ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΜΕ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ"

Αυτά, δεν είναι κέρδη. Είναι περισσότερο και από υπερκέρδη. Μιλάμε για τα επίσημα κέρδη των κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Οταν ο ρυθμός πληθωρισμού τρέχει με ρυθμό γύρω στο 5,5% και οι τράπεζες εμφανίζουν ποσοστά αύξησης των κερδών τους μέχρι και...163,7%. Οταν, οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων - στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - καθηλώθηκαν και φέτος, με τη γνωστή κυβερνητική πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, σε ποσοστά αρκετά κάτω από 10%, με το πρόσχημα ότι "δεν αντέχει η οικονομία". Οταν συμβαίνουν όλα αυτά, τότε σίγουρα δεν μπορούμε παρά να μιλήσουμε για υπερβολικά και προκλητικά υπερκέρδη.

Οχι, δεν πρόκειται για κίτρινη προπαγάνδα. Ούτε για προπαγάνδα, που έχει σαν στόχο να σπιλώσει το δήθεν "κοινωνικό πρόσωπο" της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Η προκλητική κερδοφορία των τραπεζών - και όχι μόνο - είναι μια πραγματικότητα που ομολογούν οι ίδιες οι διοικήσεις τους, που προπαγανδίζουν τα παχυλά τους κέρδη με ανακοινώσεις στις εφημερίδες και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Για όσους τυχόν αμφισβητούν το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ παράγει όχι απλά κέρδη, αλλά υπερκέρδη, τους παραθέτουμε τα τεκμήρια.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία για την κερδοφορία τους, προκύπτει ότι δέκα κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες (Εθνικής, Εμπορικής, Κεντρικής Ελλάδας, Ιονικής, ΕΤΕΒΑ, Αττικής, Πίστεως, Εργασίας, Χίος και Πειραιώς) αύξησαν κατά μέσο όρο τα καθαρά τους κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 1997 κατά 75,6% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 1996. Μιλάμε δηλαδή για ποσοστό αύξησης των καθαρών κερδών των τραπεζών (κρατικών και ιδιωτικών) που είναι μεγαλύτερο τουλάχιστον 15 φορές (!) του πληθωρισμού, 20 περίπου φορές μεγαλύτερο των ονομαστικών αυξήσεων των μισθών και 25 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό ονομαστικής αύξησης των συντάξεων. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας - που ελέγχεται από το δημόσιο και σέρνει το χορό των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα - αύξησε τα κέρδη της κατά 94%, η ΕΤΕΒΑ (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) εμφανίζει αύξηση των κερδών της κατά 163,7%, η XIOSBANK (των Βαρδινογιάννηδων) κατά 110%, η Πίστεως του κ. Κωστόπουλου κατά 54%, ενώ η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας (που επίσης ελέγχεται από το δημόσιο) προσδοκά για το εξάμηνο (με βάση δηλώσεις του διοικητή της κ. Γεωργουτσάκου) αύξηση κατά 287%!

Εκτός, όμως, από τα ποσοστά αύξησης των τραπεζικών κερδών, υπάρχει και η μάζα των κερδών αυτών, η ποσότητα δηλαδή των χρημάτων που καταλήγουν στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών. Και επειδή, πολλές φορές, τα ποσοστά αύξησης των κερδών δε λένε τίποτε, πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και τα νούμερα αυτά, αν συγκριθούν σαν απόλυτο μέγεθος. Αν λοιπόν τα καθαρά κέρδη των παραπάνω 10 τραπεζών, που διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 1997 στο ποσό των 121,5 δισ. δραχμών (από 69,2 δισ. δραχμές που ήταν στο περσινό εξάμηνο) συγκριθούν με τους μισθούς, προκύπτει το εξής ενδιαφέρον και άκρως αποκαλυπτικό στοιχείο. Τα επίσημα κέρδη των παραπάνω 10 κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών αντιστοιχούν σε μισθούς ενός εξαμήνου για τουλάχιστον 110.000 εργαζόμενους, που αμείβονται με το βασικό μεροκάματο.

Η προκλητική αύξηση των τραπεζικών κερδών οφείλεται αποκλειστικά στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που φροντίζει με κάθε τρόπο, στη μεταφορά εισοδημάτων από τις τσέπες των εργαζομένων και άλλων πλατιών λαϊκών στρωμάτων στις τσέπες και τα θησαυροφυλάκια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, η κυβέρνηση αξιοποιεί τόσο τη νομισματοπιστωτική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας, όσο και την πολιτική επιτοκία που εφαρμόζουν οι ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες. Στα πλαίσια αυτά, οι κρατικές τράπεζες ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις (στις οποίες χορηγούν δάνεια με χαμηλά επιτόκια και πληρώνουν υψηλά επιτόκια στους μεγάλους καταθέτες) και παράλληλα λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα (χρεώνουν μεγάλα επιτόκια για στεγαστικά, καταναλωτικά, βιοτεχνικά κλπ. δάνεια) και πληρώνουν χαμηλά επιτόκια για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Με τέτοια πολική, πώς να μην θησαυρίζουν οι τράπεζες και όσοι ευνοούνται από τη συγκεκριμένη πολιτική;

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα ποσοστά αύξησης των καθαρών κερδών των τραπεζών (κρατικών και ιδιωτικών) στο πρώτο εξάμηνο - που είναι μεγαλύτερα τουλάχιστον κατά 15 φορές (!) του πληθωρισμού, κατά 20 φορές των ονομαστικών αυξήσεων των μισθών και κατά 25 φορές μεγαλύτερα από το ποσοστό ονομαστικής αύξησης των συντάξεων - δείχνουν πόσο "κοινωνικό" είναι το πρόσωπο της πολιτικής που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ

ΤΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΕΦΕΕ
Ιδιωτικοποίηση με κάθε μέσο

- Μετά το "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο" και τους Ελεύθερους Κύκλους Σπουδών που ιδρύει το υπουργείο Παιδείας, τώρα προέκυψε και το "Νομαρχιακό Πανεπιστήμιο", που προτίθεται να ιδρύσει η Νομαρχία Βοιωτίας. Πού πιστεύετε ότι αποσκοπεί αυτή η ενέργεια;

- Η προσπάθεια για αλλαγή στην Παιδεία προς συντηρητική κατεύθυνση στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ, με αιχμές τη μετατροπή της γνώσης σε εμπόρευμα, εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Εχουμε τις εξαγγελίες του υπουργείου για το "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο", την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ κ. ά. Τώρα με την προσπάθεια αυτή της Νομαρχίας Βοιωτίας έχουμε την εφαρμογή του περίφημου νόμου της αποκέντρωσης και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δίνει τη δυνατότητα σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να ιδρύουν εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, που προμηνύει την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμισή της. Είναι βέβαιο, άλλωστε και οι εμπνευστές του σχεδίου αυτού δεν κρύβουν τις διαθέσεις τους, ότι το οικονομικό κόστος των σπουδών θα περάσει ξεκάθαρα πλέον στην οικογένεια. Οι εργαζόμενοι θα διπλοπληρώνουν άμεσα πλέον με μορφή διδάκτρων το κόστος σπουδών των παιδιών τους.

- Η απολογητική αυτής της ενέργειας στηρίζεται ξανά στην εκροή συναλλάγματος προς το εξωτερικό, αλλά και στην ένταξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις συγκεκριμένες ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας. Πόσο ευσταθούν τα δύο αυτά επιχειρήματα;

- Οσον αφορά το πρώτο σκέλος του σκεπτικού πρόκειται για ένα ψευτοδίλημμα, το οποίο θεωρεί εξ ορισμού τη δυνατότητα σπουδών σαν μια διαδικασία που κοστίζει, που οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν για να αποκτήσουν. Δηλαδή, λένε ότι η γνώση είναι ούτως ή άλλως εμπόρευμα. Εμείς δεν μπαίνουμε σε τέτοιες λογικές, εμείς λέμε ότι οι ανάγκες για μόρφωση απαιτούν από τη μια κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα, από την άλλη εξασφάλιση δωρεάν εκπαιδευτικών παροχών για όλους. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος μπορούμε να πούμε ότι είναι τουλάχιστον αστείο. Γιατί από τη μια η κάθε τοπική κοινωνία δεν είναι ανεξάρτητη από τη χώρα και η ανάπτυξή της εντάσσεται στα πλαίσια του γενικότερου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Οπότε γιατί στη Βοιωτία, η οποία είναι αγροτικός νομός, να βγαίνουν γεωπόνοι ή κάτι ανάλογο, από τη στιγμή που ο αγροτικός πληθυσμός πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕ; Από την άλλη πίσω από τον όρο "ανάγκες της κοινωνίας" προφανώς εννοούν τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα κληθούν να παίξουν το ρόλο του σπόνσορα και του χορηγού, ο οποίος θα χρηματοδοτεί - δηλαδή θα επενδύει - τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ασκώντας άμεσο έλεγχο σε αυτά.

- Για άλλη μια φορά λοιπόν προβάλλει η ανάγκη αντίστασης της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαζί με το εργατικό κίνημα, ενάντια στα σχέδια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας δωρεάν παιδείας;

- Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική της αντιμεταρρύθμισης ως το τέλος με κάθε μέσο, επιβάλλεται να συναντήσει την αγωνιστική αποφασιστικότητα των φορέων της εκπαίδευσης, αλλά και των εργαζομένων και ολόκληρου του λαϊκού κινήματος. Επιβάλλεται σήμερα περισσότερο από ποτέ η συγκρότηση ενός μετώπου Παιδείας που θα αγκαλιάζει όλον το λαό. Η αντίσταση στην αντιμεταρρύθμιση, που επιβάλλει η κυβέρνηση, προβάλλει ως ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος.

Φ. Κ.

ΧΕΡΑΚΙΑ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών ανακοινώθηκε χτες, και από τις δύο πλευρές. Η είδηση ήρθε λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον (σελίδα 10).

ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ότι ο κουβανικός λαός θα είναι νικητής και αυτής της "βρώμικης" επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, εξέφρασε ο Ραούλ Κάστρο,υπουργός Αμυνας της Κούβας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την ολοκλήρωση των γιορταστικών εκδηλώσεων για τη "Μέρα της Εξέγερσης" (σελίδα 11).

Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ της εργατικής νομοθεσίας, οι απολύσεις και η τρομοκρατία, είναι το "άλλο πρόσωπο" του ελληνικού τουρισμού, όπως το βιώνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τα "σπασμένα" της κρίσης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 12).

ΤΟ ΟΡΓΙΟ της εφοπλιστικής ασυδοσίας καλά κρατεί στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Οι εφοπλιστές, που δρομολογούν επιβατηγά και τουριστικά πλοία στη γραμμή Πάτρας - Ηγουμενίτσας - Ιταλίας, ανενόχλητοι και μπροστά στα μάτια των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, εξακολουθούν να παραβιάζουν τη νομοθεσία για τις οργανικές συνθέσεις, αποβάλλοντας τους Ελληνες ναυτεργάτες (σελίδα 13).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ