ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Χοντρό» και κυνικό παζάρι για τους ξεριζωμένους απ' τη φτώχεια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

«Βασιλικότερη του βασιλέως», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ζητάει ένταση της καταστολής, διατήρηση της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ δηλώνει έτοιμη να δεχτεί επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα

Copyright 2018 The Associated

Με «μπλόκο» των συμπερασμάτων απ' την Ιταλία έληξαν χτες οι εργασίες της πρώτης μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από πολύωρο παζάρι, που ωστόσο δεν κατόρθωσε να συγκεράσει αντιθέσεις και διαφωνίες που εκφράζονται γύρω απ' το Μεταναστευτικό και τη διαχείρισή του. Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώνεται σήμερα και θα συζητήσει ακόμα θέματα σχετικά με την ασφάλεια - άμυνα, τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Brexit.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος - μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δεν συμφωνήθηκαν συμπεράσματα». Για τον ίδιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκε ούτε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, που επρόκειτο να παραχωρήσουν χτες βράδυ ως είθισται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Παζάρια και αντιπαραθέσεις με εξίσου αντιδραστικές θέσεις

Επί της ουσίας, η Σύνοδος Κορυφής συζητά την παραπέρα ενίσχυση της βάρβαρης πολιτικής καταστολής και εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών, ενώ πλευρές αυτής της πολιτικής, όπως για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, επιχειρείται να εξωραϊστούν μπροστά στις ακόμα πιο αντιδραστικές προτάσεις ορισμένων κρατών - μελών όπως της ομάδας του Βίσεγκραντ αλλά και της Ιταλίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωνε χτες προσερχόμενος στη Σύνοδο: «Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους»! Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι το «χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων».

Για την κρισιμότητα της Συνόδου είχε αρθρογραφήσει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, εκφράζοντας το φόβο ότι «η απουσία συμφωνίας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης θα μπορούσε να καταφέρει το μοιραίο πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Απηύθυνε έκκληση για μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στόχος που εγκαταλείφθηκε σ' αυτήν τη Σύνοδο, καθώς οι διαφωνίες είναι εξαιρετικά ισχυρές για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που αναθέτει στη χώρα πρώτης εισόδου στο έδαφος της Ενωσης την ευθύνη για τη διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο.

Ενδεικτικά των διαφορετικών θέσεων πάνω στο θέμα - που βέβαια αντανακλούν και ευρύτερες αντιθέσεις και παζάρια - είναι και τα όσα είπαν οι ηγέτες της ΕΕ προσερχόμενοι στη Σύνοδο.

«Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για τη μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις για τη μετανάστευση», δήλωνε κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες. Εχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θέμα αυτό (...) Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. (...) Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για τη φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για τη FRONTEX και θέματα δευτερογενή, όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχονται πρόσφυγες», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως «όλοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: Θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και τη συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπιστώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ' εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη τη συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης».

Σύμφωνα δε με όσα ανέφεραν γαλλικές πηγές, η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» μεταναστών, εάν το Βερολίνο το ζητήσει.

Μπροστά στις αντιθέσεις και με στόχο έναν κοινό τόπο, ο Ντ. Τουσκ πρότεινε τη συνέχιση της καταπολέμησης των αφίξεων μεταναστών, αλλά και τη δημιουργία «κέντρων αποβίβασης εκτός της Ευρώπης» για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.

«Επαυξάνει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αποκαλυπτική είναι και η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όχι μόνο ζητάει να διατηρηθεί «ως κόρη οφθαλμού» η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες στη χώρα μας, αλλά και ζητάει ενίσχυση της καταστολής, των μηχανισμών της Frontex κ.ο.κ., ενώ βάζει πλάτη και στα προσχήματα που ετοιμάζονται με βάση και το Μεταναστευτικό, ώστε η ΕΕ να πατήσει πιο ενεργά πόδι σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική.

Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο πρωθυπουργός - κατά τους «Financial Times» που επικαλούνται συνέντευξή του - δήλωσε χτες «έτοιμος να συνάψει συμφωνία μαζί της για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντάς την με αυτόν τον τρόπο, ενόψει της σημερινής κρίσιμης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Μεταναστευτικό».

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως έχουμε ορισμένες επιστροφές από τη Γερμανία, εάν αυτό βοηθήσει, στέλνοντας μήνυμα στους διακινητές (ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη ν' αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές ροές)», είπε ο Αλ. Τσίπρας στους FT, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την πραγματικότητα. Δήλωσε επίσης «ανοιχτός», σύμφωνα με την εφημερίδα, «να προχωρήσει σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο προκειμένου να περιορίσει τις "δευτερογενείς μετακινήσεις" των προσφύγων που φτάνουν στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μετά ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».

Προσπαθώντας να υποβαθμίσει μάλιστα τη «διαθεσιμότητα» της κυβέρνησης, αλλά και να κουκουλώσει το αντιδραστικό περιεχόμενο των τέτοιων συμφωνιών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτή δεν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, δεδομένου, όπως είπε, ότι μόνο 50 - 100 αιτούντες άσυλο περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της χώρας. «Νομίζω ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι περισσότερο σοβαρό από... συμφωνίες για τις "δευτερογενείς μετακινήσεις". Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι τι Ευρώπη θέλουμε;». «Πρέπει να βρούμε λύση, στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου, να μοιράσουμε το φορτίο και να μην έχουμε αυτήν την άδικη κατάσταση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά επίσης και για τη Γερμανία. Είναι άδικο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη Γερμανία, εάν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα», κατέληξε.

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
«Κίνδυνος για τη συνοχή της ΕΕ το Μεταναστευτικό»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τον κίνδυνο που ενέχει για τη «συνοχή της ΕΕ» το θέμα της διαχείρισης της μετανάστευσης και των προσφύγων υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χτες στο γερμανικό Κοινοβούλιο. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Αλλά η μετανάστευση θα μπορούσε να κρίνει τη μοίρα της ΕΕ», είπε με έμφαση, αποκαλύπτοντας τις έντονες αντιθέσεις που εκφράζονται εντός της ΕΕ και σε αυτό το ζήτημα. «Σε όλες τις παγκόσμιες προκλήσεις η ΕΕ θα πρέπει να δίνει μια όσο το δυνατόν πιο συνεκτική απάντηση», είπε, απαντώντας στη θέση του χριστιανοκοινωνιστή (CSU) υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, για απώθηση στα γερμανικά σύνορα των προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Επανέλαβε πως από τα επτά σημεία μιας κοινής πολιτικής ασύλου, δύο είναι ακόμη αμφιλεγόμενα: Η κατανομή προσφύγων μεταξύ των κρατών - μελών (Κανονισμός του Δουβλίνου) και η θέσπιση κοινών προτύπων για τη χορήγηση ασύλου. Υπογράμμισε πάντως τη «μεγάλη σύμπνοια» μεταξύ των κρατών - μελών για τη μείωση της «παράνομης» μετανάστευσης και για μια «καλή ανταλλαγή μεταξύ κρατών στη βάση νόμιμων συμφωνιών». Υπάρχει «ανάγκη δράσης για μια βιώσιμη και αποτελεσματική τάξη και διακυβέρνηση, με εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα», πρόσθεσε, και ξεκαθάρισε ότι «οι άνθρωποι που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη δεν μπορούν να επιλέγουν σε ποια χώρα θα πάνε».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να μιλήσουμε με τα αφρικανικά κράτη για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που δεν έχουν κανένα δικαίωμα διαμονής», με πρότυπο τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Στο μεταξύ, σε χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη, ο Χ. Ζεεχόφερ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με την προθεσμία που έχει δώσει στην καγκελάριο μέχρι την Κυριακή προκειμένου να βρει «ευρωπαϊκή λύση» για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών. «Είχαμε (σ.σ. CDU/CSU) το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχίσουμε όπως πριν», δήλωσε. Πρόσθεσε πάντως ότι το κόμμα του «δεν θέλει να ανατρέψει την καγκελάριο, ούτε να διαλύσει τη συνεργασία με τους χριστιανοδημοκράτες». Εξάλλου, σημείωσε καταλήγοντας, «με την κυρία Μέρκελ δεν υπάρχει διαφορά ουσίας, αλλά μόνο μεθοδολογίας».

ΙΤΑΛΙΑ
Πρωτοστατεί στα παζάρια

ΡΩΜΗ.--

Οπως φάνηκε και από το χτεσινοβραδινό βέτο, «πρωταγωνιστικό ρόλο» στα παζάρια που εντείνονται με μοχλό το Μεταναστευτικό διεκδικεί η αστική τάξη της Ιταλίας, προσπαθώντας να αξιοποιήσει στο έπακρο το γεγονός ότι αποτελεί «χώρα υποδοχής» για εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένους από Αφρική και αλλού.

«Δήλωση προθέσεων» είχε κάνει, άλλωστε, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: «Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φτάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων».

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων - που επικαλείται μεταξύ άλλων η τουρκική «Σαμπάχ» - σύμφωνα με τις οποίες η Ρώμη «φρενάρει» ήδη τη δεύτερη δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Αγκυρα, που προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για το Μεταναστευτικό.

Βέβαια, οι ενστάσεις της Ρώμης για τους χειρισμούς των Βρυξελλών στο Μεταναστευτικό συνδέονται με διάφορα ανταλλάγματα που η ιταλική κυβέρνηση γυρεύει σχετικά με τη θέση της στην ΕΕ, ειδικά μετά την ανάδειξη των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα» που αναδείχτηκαν στην κυβέρνηση, «αναπροσαρμόζοντας» το βηματισμό του ιταλικού κεφαλαίου, στο φόντο και του πολύ υψηλού κρατικού χρέους και των μεγάλων προβλημάτων στην ιταλική οικονομία.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε στη «Λε Μοντ» ότι η Ιταλία πρέπει να σταματήσει τις «εμπρηστικές» δηλώσεις και «να αναρωτηθεί αν οι μονομερείς αποφάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ