ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G20
Καταγραφή του σφοδρού ανταγωνισμού

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών

Copyright 2019 The Associated

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών
Η Σύνοδος Κορυφής του G20 ξεκίνησε την Παρασκευή και αναμενόταν να ολοκληρωθεί το Σάββατο στην Οσάκα της Ιαπωνίας, που έχει την κυκλική προεδρία. Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Ινδία, Νότια Αφρική, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Τουρκία), η ΕΕ ως σύνολο, όπως και εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, περιφερειακών διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων της περιοχής και όχι μόνο (και προσκεκλημένες χώρες φέτος τις Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Ισπανία και Βιετνάμ), συνδιαλέγονται υποτίθεται για να συγκεραστούν τα αντιτιθέμενα συμφέροντα. Μόνο που στον καπιταλισμό οι συμβιβασμοί, οι συμμαχίες και οι άξονες είναι προσωρινοί και αυτό που κυριαρχεί είναι ένας πόλεμος όλων με όλους για το ποιο καπιταλιστικό κράτος και ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα πάρουν το πάνω χέρι σε πρώτες ύλες, αγορές, γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής.

Τα θέματα που κυριαρχούν είναι το διεθνές εμπόριο, τα ζητήματα των μονομερών ενεργειών, κυρώσεων, δασμών (διένεξη ΗΠΑ - Κίνας), η αντιπαράθεση σε μια σειρά πεδία (Ιράν, Συρία, Βόρεια Αφρική, Ουκρανία), όπως και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, όπου η αναγνώρισή της ή μη και τα μέτρα που μπορούν να αναληφθούν σχετίζονται άμεσα με τα συμφέροντα ξεχωριστών χωρών και μονοπωλιακών ομίλων.

Η αναμενόμενη υποχώρηση των ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι κίνδυνοι για νέα συγχρονισμένη κρίση, είναι η αιτία που δυναμώνουν ο ανταγωνισμός και η αντιπαράθεση.

Αυτό φάνηκε και από τις πολλές διμερείς συναντήσεις των ηγετών που πραγματοποιούνται στην πόλη της Ιαπωνίας. Στη σχεδόν μιάμισης ώρας συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, προφανώς συζητήθηκαν τα πάντα (προστατευτισμός στο εμπόριο, πυρηνικοί εξοπλισμοί, οι συγκρούσεις σε ανοιχτά μέτωπα για τη μοιρασιά), χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες. Πάντως ο Πούτιν κάλεσε τον ομόλογό του στις εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη την επόμενη χρονιά. Τεταμένη ήταν η συνάντηση Πούτιν με την Βρετανίδα απερχόμενη πρωθυπουργό Τ. Μέι, η οποία κατηγόρησε τη Ρωσία «για επεμβάσεις και κυβερνοεπιθέσεις σε άλλες χώρες».

Με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο Τραμπ ευχήθηκε περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, με την Μέρκελ να απαντά ότι «δεν έχουμε μόνο εμπόριο, αλλά και πολλές επενδύσεις», κάτι που ερμηνεύτηκε ως «προειδοποίηση» στις αμερικανικές απειλές για σκληρότερους όρους στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία και την ΕΕ.

Το Σάββατο αναμενόταν η συνάντηση του Τραμπ με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος σε συνάντηση με τους ηγέτες Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Νότιας Αφρικής (BRICS), σημείωσε όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες ότι «τα μέτρα προστατευτισμού καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη (...) Πλήττουν επίσης κοινά συμφέροντα των χωρών μας, επισκιάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο Σι μάλιστα προέτρεψε τις χώρες της ομάδας BRICS να «αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους και τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν εξωτερικούς κινδύνους».

Eπίσης το Σάββατο είχε προγραμματιστεί η συνάντηση Τραμπ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε μια περίοδο που υπάρχουν έντονες τριβές, με πιο χαρακτηριστική την προσέγγιση της τελευταίας με τη Ρωσία, και την αγορά των πυραυλικών συστημάτων «S-400», που θεωρείται ασύμβατη για μια χώρα «εταίρο» στο ΝΑΤΟ.

Το ζήτημα της αντιπαράθεσης για το κλίμα και του συμβιβασμού της Συμφωνίας του Παρισιού εμφανιζόταν ως «κόκκινη γραμμή» για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ενώ αναλύσεις διεθνών ΜΜΕ ανέφεραν ότι ήταν πιθανό να διαφοροποιηθούν από τη Συμφωνία, εκτός από τις ΗΠΑ, και οι Βραζιλία, Τουρκία και Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Με στόχο την παγίωση των δεδομένων της ισραηλινής κατοχής

Η διάσκεψη του Μπαχρέιν που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ για την παρουσίαση του οικονομικού σκέλους του σχεδίου τους για «συμφωνία Ισραήλ - Παλαιστινίων», με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ειρήνη για ευημερία», μπορεί να απέτυχε να δελεάσει τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ανοίγει το παζάρι που επιδιώκουν ΗΠΑ και Ισραήλ, με πρωταρχικό στόχο την παγίωση των βασικών δεδομένων της κατοχής. Την παρουσίαση έκανε ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η βασική του ιδέα ήταν η χορήγηση 50 δισ. δολαρίων για επενδύσεις σε υποδομές και η υπόσχεση για δημιουργία 1 εκατ. θέσεων εργασίας για τους Παλαιστίνιους σε 10 χρόνια, υποτίθεται για να ξεπεραστούν τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και να «υπάρξει ευημερία». Ομως, το γεγονός ότι στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν πολλά εκτός από το βασικό, δηλαδή το ζήτημα της κατοχής, δίνει το στίγμα για τη συνέχεια. Το «παρών», εκτός από τους αξιωματούχους του βασιλείου του Μπαχρέιν, έδωσαν αντιπροσωπείες από τις πετρελαιομοναρχίες της περιοχής, την Αίγυπτο, αλλά και την ΕΕ, το ΔΝΤ, με την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ παραβρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ (που ήταν διαμεσολαβητής σε παλιότερες διαπραγματεύσεις). Ολοι τους χαιρέτισαν την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και έμειναν στα ευχολόγια για τις ...ευκαιρίες ανάπτυξης και «αμοιβαίας συνεννόησης».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που δεν συμμετείχε στη διάσκεψη, στηλίτευσε την επιχείρηση αλλά κυρίως ο Παλαιστινιακός λαός πραγματοποίησε μαζικές διαδηλώσεις με κεντρικά συνθήματα «Η Παλαιστίνη δεν είναι προς πώληση!» και «Από το Μπαχρέιν έως τη Σαουδική Αραβία, δεν μπαίνουμε στον πειρασμό από τα εκατομμύριά σας!». Στις διαδηλώσεις καταγράφηκαν τα δίκαια αιτήματα του αγώνα του για τη δημιουργία ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τερματισμό του εποικισμού και επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων στις εστίες τους.

Πάντως, ο Κούσνερ σε δηλώσεις του σε πολλά ΜΜΕ χαρακτήρισε τη διάσκεψη «μεγάλη επιτυχία» γιατί, όπως είπε, «αναγνωρίστηκε ότι το σχέδιο συνδυάζει τις ιδιωτικές επενδύσεις και την κυβερνητική στήριξη για να μετατρέψει την παλαιστινιακή οικονομία σε θεμέλιο οποιασδήποτε ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας». Αρκέστηκε δε να δηλώσει ότι το πολιτικό σκέλος του σχεδίου δεν μπορεί παρά να ανακοινωθεί το φθινόπωρο. Αυτό προφανώς και λόγω του ότι έχουν ανακοινωθεί βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ στις 17 Σεπτέμβρη. Η αμερικανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προτείνει ένα σχέδιο που δεν θα είναι η Αραβική Πρωτοβουλία του 2002, η οποία προέβλεπε τα βασικά στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω, αλλά πολύ πιο κοντά στις ισραηλινές θέσεις για την «εξασφάλιση της ασφάλειάς του». Ετσι αφήνεται όλο και πιο πολύ να εννοηθεί πως το «ανεξάρτητο κράτος» δεν πρέπει να θεωρείται θέσφατο και ότι πρέπει να εξεταστεί μια πιθανή διευθέτηση εδαφών.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αναλυτές σε διεθνή ΜΜΕ, όπως το αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», τονίζουν ότι η πραγματική διαπραγμάτευση δεν έγινε στο Μπαχρέιν, αλλά στην Ιερουσαλήμ στην τριμερή συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα ανάμεσα στους συμβούλους Ασφαλείας των ΗΠΑ - Ρωσίας - Ισραήλ, όπου εκτιμάται ότι μπήκαν οι βάσεις για τη νέα μοιρασιά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που περιλαμβάνει και τη Συρία και το Ιράν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες και γύρω από πιθανά νέα κόμματα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Μετά τη μεγάλη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στις εκλογές για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, φούντωσαν ορμητικά οι συζητήσεις και διεργασίες γύρω από νέα κόμματα. Μετά τον κρίσιμο ρόλο που πολλοί λένε ότι έχει σε τέτοιες «απόπειρες» ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (συνιδρυτής του ΑΚΡ και μέχρι πριν από 3 χρόνια στενός συνεργάτης του Ρ. Τ. Ερντογάν), πλέον «ακούγεται» όλο και περισσότερο το όνομα του πρώην «τσάρου της οικονομίας» Αλί Μπαμπατζάν, επίσης πρώην στενού συνεργάτη του Ερντογάν.

Σχετικά δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Μπαμπατζάν να δραστηριοποιείται σε στενή συνεργασία με τον πρώην Πρόεδρο της χώρας (και επίσης συνιδρυτή του ΑΚΡ) Αμπντουλάχ Γκιουλ, που επανειλημμένα έχει συνδεθεί με διεργασίες. Θυμίζουμε ότι πριν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές (πέρυσι) ο Γκιουλ είχε επαφές με διάφορες δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να στηρίξουν μια πιθανή υποψηφιότητά του, κάτι που εκείνη την περίοδο τελικά δεν έγινε. Ωστόσο, πλέον, πολλοί υποστηρίζουν ότι ένα νέο κόμμα «από τα σπλάχνα του ΑΚΡ» είναι πλέον θέμα λίγων βδομάδων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική Βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη νέα μείωση της στρατιωτικής θητείας και πλέον από 12 μήνες αυτή πέφτει στους 6. Μάλιστα, ο νέος νόμος προβλέπει και δυνατότητα εξαγοράς των 5 από τους 6 μήνες. Πρόκειται για ρύθμιση ενταγμένη στην αποφασιστική ενίσχυση του επαγγελματικού χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Τοπικές εκλογές με συγκρούσεις

Η ενδοαστική σύγκρουση στην Αλβανία κλιμακώνεται με τελευταία αφορμή το ζήτημα των τοπικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες γι' αυτήν την Κυριακή, 30 Ιούνη. Ωστόσο με διάταγμά του ο Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, όρισε, την Πέμπτη, νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών τη 13η Οκτώβρη. Ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα στηθούν κανονικά οι κάλπες. Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπασά, δήλωσε ότι αδιαπραγμάτευτος όρος για τη διεξαγωγή εκλογών είναι «η τιμωρία όλων όσοι κατηγορούνται για νοθεία και εξαγορά προηγούμενων εκλογών, όπως επίσης και η παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα».

Την Πέμπτη και την Παρασκευή στον δήμο Μπουσάτι στον Βορρά, στη Σκόδρα και αλλού σημειώθηκαν πυρπολήσεις εκλογικών τμημάτων και αιματηρές συγκρούσεις οπαδών της αντιπολίτευσης με την αστυνομία, σε μια προσπάθεια να εμποδιστούν οι εκλογές.

Πάντως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, που μίλησε στη «Φωνή της Αμερικής», δεν στηρίζει την αναβολή των εκλογών και το διάταγμα Μέτα. Ο Πάλμερ δήλωσε ότι «αναμένουμε πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου και ότι θα είναι ειρηνικές και δίκαιες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ