ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιταχύνει η κυβέρνηση πάνω σε ευρωΝΑΤΟικές ράγες

Από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΝΑΤΟ
Ολοταχώς «τρέχουν» οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, με όχημα τις διευθετήσεις που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ, αλλά και με την Αλβανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ» της ΠΓΔΜ, το προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ), που επισήμως υιοθετούνται σήμερα, αναφέρει ότι το ΕΣ καλωσορίζει και υποστηρίζει τη συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας. Οτι μαζί με την προηγούμενη συμφωνία ΠΔΓΜ - Βουλγαρίας, δίνει ένα «ισχυρό παράδειγμα» για τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή για το «πώς να ενδυναμώσουν τις καλές σχέσεις γειτονίας». Επίσης, ότι το ΕΣ υιοθετεί όσα αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ και Αλβανίας τον Ιούνη 2019.

Συγχαρητήρια για την «αφοσίωση» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς...

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου είχε συναντήσεις με σειρά παραγόντων όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ο οποίος στις δηλώσεις του κατόπιν απένειμε τα εύσημα σε Τσίπρα και Ζάεφ για την «αφοσίωσή τους» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για τα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον Ζάεφ, ο Τουσκ είπε για την αναμενόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων τον Ιούνη του 2019 ότι «αυτό το μεγάλο επίτευγμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την προσωπική σας αφοσίωση». Για, δε, τη συμφωνία με την Ελλάδα δήλωσε ότι «αποτελεί παράδειγμα» προς μίμηση. Τόνισε ότι όπως διαπίστωσε ο ίδιος, στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια, υπάρχει «πολιτική βούληση να προχωρήσει η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας» και δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση της χώρας θα διατηρήσει «το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» που απαιτούνται προς τούτο.

Ο, δε, Ζάεφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του αξίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Νωρίτερα, συμμετέχοντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί ιστορικής συμφωνίας που τάχα κλείνει τους λογαριασμούς του παρελθόντος, ενώ επιτέθηκε σε Κυρ. Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά, λέγοντας ότι «οι αποτυχημένοι διαχειριστές του παρελθόντος, ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά, έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού», επαναφέροντας το αφήγημα ότι «η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον».

Συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ ενόψει ανακοινώσεων

Αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προσήλθε στο ΕΣ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι «με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι σαφές το πλαίσιο και οι διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν, προκειμένου να γίνει η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ».

Νωρίτερα, ο Στόλτενμπεργκ, που σήμερα προγραμματίζεται να συναντήσει και τον Ζάεφ, έλεγε ότι θα «συγχαρεί» τους δύο πρωθυπουργούς «για το θάρρος τους, για την ηγεσία τους, που συμφώνησαν στο θέμα του ονόματος. Και είμαι βέβαιος ότι όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες, θα αποφασίσουν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την ΠΓΔΜ».

Σε δηλώσεις του, εξάλλου, για τη «συνεργασία» ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Εργαζόμαστε μαζί εκεί, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και είναι πράγματι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι υπάρχει πρόοδος, ότι υπάρχει κάποια ελπίδα».

Εξάλλου, στα Σκόπια, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ διοργάνωσε «σεμινάριο» με θέμα «Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων: Ενισχύοντας το Σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Ειρήνη».

Μιλώντας εκεί, ο λεγόμενος εθνικός συντονιστής για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, Στ. Πενταρόφσκι, δήλωσε ότι σήμερα Παρασκευή αναμένεται «επίσημη ανακοίνωση» από το ΝΑΤΟ, ότι στην Σύνοδο Κορυφής, στις 11-12/7, στις Βρυξέλλες, θα επιδοθεί στην ΠΓΔΜ επίσημη πρόσκληση ένταξης στους κόλπους του. Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, πιθανότατα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται να έχει με τον Ζ. Ζάεφ σήμερα το πρωί.

Στην «τελική ευθεία» και με Αλβανία

Αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουν σύμφωνα με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα η συμφωνία με την ΠΓΔΜ αλλά και οι διευθετήσεις με την Αλβανία, εμφανίστηκε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στο ρ/σ «24/7».

Στη γραμμή ότι οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί κουμπώνουν με τις βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης στην περιοχή, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει μέγιστο συμφέρον να λύσει τα προβλήματά της με τους βόρειους γείτονές της. Το μέγιστο αυτό συμφέρον είναι, πρώτον διότι θα είναι ηγεμονική δύναμη απέναντί τους, δεύτερον γιατί αυτοί οι λαοί μόλις φύγουν από τις αντιθέσεις τους και τις παραδοξολογίες θα είναι μαζί μας, και τρίτον γιατί η Ελλάδα ένα πρόβλημα έχει, προς ανατολάς».

Σε ό,τι αφορά τις διευθετήσεις με την Αλβανία, επιβεβαίωσε ότι προχωράνε με συζητήσεις και για το περιουσιακό, αρνούμενος όμως ότι αφορούν τους λεγόμενους «Τσάμηδες»:

«Είναι άλλο πράγμα οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων και άλλο πράγμα οι "περιουσίες των Τσάμηδων" (...) Με την κήρυξη του πολέμου η χώρα μας προχώρησε στη μεσεγγύηση των ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών. Μόλις τελειώσει το εμπόλεμο, αυτές, μετά από δικαστικές αποφάσεις, μπορεί αλλά και μπορεί και όχι να επιστραφούν. Αυτές είναι ιδιοκτησίες που τέθηκαν υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους προσωρινά, μεταβατικά, ενόψει του πολέμου. Είναι πριν από τον πόλεμο. (...) Οι "τσαμικές περιουσίες" είναι περιουσίες που αφορούν το τέλος του πολέμου και για τις οποίες υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

Στο βασικό κεφάλαιο των παζαριών, αυτό για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών, είπε ότι «είμαστε στον τελειωμό αυτής της διαπραγμάτευσης».

Διευκρίνισε ότι «εμείς θέλουμε να έχουμε 100% την επήρεια των νήσων, ιδιαίτερα αυτών που είναι πάνω από την Κέρκυρα, πριν απ' όλα των Οθωνών», ενώ εκτίμησε ότι «θα υπερβούμε και θα τακτοποιήσουμε στο μέγιστο» τη «νομική δυσκολία», με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας που είχε κρίνει αντισυνταγματική την προηγούμενη σχετική συμφωνία το 2009.

Προανήγγειλε, δε, επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ως «βάση για την αιγιαλίτιδα ζώνη. Γιατί ξέρετε, η ΑΟΖ δεν μας δίνει κυρίαρχα δικαιώματα, δεν είναι κυριαρχία, δεν είναι σαν έδαφος, ενώ η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι σαν το έδαφος, είναι κυρίαρχα δικαιώματα, είναι επέκταση της Ελλάδος και η επέκταση της Ελλάδος είναι μια πράξη που θα την κάνουμε και θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μετά από δεκαετίες θα επεκτείνει τον χωρικό της ορίζοντα».

Επιμένοντας στην τέτοια ρητορική, που πριν μερικές βδομάδες ανέπτυσσε από τα ακριτικά Ψαρά και ο Π. Καμμένος, ο Ν. Κοτζιάς είπε: «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ο διπλασιασμός της αιγιαλίτιδας ζώνης, δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο είναι διπλασιασμός της κυριαρχίας μας».

Πρόσθεσε ότι η τέτοια «επέκταση» θα γίνει «σταδιακά», ότι αντίστοιχοι σχεδιασμοί υπάρχουν και για τη Νότια Κρήτη και ότι ως κυβέρνηση «είμαστε σε θέση να λύσουμε όλα τ' ανοιχτά ζητήματα και απερίσκεπτοι ν' ασχοληθούμε με το κύριο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή», την Τουρκία. Απέρριψε, πάντως, το ενδεχόμενο για κάποια «πρωτοβουλία» στο Κυπριακό άμεσα.

Ακροβασίες...

Την «κατάπληξή» του για το γεγονός ότι το ΚΚΕ απορρίπτει τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ εκφράζει σε χτεσινή του συνέντευξη ο Ν. Κοτζιάς και προσπαθεί με ιστορικούς όρους να δικαιολογήσει αυτή του την έκπληξη. Πού ανατρέχει; Μα στην ιστορία του Μακεδονικού ζητήματος. Οπως λέει, «το μακεδονικό ζήτημα τέθηκε από τις αστικές τάξεις της περιοχής στα τέλη του 19ου αιώνα, τέθηκε με σφοδρότητα στους Βαλκανικούς Πολέμους και μετά τέθηκε από την Κομμουνιστική Διεθνή (...) Μου κάνει τρομερή εντύπωση το ότι δεν συμφωνεί (το ΚΚΕ) με τη συμφωνία που κάναμε και η οποία ξεπερνάει τα προβλήματα και αυτά που είχε δημιουργήσει η ΚΔ και τα προβλήματα του ψυχρού πολέμου (...) Νομίζω ότι εντός του ΚΚΕ δεν υπάρχει μια σαφήνεια στη σχέση του με ιστορικά πρόσωπα όπως ήταν ο Ζαχαριάδης, οι τοποθετήσεις ΚΔ στο Μακεδονικό (...) Νομίζω ότι καλά θα ήταν οι κληρονόμοι αυτής της τεράστιας και σημαντικής ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος, με βάση αυτή την ιστορία να είχαν μια άλλη στάση στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων».

Πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, ο Ν. Κοτζιάς προσπαθεί να πετύχει με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια:

Πρώτα απ' όλα να χρεώσει το όλο ζήτημα στο κομμουνιστικό κίνημα και στην ΚΔ! Οποία άραγε ομοιότητα με όσα λένε διάφορα δεξιά και ακροδεξιά κέντρα που έχουν βρει ευκαιρία να ξεσπαθώσουν τον αντικομμουνισμό τους. Κρύβοντας έτσι τις ευθύνες της ελληνικής αστικής τάξης, του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που ιδιαίτερα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετώπισε το όλο ζήτημα με κριτήριο την αντιπαράθεση με την ΕΣΣΔ και τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη, ως βαλκανικός προμαχώνας (όπως και σήμερα) του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού.

Δεύτερον, συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια, για να δημιουργήσει συγχύσεις. Γιατί παρά τα όποια λάθη έκαναν και η ΚΔ και το ΚΚΕ στο λεγόμενο «Μακεδονικό ζήτημα», που στην πραγματικότητα έπαψε να υφίσταται από τη δεκαετία του 1920-1930, το κριτήριο δεν ήταν βεβαίως το πώς θα στηριχθούν ιμπεριαλιστικά σχέδια σαν αυτά που υπηρετεί η σημερινή ευρωατλαντική συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Τρίτον, σηκώνοντας όλο αυτόν τον κουρνιαχτό περί ιστορίας, προσπαθεί να κρύψει τη διάσταση που πήρε το θέμα μετά το 1991, με την παρέμβαση των ΝΑΤΟ και ΕΕ, που «βγαίνουν λάδι» για το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, την αναζωπύρωση εθνικισμών και αλυτρωτισμών, οι οποίοι αποτέλεσαν άλλοθι για επεμβάσεις και πολέμους.

Τέταρτον, με αστείες διατυπώσεις περί «σεβασμού από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους», επιχειρεί να κρύψει ότι η συμφωνία είναι ευρωΝΑΤΟική παραγγελιά, κάτι που ομολόγησε άλλωστε τις προάλλες και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών. Οτι η συμφωνία περιέχει στο άρθρο 2 σαφή ΝΑΤΟική σφραγίδα, αλλά ταυτόχρονα και το σπέρμα του αλυτρωτισμού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, να εξελιχθεί στο μέλλον σε παράγοντα κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε βάρος του ελληνικού και των άλλων λαών.

Καλές οι ακροβασίες του κ. Κοτζιά, όμως δεν μπορούν να συσκοτίσουν το αδιαμφισβήτητο που γνωρίζει πολύ καλά, ότι δηλαδή το ΚΚΕ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια στο θέμα: Οποια συμφωνία μακριά από ΝΑΤΟ και ΕΕ και το «διαίρει και βασίλευε» των ιμπεριαλιστών. Σύνθετη ονομασία, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, απάλειψη όλων των αλυτρωτισμών από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, όχι αποδοχή ανιστόρητων εννοιών περί μακεδονικού έθνους ή γλώσσας κ.λπ. Κι όλα αυτά βέβαια ενιαία, ως πακέτο.


Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ