ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αναγκαία η άμεση στελέχωση και ενίσχυση της Πυροσβεστικής

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα και της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο ΣΕΚΥΠΣ
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα και της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο ΣΕΚΥΠΣ
Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ) επισκέφθηκε χτες το μεσημέρι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Τ. Μαυρόπουλος και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Β. Παπαγεωργίου. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ξεναγήθηκε στη συνέχεια στο Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών.

Αμέσως μετά, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση εδώ στο κέντρο επιχειρήσεων, ιδιαίτερα για αυτήν την περίοδο, που είναι μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιών και υπάρχει μεγάλη έξαρση.

Εκφράσαμε τις θέσεις και τις απόψεις του ΚΚΕ σχετικά με το πρόβλημα των πυρκαγιών, της δασοπροστασίας και γενικότερα της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και της λαϊκής περιουσίας απ' όλους αυτούς τους κινδύνους. Θεωρούμε ότι όλα αυτά χρειάζονται ενιαία αντιμετώπιση. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη κυρίως και όχι στην καταστολή, κάτι που γίνεται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, την ώρα που προκύπτει το πρόβλημα πώς θα δράσεις για να το αποτρέψεις και να σβήσεις τη φωτιά και για να μην κινδυνέψει η περιουσία του λαού, η ζωή των συνανθρώπων μας.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να ενισχυθεί η κρατική χρηματοδότηση, γιατί υπάρχει συνεχής υποχρηματοδότηση όλα αυτά τα χρόνια, από το 2000 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν. Υπάρχει πρόβλημα με το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό του πυροσβεστικού σώματος, που ενώ δίνουν τα πάντα, την ίδια τους τη ζωή για την κατάσβεση των πυρκαγιών και για να σώσουν τους συνανθρώπους μας και τις περιουσίες τους, την ίδια στιγμή έχουν σοβαρά εργασιακά προβλήματα.

Οι συνθήκες είναι - όπως τις ξέρουμε όλοι - απαράδεκτες. Υπάρχει πρόβλημα απληρωσιάς, υπάρχει πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας, υπάρχει πρόβλημα - το κύριο - της έλλειψης προσωπικού. Χρειάζεται άμεση στελέχωση και ενίσχυση. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η τριχοτόμηση σε μόνιμους, σε πενταετούς θητείας ή σε έκτακτους, οι οποίοι θα πρέπει να ενιαιοποιηθούν. Να υπάρχει μόνιμο προσωπικό εκπαιδευμένο, που να μπορεί να βοηθάει και θα πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν όλα τα μέτρα, όπως είναι η συντήρηση των οχημάτων, οι στολές του προσωπικού, γιατί ακριβώς θέτουν, οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί, το ανθρώπινο δυναμικό, σε κίνδυνο τη ζωή τους κατά τη διενέργεια του καθήκοντός τους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός και για την εκπαίδευση του πληθυσμού.

Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συρρικνωθούν, δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια πρόβλεψη ή σκέψη, αλλά δεν θα πρέπει ούτε στο μέλλον να υπάρξει συρρίκνωση των πυροσβεστικών σταθμών ή συγχώνευσή τους ή κατάργησή τους, ούτε μπορεί να ανατίθενται όλα μελλοντικά στον εθελοντισμό, μέσα από τους δήμους και με τη συμμετοχή των πολιτών. Βεβαίως, χρειάζεται και η συμμετοχή των εργαζομένων, των πολιτών, των δήμων σε εθελοντική βάση, όμως δεν μπορεί να είναι το κύριο αυτή τη στιγμή.

Είναι, δηλαδή, ένα πλέγμα ζητημάτων, αιτημάτων, τα οποία εμείς διεκδικούμε. Υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε από τη θέση του κόμματος της αντιπολίτευσης, όπως είναι το ΚΚΕ, στη Βουλή και προς τον υπουργό και προς τα αρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να επιλυθούν ζητήματα το επόμενο διάστημα, να προβάλλουμε τις θέσεις μας και βέβαια στη διάθεση είναι όλες οι Κομματικές Οργανώσεις, τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι του ΚΚΕ, όταν προκύπτει πρόβλημα με την εθελοντική δράση τους, να βοηθούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, την προστασία της περιουσίας και της ζωής των συμπολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο Γ. Πανούσης, μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Δ. Κουτσούμπα και την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για την παρουσία τους στο Επιχειρησιακό Κέντρων Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Νεάπολη της Λακωνίας.

Ο Τ. Μαυρόπουλος, τέλος, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε τη σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να μπούνε οι βάσεις για την αναδιοργάνωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στην Αίγινα

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά του Κόμματος, θα περιοδεύσει στην Αίγινα, αύριο Πέμπτη.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της θα επισκεφτεί:

-- Το Κέντρο Υγείας Αίγινας

-- Το Δημαρχείο Αίγινας

-- Την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Επίσης, θα περιοδεύσει σε εμπορικά καταστήματα και καφετέριες στο λιμάνι της Αίγινας.

ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικό άνοιγμα με την Ανακοίνωση της ΚΕ

Η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί ένα πλούσιο πολιτικό άνοιγμα με την Ανακοίνωση της ΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις, με ομιλίες, περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και λαϊκές συνοικίες και χωριά στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Μεταξύ άλλων τις επόμενες μέρες:

Αύριο, Πέμπτη

-- Στην Πάτρα, στο Λαϊκό Θέατρο στη Γερμανού, στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει η Γεωργία Γαλυφοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στην Κεφαλονιά, στα Μαντζαβινάτα, στο καφενείο θα μιλήσει ο Δημήτρης Μαντζουράτος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 31/7:

-- Στην Πάτρα, στην πλατεία Αρόης, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Αγγελος Κοΐνης, μέλος της ΤΕ Πάτρας του ΚΚΕ.

-- Στην Αχαΐα, στα Αραχωβίτικα, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Στη Ναύπακτο, στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου, στις 5.30 π.μ. θα περιοδεύσει και θα μιλήσει ο Γιάννης Τόλης, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Δραστηριότητες της ΚΟ Αττικής

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί περιοδεία σε Κέντρα Πρόληψης με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κατηφέ, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Πέμπτη, στις 9 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Γούβα, στην ταβέρνα «Λαϊκό Στέκι» (πλατεία Πλυτά 1), θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ