ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ξεκίνησε με ατζέντα - μπαρούτι για τους λαούς...

...και «ορεκτικό» το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Φινλανδίας - Σουηδίας για το «μεγάλο παζάρι», που έχει στο «μενού» και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Copyright 2022 The Associated

Τη συμβολή της στα ΝΑΤΟικά σχέδια και στη «συνοχή» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας παρουσιάζει ως «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα η κυβέρνηση, ενόψει και των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, που ξεκίνησε χτες το βράδυ, με ατζέντα - «φωτιά» για τους λαούς και «ορεκτικό» την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, για την άρση του τουρκικού εμπάργκο και την ένταξη των δύο τελευταίων στο ΝΑΤΟ.

Ετσι, με φόντο το ΝΑΤΟικό εφ' όλης της ύλης παζάρι με την Τουρκία, που στο «μενού» έχει και τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η κυβέρνηση συνέχισε και χτες τις διαρροές ότι οδεύει στη Σύνοδο «προετοιμασμένη», «έτοιμη να απαντήσει σε κάθε τουρκική πρόκληση», έχοντας τους «συμμάχους και εταίρους» στο πλευρό της. Ενας επικίνδυνος και απαράδεκτος εφησυχασμός, που αποσιωπά το γεγονός ότι τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα πάνε για θυσία στον βωμό της ευρωατλαντικής συνοχής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα η κυβέρνηση έλεγε ότι θα θέσει στην έτερη ιμπεριαλιστική συμμαχία - την ΕΕ, που προωθεί τα σχέδια συνεκμετάλλευσης - ζήτημα για την αναγνώριση του όρου «Turkaegean» (τουρκικό Αιγαίο), που κατέθεσε η Τουρκία για την τουριστική της καμπάνια.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει από την Τουρκία ο Ερντογάν χαρακτήρισε «αδύνατη» μια συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πάντως ότι «όταν (οι Ελληνες) συμμαζευτούν, τότε μπορούμε να καθορίσουμε τον οδικό μας χάρτη σε ποιο επίπεδο μπορούν να γίνουν οι συναντήσεις». Συμπλήρωσε δε ότι θα θέσει στη συνάντηση με τον Μπάιντεν το ζήτημα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και «αναρωτήθηκε»: «Μπορεί το ΝΑΤΟ να αντέξει να χάσει μια δύναμη όπως η Τουρκία; Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει με συνέπεια τη δύναμή της για το ΝΑΤΟ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτήν την ασυμβίβαστη πορεία».

Αρση του τουρκικού εμπάργκο για ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας

Στο μεταξύ, αργά χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τις τρεις χώρες κατά τη συνάντηση των ηγετών τους με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε το απόγευμα, να υπογράφουν κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν.

Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ η Αγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς, όπως και να συγκροτήσουν έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την «τρομοκρατία», εξασφαλίζοντας «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση όσων κατηγορούνται για «τρομοκρατικές ενέργειες».

Το ευρύτερο παζάρι με την Τουρκία θα συνεχιστεί και στη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει σήμερα, όπως προκύπτει από δηλώσεις και των δύο πλευρών. Σημειωτέον, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ήδη από χτες ανέφερε ότι η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι «το κεντρικό αντικείμενο» της συζήτησης.

Τον Ερντογάν θα συναντήσει σήμερα και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν.

Καμπάνα μεγάλων κινδύνων

Σε ό,τι αφορά το κύριο «μενού» της Συνόδου, χτες το μεσημέρι ο Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του στο πλευρό του Ισπανού πρωθυπουργού Π. Σάντσεθ και δίνοντας συνοπτικά την «καυτή» ατζέντα, επανέλαβε ότι θα είναι μια «μεταμορφωτική» (transformative) και «πολύ σημαντική» Σύνοδος, με τη νέα «Στρατηγική Αντίληψη της Μαδρίτης, που θα είναι το σχέδιο για το ΝΑΤΟ σε έναν πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο κόσμο», τόνισε, αναφερόμενος στο κείμενο - δόγμα του ΝΑΤΟ.

«Θα συμφωνήσουμε σε μια θεμελιώδη μετατόπιση της αποτροπής και της άμυνάς μας, με περισσότερες δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, περισσότερη προωθημένη άμυνα, περισσότερο προ-τοποθετημένο εξοπλισμό», συμπλήρωσε, περιγράφοντας τα νέα σχέδια για παραπέρα μετακίνηση και παράταξη τεράστιων δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Είπε ακόμα ότι η Σύνοδος θα επικυρώσει το Ολοκληρωμένο Πακέτο Βοήθειας στην Ουκρανία, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Αργότερα, μιλώντας σε «δημόσιο φόρουμ» ευρωατλαντικών «δεξαμενών σκέψης», ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Σύνοδος θα ασχοληθεί με όλες τις «προκλήσεις και απειλές», όπως «υβριδικές και κυβερνοαπειλές, τρομοκρατία, η Ρωσία, αλλά και η κλιματική αλλαγή, καθώς προκαλεί επιπλοκές στην ασφάλεια».

Βάζοντας το θέμα στο πλαίσιο των ανταγωνισμών του κεφαλαίου για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, τόνισε ότι πέρα της Ρωσίας και της εξάρτησης από τα καύσιμά της, μια σειρά από τις λεγόμενες σπάνιες γαίες (κρίσιμες στην παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας αιχμής) προέρχονται από την Κίνα, άλλο ένα σημείο όπου κάλεσε σε συντονισμό των ευρωατλαντικών κρατών για απεξάρτηση από τους ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ.

Αναγνώρισε ότι σύντομα η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και θα πρέπει να υπάρχει «συνεργασία» σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, ωστόσο έβαλε ξανά ζητήματα όπως η ρητορική του Πεκίνου κατά του ΝΑΤΟ, ή το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τη Μόσχα είναι στενότερες από ποτέ, όπως είπε.

Επιπλέον, συνέδεσε το Ουκρανικό με την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα και είπε ανοιχτά ότι «όντως πληρώνουμε ένα κόστος» από τη συμμετοχή στον πόλεμο, ωστόσο τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον μας να στηρίξουμε την Ουκρανία», γιατί «ο κόσμος του ΝΑΤΟ, ο κόσμος των Συμμάχων του ΝΑΤΟ, θα είναι πιο ανασφαλής αν νικήσει ο Πούτιν».

Σημειωτέον, στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και κοινή συνεδρίαση των ηγετών των κρατών - μελών με τους ομολόγους τους από Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία και Φινλανδία, καθώς και με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην κατεύθυνση του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ». Επίσης, το βράδυ, στο πλαίσιο του στενότερου συντονισμού των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα, προγραμματίζεται άτυπο δείπνο ηγετών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Προβλέπονται τέλος «άτυπα δείπνα εργασίας» των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Κίνα καλεί το ΝΑΤΟ να σταματήσει να αποσταθεροποιεί

Χτες, στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν κάλεσε το ΝΑΤΟ «να εγκαταλείψει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, τα ανώφελα παιχνίδια πολέμου και την πρακτική δημιουργίας εικονικών εχθρών. Μετά την αναταραχή στην Ευρώπη, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να αποσταθεροποιήσουν την Ασία και τον κόσμο». Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ «έχει γίνει εδώ και καιρό εργαλείο για μεμονωμένες χώρες στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την ηγεμονία τους» και το κάλεσε «σθεναρά» «να σταματήσει αμέσως τη διάδοση ψευδών πληροφοριών για την Κίνα και να απέχει από προκλητικές δηλώσεις».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η στάση της Κομισιόν σιγοντάρει την τουρκική επιθετικότητα

Μια αποκαλυπτική απάντηση έδωσε η Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις, δηλώνοντας με νόημα ότι «έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων... πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές». Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη δήλωση, με δεδομένο ότι περιορίζει τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις της Τουρκίας μόλις «σε κατοικημένες περιοχές», ανοίγοντας την όρεξή της και κλείνοντάς της το μάτι για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της σε ελληνικά ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», επικαλούμενη μάλιστα και την πρόσφατη έκθεση προόδου για την Τουρκία που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η εν λόγω έκθεση σημειώνει ότι «η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΕΕ», ενώ στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι «η ΕΕ αναγνωρίζει τα συμφέροντα και τους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Οπως τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Τα παραπάνω αποδεικνύουν τον επικίνδυνο για τους λαούς ρόλο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, όπως της ΕΕ, όπου μαζί με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διεξάγουν παζάρι με την τουρκική αστική τάξη, ώστε να την πάρουν με το μέρος τους στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία. Σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμπλευση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί ως "σημαιοφόρος" των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ενώ κοινή επιδίωξή τους είναι η - με ή και χωρίς τη διαδικασία της Χάγης - συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με οδυνηρές συνέπειες για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν καθημερινά πως κάθε άλλο παρά πηγή ασφάλειας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αποτελεί η εναπόθεση των ελπίδων τους στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Οι επώδυνες διευθετήσεις και συμβιβασμοί που προωθούνται στη ΝΑ Μεσόγειο δεν θα σταματήσουν τους ανταγωνισμούς αστικών τάξεων, αντίθετα δημιουργούν τους όρους για νέα όξυνση και πιθανές συγκρούσεις. Η αυτοτελής πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αναδεικνύει την ανάγκη:

-- Για καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα προβλέπουν

-- Για απεμπλοκή από τις συμμαχίες των καπιταλιστών και τα σχέδιά τους, από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

-- Για να κλείσουν οι βάσεις ορμητήρια.

Ο λαός μπορεί να γίνει πραγματικός αφέντης του πλούτου που παράγει με τη δική του εξουσία και να χαράξει τη μόνη διέξοδο που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς, που δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν, με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες για τα δικά τους συμφέροντα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανιστόρητη, αδιέξοδη και επικίνδυνη η εναπόθεση της προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ

Σε σχόλιό του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η εναπόθεση της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο ΝΑΤΟ - και μάλιστα σε μια Σύνοδο Κορυφής που η επιθετική, πολεμική ατζέντα της τροφοδοτείται περαιτέρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία - είναι ενέργεια ανιστόρητη, αδιέξοδη και επικίνδυνη. Οι βασικοί στόχοι του ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη διεύρυνση και περισσότερη συνοχή - ενόψει της όξυνσης του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα - θα συνοδεύονται με σχέδια συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τροφοδοτώντας έτσι τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ