ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Οξύνεται το πρόβλημα των εξαρτήσεων, μαζί και το αδιέξοδο της πολιτικής «μείωσης της βλάβης»

Υλικό του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Υλικό του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών
Αποκαλυπτικά για τα πολλαπλά «πρόσωπα» του προβλήματος της εξάρτησης στην ελληνική κοινωνία είναι τα στοιχεία που έδωσε τις προηγούμενες μέρες το ΚΕΘΕΑ, παρουσιάζοντας τον ετήσιο απολογισμό του. Στοιχεία που μαρτυρούν την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», την πλήρη υποβάθμιση της πρόληψης, την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία νέων δομών που θα επιχορηγούνται αποκλειστικά από το κράτος, με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Παραθέτουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία.

Ναρκωτικά

Το προφίλ όσων απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ αναζητώντας βοήθεια για το πρόβλημα των ναρκωτικών, είναι το εξής:

  • Κατά μέσο όρο ξεκίνησαν τη χρήση 16 χρόνων. Οι 9 στους 10 δοκίμασαν ως πρώτη ουσία την κάνναβη. Στα 19 τους ξεκίνησαν τη χρήση της ουσίας την οποία ανάφεραν ως κύρια.
  • Επικρατέστερες κύριες ουσίες παραμένουν η ηρωίνη (41%) και τα οπιοειδή, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό της κάνναβης (36%) και της κοκαΐνης (12%).
  • Οι 5 στους 10 έχουν τελειώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το 17,6% έχει ολοκληρώσει ή συνεχίζει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  • Ενας στους 2 είναι άνεργος. Σταθερή απασχόληση δηλώνει μόλις ένας στους 5.
  • Ενας στους 3 αναφέρει σοβαρά ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα. Οι 2 στους 5 δεν έχουν πραγματοποιήσει ποτέ εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα. Οι 4 στους 10 αναφέρουν πρόβλημα σωματικής υγείας με συχνότερα την ηπατίτιδα C και ορθοπεδικά.
  • Οι 3 στους 4 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μια φορά. 4 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη. Ενας στους 4 έχει φυλακιστεί στο παρελθόν. Οι 4 στους 10 έχουν δικαστικές εκκρεμότητες.
  • Η πλειοψηφία ήταν άνδρες ελληνικής υπηκοότητας με μέση ηλικία τα 31 έτη. Οι 4 στους 10 προσήλθαν με δική τους πρωτοβουλία, στους εφήβους κύρια πηγή παραπομπής ήταν η οικογένεια.
Τεράστιες ανάγκες με ελάχιστο προσωπικό

Τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στις υπάρχουσες, αλλά και για τη δημιουργία νέων δομών απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι 455 όλοι κι όλοι άνθρωποι που δουλεύουν στο ΚΕΘΕΑ. Από το 2009, η δύναμη του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ έχει υποστεί συνεχείς μειώσεις, χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών.

Εξίσου μειώσεις έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία και η κρατική επιχορήγηση προς το Κέντρο, με το 2018 να ανέρχεται στο πενιχρό ποσό των 16.625.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες για μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα και αγορές πρώτων υλών ήταν 15.620.519 ευρώ. Κι όλα αυτά όταν μόνο σε μια δεκαετία τα αιτήματα για απεξάρτηση μόνο από την κάνναβη αυξήθηκαν κατά 138%!

«Ληξιπρόθεσμες» δομές και θεραπευτικές σχέσεις

Μπροστά στις αυξημένες ανάγκες, το ΚΕΘΕΑ έχει σχεδιάσει 33 νέες μονάδες σε 17 πόλεις της χώρας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τουλάχιστον κατά 5.500 τον αριθμό των ανθρώπων που θα υποστηρίζονται από τον Οργανισμό. Μεγάλο αγκάθι όμως στη λειτουργία αυτών των δομών είναι ότι το κράτος δεν θα βάλει ούτε μισό ευρώ, καθώς οι νέες μονάδες θα χρηματοδοτούνται από τα ληξιπρόθεσμα προγράμματα ΕΣΠΑ. Δηλαδή μιλάμε για δράσεις με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020.

«Η μόνη αναπτυξιακή δυνατότητα που δίνεται σήμερα στους οργανισμούς θεραπείας για την κάλυψη νέων αναγκών αφορά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Είναι ο πλέον δύσκολος και απρόσφορος τρόπος για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (...) Είναι αναντίστοιχα της διάρκειας του αποτελέσματος και δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια της υποστήριξης των εξυπηρετούμενων, όπου αυτή είναι απαραίτητη», επισημαίνει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.

Θυμίζουμε ότι το 2016 η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο σε 7 Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ, επειδή έληξε η χρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος, αφήνοντας ξεκρέμαστους πάνω από 2.000 ανθρώπους που λάμβαναν τις σχετικές υπηρεσίες, με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, πετώντας στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους που δούλευαν με ελαστικές σχέσεις, είχαν εκπαιδευτεί και αποκτήσει πολύτιμη πείρα, που κατέληξε στα αζήτητα.

Υπενθυμίζεται ότι συστατικό στοιχείο για την επιτυχία της απεξάρτησης αποτελούν οι μόνιμες εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται η θεραπευτική συνέχεια, καθώς η θεραπευτική σχέση χτίζεται σταδιακά και δεν μεταβιβάζεται από τον έναν θεραπευτή στον άλλο. Οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης αποδεδειγμένα οδηγούν σε υψηλά ποσοστά υποτροπών και διακοπής της θεραπείας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Χρυσή Αυγή), προχωράει ακόμη ένα βήμα την αντιδραστική και ανάλγητη πολιτική «μείωσης της βλάβης», δημιουργώντας τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης, διατηρώντας την οικονομική θηλιά που πέρασε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο λαιμό των φορέων που ασχολούνται αποτελεσματικά με την πρόληψη, την απεξάρτηση, την κοινωνική ένταξη, διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, επιχειρώντας να μπαλώσει μέρος των ελλείψεων.


Ε. Τζ.

Ορισμένα στατιστικά στοιχεία για τις άλλες εξαρτήσεις
Αλκοόλ

Το 2018 τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ για το αλκοόλ υποστήριξαν 610 άτομα, 363 εξαρτημένους και 247 μέλη οικογενειών. Οπως επισημαίνεται, όμως, το πρόβλημα της εξάρτησης από το αλκοόλ αφορά σαφώς μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα.

Η πλειονότητα όσων απευθύνονται στα συγκεκριμένα προγράμματα είναι άνδρες (68%) με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη. Κατά μέσο όρο άρχισαν την προβληματική χρήση αλκοόλ στα 29 τους χρόνια, ενώ τέσσερις στους 10 έχουν διαγνωσμένο πρόβλημα σωματικής ή ψυχικής υγείας, ως επακόλουθο της προβληματικής χρήσης αλκοόλ.

6 στους 10 μεγάλωσαν σε οικογένεια που υπήρχε πρόβλημα χρήσης αλκοόλ. Οι μισοί έχουν σταθερή απασχόληση, απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 1 στους 4 είναι πτυχιούχος ανώτερης ή ανώτατης σχολής. Ενας στους 4 οδηγεί πάντα υπό την επήρεια αλκοόλ και ένας στους 3 αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νόμο.

«Τυχερά» παιχνίδια

Το 2018 υποστηρίχθηκαν 533 άτομα με πρόβλημα εξάρτησης από τα «τυχερά» παιχνίδια, 316 εξαρτημένοι και 217 μέλη οικογενειών. Ενώ η γραμμή 1114 για τα «τυχερά» παιχνίδια απάντησε σε 1.394 κλήσεις. 9 στους 10 είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 38 έτη.

Οι μισοί δηλώνουν πάνω από 10 χρόνια εξάρτησης από «τυχερά» παιχνίδια και οι 8 στους 10 παίζουν κρυφά. Ενας στους 4 παίζει καθημερινά, ενώ οι υπόλοιποι σε μια συχνότητα που κυμαίνεται από 1 έως 4 φορές τη βδομάδα.

Ενας στους 4 οδηγείται σε αυτοκτονικές σκέψεις λόγω του τζόγου. Οι 9 στους 10 αντιμετωπίζουν προβλήματα σχέσεων και οικονομικά προβλήματα που οφείλονται στον εθισμό τους. Πάνω από τους μισούς έχουν προβλήματα στην επαγγελματική τους ζωή, όπως μειωμένη απόδοση, απουσίες, αργοπορίες.

Οι 7 στους 10 προτιμούν τον αθλητικό στοιχηματισμό, οι μισοί τα παιχνίδια με τυχερούς αριθμούς, το 28% τα «φρουτάκια», 27% καζίνο, 22% χαρτοπαιξία. Οι 8 στους 10 έχουν ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια ή την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 4 στους 10 είναι έγγαμοι και 7 στους 10 έχουν σταθερή απασχόληση.

Το Σάββατο η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου σε ποίηση Ν. Καββαδία

Το Σάββατο στο Ηρώδειο στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί η μοναδική συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου γι' αυτό το καλοκαίρι. Το κοινό της Αθήνας θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να ταξιδέψει στην ποίηση του Νίκου Καββαδία, μέσα από τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.

Η μορφή με την οποία παρουσιάζονται τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε αυτές τις συναυλίες είναι η τελευταία προσέγγιση του συνθέτη (3 πιάνα, πνευστά και 3 ερμηνευτές). Είναι η κατάληξη των συνεχών αναζητήσεων του συνθέτη όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη σύνθεση των τραγουδιών μέχρι σήμερα. Μαζί του στη σκηνή θα βρίσκονται οι εξαίρετοι μουσικοί Θοδωρής Οικονόμου και Μάξιμος Δράκος στο πιάνο, Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά και οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης και Χρήστος Θηβαίος στην ερμηνεία.

Κανένας νέος στο περιθώριο της ζωής!

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, που θέλει κυρίως τους νέους ανθρώπους στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνικής δράσης, το ΚΚΕ παλεύει:

  • Για να είναι ο άνθρωπος πρωταγωνιστής της κοινωνικής ζωής, με καθαρή συνείδηση.
  • Για να μπορεί να αγωνίζεται και να δημιουργεί με βάση τις δικές του ανάγκες και όχι να αποσύρεται στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ. Παλεύει για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Πρόληψης - Θεραπείας - Κοινωνικής Επανένταξης, δημόσιου και δωρεάν, ενίσχυση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων και των Κέντρων Πρόληψης και προτάσσει διεκδικήσεις για μια αντιναρκωτική πολιτική που έχει ως κυρίαρχο στοιχείο τη μείωση της ζήτησης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Πρωτογενής Πρόληψη.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να αγωνιστούν ενάντια στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, στην αθώωση της κάνναβης, στη νομιμοποίηση της χρήσης μέσα από τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Η στάση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό και τη νεολαία μπροστά στις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

Για το ΚΚΕ η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι υπόθεση πρώτης γραμμής και με αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει διεκδικητικές πρωτοβουλίες μέσα στο εργατικό, το μαζικό και το νεολαιίστικο κίνημα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org