ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κινηματογραφικές προβολές της ΚΝΕ σε πολλές πόλεις

Μια πραγματικά πετυχημένη διοργάνωση, που ξεκίνησε πέρσι η Οργάνωση Πάτρας της ΚΝΕ, είναι η διοργάνωση δωρεάν θερινού σινεμά, ιδιαίτερα για νέους ανέργους και νέα ζευγάρια. Φέτος η πρωτοβουλία αυτή απλώθηκε στις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα και αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τη νεολαία. Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών που συνεχίζονται ακόμα σε πολλές πόλεις έχει ως εξής:

ΑΙΓΑΛΕΩ: Αύριο Τετάρτη (πλατεία Αστροναυτών, 9 μ.μ.) «Ο Επίμονος Κηπουρός». Την Παρασκευή 1 Αυγούστου (Κάτω Αιγάλεω, Αγ. Ελευθέριος, 9 μ.μ.), «City of God / Η Πόλη του Θεού».

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (στο Πάρκο Δόξης, 9 μ.μ.): Την Πέμπτη 31 Ιούλη «Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος».

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ (παραλία, 7 μ.μ.): Αύριο Τετάρτη «Latin party».

ΠΑΤΡΑ (στο Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο, Γερμανού και Ηλείας, 9.30 μ.μ.): Αύριο Τετάρτη «12 χρόνια σκλάβος». Παρασκευή 1 Αυγούστου «Αδωξοι Μπάσταρδη». Δευτέρα 4 Αυγούστου «City of God». Τετάρτη 6 Αυγούστου «Ο λαβύρινθος του Πάνα». Παρασκευή 8 Αυγούστου «Ο Ηλίας του 16ου». Δευτέρα 11 Αυγούστου «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι». Τετάρτη 13 Αυγούστου «Εγώ ο Απαισιότατος». Δευτέρα 18 Αυγούστου «Cinderella Man».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ (9.30 μ.μ., στη γειτονιά της Ράχης, μπροστά από τα Β' ΚΑΠΗ): Σήμερα Τρίτη «Green Street Hooligans». Τετάρτη 30 Ιούλη «Μάθε, παιδί μου, γράμματα».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ (9.30 μ.μ., πάρκο Λιθαρίτσια): Αύριο Τετάρτη «Django, ο Τιμωρός». Πέμπτη 31 Ιούλη «Εγώ ο απαισιότατος ΙΙ».

ΚΕΡΚΥΡΑ (9.30 μ.μ., στον «Κήπο του Λαού», στο «Cafe Art»): Αύριο Τετάρτη «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο». Τετάρτη 6 Αυγούστου «Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα».

ΡΕΘΥΜΝΟ (στα Περιβόλια, στην παιδική χαρά δίπλα στο 8ο Δημοτικό, στις 8.30 μ.μ.): Αύριο Τετάρτη «Ψωμί και τριαντάφυλλα». Τετάρτη 13 Αυγούστου «Che... ο Αργεντίνος».

ΡΕΘΥΜΝΟ (στη Σαρακίνα, στις εργατικές κατοικίες, στο παρκάκι, στις 8.30 μ.μ.): Τετάρτη 6 Αυγούστου «Ψωμί και τριαντάφυλλα». Τετάρτη 20 Αυγούστου «Che... ο Αργεντίνος».

Οχι στην υποβάθμιση σχολείων στον Ωρωπό

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Από κινητοποίηση ενάντια στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων
Από κινητοποίηση ενάντια στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων
Για την υποβάθμιση σχολικών μονάδων του Δήμου Ωρωπού κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας. Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης, σημειώνεται ότι:

«Στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχωρά σε νέες συγχωνεύσεις - συμπτύξεις - καταργήσεις σχολείων και τμημάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή τα Δημοτικά Σχολεία των Αγίων Αποστόλων, της Μαλακάσας, του Χαλκουτσίου και το 2ο Σκάλας - Νέων Παλατίων του Δήμου Ωρωπού πρόκειται να υποβαθμιστούν.

Πιο συγκεκριμένα:

Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αποστόλων: Από εξαθέσιο σε τετραθέσιο.

Δημοτικό Σχολείο Μαλακάσας: Από εξαθέσιο σε τετραθέσιο.

Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου: Από επταθέσιο σε εξαθέσιο.

2ο Σκάλας - Νέων Παλατίων: Από οχταθέσιο σε εξαθέσιο.

Η επιλογή αυτή αποτελεί την κορύφωση της ταλαιπωρίας των παιδιών λαϊκών οικογενειών και στην περιοχή του Δήμου Ωρωπού. Η απόφαση θα δυσκολέψει παραπέρα την ήδη μετ' εμποδίων εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών του σχολείου (ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές, προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών κ.ά.). Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια της εφαρμογής της πολιτικής συγκυβέρνησης και ΕΕ, η οποία οδηγεί στο "νέο σχολείο της αγοράς" όπου κάθε σχολική μονάδα θα πρέπει να προσελκύσει χορηγούς (που θα παρεμβαίνουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα) και να έχει ευθύνη για τα οικονομικά της και το πρόγραμμά της, το οποίο θα μπορεί να είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με άλλα σχολεία. Δημιουργούνται δηλαδή σχολεία (άρα και μαθητές) πολλών κατηγοριών. Για όλα αυτά θα αξιολογούνται σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Συνέπεια των εξελίξεων αυτών θα είναι η δημιουργία τάξεων τριάντα και πλέον μαθητών, κάτι που θα υποβαθμίσει παραπέρα την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, θα χαθούν πολλές οργανικές θέσεις, ανοίγοντας το δρόμο σε δεξαμενή διαθεσιμοτήτων - απολύσεων.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού δικαιολογημένα αντιδρούν στην υποβάθμιση των σχολικών μονάδων, καθώς και στο σύνολο της εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής αυτής πολιτικής».

Το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό: Αν πρόκειται να ανακαλέσει την απόφαση για την υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων στο Δήμο Ωρωπού και τι μέτρα θα πάρει για την κάλυψη σε κτιριακές, υλικές, λειτουργικές και άλλες ανάγκες των σχολείων.

Πρόγραμμα εξετάσεων για υποψήφιους του εξωτερικού

Eurokinissi

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα εξέτασης των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των παιδιών Ελλήνων του εξωτερικού και των παιδιών Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από 8 έως και 12 Σεπτέμβρη σε εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τη Δευτέρα 8/9 στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, την Τρίτη 9/9 σε Νεοελληνική Λογοτεχνία και Μαθηματικά, την Τετάρτη 10/9 σε Αρχαία Ελληνικά και Βιολογία, την Πέμπτη 11/9 σε Ιστορία και Φυσική, την Παρασκευή 12/9 σε Λατινικά και Χημεία. Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 3.30 μ.μ. για όλα τα μαθήματα.

Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξετάζονται, εφόσον έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα, τις ίδιες ώρες και στα ίδια μαθήματα από επιτροπή που θα λειτουργήσει στο Βαθμολογικό Κέντρο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα για τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων καθώς και ο χρόνος Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για επιλογή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα οριστεί με νεότερη Υπουργική Απόφαση.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Αυτές τις μέρες είναι προγραμματισμένες στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οι εξής προφεστιβαλικές εκδηλώσεις:

Στην Καισαρειά Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία, θα γίνει σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», με ομιλητή τον Γιώργο Γκούμα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και μετά θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικό συγκρότημα.

Στη Λαμία, στην πλατεία των εργατικών κατοικιών στα Γαλανέικα, θα γίνει εκδήλωση αύριο Τετάρτη, με παιδότοπο για κατασκευές και ζωγραφική από τις 6 μ.μ. και προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», στις 9 μ.μ.

Στην Ιτέα, στο Σκάκι (παραλία), θα γίνει αύριο Τετάρτη εκδήλωση με θέμα «Φυσική αγωγή και αθλητισμός - δικαίωμα του λαού και της νεολαίας», όπου θα μιλήσει ο Βαγγέλης Γείτονας, μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, θα προβληθεί σχετικό βίντεο και θα ακολουθήσει μουσική από ερασιτεχνικό συγκρότημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ