ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κάλεσμα οργάνωσης και πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα

Από την κλαδική απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά τον περασμένο Μάρτη για τις ΣΣΕ
Από την κλαδική απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά τον περασμένο Μάρτη για τις ΣΣΕ
Κάλεσμα οργάνωσης στους χώρους δουλειάς και διεκδίκησης κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στην Παστερίωση, με αυξήσεις στους μισθούς, απευθύνει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής στους εργαζόμενους στα εργοστάσια και στις αποθήκες γαλακτοκομικών - παστερίωσης (γάλα, γιαούρτι, παγωτό).

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο τονίζει ότι στον υποκλάδο των Γαλακτοκομικών «δραστηριοποιούνται διεθνή μονοπώλια όπως η "Nestle", η "ΝΟΥΝΟΥ", η "Vivartia" (ΔΕΛΤΑ), μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ελληνικών συμφερόντων όπως ο όμιλος Φιλίππου (ΕΒΓΑ, ΦΑΓΕ), ο Τυράς ("Ολυμπος", "Τυράς") με εργοστάσια και στο εξωτερικό» και άλλες επιχειρήσεις με τεράστια κέρδη. «Κάνουν συνεχώς επενδύσεις, ενώ από την άλλη προσλαμβάνουν εργαζόμενους με 586 και 511 ευρώ μεικτά, ανοίγουν νέα εργοστάσια για να βγάλουν περισσότερα κέρδη», υπογραμμίζει. Υπενθυμίζει παράλληλα πως οι βιομήχανοι δεν διστάζουν να κλείσουν εργοστάσια «αν δεν τους βγάζουν τα προσδοκώμενα για αυτούς κέρδη, όπως έκλεισε η "Nestle" την παραγωγή στον Ταύρο και έδιωξε εκατοντάδες συναδέλφους».

Στη διάθεση των εργοδοτών βρίσκεται το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έχουν εξασφαλίσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Είναι χαρακτηριστικό πως στον κλάδο μας δεν υπογράφεται από τους εργοδότες κλαδική ΣΣΕ, μέσα στα εργοστάσια δραστηριοποιούνται διάφορα "δουλεμπορικά" γραφεία, δουλεύουν εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εποχικοί, αξιοποιείται ο απαράδεκτος διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία, συνάδελφοι δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες και άλλα», τονίζει το Συνδικάτο. Οπως εξηγεί, όλα τα παραπάνω αξιοποιούνται για να εξασφαλίσει η εργοδοσία φτηνούς και «ευέλικτους» εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα.

«Οι ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών μας δεν είναι ούτε εποχικές ούτε "ευέλικτες"», αναφέρει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στην Παστερίωση, με κατώτατο μεροκάματο 37,17 ευρώ. Κατάργηση του διαχωρισμού των εργαζομένων με βάση την ηλικία. Επαναφορά των τριετιών (ωριμάνσεων) που μεταφράζονται σε αυξήσεις στο βασικό μισθό από 5% μέχρι 15%. Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν κοπεί. Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ που δεσμεύει όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Καθολική ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης που υπάρχει στον κλάδο, με κατάργηση της δυνατότητας να υπογράφονται επιχειρησιακές με μικρότερους μισθούς και χειρότερους εργασιακούς όρους. Εφαρμογή της μετενέργειας της ΣΣΕ μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Κατάργηση των «Ενώσεων Προσώπων».

Χρηματοπιστωτικό Αττικής: Σύσκεψη για τη σημασία της οργάνωσης και των ΣΣΕ

Το θέμα της οργάνωσης και πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων αναδεικνύει και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, με σύσκεψη - εκδήλωση που οργανώνει την Τρίτη 3 Ιούλη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (πλ. Μητροπόλεως 10, Αθήνα - πίσω από τη Μητρόπολη), με θέμα «Τα δικαιώματα των εργαζομένων, η σημασία της Συλλογικής Σύμβασης για όλους. Τι είναι το σωματείο και ποιος ο ρόλος του».

Με ανακοίνωσή του, απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους του κλάδου, σημειώνοντας ότι «κοινός στόχος των εργοδοτών, είτε πρόκειται για "εισπρακτικές" και δικηγορικές εταιρείες είτε για τράπεζες, είναι η μείωση του "κόστους" των εργαζομένων, που σημαίνει μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία, απολύσεις, λιγότερα δικαιώματα».

Οι εργαζόμενοι, τονίζει το Σωματείο, «έχουν τη δύναμη να βάλουν εμπόδια στην επίθεση των αφεντικών τους. (...) Ενωμένοι και οργανωμένοι στο σωματείο τους, μπορούν να επιβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους, να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών τους, να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους».

«ΔΕΗ Ανανεώσιμες»: Καταγγελία για το σχέδιο σύμβασης που προτείνει η διοίκηση

Το σχέδιο επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, που προτείνει η διοίκηση της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» (ΔΕΗΑΝ, θυγατρική της ΔΕΗ), για τους εργαζόμενους που απασχολεί, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, σημειώνοντας ότι «το μισθολογικό αφενός αποσπάται από τη ΣΣΕ και αφετέρου αποφασίζεται μονομερώς από τη διοίκηση».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει τις ευθύνες της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στη ΔΕΗ), η οποία αρνείται να εντάξει το επιχειρησιακό σωματείο της ΔΕΗΑΝ στη δύναμή της, «ώστε να αποφύγει να τοποθετηθεί πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από το σχέδιο σύμβασης, σήμερα για τη ΔΕΗΑΝ, αύριο για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου».

Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗΑΝ δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αλλοι όροι αυτών των συμβάσεων τους αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όπου εφαρμόζεται η Εθνική Γενική ΣΣΕ και άλλοι όροι ως εργαζόμενους σε επιχείρηση του ευρύτερου Δημοσίου, στους οποίους έχουν καταργηθεί, για παράδειγμα, ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Στο αίτημα του επιχειρησιακού σωματείου τους για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με τους όρους που ισχύουν για τους άλλους εργαζόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ, η διοίκηση της ΔΕΗΑΝ απάντησε παρουσιάζοντας σχέδιο ΣΣΕ που ουσιαστικά αποτελεί επέκταση των υφιστάμενων ατομικών συμβάσεων.

Βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου είναι ότι η διοίκηση αναγνωρίζει ως νόμιμο βασικό μισθό αποκλειστικά τα όρια της ΕΓΣΣΕ και κάθε επιπλέον ποσό το βαφτίζει «οικειοθελή παροχή», η οποία «δίδεται από ελευθεριότητας της Εταιρείας, η οποία και διατηρεί όλα τα δικαιώματα τροποποίησης ή και ανάκλησης».

Παραπέρα, καθιερώνει ένα σύστημα αξιολόγησης (εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά) που εξαρτά μέρος του μισθού από την παραγωγικότητα. Κριτήρια της «αξιολόγησης» είναι, μεταξύ άλλων, «η αφοσίωση στην εταιρεία», «η ποσότητα της εργασίας», όπου ζητείται από τον εργαζόμενο να ανταποκρίνεται όχι μόνο στην εργασία που του έχει ανατεθεί, «αλλά και σε πρόσθετη εργασία που προκύπτει», «η ποιότητα εργασίας/αποτελεσματικότητα». Με άλλα λόγια, εργαζόμενος που βάζει πλάτη για να βγάλει περισσότερα κέρδη η εταιρεία, «δύναται να λάβει ατομικές αυξήσεις κατόπιν θετικής αξιολόγησης και αύξησης της αποδοτικότητας, μετά από εισήγηση του Διευθυντή του και απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου».

Με αφορμή αυτούς τους σχεδιασμούς, το κλαδικό Συνδικάτο επισημαίνει ότι στα σχέδια της ΔΕΗ ΑΕ, η ΔΕΗΑΝ «θα αποτελέσει τον επόμενο βασικό πυλώνα για την αύξηση της κερδοφορίας» και ενώ η ΔΕΗ συνολικά παίρνει νέα μορφή, στοχεύοντας να ανταγωνιστεί τα μονοπώλια στον κλάδο. Με βάση αυτά, «η ΔΕΗΑΝ αποτελεί σε αυτήν τη φάση τον βραχίονα για όσα ακολουθήσουν σταδιακά σε όλο τον όμιλο της ΔΕΗ». Στην κατεύθυνση αυτή, το σχέδιο ΣΣΕ της ΔΕΗΑΝ ξηλώνει κατακτήσεις, σπέρνει σύγχυση, αφήνει ανεξέλεγκτο το διευθυντικό δικαίωμα, εντατικοποιεί τη δουλειά.

Το κλαδικό Συνδικάτο εκφράζει τη στήριξή του στους εργαζόμενους της ΔΕΗΑΝ για τη διεκδίκηση ενιαίας ΣΣΕ με κοινά εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ. Προϋπόθεση για αυτό, σημειώνει, «είναι ο κάθε εργασιακός χώρος να παλεύει συντονισμένα με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, να ενισχύεται η κλαδική αντίληψη και πάλη, κόντρα στον κατακερματισμό και τη διάσπαση που επιχειρούν εργοδοσία και κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός».

Απεργία στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Athens Ledra»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 2 Ιούλη οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Athens Ledra». Την απεργία έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μετά από συνέλευση των εργαζομένων στο εργοτάξιο.

Οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο διεκδικούν: Την εφαρμογή της υπογραφείσας εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης, την τήρηση του νόμιμου ωραρίου και του 5ήμερου, πλήρη ασφάλιση και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στο χώρο δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους.

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο, οι κινητοποιήσεις για την εφαρμογή των εργοταξιακών ΣΣΕ, ανάμεσα στις οποίες και η συγκεκριμένη απεργία, είναι ενταγμένες στον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας, τα δικά μας συμφέροντα», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Παρέμβαση για το ωράριο και τις συνθήκες εντατικοποίησης στη «Pharmathen»

Τις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν στα εργοστάσια της επιχείρησης «Pharmathen», στην Παλλήνη και στις Σάπες Ροδόπης, έθεσε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) και του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής σε εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρείας, σε συνάντηση που είχαν στις αρχές Ιούνη στα γραφεία της τελευταίας.

Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία έκαναν σαφές ότι διαφωνούν με την εφαρμογή του κυλιόμενου ωραρίου, το οποίο «αντιβαίνει στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που παρ' όλη τη λήξη της εξακολουθεί να ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου, ενώ για τους παλαιότερους εργαζόμενους ισχύει με τη μορφή ατομικών όρων». Επίσης, έθεσαν θέμα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, καλύτερου και έγκαιρου προγραμματισμού των καλοκαιρινών αδειών. Από την πλευρά της εταιρείας δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση, πέρα από μια γενικόλογη υπόσχεση για νέες προσλήψεις προσωπικού.

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια σταδιακή χειροτέρευση των όρων και των συνθηκών εργασίας στη "Pharmathen", με διολίσθηση σε εξοντωτικά ωράρια», τονίζουν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο. Οπως εξηγούν, η εταιρεία ανοίγει το δρόμο και στους υπόλοιπους εργοδότες, «οι οποίοι διαχρονικά έχουν στόχο το σπάσιμο του πενθημέρου συνολικά, όπως φάνηκε και από την πρόταση που κατέθεσαν πρόσφατα στην Ομοσπονδία μας για εβδομαδιαία εργασία από Δευτέρα έως Σάββατο».

Καλούν τους εργαζόμενους «να μην ανεχτούν άλλο τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς τους, να οργανωθούν, να στρατευτούν με το Συνδικάτο και την κλαδική Ομοσπονδία», παλεύοντας «για καλύτερους όρους και συνθήκες δουλειάς, για την ανάκτηση των απωλειών μας, για την υπογραφή της κλαδικής μας ΣΣΕ, για όλα όσα μας ανήκουν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ