ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία»

Συνέντευξη με τον Νίκο Ρεμπάπη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, για το φετινό Φεστιβάλ, το πολιτικό του μήνυμα και τις εκδηλώσεις του

Για το περιεχόμενο του φετινού, του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα κορυφωθεί στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, μίλησε στον «Ρ» ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Μιλήστε μας για το κεντρικό σύνθημα του 38ου Φεστιβάλ και τη σημασία του.

-- Το σύνθημα του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία» προέκυψε μέσα από το σμίξιμο δύο πρωτοπόρων της επαναστατικής λογοτεχνίας. Του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Μαξιμ Γκόρκι. Μπροστά στους άνεργους, τους νέους εργαζόμενους, τους σπουδαστές ανοίγονται μπροστά τους δύο δρόμοι. Το σύνθημα εκφράζει ακριβώς την ανάγκη στο δίλημμα υποταγή ή ρήξη και σύγκρουση, η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων να διαλέξει το δεύτερο δρόμο. Την οργανωμένη πάλη μέχρι την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Να διαλέξει τη συμμετοχή στο σωματείο, στο συνδικάτο, στην επιτροπή αγώνα, στο συντονιστικό αγώνα, στις επιτροπές ανέργων. Να συμβάλει ώστε να θεριέψει η ταξική αλληλεγγύη και να σφυρηλατηθεί η ταξική ενότητα απέναντι στην αστική τάξη, το κράτος της, τα κόμματά της, τους μηχανισμούς της. Να ξηλώνεται ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει αντοχή, αισιοδοξία, που μπορεί να ορθώνει εμπόδια απέναντι στη λεηλασία της ζωής και των δικαιωμάτων της νεολαίας από το σχολείο μέχρι το χώρο δουλειάς και από τη γειτονιά μέχρι τη σχολή.

Μαθαίνοντας από πρώτο χέρι την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ

Το Φεστιβάλ από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα αποτελεί μία πλατιά παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ. Είναι ένα βήμα που ο καθένας μπορεί να μάθει από πρώτο χέρι την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Και λέμε από πρώτο χέρι γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα διάφοροι «ειδικοί» με ιδιαίτερη στόχευση στη νεολαία, αστικά ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά, εκπρόσωποι των κομμάτων της ΕΕ και άλλοι που χρόνια πολεμούν το ΚΚΕ και τώρα τάχα το πονάνε, ασχολήθηκαν, και δε θα πάψουν να ασχολούνται, με ιδιαίτερο ζήλο με την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Εχυσαν τόνους λάσπης, τρομοκράτησαν αλλά καλλιέργησαν και αυταπάτες για το ποια είναι η λύση των λαϊκών προβλημάτων, κάτι που αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Παρουσιάζουν την πρόταση του ΚΚΕ πότε σαν ανέφικτη, πότε σαν καταστροφική, πότε σαν δευτέρα παρουσία, εναλλάσσοντας ρόλους τα αστικά κόμματα και οι οπορτουνιστές στην επίθεση ενάντια στην πολιτική του Κόμματος. Μέσα από τις εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να μάθει τι πραγματικά προτείνει το ΚΚΕ, ποια είναι η θέση του Κόμματος γύρω από το χαρακτήρα της κρίσης και τη διέξοδο από αυτήν, για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που οξύνονται αλλά και το δρόμο που οδηγεί στη λύση τους. Να μάθει, να συζητήσει για ποια κοινωνία παλεύει το ΚΚΕ, με ποια τάξη στην εξουσία. Εδώ είναι και η ουσία, την οποία οι εκμεταλλευτές την ξέρουν καλά. Φοβούνται τη μόνη φιλολαϊκή προοπτική, να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια της και γι' αυτό την πολεμάνε.

Πολιτιστικό αντάμωμα

-- Πού επικεντρώνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα;

-- Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» έχει καθιερωθεί εδώ και 38 χρόνια στον εργατόκοσμο και τη νεολαία σαν μία μεγάλη πολιτική και πολιτιστική γιορτή. Σε όλη την Ελλάδα αυτήν την περίοδο οργανώνονται φεστιβαλικές εκδηλώσεις με πλούσιο περιεχόμενο. Εργατικά φεστιβάλ, εκδηλώσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες, θεατρικά και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα. Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί σε όλη την Ελλάδα στις αρχές του Σεπτέμβρη με κεντρικές εκδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

-- Τι θα περιλαμβάνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα;

-- Στο κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας που θα διεξαχθεί στις 13,14 και 15 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση θα υπάρχει ένας πλούτος από δραστηριότητες και εκδηλώσεις που απευθύνονται από τα μικρά παιδιά μέχρι τα νέα ζευγάρια, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες. Εργαστήρια, συναυλίες ερασιτεχνικών σχημάτων και καταξιωμένων καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις, χώρους δημιουργίας για μικρότερα παιδιά, όπως τον παιδότοπο, μουσικά αφιερώματα, σκετς και δρώμενα σε κάθε στέκι του Φεστιβάλ. Ξεχωριστή θέση στο χώρο του Φεστιβάλ θα έχει το στέκι για τους μαθητές που θα περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων. Στο μαθητικό στέκι θα γίνουν συζητήσεις, συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων από σχολεία της Αττικής, μουσικοθεατρικές παραστάσεις από θεραπευτικές κοινότητες, θα υπάρχει χώρος για δημιουργία γκράφιτι και άλλες δραστηριότητες για τους μαθητές, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Στο φετινό Φεστιβάλ για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί αθλητικό Camp που θα διεξαχθεί στο χώρο του Πάρκου Τρίτση από τις 8 έως τις 15 Σεπτέμβρη. Το camp απευθύνεται σε νέους και νέες και περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων (τουρνουά, προγράμματα γνωριμίας με αθλήματα, σεμινάρια για γονείς και παιδιά), αλλά και τον καθιερωμένο πλέον αγώνα δρόμου 5 χλμ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Επίσης στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν και δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις. Η πρώτη θα αφορά την Ιστορία του ΚΚΕ, τα διαχρονικά συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτήν όπως αποτυπώνονται και στο Β' τόμο Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία ιδιαίτερα για τις πιο νέες ηλικίες να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με την Ιστορία του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, να εμπνευστούν από τη δράση του ΚΚΕ σε όλη την ιστορική του πορεία, ιδιαίτερα από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Η δεύτερη έκθεση θα αφορά τον «Οδηγητή», το όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ, που συμπληρώνει το Γενάρη του 2013 τα 1.000 φύλλα κυκλοφορίας του και ο «εορτασμός» θα ξεκινήσει από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Με τις αξίες και το μεράκι των παιδιών της ΚΝΕ

-- Το πάρκο Τρίτση όπου φιλοξενείται για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ είχε από την αρχή έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και δενόταν με το διεκδικητικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ. Θα εκφραστεί αυτό και φέτος;

-- Οσο συνεχίζεται η πολιτική της εμπορευματοποίησης, όσο μένουν επί τάπητος τα σχέδια για να πάψει το Πάρκο να είναι ελεύθερο για το λαό της περιοχής τόσο και το Φεστιβάλ θα έχει διεκδικητικό χαρακτήρα. Μην ξεχνάμε ότι το Πάρκο Τρίτση βρίσκεται στη Δυτική Αθήνα. Στις γειτονιές της σε κάθε σπίτι θα βρεις έναν άνεργο, εκατομμύρια κακοπληρώμενους εργάτες και εργάτριες και το Πάρκο αποτελεί για χιλιάδες εργατικές οικογένειες τη μόνη ανάσα. Οι μόνοι που μπορούν να προστατέψουν το πάρκο από τους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να το εκμεταλλευτούν είναι τα συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς της περιοχής, συνολικά ο κόσμος που μένει στις φτωχογειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Σε αυτόν τον αγώνα ούτε για ένα λεπτό δεν έλειψαν οι κομμουνιστές, οργάνωσαν και στήριξαν κινητοποιήσεις για να μείνει το Πάρκο ελεύθερο για τη νεολαία και τις οικογένειες της περιοχής αλλά και ευρύτερα. Αυτό το μήνυμα εκφράζει και η διεξαγωγή του Φεστιβάλ σε αυτό το χώρο.

-- Πώς προετοιμάζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ το Φεστιβάλ;

-- Το Φεστιβάλ χτίζεται από την εθελοντική προσφορά, την ανιδιοτέλεια και το μεράκι των μελών και φίλων της ΚΝΕ. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι μοναδικό γιατί είναι το μόνο που φτιάχνεται από νέους για νέους. Χωρίς εταιρείες και χορηγούς. Με τη φαντασία, το κέφι και τη δουλειά των χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ. Από αυτά τα υλικά είναι «φτιαγμένο» σε κάθε του πλευρά. Από την ανακοίνωση που πάει χέρι με χέρι, από την αφίσα και το πανό, που ήδη έχουν αρχίσει να στολίζουν τους δρόμους της Αττικής, μέχρι το κουπόνι ενίσχυσης, το στήσιμο και τη λειτουργία του Φεστιβάλ. Γι' αυτό και έχει μεγάλη αξία από τώρα να διακινείται το κουπόνι ενίσχυσης του Φεστιβάλ, μάχη στην οποία έχουν ήδη μπει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, βάζοντας φιλόδοξους στόχους αλλά και με άμιλλα μεταξύ οργανώσεων. Τα μέλη της ΚΝΕ ξέρουμε καλά από τις οικογένειές μας, από τους συντρόφους μας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε κάθε σπίτι. Φαίνεται όμως ότι αυτές οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν. Εκατοντάδες νέοι και νέες που καθημερινά συναντιόμαστε στις εξορμήσεις στα στέκια νεολαίας ενισχύουν το Φεστιβάλ. Συνεχίζουμε με πείσμα, αποφασιστικότητα και σχέδιο την προπαγάνδιση του Φεστιβάλ σε κάθε γειτονιά της Αττικής και αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα.


Γ. Σ.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις
  • Δευτέρα 30 Ιούλη, γίνεται το κεντρικό Φεστιβάλ της Πρέβεζας, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ανδρούτσου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στο παγκόσμιο εργατικό τραγούδι, αφιέρωμα στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου και ομιλία.
  • Τετάρτη 1 Αυγούστου, στο Αγρίνιο, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, γίνεται εργατικό Φεστιβάλ, αφιερωμένο στη μνήμη του συντρόφου Τάκη Πατούλα. Ομιλήτρια η Βάσω Κρίκου, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα των απεργών χαλυβουργών και συναυλία με τοπικό συγκρότημα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ