ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ
Αναζωπυρώνεται η πανδημία δύο μήνες μετά την προσωρινή «λήξη» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

23.748 οι χτεσινές μολύνσεις, 10% αύξηση στις εισαγωγές, άλλοι 16 νεκροί. «Λογική η σύγχυση» για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Αντιμέτωπος με την αναζωπύρωση της πανδημίας είναι και πάλι ο λαός, ο οποίος παραμένει εκτεθειμένος στα πρωτόκολλα ανοσίας των κερδών του κεφαλαίου, με τους επιδημιολογικούς δείκτες να ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα και την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας να είναι στον «αυτόματο πιλότο». Κάθε σύσταση της κυβέρνησης έχει ως αφετηρία την «ατομική ευθύνη» και την «αυτοαξιολόγηση», είτε για τη χρήση μάσκας είτε για τον εμβολιασμό, ενώ κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται εκεί που ο ιός βρίσκει έδαφος για να διασπείρεται, όπως στα μέσα συγκοινωνίας, σε καράβια και αεροπλάνα, στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Δηλαδή εκεί που το κόστος της προστασίας της υγείας του λαού θεωρείται περιττή πολυτέλεια, δίχως όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χτες 16 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 30.206 νεκρούς.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95, το 56,84% εκ των οποίων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.726 ασθενείς.

Κατά 10% αυξήθηκαν και πάλι οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, φτάνοντας τις 231 και πλέον ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 208.

Επιβεβαιώθηκαν 23.748 κρούσματα, με τα 3.664 να αφορούν επαναλοιμώξεις, επιβεβαιώνοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος. Πάνω από το 50% των κρουσμάτων (12.606) εντοπίζονται στην Αττική, 1.640 στη Θεσσαλονίκη και 858 στο Ηράκλειο. Πάνω από 500 κρούσματα στα Χανιά, στη Λάρισα, στην Αχαΐα, ενώ 418 εντοπίστηκαν στην Κέρκυρα, 313 στην Εύβοια. Πέντε Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν πάνω από 200 κρούσματα και 16 πάνω από 100, ενώ στα ύψη είναι και ο αριθμός των υπό διερεύνηση κρουσμάτων (756), επιβεβαιώνοντας την ανεπάρκεια της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.644.889, των επαναλοιμώξεων σε 165.417 (4,3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Τη βδομάδα 20 - 26 Ιούνη παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις και στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε 10 από τις 11 περιοχές που ελέγχθηκαν: Χανιά (+145%), Βόλος (+107%), Λάρισα (+101%), Θεσσαλονίκη (+100%), Ξάνθη (+97%), Αττική (+66%), Αλεξανδρούπολη (+43%), Ηράκλειο (+42%), Αγιος Νικόλαος (+37%), Ιωάννινα (+35%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Πάτρα (+3%).

«Λογικό είναι να δημιουργείται σύγχυση», κατά την κυβέρνηση

Κι ενώ η κυβέρνηση αγνοεί τους παραπάνω δείκτες επιμένοντας στο ραντεβού τον Σεπτέμβρη με τον ιό, όλα προμηνύουν ότι ο λαός θα βρεθεί και πάλι «κρεμασμένος» ανάμεσα στις συμπληγάδες της «εξοικονόμησης πόρων» και της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπου δεν χωρούν ούτε η ολοκληρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση ούτε τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας ούτε η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρονα παραμένει η σύγχυση, με ευθύνη της κυβέρνησης, γύρω από τους εμβολιασμούς, αφού παρότι άνοιξε η πλατφόρμα για την 4η ενισχυτική δόση για τις ηλικίες 30 - 59 ετών, αυτή δεν «συστήνεται», καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα. Οπως είπε χτες ο υπουργός Υγείας, «ενώ ως τώρα είχαμε κεντρική πολιτική στα εμβόλια, πλέον το ECDC (...) έχει αφήσει την πρωτοβουλία στο κάθε κράτος - μέλος. Οπότε είναι λογικό να δημιουργείται μία σύγχυση, ειδικά για το Σεπτέμβριο στο τι θα γίνει»...

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Σήμερα η κινητοποίηση από σωματεία και φορείς ενάντια στις απολύσεις στο νοσοκομείο

Κοινοβουλευτική παρέμβαση και από το ΚΚΕ

Σε κινητοποίηση καλεί σήμερα, Τετάρτη, στις 12 μ., η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Ιατρών Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, ενάντια στις απολύσεις ειδικευόμενων γιατρών και συμβασιούχων εργαζομένων του νοσοκομείου.

Το ψήφισμα της ΕΙΝΔΥΜ προσυπογράφουν άλλα 15 εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής, όπως και η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Ημαθίας.

Παρέμβαση για το ζήτημα των απολύσεων πραγματοποίησαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιώργος Λαμπρούλης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας.

Οπως τονίζουν μεταξύ άλλων στην Ερώτηση, «μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι διευθυντές των κλινικών αλλά και όλο το προσωπικό θεωρούν ζωτικής σημασίας την παρουσία τους αλλά και την πρόσληψη και άλλων υγειονομικών, η διοίκηση του νοσοκομείου αντί να προβεί σε ανανέωση της σύμβασής τους προβαίνει στην απόλυσή τους. Ηδη είναι γνωστές οι απολύσεις των 10 συμβασιούχων εργαζομένων και έρχονται να προστεθούν και οι δικές τους απολύσεις σε αυτές.

Η υγεία του λαού δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι κόστους - οφέλους με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό ώστε ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου ΑΕ να είναι όσο πιο μικρός γίνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών της Καστοριάς. Τα σχέδια αυτά έρχονται να υπηρετήσουν τους μειωμένους προϋπολογισμούς στην Υγεία που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν υπηρετήσει και ψηφίσει. Ερχονται να υπηρετήσουν το σχέδιο για το "νέο ΕΣΥ" στη Δυτική Μακεδονία μετατρέποντας το Νοσοκομείο Καστοριάς σε Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας».

Οι βουλευτές του Κόμματος ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα έτσι ώστε να ανανεωθεί η σύμβαση των ειδικευόμενων γιατρών του ΓΝ Καστοριάς, να ανακληθούν οι απολύσεις των συμβασιούχων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Να στελεχωθεί άμεσα και πλήρως το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και 24ωρη λειτουργία του.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Εμμένει η διοίκηση στις συνδικαλιστικές διώξεις και στην απόλυση

Στάση εργασίας χτες και νέα Γενική Συνέλευση σήμερα

Στάση εργασίας (έναρξη της πρωινής βάρδιας - 10 π.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), ως πρώτη απάντηση στα νέα κρούσματα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού από την πλευρά της διοίκησης. Θυμίζουμε ότι η τελευταία προχώρησε στην εκδικητική απόλυση του γιατρού Ν. Σκούφογλου και στη μετακίνηση με «εντέλλεσθε» εκλεγμένης συνδικαλίστριας του ΣΕΝΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, που αφενός έχει κατασταλτικό χαρακτήρα για τη δράση της και αφετέρου θα οδηγήσει στην αποδόμηση μίας ακόμα κρίσιμης υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μέλη των Γενικών Συμβουλίων της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδροι σωματείων νοσοκομείων, δείχνοντας την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα που «οφείλουμε εμείς οι υγειονομικοί να αναπτύσσουμε απέναντι σε κάθε τρομοκρατική απόλυση ή μετακίνηση, σε κάθε κρούσμα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, σε κάθε κίνηση που εξυπηρετεί τη σιωπή νεκροταφείου απέναντι στα σχέδια βαθύτερης ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων και του "νέου ΕΣΥ", που τελικά αποβαίνει εις βάρος της υγείας του λαού», όπως σημειώνει το ΣΕΝΕ.

Ακολούθησε κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης, όπου διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν ταυτόχρονα (και μάλιστα σε μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου) διοικητής και αναπληρωτής διοικητής, κατά την προσφιλή τους τακτική, επιδιώκοντας να απαξιώσουν για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, που απαίτησαν συνάντηση και ανάκληση των αποφάσεων.

Ακόμα και μετά από συνομιλία με τον αναπληρωτή διοικητή, που πραγματοποιήθηκε μετά από επίμονη τηλεφωνική αναζήτησή του, φάνηκε ότι η διοίκηση εμμένει στις απόψεις της, προφανώς με την κάλυψη της ΥΠΕ και του υπουργείου. Δήλωσε μάλιστα ο αναπληρωτής διοικητής ότι δεν υπάρχει παράνομη ενέργεια στις αποφάσεις αυτές, προτρέποντας τους εργαζόμενους να κινηθούν δικαστικά!

Το ΣΕΝΕ συνεχίζει τη δράση του με καθημερινές παρεμβάσεις μέχρι να ανακληθούν οι απαράδεκτες αποφάσεις της διοίκησης, πραγματοποιώντας έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα στις 12 μ. στο Δώμα (11ος όροφος).

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του νοσοκομείου και των ΚΥ

Σε μια περιοχή με δεκάδες βιομηχανίες υψηλής επικινδυνότητας η ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων εξακολουθεί να νοσηλεύει μόνο ασθενείς με Covid

άΟι πρόσφατες πυρκαγιές στο εργοστάσιο τροφίμων «Κολιός» στη Μαγούλα και στο εργοστάσιο τσιμεντοχρωμάτων «Μμποροβάς» στο Μενίδι προστίθενται στα αλλεπάλληλα περιστατικά πυρκαγιών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Δυτικής Αττικής, όπως στη FASOPLAST, στη ΝΟΥΝΟΥ, στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας και επιβεβαίωσαν, για άλλη μια φορά, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας εργαζομένων και κατοίκων.

Συνολικά, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής λειτουργούν τουλάχιστον 23 επιχειρήσεις υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, οι οποίες υπάγονται στην Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ που αφορά στον κίνδυνο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης.

Οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στο Θριάσιο Πεδίο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, καθώς και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Παρ' όλα αυτά, στο νοσοκομείο παραμένουν κενές περισσότερες από 220 οργανικές θέσεις προσωπικού, 35 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και 190 συμβασιούχοι κινδυνεύουν με απόλυση τους επόμενους μήνες, η ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων εξακολουθεί να νοσηλεύει μόνο ασθενείς με COVID-19, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμη για νοσηλεία πολυτραυματιών ή εγκαυματιών, ενώ και στις δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου (Γενική και Εγκαυμάτων) υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Ιδιαίτερα προβλήματα προκαλεί η μεγάλη έλλειψη εντατικολόγων, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία των ΜΕΘ, αν και οι υπάρχοντες γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν διαρκώς το προβλεπόμενο όριο εφημεριών καθώς και τις δικές τους σωματικές και ψυχικές τους αντοχές.

Οσο για τις πρόσφατα εγκαινιασμένες ανακατασκευασμένες χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου, εξακολουθεί να μην έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής, τραυματιοφορέας - βοηθός θαλάμου, αναισθησιολόγος για τη στελέχωσή τους και παραμένουν κλειστές οι 5 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, αν και περισσότεροι από 1.500 ασθενείς παραμένουν σε μακροχρόνια λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση.

Τα παραπάνω αναδεικνύει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, σημειώνοντας την εξίσου άθλια κατάσταση που επικρατεί και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας εργαζομένων. Ανακοίνωσε δε ότι το επόμενο διάστημα θα πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Παράλληλα με την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και την αποκατάσταση λειτουργίας της ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων, το Σωματείο Εργαζομένων σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου για την προστασία της υγείας, της ζωής και της περιουσίας των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ