονομία που οι ίδιοι οι Ισραηλινοί συναποφάσισαν και συνυπέγραψαν με την Παλαιστινιακή Αρχή). Δεν είναι άμοιρη των ευθυνών για αυτό το έγκλημα η ελληνική κυβέρνηση, που προωθεί τις οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ και έχει προχωρήσει σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

Καλούμε τους καλλιτέχνες και τον ελληνικό λαό να συνεχίσει να δείχνει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, καταδικάζοντας ανεπιφύλακτα την ισραηλινή επιθετικότητα και τα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή.

Ζητούμε: Να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης και να αποτραπούν χερσαίες επιχειρήσεις. Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής. Την άρση κάθε μορφής αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας και το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού. Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές. Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67. Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Να ακυρωθεί αμέσως η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ και το λεγόμενο Σχέδιο Δράσης με το Ισραήλ, στα πλαίσια της "Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας". Να ακυρωθούν αμέσως όλες οι παρεπόμενες συμφωνίες οικονομικές - εμπορικές και στρατιωτικές της ΕΕ και των κρατών -μελών της με το Ισραήλ».

Κορακάκης στη Σέριφο...

Το Φεστιβάλ Σερίφου φιλοξενεί, την επόμενη Τετάρτη 6 Αυγούστου, στις 21.15, στο Θέατρο της Κάτω Χώρας, τον Βαγγέλη Κορακάκη. Ο συνθέτης Βαγγέλης Κορακάκης, άξιος συνεχιστής της σπουδαίας μουσικής παράδοσης του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, θα παρουσιάσει με το μπουζούκι του, τους εξαίρετους μουσικούς του και τις γνήσια λαϊκές ερμηνείες τους, ένα πλούσιο πρόγραμμα με τραγούδια των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Μητσάκη, Καλδάρα, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, αλλά και δικά του. Μαζί με τον Βαγγέλη Κορακάκη στο μπουζούκι και το τραγούδι εμφανίζονται οι: Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι / τραγούδι), Ανατολή Μαργιόλα (τραγούδι) και Τάσος Αθανασιάς (πιάνο). Η τιμή του εισιτηρίου της συναυλίας είναι 10 ευρώ και φοιτητικό, παιδικό και πολυτέκνων 7 ευρώ.

Δυο φίλοι συνομιλούν με... χαλκογραφίες

Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Μέγαρο Γκύζη διοργανώνουν στο Πνευματικό Κέντρο, Μέγαρο Γκύζη, στα Φηρά της Σαντορίνης, έκθεση με θέμα: «Παναγιώτης Τέτσης, Λάμπρος Ορφανός, Χαλκογραφίες, Οι δυο φίλοι συνομιλούν». Στην έκθεση, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 1 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στα Φηρά στη Σαντορίνη, εκτίθενται 21 χαλκογραφίες του Παναγιώτη Τέτση, από τη συλλογή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, καθώς και αντίστοιχες του χαράκτη Λάμπρου Ορφανού. Οι δύο εικαστικοί, παρά τη στενή φιλία που τους συνδέει, παρουσιάζουν για πρώτη φορά έργα τους μαζί. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 22860.23077.

«Εφυγε» ο ζωγράφος Τ. Παρλαβάντζας

Εφυγε χτες από τη ζωή ο ζωγράφος Τάκης Παρλαβάντζας, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσεων και κατατάξεων για το έτος 2000 - 2001 και με ενεργείς συμμετοχές σε συνέδρια και εκθέσεις. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1930 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στο Αμστερνταμ και το Παρίσι ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βιτρό, ψηφιδωτό και μνημειακή τέχνη, νωπογραφία και άλλες τεχνικές. Εχει εκθέσει σε 9 πανελλήνιες, σε πολλές ατομικές και πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις έργα του, σε διάφορες τεχνικές. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία και άρθρα για τις εικαστικές τέχνες. Για το βιβλίο του «Οι Αισθητικές Κατηγορίες στη Σύγχρονη Τέχνη» τιμήθηκε το 1973 με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ