ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σχέδιο πολεμικής προπαρασκευής, προάγγελος επικίνδυνων εξελίξεων

Την πρώτη στην ιστορία του, από το 1949 οπότε και ιδρύθηκε, «Κοινή Αεροπορική Στρατηγική» του, δημοσιοποίησε το ΝΑΤΟ.

Ενα έγγραφο που έρχεται 7 ολόκληρα χρόνια απ' όταν δημοσιοποιήθηκε ένα αντίστοιχο κείμενο, το 2011, για τη Ναυτική Στρατηγική της Συμμαχίας, και λίγες μόνο μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, 11-12/7 στις Βρυξέλλες, ως άλλο ένα δείγμα της πολεμικής προπαρασκευής ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, στην κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της κόντρας τους για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Αλλωστε, το ίδιο το πολυσέλιδο κείμενο μυρίζει μπαρούτι σχεδόν σε κάθε σελίδα του, προειδοποιώντας ότι πάμε σε όξυνση της αντιπαράθεσης και ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις πρέπει να είναι πλέον έτοιμες για παν ενδεχόμενο και ετοιμοπόλεμες ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ετοιμοι να αναλάβουν δράση

«Για σχεδόν 70 χρόνια, η Αεροπορία αποτελεί βασικό μέρος των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ. Από την αποτροπή της Σοβιετικής Ενωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τις επιχειρήσεις στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, και την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας στις ερήμους του Αφγανιστάν, η Αεροπορία βοήθησε (...) στην επίτευξη των πολιτικών μας στόχων», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσου. Πρόσθεσε:

«Καθώς λαμβάνουμε μέτρα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη τη Συμμαχία, η νέα στρατηγική θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις παραμένουν παγκόσμιας κλάσης, ευέλικτες και έτοιμες για οποιεσδήποτε πιθανές περιστάσεις».

Επισήμως, η στρατηγική «καθορίζει το σημερινό και το μελλοντικό περιβάλλον ασφαλείας στο οποίο οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις είναι πιθανό να αναλάβουν δράση».

Αναγνωρίζοντας ότι «δεκαετίες αεροπορικών επιχειρήσεων δίχως ανταγωνισμό μπορεί να πλησιάζουν στο τέλος τους», η στρατηγική προειδοποιεί ότι τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, ο κυβερνοχώρος και ο ηλεκτρονικός πόλεμος θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Το έγγραφο εστιάζει επίσης στο πώς οι ειδικές δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό και οι μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα την Πολεμική Αεροπορία με πληροφορίες, βοήθεια στον εντοπισμό στόχων, και εκτιμήσεις μετά τα χτυπήματα.

Επίσης, τονίζει ότι οι συμμαχικές αεροπορίες «πρέπει να είναι σε θέση να πολεμήσουν σε όλα τα πεδία και περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων χώρων με βαριά αεράμυνα ή εναέριων χώρων σε συμφόρηση» (με παρουσία δηλαδή πολλών μέσων από εχθρικές Πολεμικές Αεροπορίες).

Το Περιβάλλον Ασφάλειας και Επιχειρήσεων

Σταχυολογώντας από το κείμενο, στο άρθρο 5 της Στρατηγικής, όπου αναλύεται το Περιβάλλον Ασφάλειας και Επιχειρήσεων διαβάζουμε:

«Η Συμμαχία αντιμετωπίζει απειλές και προκλήσεις, από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, στρατιωτικές δυνάμεις, τρομοκρατία καθώς και από υβριδικές επιθέσεις και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι οποίες είναι πιο ποικίλες, πολύπλοκες, ταχέως εξελισσόμενες και απαιτητικές, σε σύγκριση με ό,τι ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

«Οι μελλοντικές προκλήσεις και απειλές θα έχουν διεθνικό και πολυδιάστατο χαρακτήρα και πιθανώς θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή.

»Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Συμμαχία πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον οποιουδήποτε ομότιμου κρατικού φορέα ("peer-state actor").

»Ως αποτέλεσμα, το μελλοντικό περιβάλλον επιχειρήσεων μπορεί να είναι ένα περιβάλλον στο οποίο η υπεροχή του αέρα δεν μπορεί να είναι διασφαλισμένή ούτε κατά την έναρξη των επιχειρήσεων, ούτε, άπαξ και αποκτηθεί, να είναι μια διαρκής κατάσταση».

Επιχειρησιακό πεδίο... όλος ο πλανήτης

Στο άρθρο 7, και προετοιμάζοντας για επιχειρήσεις παντού στον πλανήτη, όπου το απαιτήσουν τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας και των ευρωατλαντικών επιχειρηματικών ομίλων, τονίζει:

«Καθώς ο εναέριος χώρος επικαλύπτει ολόκληρο τον κόσμο, η Συμμαχία πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί ικανότητες Κοινής Αεροπορικής Στρατηγικής μέσα και γύρω από όλα τα πιθανά εδάφη και περιβάλλοντα».

Στο ίδιο μοτίβο πολεμικής εγρήγορσης, το άρθρο 21: «Η αυξημένη πολυπλοκότητα του σύγχρονου πολέμου απαιτεί το ΝΑΤΟ να είναι έτοιμο να αγωνιστεί ως ενιαία δύναμη σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών, προκειμένου να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς και σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο. Ο συντονισμός, ο έλεγχος και η εκμετάλλευση του αέρα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των συμμαχικών και διακλαδικών επιχειρήσεων».

Οι «ηγήτορες» να ετοιμάζονται και το προσωπικό να εκτελεί

Το άρθρο 27, τιτλοφορούμενο ως «Δόγμα» κάνει καθαρό πως «για να εκτελεστεί αποτελεσματικά αυτή η στρατηγική» χρειάζεται να δουλέψουν ακόμα περισσότερο στη διακλαδικότητα (χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες Ενοπλες Δυνάμεις), όπως επίσης να δουλέψουν πάνω στο λεγόμενο «Πολιτικοστρατιωτικό συντονισμό».

Το άρθρο 37 βάζει και ζήτημα «ηγεσίας», το λεγόμενο στην ευρωατλαντική «αργκό» «Leadership», που παπαγαλίζεται τελευταία όλο και συχνότερα, προειδοποιώντας χαρακτηριστικά στο φόντο της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών ότι «οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ ομοτίμων και τον σχετικό αυξημένο κίνδυνο μεταξύ τους τριβών».

Τέλος, το άρθρο 38, σε αντίστοιχη επίκληση προς το Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών, για στοίχιση με τα ευρωατλαντικά προτάγματα, τονίζει ότι «πρέπει να έχει την ικανότητα να λειτουργεί σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και να κατανοεί το ρόλο του στην Κοινή Εκστρατεία»...

«Μέδουσα» σε φόντο εμπλοκής

Ολοκληρώνεται σήμερα η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με την επωνυμία «Μέδουσα 6», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Στην άσκηση συμμετείχαν και οι Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα, όπως επίσης ως παρατηρητές όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας και περιελάμβανε πυρά επιφανείας και βολές κατευθυνόμενων βλημάτων, αεροπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων, ρίψη αλεξιπτωτιστών, καθώς και επίδειξη αμφίβιας ενέργειας.

Στην άσκηση παρευρέθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, ο οποίος επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα ότι «η συνεργασία μας με την Αίγυπτο και η ενδυνάμωση των αμυντικών μας σχέσεων ισχυροποιεί γεωπολιτικά την πατρίδα μας», στο φόντο, βέβαια, των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Πρόσθεσε δε, σε ευθυγράμμιση με σχέδια που εκπορεύονται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ότι «η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον κορμό ενός άξονα σταθερότητας. Μέρος αυτού του άξονα σταθερότητας αποτελεί η Αίγυπτος, ως ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου». Υποστήριξε ακόμα ότι «η νέα γεωπολιτική δύναμη που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη της οικονομίας μας», καθώς τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων πάνε χέρι - χέρι με την εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους λαούς η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων»

Την απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους λαούς συγκρότηση της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων», με τη συμμετοχή αρχικά οκτώ κρατών - μελών της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας, που πλαισιώνεται από την αντίστοιχη ενίσχυση της «στρατιωτικής κινητικότητας» με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 25/6/2018, τα κράτη - μέλη καλούνται «να ενισχύσουν τις ικανότητες κινητικότητας στη γη, στη θάλασσα και τον αέρα, στρατιωτικού προσωπικού, υλικών και εξοπλισμών για την αντιμετώπιση καθημερινών περιστατικών αλλά και για την αντιμετώπιση κρίσεων και συγκρούσεων», ενώ και σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχες επικίνδυνες για τους λαούς οδηγίες προετοιμασίας νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων περιλαμβάνει και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις «σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ», που «τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν, μέσω στενής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, τα φυσικά και νομικά εμπόδια στην ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων εντός και εκτός της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίζεται, όποτε κρίνεται αναγκαίο, η απρόσκοπτη μετακίνηση εξοπλισμού και δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρήσης κρίσιμης υποδομής, όπως οδών, γεφυρών και σιδηροδρομικών γραμμών».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«-- Ποια είναι τα κατά την ΕΕ "φυσικά και νομικά εμπόδια στην ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων εντός και εκτός της ΕΕ" που προκλητικά ζητείται να αρθούν;

-- Πώς τοποθετείται η ΕΕ για τους σοβαρούς κινδύνους για τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας που προκύπτουν τόσο από τη συγκρότηση της "Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων" όσο και από τη "στρατιωτική κινητικότητα";».

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Ερευνα ξεκινά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά τις καταγγελίες του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ότι έχει δεχτεί απειλές κατά της ζωής του με αφορμή τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με αυτεπάγγελτη παρέμβαση διαβίβασε τα σχετικά δημοσιεύματα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, για να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις και από ποιους, ενώ, επειδή η παρέμβαση έγινε χωρίς προηγούμενη μήνυση του Ν. Κοτζιά, δεν θα διερευνηθεί το αδίκημα της απειλής, καθώς γι' αυτό απαιτείται έγκληση του παθόντος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε σχετική συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε ότι «έχω πάρει 800 επιστολές με απειλές κατά της ζωής μου και της οικογένειάς μου. Εχω πάρει κούτες με αίματα και με χώματα ποτισμένα με αίμα, σφαίρες. Πού είναι ο εισαγγελέας; Μιλάμε για βαριά κακουργήματα στα οποία δεν βλέπω κανείς να αντιδρά». «Βρήκα τα τηλέφωνα, τις διευθύνσεις και τα ονόματα ανθρώπων που με απειλούν τηλεφωνικά. Οι αρχές κάνουν απλώς συστάσεις. Ολο αυτό θυμίζει την περίοδο '63 - '65. Εχουμε εκτροπή σε ρητορική μίσους. Εχετε δει κανέναν εισαγγελέα να ενοχλείται;», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να κληθεί ο υπουργός Εξωτερικών για να δώσει στοιχεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ