ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την κατάσταση στο πάρκο Τρίτση

Το ζήτημα της οριακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου μέσα στην Αθήνα, το πάρκο Tρίτση, έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πάρκο A. Tρίτση στη Δυτική Αθήνα είναι οριακή: Οι υδρότοποι ξεραίνονται μέρα με τη μέρα. Για πολλοστή φορά είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω οφειλών στη ΔΕΗ. Δεν έχει γίνει αποψίλωση στο σύνολο της έκτασης και το πάρκο είναι ανοχύρωτο σε ενδεχόμενη πυρκαγιά. Τα κτίρια και οι γέφυρες παρουσιάζουν καθημερινά φθορές θέτοντας σε κίνδυνο επισκέπτες, μεταξύ τους και μικρά παιδιά. Ενώ οι μόλις 3 εργαζόμενοι του πάρκου παραμένουν απλήρωτοι από το Μάη του 2015.

Το διαχρονικό έλλειμμα σταθερής και επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης είναι το βασικό ζήτημα για το οποίο ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙZA - ANΕΛ φέρουν ακέραιη την ευθύνη, καθώς την ίδια ώρα που διαφημίζουν ευρωπαϊκά προγράμματα με πακτωλούς χρημάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν βρίσκουν ούτε δραχμή για έργα που ικανοποιούν βασικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Με αυτή την πολιτική απαξίωσης και υποβάθμισης της δημόσιας περιουσίας επιδιώκουν να φέρουν το πάρκο σε ασφυξία για να παρουσιάσουν ως "λύτρωση" την ιδιωτικοποίησή του και την παράδοσή του σε επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως έγινε και με το Ελληνικό.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Στο γεγονός ότι από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση προωθούν περικοπές κι αντιλαϊκά μέτρα που στερούν την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το Πάρκο Τρίτση.

-- Στο ότι δεν ενεργοποιούνται κονδύλια της ΕΕ, που είναι χρήματα που έχει πολλαπλάσια πληρώσει ο ελληνικός λαός, για τη διάσωση του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου μέσα στην Αθήνα».

Διπλάσιες οι καμένες εκτάσεις σε σχέση με πέρσι

Στάχτη 150.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα ο μέχρι τώρα απολογισμός από τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Η μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές σημειώθηκε φέτος στη Χίο, όπου, σύμφωνα με δορυφορικές καταγραφές, η καμένη έκταση ανήλθε σε 52.420 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, κυρίως μαστιχόδεντρων. Οι σχετικές μετρήσεις από δορυφορικά συστήματα μέτρησης καμένων εκτάσεων προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Καταγραφής Πυρκαγιών (ΕFFIS).

Στην πρόσφατη πυρκαγιά στο Μαρμάρι η αποτεφρωμένη έκταση υπολογίζεται σε 15.150 στρέμματα, ενώ η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 16 Ιούλη στους Γόννους Λάρισας και είχε διαρκέσει περίπου μία μέρα είχε κατακάψει 9.140 στρέμματα, κυρίως εκτάσεων με ελαιόδεντρα.

Μέχρι στιγμής τη φετινή αντιπυρική περίοδο έχουν καεί στις μεγάλες πυρκαγιές περίπου 150.000 στρέμματα δασών και καλλιεργειών, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι είχαν αποτεφρωθεί 80.000 στρέμματα. Δηλαδή, έως τώρα οι φετινές καμένες εκτάσεις είναι διπλάσιες των περσινών. Αυτό αποδίδεται στις λιγότερες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις τον περασμένο χειμώνα. Συμπληρώνεται ότι το ίδιο δίμηνο το 2014 είχαν καταστραφεί από πυρκαγιές περίπου 100.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγραφές, η μεγάλη πυρκαγιά που είχε σημειωθεί στα Δερβενοχώρια και ξεκίνησε από το χωριό Στεφάνη, στα τέλη Ιούνη, έκαψε 13.140 στρέμματα πευκοδάσους. Μια έκταση καταστροφής μικρότερη από τους αρχικούς υπολογισμούς αφού η φωτιά έκαιγε περίπου 3 μέρες.

Η πυρκαγιά στη Σάμο, που εκδηλώθηκε στις 8 Ιούλη, αποτέφρωσε, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, 7.830 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Χίου η αμέσως μεγαλύτερη ήταν η αποτέφρωση 17.720 στρεμμάτων δάσους στις 18 Ιούνη στην περιοχή Ασώματος της Απολακκιάς στη νότια Ρόδο, η οποία και απείλησε οικισμούς.

Σε εξέλιξη ήταν χτες το απόγευμα δασική πυρκαγιά στην περιοχή Πλάκα Κερατέας Αττικής. Οι φλόγες εισέβαλαν και σε αυλές σπιτιών. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 62 πυροσβέστες με 31 οχήματα, 24 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 3 ελικόπτερα και 4 αεροπλάνα. Στο μεταξύ, φωτιά ξέσπασε σε ξερά χόρτα και υπολείμματα καλλιεργειών σε χωράφια κοντά στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο. Τρία οχήματα με 9 άνδρες της Πυροσβεστικής ανέλαβαν την κατάσβεσή της. Πυρκαγιά σημειώθηκε και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μαρδάτι Αγίου Νικολάου Κρήτης, όπου επιχείρησαν 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ένα ελικόπτερο. Υπό έλεγχο ήταν από τις 9 το βράδυ της Τετάρτης η φωτιά στη Χίο.

ΛΑΡΙΣΑ
Να αποζημιωθούν οι πληγέντες από την πυρκαγιά

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς από την πυρκαγιά στους Γόννους της Λάρισας ζητά, με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το ΚΚΕ. Η Ερώτηση, που κατατέθηκε από τους βουλευτές Γιώργο Λαμπρούλη και Κώστα Στεργίου αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Τεράστιες ζημιές προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Γόννων του Δήμου Τεμπών στο Νομό Λάρισας. Με βάση τους υπολογισμούς, η καταστροφή από την πυρκαγιά αφορά πάνω από 40.000 ελαιόδεντρα, κυρίως βρώσιμης ελιάς. Ενός προϊόντος, όπως και το λάδι, που αποτελεί μια από τις κύριες καλλιέργειες της περιοχής. Γίνεται κατανοητό πως η συγκεκριμένη εξέλιξη οδηγεί σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής αφού πέρα από την απώλεια του προσδοκώμενου εισοδήματος για τη φετινή χρονιά, βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο και αβεβαιότητα για το μέλλον τους, αφού η αποκατάσταση (επαναφύτευση) της ζημιάς είναι κοστοβόρα αλλά και χρονοβόρα (ώσπου να αποδώσει).

Ερωτώνται οι υπουργοί σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες, στο 100% της ζημιάς.
  • Να παρθούν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, όπως πάγωμα οφειλών - δανείων στις τράπεζες και στο Δημόσιο, έκτακτη οικονομική στήριξη, απαλλαγή από φόρους και τέλη.
  • Να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπυρική προστασία.
  • Να ενισχυθεί με τα απαραίτητα μέσα το Πυροσβεστικό Σώμα και με το αναγκαίο προσωπικό».
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΜΑ παγιδευμένο με εκρηκτικά εντοπίστηκε σε σπίτι δικαστικού στον Υμηττό. Το βιβλίο φάνηκε ύποπτο στον παραλήπτη του, ο οποίος αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία. Ως αποστολέας φαινόταν ένας καθηγητής πανεπιστημίου. Επιτόπου έσπευσαν πυροτεχνουργοί οι οποίοι παρέλαβαν το βιβλίο και εξουδετέρωσαν τον μηχανισμό. Διεξάγεται περαιτέρω έρευνα για την «ταυτότητα» των δραστών. Την προανάκριση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ο δικαστικός λειτουργός ανήκει στο Εφετείο του Πειραιά και βρίσκεται στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της μεταφοράς 2 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Η απόφαση επί των ποινών για την εν λόγω υπόθεση αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη 2 Αυγούστου.

ΕΠΙΘΕΣΗ στο κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε, χτες το πρωί, ομάδα ατόμων. «Περίπου 15 άτομα, που φορούσαν μαντίλια στο πρόσωπο, είχαν μπογιές και σφυριά, όπως μας είπαν οι φύλακες, έσπασαν τα τζάμια του ισογείου, έσπασαν δύο ATM τραπεζών κι έριξαν μπογιές στους τοίχους», δήλωσε στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανης Ερευνας και Συντονισμού, Θεόδωρος Λαόπουλος. Τραυματισμοί δεν σημειώθηκαν, ενώ η διοίκηση του ΑΠΘ ενημέρωσε προφορικά τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές για το συμβάν. Εξάλλου, σε εισαγγελικές εντολές που «έγιναν πριν από αρκετούς μήνες και υποχρέωσαν την Αστυνομία να κάνει τις παρεμβάσεις», απέδωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης την ευρεία αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών υπό κατάληψη χώρων στη Θεσσαλονίκη.

ΑΝΑΒΟΛΗ για τις 3 Αυγούστου πήρε χτες η δίκη του μέλους της οργάνωσης «Ρουβίκωνα» που παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, παρά το γεγονός ότι ήθελε να δικαστεί. Αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της διακεκριμένης φθοράς και της άρνησης δακτυλοσκόπησης και φωτογράφισης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχε στη δράση που έγινε στην τουρκική πρεσβεία, όπου ρίχτηκαν μπογιές πριν από τρεις μέρες, με αφορμή τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ο ίδιος το αρνείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έγγραφό του στην αγγλική γλώσσα το τουρκικό προξενείο αναφέρει ότι επιθυμεί τη δίωξή του. Δεν έχει γίνει μετάφραση του εγγράφου. Να υπενθυμίσουμε ότι περίπου 10 άτομα είχαν πετάξει την Τρίτη κόκκινες και μαύρες μπογιές στην πρόσοψη του κτιρίου και φέιγ βολάν με συνθήματα στήριξης «στους λαούς της Τουρκίας».

«Εφυγε» ο αγωνιστής Στέργιος Κλαρίδης - Τζουτζουκλάρης

Πέθανε χτες στη Θήβα ο αγωνιστής ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΛΑΡΙΔΗΣ - ΤΖΟΥΤΖΟΥΚΛΑΡΗΣ, σε ηλικία 93 ετών. Ο σύντροφος Στέργιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χώστια Βοιωτίας. Σε ηλικία 20 ετών βγήκε στον ΕΛΑΣ, παίρνοντας μέρος σε σειρά μαχών. Στη συνέχεια συμμετείχε στον αγώνα του ΔΣΕ, στην περιοχή της Ρούμελης. Κατόρθωσε με ομάδα μαχητών του ΔΣΕ να φτάσει από τη Βοιωτία μέχρι το Γράμμο. Μετά την ήττα του ΔΣΕ έφτασε στην Τασκένδη, όπου έκανε οικογένεια. Μετά τη Μεταπολίτευση επαναπατρίστηκε στη Θήβα κι έκτοτε συμμετείχε στο κίνημα της περιοχής. Υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Παραρτήματος Θήβας της ΠΕΑΕΑ.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Aπό τις 22 Αυγούστου με επιπλέον αρχειακό υλικό

Το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» θα παραμείνει κλειστό το διάστημα 1 - 21 Αυγούστου για τις καλοκαιρινές διακοπές. Από τις 22 Αυγούστου, καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. με 5 μ.μ. στη διάθεση των επισκεπτών του θα είναι και επιπλέον αρχειακό υλικό (6.050 έγγραφα που περιέχουν 46.794 σελίδες), που μόλις προστέθηκε στο ψηφιακό αρχείο. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι κάθε επίσκεψης πρέπει να προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα.

Διαμαρτυρία πυροσβεστών

Ενστολη διαμαρτυρία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης σήμερα στις 10 το πρωί πραγματοποιεί η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών. Η ΕΑΚΠ καλεί όλους τους μόνιμους πυροσβέστες, τους πενταετούς υποχρέωσης και τους συμβασιούχους που υπηρετούν στην Αττική καθώς και πυροσβέστες από την υπόλοιπη Ελλάδα να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία για τα προβλήματα των εργαζομένων στο Σώμα.

Συνάντηση για το Πάρκο Τρίτση

Σήμερα Παρασκευή, στις 3 μ.μ., αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να θέσει, για μια ακόμα φορά, τα εκρηκτικά προβλήματα του Πάρκου Τρίτση και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, ως αποτέλεσμα του διαχρονικού ελλείμματος σταθερής και επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ