Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2014 - αριθ. φύλλου: 11903

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης
  • Πέμπτη 31 Ιούλη στις 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Εύα Χριστοδούλου» στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω
  • Νέες ισραηλινές επιθέσεις χτες. Βομβάρδισαν σχολεία και παιδική χαρά

ΣΕΛ.  13
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι φονικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αγριότητα

ΣΕΛ.  12

Το Ασφαλιστικό αποτελεί αιτία πολέμου!
  • Προετοιμάζεται νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, βασισμένη σε μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που έχει αναλάβει να «νομιμοποιήσει» τα νέα μέτρα.
  • Σιγοντάρει τις ανατροπές με έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: «Οι εξελίξεις στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα αφορούν όλο το λαό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν αφορά μόνο σε συντάξεις, αλλά την ίδια την Κοινωνική Ασφάλιση, την υγεία του λαού μας. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει από τώρα να ετοιμαστεί ώστε να αντιμετωπίσει και να εμποδίσει αυτές τις εξελίξεις από το Σεπτέμβρη. Το Ασφαλιστικό αποτελεί πραγματικά αιτία πολέμου».

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνα σχέδια

Η αποκάλυψη ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση στο Καστέλι Ηρακλείου αμερικανικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών πρέπει να σημάνει συναγερμό.

Η συγκυβέρνηση, δρώντας με βάση τους στόχους του ελληνικού κεφαλαίου για πιο ενεργή συμμετοχή στο μοίρασμα των αγορών, εμπλέκει βαθύτερα το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις, σε μια περίοδο μάλιστα που οι πολεμικές συρράξεις κλιμακώνονται στην ευρύτερη γειτονιά μας (Μέση Ανατολή, Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία, Ιράκ, Ουκρανία, Αφγανιστάν κ.α.) και μεγαλώνει ο κίνδυνος να γενικευτούν.

Το αίτημα των ΗΠΑ να σταθμεύσουν στην Ελλάδα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που χρησιμοποιούνται σε κατασκοπευτικές και πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να συμφωνήσει προσθέτουν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της ελληνικής εμπλοκής σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, με στόχο να υπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Γι' αυτό και κάθε τέτοια εξέλιξη είναι ενάντια στο συμφέρον του λαού και σαν τέτοια πρέπει να πολεμηθεί, να αποτραπεί.

Ηδη, η βάση της Σούδας βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης των υποδομών της, προκειμένου να εξυπηρετεί μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, που καταγράφει το σημερινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», οι απαλλοτριώσεις έχουν προχωρήσει και ετοιμάζεται νέος αγωγός καυσίμων προς τη βάση.

Οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - σύμμαχοι των ελληνικών κυβερνήσεων κατατάσσουν ψηλά τη βάση της Σούδας σε ό,τι αφορά τη σημασία της στην υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδιασμών, σε βάρος των λαών της περιοχής.

Τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Δ. Αβραμόπουλος επισκέφτηκε ως υπουργός Αμυνας τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός ομόλογός του, Τσ. Χέιγκελ, τον ευχαρίστησε «για τη συνεχιζόμενη φιλοξενία των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας» και συμπλήρωσε ότι «η βάση της Σούδας είναι "κλειδί" στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ στην περιοχή και η σημασία της φάνηκε στη διάρκεια της επιχείρησης "Unified Protector" στη Λιβύη».

Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξαν κατά καιρούς και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια στην Ελλάδα.

Από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όλα αυτά δικαιολογούνται με το πρόσχημα των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας προς το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό και δεν υπάρχει άλλος δρόμος να απεμπλακεί ο λαός, παρά μόνο με την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με τον ίδιο στην εξουσία.

Τη θέση αυτή μόνο το ΚΚΕ την υπερασπίζεται και παλεύει να γίνει πράξη με την πάλη του λαού. Ολες οι άλλες δυνάμεις είτε επιχειρηματολογούν ωμά υπέρ της αξιοποίησης της στρατηγικής θέσης της χώρας, είτε οχυρώνονται πίσω από τις «συμβατικές υποχρεώσεις» και το «ανήκουμε στη Δύση» για να δικαιολογήσουν την ανοχή τους απέναντι στις ιμπεριαλιστικές πολιτικο-στρατιωτικές συμμαχίες και τα εγκλήματά τους.

Οι εικόνες της Λιβύης που καίγεται τρία σχεδόν χρόνια μετά τον «εκδημοκρατισμό» της, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, των σφαγμένων παιδιών της Γάζας, των πόλεων που ισοπεδώνονται στη Συρία, των φασιστών που με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ κυβερνούν και σκοτώνουν στην Ουκρανία, των συγκρούσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, πρέπει να προβληματίσουν το λαό. Ο πόλεμος είναι το μέσο για να λύνουν τις διαφορές τους όταν οι ανταγωνισμοί οξύνονται στο έπακρο και το μάρμαρο το πληρώνουν πάντα οι λαοί.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Ζητάνε 12.300 ευρώ από ανασφάλιστους για νοσηλεία βρέφους!

Παρέμβαση αύριο από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και Λαϊκές Επιτροπές

  • Να πληρώσουν «χρέος» περίπου 12.300 ευρώ, επειδή το μωρό τους νοσηλεύτηκε για δύο μήνες στη Μονάδα Πρόωρων Νεογνών, ζητάει το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» από ανασφάλιστους γονείς.
  • Για να πάρουν το παιδί από το νοσοκομείο, οι άνεργοι γονείς πλήρωσαν και «λύτρα» 900 ευρώ!

ΣΕΛ.  4


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
Μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για εγκατάστασή τους στην Κρήτη

ΣΕΛ.  9
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Οχι στην υποβάθμιση σχολείων στον Ωρωπό

ΣΕΛ.  18
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Προετοιμασία εδάφους για μαζικά ξεσπιτώματα... με μεταβατικό στάδιο

ΣΕΛ.  11
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες νέα ζευγάρια

Την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Αυγούστου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων όσων γονιών πληρούν τα κριτήρια ώστε τα παιδιά τους να γίνουν δεκτά σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.


ΣΕΛ.  20


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org