ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα απεργία χτες σε πολλούς κλάδους

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρέθηκε στο Παρίσι, μεταφέροντας την αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων

Από τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή συγκέντρωση στο Παρίσι
Από τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στην απεργιακή συγκέντρωση στο Παρίσι
Νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε πάνω από 120 πόλεις της Γαλλίας έκαναν χτες εργαζόμενοι από πολλούς τομείς, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ. Σε πολλές περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις είχαν και απεργιακό χαρακτήρα, όπως στους σιδηρόδρομους, όπου συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην πλήρη παράδοση του κλάδου στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρέθηκε στη Γαλλία και συμμετείχε στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που έγινε στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ χαιρέτισε την απεργιακή συγκέντρωση στο σταθμό Βερσαλλιών του Παρισιού. Εκεί, τα συνδικάτα έκαναν συμβολική κατάληψη στις γραμμές των τρένων. Το ΠΑΜΕ μετέφερε την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας, σημείωσε ότι είναι κοινή η επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε όλες τις χώρες. Υπογράμμισε ότι το ΠΑΜΕ και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία θα συνεχίσουν να βρίσκονται σταθερά στο πλευρό των Γάλλων εργαζομένων, ενώ τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί η κοινή δράση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι ευχαρίστησαν για την αλληλεγγύη και ενημέρωσαν για τον αγώνα που δίνουν εδώ και τρεις μήνες, ιδιαίτερα στον κλάδο των σιδηρόδρομων και της Ενέργειας.

Το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε στο απεργιακό συλλαλητήριο που οργάνωσαν στο Παρίσι τα συνδικάτα πολλών κλάδων.

Στο Ελσίνκι στις 16 Ιούλη η συνάντηση Πούτιν - Τραμπ

Οπως ανακοινώθηκε χτες ταυτόχρονα από το Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο, η συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιούλη στο Ελσίνκι.

Ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, είχε αναφέρει ότι «η συνάντηση αυτή σχεδιαζόταν εδώ και καιρό και έχει τεράστια σημασία και για τη Ρωσία και για την Αμερική σε διμερές επίπεδο. Ομως έχει τεράστια σημασία και για όλη τη διεθνή κατάσταση. Νομίζω ότι θα είναι το κύριο γεγονός αυτού του καλοκαιριού».

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Μόσχα, είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση με τον Ουσάκοφ ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα θέσει «ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων» στον Πούτιν, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των δύο ηγετών.

Πριν οριστεί η φινλανδική πρωτεύουσα ως τόπος διεξαγωγής της Συνόδου, όπως είχε προτείνει ο Τραμπ, Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι προτιμούν τη Βιέννη, ενώ υπήρχε επίσης το ενδεχόμενο να γίνει στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 - 12 Ιούλη.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι η κατάσταση στη Συρία και στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, που εξακολουθούν να είναι παγωμένες σε πολλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρονται, κυρίως από τη ρωσική πλευρά, Πούτιν και Τραμπ μετά το τέλος της συνάντησης θα προβούν σε κοινή δήλωση για τα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Κατά τον Ουσάκοφ, η κοινή δήλωση «θα σκιαγραφήσει τα περαιτέρω βήματα των δύο μερών, στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων, των κοινών δράσεων στη διεθνή σκηνή, των εγγυήσεων της διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας».

Οπως φαίνεται, σημαντικό ρόλο στο να προγραμματιστεί η συνάντηση έπαιξε και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον Πούτιν. Σύμφωνα με τη φιλανδική προεδρία, ο Νιίστο, σε συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες, θα θέσει τα ζητήματα της κατάστασης στη Βαλτική, όπως και της εκμετάλλευσης της Αρκτικής.

Το Ελσίνκι φιλοξένησε πολλές συναντήσεις υψηλού επιπέδου στο παρελθόν και τη γνωστή Συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη το 1975, με πρωτοβουλία της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών της εποχής.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διείσδυση με «όχημα» τις «μεταρρυθμίσεις»

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΚΙΕΒΟ.--

Τη στήριξή τους στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της Ουκρανίας ως «ανάχωμα» απέναντι στη «ρωσική επιθετικότητα» εξέφρασαν η ΕΕ και ο Καναδάς στο προχτεσινό δεύτερο διεθνές συνέδριο, που έγινε στην Κοπεγχάγη με θέμα την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Στο συνέδριο συμμετείχαν η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, αρκετοί ΥΠΕΞ ευρωπαϊκών κρατών, Καναδοί αξιωματούχοι, δείχνοντας το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον τους για διείσδυση των μονοπωλιακών τους ομίλων στη χώρα. Το 1ο αντίστοιχο συνέδριο έγινε πέρυσι το καλοκαίρι στο Λονδίνο και το επόμενο θα γίνει στον Καναδά.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, είπε ότι προτεραιότητα το 2018 - '19 θα δοθεί στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την αποκέντρωση, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη μεταρρύθμιση της αγοράς γης, της δημόσιας διοίκησης και του ενεργειακού τομέα, την ανάπτυξη υποδομών, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση. Η Ουκρανία έχει λάβει περίπου τα μισά από το πακέτο δανείων ύψους 17,5 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαιτίας του αργού ρυθμού μεταρρυθμίσεων.

Ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, ζήτησε επιτάχυνση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που «είναι το "εισιτήριο" της Ουκρανίας προς την ελευθερία και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα». Η δανέζικη κυβέρνηση έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την Ουκρανία, αντιτίθεται στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» και ζητά η Ουκρανία να παραμείνει χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου και μετά την ολοκλήρωση του νέου αγωγού.

«Η Δανία υποστηρίζει την Ουκρανία στον τομέα της Ενέργειας. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός της ουκρανικής - δανέζικης ενεργειακής συνεργασίας ανέρχεται σε 82 εκατ. δολάρια», είπε ο Ράσμουσεν, σημειώνοντας τη «σημαντική πρόοδο της Ουκρανίας στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια». Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι εργασίες για να καταστεί η Ουκρανία ανεξάρτητη από τις ρωσικές πηγές Ενέργειας. Επίσης η δανέζικη κυβέρνηση θα διαθέσει 72 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάπτυξη στην Ουκρανία.

Στην κοινή τελική ανακοίνωση, οι κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας, της Δανίας και του Καναδά επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους «στην υποστήριξη του μεταρρυθμιστικού έργου της ουκρανικής κυβέρνησης» και τονίζουν ότι «μια ευημερούσα και ανθεκτική Ουκρανία παραμένει βασικής στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα και είναι η καλύτερη απάντηση της Ουκρανίας στη ρωσική επιθετικότητα».

ΗΠΑ
Κλιμακώνουν την πίεση στο Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι ΗΠΑ εντείνουν όσο περνά ο καιρός την εκστρατεία πιέσεων που έχουν ξεκινήσει σε Ευρώπη, Ασία και ΟΗΕ ώστε να πετύχουν την απομόνωση του Ιράν και τη μείωση των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών προτού ασκήσουν βαριές κυρώσεις σε εταίρους και αντιπάλους, μετά τη μονομερή αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, απαίτησαν από τα άλλα 14 μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν, με πρόσχημα την «κακόβουλη συμπεριφορά» του στη Μέση Ανατολή. Οι πιέσεις ασκήθηκαν από τον Αμερικανό αναπληρωτή πρέσβη στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Κοέν, σε συνεδρίαση αφιερωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2015. Ο Κοέν ισχυρίστηκε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» η άσκηση κυρώσεων, επειδή το Ιράν «παραβιάζει συνεχώς τις αποφάσεις» του ΣΑ.

Πιέσεις άσκησαν και άλλα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, απειλώντας με επιπρόσθετες κυρώσεις την Κίνα, που εισάγει το 24% του ιρανικού πετρελαίου, την Ινδία, που εισάγει το 18%, την Τουρκία, που εισάγει το 9%, και την Ιταλία, που εισάγει το 7% του ιρανικού πετρελαίου. Παράλληλα, οι ΗΠΑ παζαρεύουν με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν κι άλλο την πετρελαϊκή παραγωγή, λίγες μέρες αφότου μέλη του ΟPEC αποφάσισαν να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή «μαύρου χρυσού» κατά 600.000 βαρέλια.

Πιέσεις προς την κατεύθυνση συμβιβαστικής λύσης ασκεί σε εταίρους του και το Ιράν, που χτες ανακοίνωσε πως ξανάρχισε η λειτουργία εργοστασίου στο Ισφαχάν που παράγει υλικά για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

  • Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δεν θα υλοποιήσουν πρότερη δέσμευση να χρηματοδοτήσουν με 2 εκατ. δολάρια το Γραφείο του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (UNOCT) και θα υποβαθμίσουν το επίπεδο των Αμερικανών διπλωματών σε Σύνοδο που ολοκληρώνεται σήμερα.
ΗΠΑ
Προσδοκίες περαιτέρω συνεργασίας με την Ινδία

Διήμερη επίσκεψη της Νίκι Χέιλι στο Νέο Δελχί

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Οι ΗΠΑ «βλέπουν ευκαιρίες σε πολλά επίπεδα» για τη σύσφιξη των σχέσεών τους με την Ινδία, σημείωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, που ολοκλήρωσε χτες τη διήμερη επίσκεψή της στο Νέο Δελχί.

Η Χέιλι, που είναι ινδικής καταγωγής, από γονείς Σιχ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον υπουργό Εξωτερικών, επισκέφτηκε λατρευτικούς χώρους και προέτρεψε οι δυο χώρες να γίνουν «παγκόσμιοι ηγέτες» στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ξεχώρισε τη σημασία στενότερης συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα (οι «Οικονομικοί Τάιμς» της Ινδίας μετέδιδαν χτες ότι η Ουάσιγκτον ιεραρχεί την πώληση της υπερσύγχρονης αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD και στην Ινδία, προκειμένου να «φρενάρει» τις αυξανόμενες πωλήσεις ρωσικών «S-400»), αλλά και το να περιοριστούν οι σχέσεις της Ινδίας με το Ιράν, μειώνοντας και τις αγορές ιρανικού πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, μιλώντας στη «δεξαμενή σκέψης» «Observer Research Foundation», η Χέιλι χαιρέτισε τις πρόσφατες επισημάνσεις του Ινδού πρωθυπουργού ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της αεροπλοΐας σε όλη την περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Αναφερόμενη στην Κίνα, είπε ότι πρόκειται για χώρα που έχει σημασία, αλλά χαρακτήρισε την επέκτασή της «πηγή ανησυχίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ