ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η πολιτική κηδεία του συντρόφου Κώστα Σαραντίδη

Με πολιτική τελετή θα γίνει η κηδεία του συντρόφου Κώστα Σαραντίδη (Van Lap) σήμερα, Τρίτη 29 Ιούνη 2021. Συγκεκριμένα, στις 8 το πρωί στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας θα γίνει η πολιτική τελετή. Μετά τις 9 το πρωί θα ακολουθήσει η αποτέφρωση.

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αποχαιρέτησε με μεγάλη θλίψη «έναν σεμνό Ελληνα κομμουνιστή, υποδειγματικό διεθνιστή που πολέμησε στο πλευρό των Βιετμίνχ την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας στο Βιετνάμ και αναδείχθηκε σε ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα του λαού του Βιετνάμ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιούνη 2021». Παραθέτοντας στοιχεία απ' το πλούσιο βιογραφικό του, το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του τόνιζε ότι ο εκλιπών «αποτέλεσε ζωντανό σύνδεσμο των ηρωικών παραδόσεων και των λαϊκών κινημάτων της χώρας μας και του Βιετνάμ. Η ζωή του αποτελεί παράδειγμα και παρακαταθήκη για τους νέους αγωνιστές».

Η ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τα βαθιά της συλλυπητήρια στα παιδιά και τα εγγόνια του, στα αδέρφια του, στους συναγωνιστές του και τον λαό του Βιετνάμ.

Συλλυπητήρια μηνύματα στην οικογένεια του Κώστα Σαραντίδη έστειλαν: Ο Πρόεδρος του Βιετνάμ Nguyen Xuan Phuc, ο πρώην Πρόεδρος του Βιετνάμ Nguyen Minh Triet, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Pham Binh Minh, ο υπουργός Αμυνας Phan Van Giang, ο υπουργός Εξωτερικών Bui Thanh Son και ο πρόεδρος της Ενωσης Βιετναμέζικων Οργανώσεων Φιλίας Nguyen Phuong Nga.

Συλλυπητήριο μήνυμα προς το ΚΚΕ έστειλε ο Le Hoai Trung, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Βιετνάμ και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, για το θάνατο του Κώστα Σαραντίδη.

Το μήνυμα έχει ως εξής: «Εχουμε βαθύτατα λυπηθεί από την είδηση ότι ο σύντροφος Κώστας Σαραντίδης, που έχει βιετναμέζικη ιθαγένεια με το βιετναμέζικο όνομα Nguyen Van Lap, απεβίωσε στις 25 Ιούνη 2021.

Με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Ο σύντροφος Σαραντίδης υπήρξε μια υποδειγματική και αξιοσέβαστη μορφή αλύγιστου κομμουνιστή που αφιέρωσε όλη του τη ζωή για την απελευθέρωση των καταπιεσμένων λαών και στην πάλη για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο παγκοσμίως. Ανακηρύχθηκε Ηρωας των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων του Βιετνάμ και του απονεμήθηκε το παράσημο της Νίκης Πρώτης Τάξεως και το παράσημο Φιλίας ως αναγνώριση της προσφοράς του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ αποτίει φόρο τιμής στον σύντροφο Σαραντίδη, όχι μόνο ως ένα σεβαστό μέλος και των δύο Κομμάτων μας, αλλά και ως μια ιστορική μορφή που συνέβαλε σημαντικά ώστε να έρθουν πιο κοντά τα δύο Κόμματά μας, τα κράτη και οι λαοί μας.

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, θα ήθελα να απευθύνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στους συντρόφους του ΚΚΕ και μέσω υμών στην οικογένεια του συντρόφου Σαραντίδη.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ΚΚΕ θα καταφέρει να ξεπεράσει σύντομα αυτήν την απώλεια και, με το 21ο Συνέδριο που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συνεχίσει να προάγει την αγωνιστικότητα του συντρόφου Σαραντίδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της πάλης προς όφελος του εργαζόμενου λαού».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΕΒΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Σουφλί

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποίησαν την Κυριακή 27 Ιούνη τα Παραρτήματα Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Σουφλί, τιμώντας τη μεγαλύτερη εργατο-αγροτική απεργία στην ιστορία του Εβρου, που πραγματοποίησαν τον Ιούνη του 1936 οχτώ χιλιάδες κουκουλοπαραγωγοί μαζί με τις μεταξεργάτριες και τους επαγγελματίες της περιοχής του Σουφλίου, όπως και τη μνήμη των 8 αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν στις 30 Ιούνη 1944 στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου από τις κατοχικές δυνάμεις των ναζί.

Στην πύλη του Μεταξουργείου «Τζίβρε» έγιναν απόθεση λουλουδιών και ομιλία από τον Σταμάτη Γκατζίδη, εκπρόσωπο του Παραρτήματος Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας, ο οποίος παρουσίασε το χρονικό της απεργίας και τη σκληρή της καταστολή από το αστικό κράτος, όπως και τα όσα κέρδισαν από αυτή με τον σκληρό τους αγώνα οι αγρότες και οι εργάτες της περιοχής, που συμμετείχαν μαζικά με κεντρικό τους σύνθημα «Εκατό ή θάνατος», που αφορούσε την τιμή πώλησης των κουκουλιών.

Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σταμάτης Γκατζίδης, οι πρωτοπόροι εργάτες και εργάτριες βρέθηκαν στη συνέχεια στο στόχαστρο του αστικού κράτους, προκειμένου να ανακοπούν οι εργατο-αγροτικές κινητοποιήσεις για να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, στέλνοντας στην εξορία 50 πρωταγωνιστές των κινητοποιήσεων, ενώ 4 από αυτούς, οι Νίκος Αλατζιάς, Αποστόλης Κηπουρός, Θανάσης Κυρανούδης και Λεωνίδας Λυμπερακίδης, στελέχη όλοι τους του ΚΚΕ, παραδόθηκαν από το καθεστώς του Μεταξά στους ναζί καταχτητές και εκτελέστηκαν με τους 200 της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. Το δρόμο της εξορίας πήραν στην αρχή 4 μεταξεργάτριες και στη συνέχεια δεκάδες άλλες. Εκεί τις γνώρισε και στις διηγήσεις τους βασίστηκε η Διδώ Σωτηρίου για να γράψει το βιβλίο «Τα παιδιά του Σπάρτακου» με επίκεντρο τη ζωή και τους αγώνες των μεταξεργατριών του Σουφλίου.

Στη συνέχεια, κατάθεση λουλουδιών πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου, τόπο εκτέλεσης των 8 αγωνιστών από τους ναζί κατακτητές.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκθέσεις βιβλίων, εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις

Με σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη», οι Οργανώσεις των Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκθέσεις βιβλίου με πλούσια θεματολογία σε εκδηλώσεις και δράσεις σε Ζωγράφου, Βύρωνα και Ηλιούπολη, από χτες Δευτέρα 28/6 μέχρι και την Κυριακή 4/7.

Αναλυτικά το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις των εκθέσεων βιβλίου:

Στον Βύρωνα, έκθεση βιβλίου με θέμα «Εργατικό κίνημα και Σοσιαλισμός - Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα και ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο» έως τις 4/7. Η έκθεση θα λειτουργεί στα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων Βύρωνα (Χειμάρρας & Αϊδινίου). Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 18.00 - 22.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 13.00.

Στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2/7 στις 20.00 εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο, όπου θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Στου Ζωγράφου, αφιέρωμα στα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα από αύριο έως τις 4/7. Η έκθεση θα λειτουργεί στα γραφεία των ΚΟ Ζωγράφου (Παπαδιαμαντοπούλου 81). Ωρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Σάββατο 18.00 - 22.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 13.00.

Στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις στην ταράτσα των γραφείων (Παπαδιαμαντοπούλου 81): Αύριο Τετάρτη, στις 20.00, προβολή βίντεο - αφιερώματος (αρχείο 902 TV) και παρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για την Κομμούνα. Την Παρασκευή 2/7, στις 20.30, προβολή ταινίας. Το Σάββατο 3/7, στις 20.00, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Κι όμως κινείται...» για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.

Στο δημοτικό αναψυκτήριο «Ρυθμός», την Κυριακή 4/7, στις 20.00, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Αυτό που σήμερα φαντάζει παντοδύναμο μπορεί να ανατραπεί! - Από την Κομμούνα στο σήμερα».

Στην Ηλιούπολη, έκθεση βιβλίου με θέμα «Οι λαοί στη δίνη των ανταγωνισμών. Δύναμή τους η κοινή πάλη ενάντια στους πολέμους, στη φτώχεια και στην εκμετάλλευση» από αύριο έως τις 4/7. Η έκθεση θα λειτουργεί στα γραφεία του Παραρτήματος Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Ελ. Βενιζέλου 146). Ωρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Σάββατο 18.00 - 22.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 13.00.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης οι εξής εκδηλώσεις: Αύριο Τετάρτη, στις 20.00, βιβλιοπαρουσίαση του «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση» του Β. Ι. Λένιν, με ομιλήτρια την Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Την Παρασκευή 2/07, στις 20.00, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η δυνατότητά μας να ζούμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας». Την Κυριακή 4/7, στις 20.00, εκδήλωση - συζήτηση για τις διεθνείς εξελίξεις με τίτλο «Οταν οι καπιταλιστές μιλούν... για ειρήνη και ασφάλεια» και ομιλητή τον Σπύρο Μπότση, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Συνεστίαση στις 2 Ιούλη

Το Γενικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό» οργανώνει συνεστίαση με ζωντανή μουσική την Παρασκευή 2 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στον ανοιχτό χώρο «Ρυθμός» στου Ζωγράφου (Γ. Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org