ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες νέα ζευγάρια

Την επόμενη Δευτέρα 4 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων όσων γονιών πληρούν τα κριτήρια ώστε τα παιδιά τους να γίνουν δεκτά σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Θυμίζουμε ότι ήδη σε πολλούς δήμους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αιτήσεων για μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς εκτός ΕΣΠΑ. Κι ενώ περνούν οι μέρες, κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων εργατικών λαϊκών οικογενειών που έχουν να αντιμετωπίσουν τα εξής ενδεχόμενα:

- Οσοι γονείς αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις εκτός ΕΣΠΑ που σε μεγάλο ποσοστό είναι επί πληρωμή.

- Οι γονείς που τα παιδιά τους γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, περιμένουν να δουν εάν θα χρειαστεί να πληρώσουν ή εάν οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα παιδιά τους θα είναι αυτές που πρέπει. Θυμίζουμε ότι είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου δήμοι ζητούσαν τροφεία, αν και το πρόγραμμα καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος των τροφείων.

- Οσοι γονείς γίνουν δεκτοί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, πρέπει να περιμένουν για να δουν πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν, αλλά και πότε το παιδί τους θα γίνει δεκτό, δεδομένου ότι σε δεκάδες δήμους δεν έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα προσλήψεις προσωπικού. Κανονικά οι παιδικοί σταθμοί ξεκινούν να λειτουργούν από 1η Σεπτέμβρη.

- Χιλιάδες είναι οι οικογένειες που βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο αφού και αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ ή πρόκειται να αποκλειστούν και δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Στο μεταξύ, χτες ο Σίμος Δανιηλίδης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, δήλωσε πως περίπου 37.000 με 40.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Και εκτίμησε πως θα υποβληθούν περίπου 100.000 αιτήσεις, τη στιγμή που τα κονδύλια που έχουν συγκεντρωθεί, ύψους 160 εκατ. ευρώ, επαρκούν για τις ανάγκες μόλις 62.000 παιδιών. Ο Σ. Δανιηλίδης σημείωσε πως προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα, θα πρέπει να αποδεσμευτούν από τώρα παγωμένα και λιμνάζοντα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Την ίδια στιγμή, περίπου 3.000 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας, αφού η χρηματοδότηση κάθε δομής δεν πρέπει να ξεπερνά το 70% της δυναμικότητάς της. Ο νόμος επιτρέπει τη συνέχιση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων όταν το πρόγραμμα είναι συνεχιζόμενο, συγχρηματοδοτούμενο από πόρους της ΕΕ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού.

Συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα

Σύλληψη 36 μεταναστών έγινε χτες στις Αμάδες Χίου, ενώ άλλοι 65 εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του Αργοστολίου.

Στη διάσωση 29 μεταναστών προέβη την Κυριακή το Λιμενικό σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου. Συγκεκριμένα, πλήρωμα ναυαγοσωστικού ενημερώθηκε για την ύπαρξη πνευστής μηχανοκίνητης λέμβου στην περιοχή. Το πλήρωμα εντόπισε τη λέμβο, ενώ ορισμένοι από τους επιβάτες της στη θέα του σκάφους του Λιμενικού έσκισαν τη λέμβο και έπεσαν στη θάλασσα. Τριάντα ένας μετανάστες εντοπίστηκαν και πιάστηκαν στην περιοχή Πάρπαντα Χίου.

Ενας αλλοδαπός διακινητής και 20 μετανάστες συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω. Ειδικότερα, πλωτό περιπολικό εντόπισε σκάφος να κινείται στην περιοχή. Ακολούθησε καταδίωξη και το ταχύπλοο σκάφος ακινητοποιήθηκε. Από το πλήρωμα συνελήφθησαν ο αλλοδαπός χειριστής του σκάφους και 12 άνδρες, 5 γυναίκες και 3 ανήλικοι. Πενήντα μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή Κρουντερέ Αγίου Κωνσταντίνου Σάμου. Οι μετανάστες (42 άνδρες, 5 γυναίκες και 3 ανήλικοι) συνελήφθησαν. Σαράντα μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του Καρλοβασίου της Σάμου.

Αλλοι 14 μετανάστες εντοπίστηκαν το περασμένο Σάββατο σε περιπολία στην περιοχή Μανταμάδος Λέσβου. Τριάντα δύο μετανάστες συνελήφθησαν στο Αγαθονήσι. Συγκεκριμένα, μετά από ενημέρωση από το στρατιωτικό παρατηρητήριο Αγαθονησίου εντοπίστηκαν στην περιοχή Μεταμόρφωση 20 άνδρες, 3 γυναίκες και 9 ανήλικοι. Επίσης, 26 μετανάστες συνελήφθησαν στη βραχονησίδα Γλάρος ανατολικά του Αγαθονησίου.

Σε τραγωδία κατέληξε παιχνίδι 9χρονου

Σε τραγωδία κατέληξε το παιχνίδι παιδιών στην πλατεία του χωριού Κομποτάδες στη Φθιώτιδα. Μια παρέα από επτά παιδιά έπαιζαν αργά το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία, ενώ λίγο πιο πέρα ήταν οι γονείς τους. Ξαφνικά, ένας τεράστιος κορμός από τον πλάτανο κόπηκε στη μέση και έπεσε. Τα περισσότερα παιδιά πρόλαβαν να φύγουν, ωστόσο, ένα 9χρονο παιδάκι καταπλακώθηκε και άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ το μικρότερο αδελφάκι του 4 χρόνων τραυματίστηκε.

Δυστυχώς, αν και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μέσα σε λίγα λεπτά έφτασε στο σημείο με κινητή μονάδα, οι διασώστες δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν το 9χρονο αγοράκι, αφού είχε αφήσει την τελευταία του πνοή καταπλακωμένο κάτω από τον πλάτανο. Το μικρότερο αδελφάκι του το είχε πάρει ήδη περιπολικό της Αστυνομίας και το μετέφερε στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Στη σύλληψη του υπεύθυνου πρασίνου του Δήμου Λαμίας προχώρησε χτες η Αστυνομία.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ πλοίο με δεκάδες μετανάστες έπλεε ως αργά χτες το βράδυ στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κεφαλλονιάς. Οι σχετικές πληροφορίες ανέφεραν ότι επέβαιναν σ' αυτό 65 μετανάστες κι ότι το σκάφος ξέμεινε από καύσιμα ενώ κατευθύνονταν στην Ιταλία. Οι επιβαίνοντες ζητούσαν καύσιμα προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία και διεξάγονταν διαβουλεύσεις.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ: Στοχευμένες έρευνες σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Zeppelin», διενεργήθηκαν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από την Αστυνομία στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας, μέσω του διαδικτύου. Ειδικότερα, στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν διαδικτυακές αστυνομικές έρευνες, μέσω του ειδικού λογισμικού προγράμματος CPS (Child Protection System), οι οποίες στόχευαν στον εντοπισμό περιπτώσεων ανταλλαγής σεσημασμένων αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων. Εξακριβώθηκε ότι χρήστες του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας 199 διαφορετικές IP διευθύνσεις, που ανήκουν σε διάφορες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, κατείχαν και ήταν πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία (εικόνες και βίντεο) που περιείχαν σκληρότατο υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

ΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ δικαστήριο εκδόσεων του Λονδίνου αποφάσισε προχτές, ύστερα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία, να κάνει δεκτό το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοση στην Ελλάδα του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα που κατηγορούνται από τις ελληνικές αρχές για αδικήματα σχετικά με τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ με 15χρονο τραυματία σημειώθηκε την Κυριακή λίγο μετά τις δέκα το πρωί στον Ολυμπο και συγκεκριμένα κοντά στη θέση «Τριεθνές» σε υψόμετρο περίπου 2.300 μέτρων.

Διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και ο διαχειριστής του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός» έσπευσαν στο σημείο του ατυχήματος. Ο 15χρονος υπέστη κάταγμα στο πόδι, ενώ έχει και άλλα ελαφρότερα τραύματα.

Πυρκαγιές σε Κρήτη και Φάρσαλα

Πυρκαγιά ήταν μέχρι χτες το βράδυ σε εξέλιξη στην περιοχή Χουδέτσι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στην Κρήτη. Η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί το μεσημέρι σε χορτολιβαδική και δασική έκταση που δεν βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούσαν 16 άνδρες με έξι πυροσβεστικά οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Σε έλεγχο ήταν χτες το πρωί πυρκαγιά στα Φάρσαλα. Η φωτιά εκδηλώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι σε χορτολιβαδική και δασική έκταση. Στον τόπο επενέβησαν 36 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 45 ατόμων, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Εξάλλου σε έλεγχο ήταν από προχτές αργά το βράδυ η φωτιά σε δασική περιοχή στο Βροντόνερο Ζακύνθου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 2.25 το μεσημέρι και στον τόπο επιχείρησαν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα εφτά ατόμων, ένα ελικόπτερο και δυο αεροπλάνα.

Στις φυλακές Διαβατών ο Ν. Μαζιώτης

Στις φυλακές Διαβατών, σε ειδικό κελί, σε απόλυτα ελεγχόμενο χώρο, μαζί με τρεις καταδικασθέντες ποινικούς, κρατείται από το περασμένο Σάββατο ο καταδικασμένος για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» Νίκος Μαζιώτης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού κρίθηκε απαραίτητη για το φόβο να αναπτύξει σχέσεις με συγκρατούμενούς του που έχουν καταδικαστεί με βάση το λεγόμενο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Σχετικό αίτημα για τη μεταγωγή του υποβλήθηκε από το Συμβούλιο Φυλακών του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τη διευθύντρια των φυλακών, τον αρχιφύλακα και την κοινωνική λειτουργό. Ο Ν. Μαζιώτης, που νοσηλευόταν τραυματισμένος στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού, μεταφέρθηκε στις φυλακές των Διαβατών με απόλυτη μυστικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος έμαθε την τελευταία στιγμή για τη μεταγωγή του, ενώ οι υπεύθυνοι των φυλακών Διαβατών ενημερώθηκαν για την κράτησή του εκεί ενώ αυτός βρισκόταν καθ' οδόν από την Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Νεκρά ψάρια στο Σπερχειό

Μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών βρέθηκε στην κοίτη του Σπερχειού ποταμού στη Φθιώτιδα. Συγκεκριμένα, δύο περίπου χιλιόμετρα πριν τις εκβολές του ποταμού, πριν τα όρια της πράσινης ζώνης του Δέλτα, εντοπίστηκαν το περασμένο Σάββατο πολλά νεκρά ψάρια σε μέγεθος περίπου 20 εκατοστών και μεγαλύτερα. Μερικά ήταν σε μερική αποσύνθεση και μύριζαν, που σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν είναι πρόσφατο.

Τα νερά του ποταμού δέχονται μεγάλο ρυπαντικό φορτίο σε όλο το μήκος του, κυρίως όμως από τον παραπόταμο Ασωπό, που συναντάει το Σπερχειό κοντά στο μνημείο του Α. Διάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε πριν μια βδομάδα. Το νερό είναι μολυσμένο ενώ στο παρελθόν σημειώθηκαν προβλήματα με την άρδευση και ζημιές στην παραγωγή, ειδικά στις καλλιέργειες ρυζιού.

Δύο νεκροί από συντριβή αεροσκάφους

Σε βλάβη στον κινητήρα οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η συντριβή του μονοκινητήριου αεροσκάφους που σημειώθηκε το Σάββατο έξω από το αεροδρόμιο στο Πυρί, στη Σπάρτη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων, Α. Μπίνης. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα, Τρίτη, στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχισθεί ο έλεγχος από τους ειδικούς. Ολοκληρωμένο πόρισμα για τα αίτια της πτώσης αναμένεται σε δύο μήνες. Από τη συντριβή του αεροσκάφους σκοτώθηκαν ένας 52χρονος και ένας 35χρονος μηχανικός αεροσκαφών.

Σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σημείωσε πως έγιναν σοβαρές παραλείψεις από την πλευρά του χειριστή, καθώς το αεροσκάφος πετούσε χωρίς σχέδιο πτήσης και απογειώθηκε από χώρο που δεν ήταν αδειοδοτημένος για πολιτικά αεροπλάνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ