ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η δολοφονία της Σωτηρίας ένα από τα αμέτρητα εργοδοτικά εγκλήματα...

Νέοι και εργάτες τίμησαν χτες τη μνήμη της Σ. Βασιλακοπούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από τη δολοφονία της

Οποιος σπίτι μένει / όταν αρχίζει ο αγώνας και αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του / πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι / γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί / θα μοιραστεί την ήττα.

Με στίχους από τον Μπρεχτ, τον Χικμέτ και τον Λειβαδίτη τίμησαν χτες την Σωτηρία «με το μικρό χαμόγελο και τα μεγάλα πανανθρώπινα όνειρα» νέοι και εργάτες έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ. «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Ισχυρό το ΜΑΣ, στο πλευρό του ΠΑΜΕ - στον καπιταλισμό με Μέτωπο απαντάμε», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν, με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από τη δολοφονία της, οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), το Κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του χρονικού της δολοφονίας.

Εκ μέρους των Επιτροπών Αγώνα Παντείου, η Κατερίνα Βγενά σημείωσε: «Η θυσία της Σωτηρίας είναι εδώ για να μας θυμίζει καθημερινά πως η θέση των φοιτητών είναι δίπλα στην εργατιά. Μας υπενθυμίζει ότι η εργοδοσία για τα κέρδη της δεν υπολογίζει ζωές, ότι εργοδοσία και κυβέρνηση πάνε χέρι χέρι απέναντι στους εργαζόμενους. Εξάλλου, κάθε κυβέρνηση μέσα στο σύστημα αυτό όχι μόνο εκφράζει, αλλά στηρίζει και αναπτύσσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Μπροστά στα κέρδη και στον ανταγωνισμό, μπροστά στο φόβο του ξεσηκωμού των εργαζομένων, δεν υπολογίζουν ούτε την εξαθλίωση ούτε την πείνα, αλλά, όπως μας διδάσκει η Ιστορία, ούτε και τις ανθρώπινες ζωές».

Κάλεσε τους φοιτητές να μην «τσιμπήσουν» στα ιδεολογήματα που πλασάρονται στις σχολές, όπως το ότι «όσο πιο καλός και ανταγωνιστικός γίνεσαι τόσο πιο εύκολα μπορείς να βρεις δουλειά», γιατί είναι το μεγαλύτερο ψέμα. «Προετοιμάζουμε και διεκδικούμε τη δική μας λύση με κριτήριο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Παλεύουμε ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που είναι η πηγή της κάθε δυστυχίας, της προσφυγιάς, των πολέμων. Ο λαός μας πρέπει να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, να πάρει την εξουσία στα χέρια του».

Ο Σπύρος Στέφος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι «η δολοφονία της Σωτηρίας είναι ένα από τα αμέτρητα εργοδοτικά εγκλήματα, καθώς και τα γεγονότα που την ακολούθησαν αποδεικνύουν με τον πιο ωμό τρόπο ότι η ισότητα και η ελευθερία που ευαγγελίζεται η αστική δημοκρατία σταματάνε έξω από κάθε χώρο δουλειάς, σταματάνε μπροστά στα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Ανέφερε, επίσης, χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα, όπως τα «Λιπάσματα Καβάλας», όπου με αυταρχισμό και τρομοκρατία κυβέρνηση και εργοδοσία προσπαθούν από κοινού να σπάσουν την απεργία των εργαζομένων, επιστρατεύουν τα ΜΑΤ προκειμένου να δράσει ο απεργοσπαστικός μηχανισμός, κάνουν μηνύσεις σε εργάτες και τους απολύουν χωρίς αποζημίωση και αντίστοιχα γεγονότα, όπως τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα.

Από την κατάθεση στεφάνου της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών
Από την κατάθεση στεφάνου της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών
«Το κεφάλαιο», σημείωσε ο ομιλητής, «προκειμένου να διαφυλάξει τα κέρδη του είναι αδίστακτο (...) Τώρα απαιτείται να απαντήσουμε επιθετικά στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης του εργατικού κινήματος. Προσπαθούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους σε αδιέξοδες μορφές αντίδρασης, ούτως ώστε να συνεχίζεται ανεμπόδιστα η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, να μη συναντάει πουθενά αντίσταση η επιθετικότητα του κεφαλαίου. Προβάλλουν συντονισμένα ψεύτικες θεωρίες, όπως αυτή της αναποτελεσματικότητας των αγώνων ή, από την άλλη, την αντίληψη πως "όσο πιο λίγα ζητάς τόσο περισσότερα θα πάρεις", για να χτυπήσουν τον ταξικό προσανατολισμό της εργατικής - λαϊκής πάλης (...) Η ταξική πάλη έχει τη δική της σκληρότητα και τα δικά της ρίσκα. Απαιτεί θυσίες και δεν έχει πάντα άμεσα αποτελέσματα (...) Αυτήν τη στιγμή μπορεί το κεφάλαιο να φαίνεται ανίκητο. Αυτό συμβαίνει γιατί η εργατική τάξη δεν έχει ορθώσει ακόμα το ανάστημά της. Δεν έχει δοκιμάσει ακόμα την τεράστια δύναμή της. Οποτε το έχει κάνει, η Ιστορία έχει δείξει ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει».

Στεφάνια στο μνημείο της Σωτηρίας κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου του ΜΑΣ, το ΚΣ της ΚΝΕ, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η ΕΓ του ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Αθήνας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η ΟΓΕ, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο της Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η Ομοσπονδία Φαρμάκου και το Συνδικάτο της Αττικής.

Η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη της Σωτηρίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλούσια δραστηριότητα ενταγμένη στο 42ο Φεστιβάλ

Οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζονται και μεταφέρουν σε όλη τη χώρα το μήνυμα που εκπέμπει το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ: «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)».

Το επόμενο διάστημα προγραμματισμένες είναι οι εξής εκδηλώσεις:

Στη Λευκάδα, εκδήλωση στην Καρυά θα γίνει αύριο, Σάββατο.

Στην Εύβοια θα γίνει, την Τετάρτη 3 Αυγούστου, ιστορικός περίπατος στα λημέρια του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ. Οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν το μνημείο του Θύμιου Καψή (Καπετάν Ανάποδου), θα δουν βίντεο με σχετικά ιστορικά ντοκουμέντα και θα ακολουθήσει γεύμα στο Προκόπι. Ωρα αναχώρησης 9 π.μ. από το λιμάνι της Χαλκίδας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6984.324.980.

Στην Πάτρα, στο Νότιο Πάρκο, το Σάββατο 6 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στο Προσφυγικό.

Στην Κεφαλονιά, στην πλατεία Ληξουρίου, το Σάββατο 6 Αυγούστου, θα γίνει εκδήλωση με θέμα ενάντια στα ναρκωτικά. Θα μιλήσει ο Κ. Βασιλάτος, στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα παιχνίδι quizdom και επίδειξη από τοπικό χορευτικό σύνολο.

Κινηματογραφικές προβολές

Συνεχίζονται, παράλληλα, οι προβολές ταινιών που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Πελοπόννησο. Οι προβολές σε όλες τις πόλεις ξεκινούν στις 9 μ.μ. και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

-- Στην Κόρινθο, στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Δημαρχείου, τις μέρες: Σήμερα Παρασκευή, Παρασκευή 5 Αυγούστου και Τετάρτη 10 Αυγούστου.

-- Στο Ναύπλιο, στο Θεατράκι του ΟΣΕ, τις μέρες: Σήμερα Παρασκευή, Τρίτη 2 Αυγούστου και Κυριακή 7 Αυγούστου.

-- Στην Τρίπολη, στη Σκακιέρα, τη Δευτέρα 1 Αυγούστου.

-- Στη Σπάρτη, στις νέες εργατικές εστίες, την Τρίτη 2 Αυγούστου.

-- Στην Καλαμάτα, στην πλατεία Μαυρομιχάλη, τις μέρες: Πέμπτη 4 Αυγούστου και Τετάρτη 10 Αυγούστου.

Διήμερη κατασκήνωση στη Γαύδο

Από σήμερα ξεκινάει το Διήμερο που διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ στη Γαύδο, στις 29 - 31 Ιούλη, για να τιμήσει τους εξόριστους της περιόδου 1928 - 1951 στο νησί. Οι συμμετέχοντες κατασκηνώνουν στο Σαρακήνικο και το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει:

Σήμερα, Παρασκευή: Στις 17.30 ξενάγηση στο σπίτι των εξορίστων που το έχτισαν οι ίδιοι στο Σαρακήνικο, στις 18.00 ξενάγηση στο διώροφο στο Καστρί που επίσης λειτουργούσε ως χώρος κράτησης εξορίστων, καθώς και στα Γαλανά που και εκεί υπήρχαν εκτοπισμένοι εξόριστοι. Στις 20.00 επίσκεψη στον Φάρο. Στις 21.00 προβολή ταινίας.

Αύριο, Σάββατο: Στις 12.00 εκδήλωση στο σπίτι των εξορίστων στο Σαρακήνικο με ομιλητή τον Βάγια Βάγια, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Τοποθέτηση τιμητικής πλάκας για τους εξόριστους και κατάθεση στεφάνων. Στις 18.30 αθλητικές δραστηριότητες. Στις 21.00 λαϊκό γλέντι στη «Χελώνα».

Ακόμα, στο πλαίσιο του Διημέρου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με την δήμαρχο της Γαύδου για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση

Με επιπλέον ρυθμίσεις για μια σειρά από θέματα, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Στο νομοσχέδιο που τελικά κατατέθηκε έχει διορθωθεί η απαράδεκτη διατύπωση που είχε στην προηγούμενη μορφή του, ότι το υπουργείο Παιδείας «μπορεί να ενισχύει» τα ελληνικά σχολεία και τμήματα του εξωτερικού και έχει αφαιρεθεί το «μπορεί»... Ομως, η ουσία και το πνεύμα του παραμένουν στραμμένα στο πώς θα λειτουργήσει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό με τους λιγότερους δυνατούς πόρους. Παράλληλα, το θετικό μέτρο που προέβλεπε στην προηγούμενη μορφή του το νομοσχέδιο για μετατροπή όλων των ελληνόγλωσσων σχολείων του εξωτερικού σε δίγλωσσα από το σχολικό έτος 2017-18, παίρνει παράταση για να εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2018-19.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προστέθηκαν 12 άρθρα, με διατάξεις για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, ανάμεσά τους και τη διάταξη που περίμεναν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που επαναφέρει την εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Παιδείας (από το υπουργείο Εργασίας όπου την είχε μεταφέρει το 2014 ο Κ. Αρβανιτόπουλος) και ορίζει ότι η όποια απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Αναλυτικότερα ρεπορτάζ για τις διατάξεις του νομοσχεδίου σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ