ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατήγγειλαν τη σφαγή προσφύγων και μεταναστών στη Μελίγια

Εξω από την πρεσβεία και το προξενείο της Ισπανίας διαδήλωσαν χτες το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ και το ΜΑΣ

Η σφαγή των μεταναστών στη Μελίγια καταγγέλθηκε με δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη χτες το απόγευμα, στην πρεσβεία και στο προξενείο της Ισπανίας αντίστοιχα.

Στην Αθήνα, ΠΑΜΕ, ΕΕΔΥΕ και ΜΑΣ πραγματοποίησαν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άγρια σφαγή που υπέστησαν Αφρικανοί μετανάστες από τις μαροκινές και τις ισπανικές δυνάμεις καταστολής, στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα Μαρόκου - Ισπανίας προς τον θύλακα Μελίγια.

Στην πρεσβεία επιδόθηκε υπόμνημα καταδίκης της σφαγής, ενώ μπροστά στο κτίριο απλώθηκαν οι διαδηλωτές με πικέτες, φωνάζοντας συνθήματα. Ανά διαστήματα διαβαζόταν η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ - και στα Αγγλικά - για το νέο έγκλημα κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Με την παρουσία τους και τα συνθήματά τους, εργαζόμενοι και νεολαία διατράνωσαν ότι «το βάρβαρο έγκλημα του "προοδευτικού" ιμπεριαλισμού της Ευρώπης, η σφαγή μεταναστών στη Μελίγια, δεν θα μείνει αναπάντητο».

«Ο καπιταλισμός δολοφονεί, αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί» και «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι παρευρισκόμενοι. Στις δε πικέτες ήταν γραμμένα σε Ελληνικά και Αγγλικά τα συνθήματα «Με το αίμα των λαών χαράσσονται τα σύνορα των ιμπεριαλιστών» και «Η ΕΕ δολοφονεί στη Μελίγια, στη Λαμπεντούζα, στο Αιγαίο».

Ο Αγγελος Θωμόπουλος, μιλώντας στους παρευρισκόμενους εκ μέρους του ΜΑΣ, τόνισε ότι οι φοιτητές δεν πρόκειται να συνηθίσουν τις σοκαριστικές εικόνες της σφαγής μεταναστών και «μαζί με τους εργαζόμενους πρωτοστατούμε για να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από τη μεριά του ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επεσήμανε τις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων για τις αιτίες του ξεριζωμού, τα εγκλήματα σαν αυτό στη Μελίγια αλλά και την αξιοποίηση προσφύγων και μεταναστών ως φτηνών εργατικών χεριών. Πρόσθεσε ότι Ελληνες και μετανάστες εργάτες πρέπει να συνεχίσουν τον κοινό τους αγώνα.

Και τόνισε: «Με αυτή μας την παρέμβαση καταγγέλλουμε τις εικόνες φρίκης και βίας από την καταστολή των ξεριζωμένων, των μεταναστών που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον. Εικόνες μάλιστα που τις παρουσιάζουν ως υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας, λέγοντας για τους ξεριζωμένους ότι είναι εισβολείς.

Αυτοί που ξεζουμίζουν τον πλούτο και τους λαούς των χωρών της Αφρικής, που με την πολιτική και τους πολέμους τους ξεριζώνουν ολόκληρους λαούς, είναι αυτοί που στη συνέχεια τους καταστέλλουν στα σύνορα. Είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων - με όλες τις αποχρώσεις - που είναι υπαίτιοι για αυτό το έγκλημα, που μας θυμίζει και αυτό στην Ιταλία και στο Αιγαίο, με τα κέντρα εγκλωβισμού για όσους καταφέρουν να περάσουν αλλά εμποδίζονται να πάνε στις χώρες προορισμού. Είναι η ίδια πολιτική που χτυπάει τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών εργατών, των εργαζομένων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στην πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα επιδόθηκε υπόμνημα καταδίκης της σφαγής
Στην πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα επιδόθηκε υπόμνημα καταδίκης της σφαγής
Κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του κοινού αγώνα Ελλήνων και ξένων εργατών. Οτι δεν θα ανεχτούμε αυτά τα εγκλήματα και την καταστολή κατά των μεταναστών. Οτι θα ενισχύσουμε τον αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική και στις αιτίες όλων των παραπάνω».

Θεσσαλονίκη: Η σφαγή των μεταναστών δεν θα μείνει αναπάντητη

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ισπανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και φοιτητές, μετά από κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με συνθήματα όπως «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» και «Οι μετανάστες είναι της Γης οι κολασμένοι, Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», κατήγγειλαν το έγκλημα, ανέδειξαν τις αιτίες και έδειξαν τον δρόμο που πρέπει να διαλέξουν οι λαοί.

Ο Πέτρος Σημάδης, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, επεσήμανε ότι «η Μελίγια είναι ένα ακόμα μνημείο απανθρωπιάς του "προοδευτικού" ιμπεριαλισμού της ΕΕ. Το "έγκλημα" των μεταναστών ήταν ότι έψαχναν ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη. Οι ίδιες αιτίες που οδηγούν στη φτωχοποίηση, στην ακρίβεια, στον πόνο και τη θλίψη, οι ίδιες προκαλούν νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες, είτε στην Ισπανία, είτε στη Μεσόγειο, είτε στο Αιγαίο. Εμείς θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας. Καλούμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε κοινό συντονισμό μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους, ενάντια στην εξαθλίωση, ενάντια στη βαρβαρότητα».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ ο Γιώργος Ιακώβου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορίας - Αρχαιολογίας, σημείωσε: «Είμαστε εδώ, πλάι στα εργατικά σωματεία, και καταδικάζουμε τις αγριότητες στα σύνορα Μαρόκου - Ισπανίας. Δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία την οποία εμείς ονειρευόμαστε και για την οποία παλεύουμε. Θα δυναμώσουμε τον αγώνα για μια ζωή και σπουδές στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας».

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των φοιτητών, που στέλνουν το μήνυμα ότι η σφαγή στη Μελίγια δεν θα μείνει αναπάντητη. Και τόνισε: «Ο καπιταλισμός και το ανώτατό του στάδιο, ο ιμπεριαλισμός, δεν έχει να δώσει τίποτε άλλο εκτός από εξαθλίωση, μετανάστευση, πολέμους και σφαγές. Γρήγορα οι λαοί πρέπει να πάρουν απόφαση να τον γκρεμοτσακίσουν».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης που κατέληξε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Διαβάζοντας από την ντουντούκα την ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ενημέρωναν τον λαό για τη σφαγή των ξεριζωμένων στη Μελίγια και καλούσαν σε δυνάμωμα του αγώνα για την ανατροπή της βαρβαρότητας.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Κανείς συμμαθητής μας να μην απελαθεί»

Σήμερα η συναυλία αλληλεγγύης για να μην απελαθούν οι πρόσφυγες μαθητές και η οικογένειά τους

Σήμερα Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποιεί συναυλία αλληλεγγύης για την οικογένεια προσφύγων που μένει στον Βύρωνα και απειλείται με απέλαση. «Κανείς συμμαθητής μας να μην απελαθεί» το σύνθημα της συναυλίας και θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ταπητουργείου στον Βύρωνα.

Στο πλευρό νεαρού πρόσφυγα και στη Σάμο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις μαθητών και μαζικών φορέων της Σάμου ενάντια στην απόφαση απέλασης του Βαφίνγκ Σισέ, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος και πλέον λόγω της ενηλικίωσής του διώχνεται από τη χώρα. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στη Σάμο, όπου διαμένει και φοιτά στο δημόσιο σχολείο ο Βαφίνγκ Σισέ, μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και εργαζομένων του νησιού που απαίτησαν να μην απελαθεί.

Την κινητοποίηση χαιρετίζουν οι Οργανώσεις Σάμου της ΚΝΕ, οι οποίες τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «η αγωνιστική κινητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων είναι αυτή που έφερε στην επιφάνεια τον αγώνα που δίνουν όλοι οι Σισέ! Είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που μπορεί να ασκήσει πίεση για να αποδοθεί άσυλο στον Σισέ!». Θυμίζουμε ότι προχτές συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, ζητώντας να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην απελαύνονται με την ενηλικίωσή τους ασυνόδευτοι ανήλικοι που ήρθαν στη χώρα μας.

ΗΠΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Ανακοινώνουν συνεργασία ενάντια στην «παράτυπη μετανάστευση»

Συνάντηση Μπάιντεν - Σάντσεθ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ελάχιστες μέρες μετά τη σφαγή δεκάδων Αφρικανών μεταναστών στα σύνορα Μαρόκου - Ισπανίας, στον ισπανικό θύλακα Μελίγια, από τη βάρβαρη επέμβαση των μαροκινών και των ισπανικών δυνάμεων καταστολής, ΗΠΑ και Ισπανία ανακοινώνουν ότι θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «παράτυπης μετανάστευσης» από την Αφρική...

Συγκεκριμένα, στο κοινό ανακοινωθέν της χτεσινής συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Π. Σάντσεθ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία της μόνιμης συνεργασίας ως απάντηση στις προκλήσεις της παράτυπης μετανάστευσης στη Βόρεια Αφρική».

Πίσω από προσχηματικές αναφορές για «προώθηση της ασφαλούς, συντεταγμένης και τακτικής μετανάστευσης» και... «δίκαιης και ανθρώπινης μεταχείρισης των μεταναστών», στην πραγματικότητα η συμφωνία ΗΠΑ - Ισπανίας για την «παράτυπη μετανάστευση» αφορά την ένταση των μέτρων καταστολής εναντίον των ξεριζωμένων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, αλλά και την εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών για γεωπολιτικούς λόγους σε περιοχές ιδιαίτερης σημασίας για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα ήταν η ανάπτυξη ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο δήθεν για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, ενώ εξίσου χαρακτηριστική είναι η έμφαση που δίνει η... «προοδευτική» κυβέρνηση της Ισπανίας στο αίτημά της προς το ΝΑΤΟ να εντάξει στις λεγόμενες «υβριδικές απειλές» που αντιμετωπίζει η λυκοσυμμαχία στη νότια πτέρυγά της και την «παράτυπη μετανάστευση».

Προκλητική δίωξη κατά 65 μεταναστών από τις μαροκινές αρχές

Απογειώνοντας την πρόκληση μετά τη σφαγή δεκάδων μεταναστών την περασμένη Παρασκευή στη Μελίγια, οι μαροκινές αρχές, που δέχθηκαν επανειλημμένα συγχαρητήρια του σοσιαλδημοκράτη Π. Σάντσεθ για το δολοφονικό έργο τους, προχωρούν σε δίωξη κατά 65 μεταναστών, για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια μεταναστών να περάσουν στον ισπανικό θύλακα!

Την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για απόπειρα συγκάλυψης του πραγματικού μεγέθους της τραγωδίας, των νεκρών και των τραυματισμένων, δικαστική πηγή του Μαρόκου γνωστοποίησε την εν λόγω δίωξη, αναφέροντας ότι οι περισσότεροι από τους διωκόμενους κατάγονται από το Σουδάν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πρόκληση πυρκαγιών, επιθέσεις σε δυνάμεις ασφαλείας και διευκόλυνση «παράνομης διέλευσης» των συνόρων...

Η οργάνωση «Μαροκινή Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» καταγγέλλει επίσης ότι πολλοί άλλοι μετανάστες που συνελήφθησαν την Παρασκευή φορτώθηκαν σε λεωφορεία και αφέθηκαν στο νότιο Μαρόκο, μια πρακτική που ξεκίνησε το Ραμπάτ το 2018 για να αποθαρρύνει τους «παράτυπους» μετανάστες.

Από την πλευρά του ΟΗΕ, ο Στ. Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος του γγ Αντ. Γκουτέρες, μιλώντας για τη σφαγή δεκάδων μεταναστών, έκανε λόγο για... «υπερβολική χρήση βίας», προσθέτοντας ότι αυτή η τραγωδία «πρέπει να διερευνηθεί»...

Χτες επίσης, ο Ισπανός γενικός εισαγγελέας διέταξε έρευνα για να διευκρινιστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 23 μεταναστών.

  • Στο μεταξύ, καθώς το δράμα των μεταναστών και των προσφύγων δεν έχει τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι μια έγκυος γυναίκα έχασε τη ζωή της και τουλάχιστον 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, αγνοούνται μετά το ναυάγιο του σκάφους τους στην κεντρική Μεσόγειο. Την ανακοίνωση έκανε η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, επισημαίνοντας ότι κατάφερε να διασώσει 71 μετανάστες, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, όπου βυθίστηκε το σκάφος, τη Δευτέρα.
Το ΚΚΕ στο πλευρό προσφύγων και εργαζομένων στον Ελαιώνα

Παρέμβαση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που μένουν στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της ΤΕ Α' Αθήνας του ΚΚΕ.

Στο κείμενο που μοιράστηκε στους ξεριζωμένους, στα Ελληνικά και Γαλλικά, υπογραμμίζεται ότι «ο σχεδιασμός υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και δήμου Αθηναίων να κλείσει η δομή προσφύγων στον Ελαιώνα το αμέσως επόμενο διάστημα και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες είτε στις νέες υπερδομές - φυλακές είτε σε αντίστοιχες δομές, όπου επικρατούν οι ίδιες απαράδεκτες συνθήκες, δεν λύνει το πρόβλημα της διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που μένουν εκεί».

Αντιθέτως, η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της ΝΔ του τερματισμού του προγράμματος «ESTIA II» μέχρι το τέλος του χρόνου δημιουργεί επιπρόσθετα ζητήματα για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται ουσιαστικά για «μία απόφαση που στερεί πλέον οποιαδήποτε δυνατότητα αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι εγκλωβίζονται στη χώρα λόγω του ευρωενωσιακού πλαισίου. Ενός πλαισίου το οποίο έχουν στηρίξει διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με τα τραγικά αποτελέσματα των πνιγμών στο Αιγαίο και των καταυλισμών της ντροπής, τύπου Μόριας, Ελαιώνα κ.ά.».

Το ΚΚΕ απαιτεί να συνοδευτεί αυτόματα το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα με την εξασφάλιση ασφαλούς διαβίωσης σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα. Καμιά επαναπροώθηση, απέλαση και εγκλεισμός στις υπερδομές - φυλακές. Εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία που φοιτούσαν έως τώρα. Επίσης, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων της δομής, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες.

ΗΠΑ
Τουλάχιστον 50 μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί από φορτηγό

Οι σοροί τουλάχιστον 50 μεταναστών από το Μεξικό, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα βρέθηκαν τη Δευτέρα μέσα στο ρυμουλκούμενο φορτηγό στο Σαν Αντόνιο, στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ, οι οποίοι φαίνεται να πέθαναν από θερμοπληξία.

Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο περιστατικό «λαθρεμπορίας» μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Το όχημα ήταν σταθμευμένο πλάι σε σιδηροτροχιές σε απομονωμένη περιοχή στα νότια όρια της πόλης και με θερμοκρασία στους 39 βαθμούς Κελσίου δεν λειτουργούσε κλιματισμός.

Οι διασώστες ανέσυραν από το φορτηγό 16 άτομα που ήταν ακόμη ζωντανά, ανάμεσά τους και 4 ανήλικοι, δήλωσε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής του Σαν Αντόνιο. «Οι ασθενείς που είδαμε έκαιγαν, είχαν θερμοπληξία, εξάντληση λόγω της ζέστης, και δεν υπήρχε ίχνος νερού στο ρυμουλκό», σημείωσε.

Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν παιδιά, ωστόσο πολλά θύματα ήταν έφηβοι και νέοι.

Τρία άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με τις αρχές.

Το περιστατικό σημειώνεται εν μέσω ρεκόρ εισροής μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, όπου οι συλλήψεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια σε ένα έτος.

Οργανώσεις λαθρεμπορίας που δρουν εντός των ΗΠΑ συχνά στριμώχνουν τους μετανάστες σε φορτηγά και ρυμουλκούμενα αφού έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα, για να τους περάσουν κρυφά από τα σημεία ελέγχου των αυτοκινητοδρόμων που διαχειρίζεται η Συνοριακή Περιπολία των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλά θανατηφόρα περιστατικά με θύματα μετανάστες στο έδαφος των ΗΠΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ