ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2021
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διευρύνεται το κάλεσμα στην εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Το Σάββατο 3 Ιούλη στις 7 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως

Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Από την περσινή εκδήλωση της ΚΟ Αττικής
Από την περσινή εκδήλωση της ΚΟ Αττικής
Προχωρά η προετοιμασία της εκδήλωσης για Ελληνες και μετανάστες εργάτες που οργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Σάββατο 3 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως, στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Ευελπίδων και Ανδρέα Μουστοξύδου). Η εκδήλωση, με σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών», συνεχίζει μια παράδοση χρόνων που έχει συμβάλει στο δυνάμωμα των δεσμών των Ελλήνων εργαζομένων με τα ταξικά τους αδέλφια, τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αλλά και στην οργάνωση της πάλης τους.

Η εκδήλωση του Σαββάτου θα ξεκινήσει με συζήτηση με εργαζόμενους στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες, με θέμα «Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, ανάσα στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας». Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μουσικά σχήματα μεταναστών και αφιέρωμα σε τραγούδια για την ξενιτιά και τη μετανάστευση.

Το κάλεσμα του Κόμματος για μαζική συμμετοχή μεταναστών εργατών συζητήθηκε και το περασμένο Σάββατο σε σύσκεψη που οργανώθηκε στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου», με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 30 κοινότητες, μεταξύ των οποίων από Σουδάν, Κονγκό, Μπανγκλαντές, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρούντι, Σρι Λάνκα, Σενεγάλη, Τανζανία, Γουινέα, Αφγανιστάν, Καμερούν, Μπουρκίνα Φάσο, Ουγκάντα, Γκάνα, Νιγηρία, Κένυα, Μαρόκο, Πακιστάν, Αιθιοπία, Αίγυπτο, Μολδαβία και Γαλλική Γουινέα, που δήλωσαν ότι θα είναι παρόντες στην εκδήλωση.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των κοινοτήτων ο Γιάννης Μερεντίτης, εκ μέρους της Επιτροπής της ΚΟ Αττικής για τη δουλειά στους μετανάστες, υπογράμμισε μεταξύ, άλλων ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία οι καπιταλιστές σε όλες τις χώρες έχουν εξαπολύσει επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Αυτή η επίθεση αφορά όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα, φυλή και θρησκεία, σε όλες τις ηπείρους. Οι καπιταλιστές, χτυπώντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών, τους καταδικάζουν να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ετσι και στην Ελλάδα, έχουν εξαπολύσει επίθεση ενάντια στους εργάτες, στα δικαιώματα που έχουν σχέση με τη δουλειά, με το μεροκάματο, με τα ωράρια, με τα δικαιώματα στην οργάνωση, στην απεργία, με το δικαίωμα στην Υγεία, στην Παιδεία.

Ο ομιλητής πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν στέκεται μόνο αλληλέγγυο στους μετανάστες, δίνει μάχη μαζί τους στους εργασιακούς χώρους και όχι μόνο στις «παγκόσμιες μέρες», επετειακά. «Αγώνα» - είπε - «ώστε οι μετανάστες να παλεύουν μέσα από τα σωματεία για τα δικαιώματά τους (...) Εμείς οι εργάτες έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Μπορούμε να πάρουμε όσα μας ανήκουν. Είμαστε οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, που μας τον κλέβουν οι καπιταλιστές. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε (...) Εχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό (...) Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ισχυρό εργατικό κίνημα, να οργανωθούμε στα συνδικάτα, να παλέψουμε και να σημαδεύουμε τον πραγματικό εχθρό, που είναι το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις που το στηρίζουν, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, και να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ, που παλεύει για την ανατροπή αυτού του συστήματος».

  • Πρόσβαση στην εκδήλωση: Με Μετρό - γραμμή 1 - σταθμός πλατεία Βικτωρίας. Λεωφορεία: 035, 224, Α7, Β5. Τρόλεϊ: 15
ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Στάχτη οι καλύβες που έμεναν 200 μετανάστες εργάτες γης

Τις άθλιες συνθήκες διαμονής καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

Οι παράγκες μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα που καταστράφηκαν
Οι παράγκες μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα που καταστράφηκαν
Η στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης της Νέας Μανωλάδας, στην Ηλεία, συνοδεύεται από τις άθλιες συνθήκες διαμονής τους, σε πρόχειρα παραπήγματα, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι στη ζέστη και στο κρύο, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Σαν να μην έφτανε αυτό, περίπου 200 μετανάστες από το Μπαγκλαντές έμειναν άστεγοι, μετά την πυρκαγιά που έκανε στάχτη τις παράγκες που έμεναν.

Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε αγροτική έκταση στη Νέα Μανωλάδα και για ακόμη μια φορά έκαψε τα παραπήγματα που έμεναν οι εργάτες γης, πριν τεθεί υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική. Μαζί με τις καλύβες έγιναν στάχτη και τα λιγοστά υπάρχοντά τους.

Με αφορμή την πυρκαγιά, σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο επισημαίνει τα εξής: «Τα προβλήματα των μεταναστών εργατών γης στα χωράφια της Νέας Μανωλάδας παραμένουν και ανακυκλώνονται. Για άλλη μια φορά οι άθλιες καλύβες διαμονής εργατών γης έγιναν στάχτη αφήνοντας άστεγους 200 περίπου μετανάστες από το Μπαγκλαντές.

Το πώς ξέσπασε η φωτιά παραμένει άγνωστο. Εκείνο που είναι γνωστό εδώ και χρόνια, είναι η εγκληματική αδιαφορία τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που κρατούν στην ομηρία και την ανασφάλεια χιλιάδες μετανάστες. Ταυτόχρονα, δίνουν το πράσινο φως στους εργοδότες τους για τη βαριά εκμετάλλευση των κατατρεγμένων με άθλια μεροκάματα από το πρωί έως τα μεσάνυχτα στα χωράφια.

Οι μετανάστες εργάτες γης, στη Μανωλάδα, στην Πελοπόννησο, σε όλη την Ελλάδα, δικαιούνται να ζουν και να εργάζονται σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να έχουν εργασιακά δικαιώματα. Τα συνδικάτα είναι επιτακτική ανάγκη να έρθουν σε επαφή με τους μετανάστες εργάτες γης και μαζί να οργανώσουν τον αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κατοικίας, για αξιοπρεπή μεροκάματα, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και για απόκτηση όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων».

«Στον αέρα» χιλιάδες συμβασιούχοι στην καθαριότητα των σχολείων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη, στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας) καλεί το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων. Αύριο, 30 Ιούνη, με το τέλος της σχολικής χρονιάς, λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων της χώρας, με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά οι συμβασιούχοι να βρίσκονται «στον αέρα».

«Μετά τα χειροκροτήματα την περίοδο της πανδημίας και την αναγνώριση της καθαριότητας ως αναγκαίας σε κάθε σχολείο ήρθαν οι απολύσεις», καταγγέλλει το Σωματείο και επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν στη δουλειά από την 1η Σεπτέμβρη. Στο έδαφος αυτό, στηλιτεύουν τη στάση συνδικαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και δημοτικών αρχών που κρατά σε ομηρία χιλιάδες συμβασιούχους για πολλά χρόνια, ενώ διακινούν ...ερωτηματολόγια στους εργαζόμενους με τα οποία τάζουν μονιμοποίηση μέσα από νομικές ενέργειες και δικαστικές διαδικασίες.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ξεκαθαρίζει το Σωματείο και καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας. Διεκδικεί «μονιμοποίηση εδώ και τώρα» ως τη «μόνη καθαρή λύση για όλους τους συναδέλφους», κόντρα στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού των εργαζομένων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org