ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
Σφίγγουν τον αντιλαϊκό «κορσέ» σε ορίζοντα δεκαετιών

Αντιλαϊκό «κορσέ» με «ευέλικτα» προγράμματα τακτικών «αξιολογήσεων» της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, με κεντρικό άξονα τον έλεγχο και την πορεία εφαρμογής της «συμφωνημένης πολιτικής», προανήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζ. Ράις, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία αυτή «φυσιολογική για το ΔΝΤ», στο πλαίσιο της «μεταπρογραμματικής εποπτείας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, η πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για την επιμήκυνση τμήματος του ελληνικού κρατικού χρέους «θα περιορίσει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο τους οικονομικούς κινδύνους», προδιαγράφοντας ουσιαστικά τους «κινδύνους» γύρω από τη «βιωσιμότητα» του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Σήμερα, το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε περισσότερες διευκρινίσεις αναφορικά με το πλαίσιο των «αξιολογήσεων» που θα διενεργεί παράλληλα με τους «θεσμούς» της ΕΕ, ενώ η περιβόητη «έκθεση βιωσιμότητας» αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στον Ιούλη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, δεν θα υπάρχει προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα των «αξιολογήσεων», καθώς, όπως είπε, το νέο πρόγραμμα θα είναι «πιο ευέλικτο».

Την ίδια ώρα, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δρομολογεί το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο», που θα περιλαμβάνει τριμηνιαίες «αξιολογήσεις», ενώ ταυτόχρονα το «ευέλικτο» πλαίσιο θα «ανανεώνεται ανά εξάμηνο», ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες που θα επικρατούν κάθε φορά και τις εκάστοτε προτεραιότητες της αντιλαϊκής πολιτικής, με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σχετικά με την εποπτεία του «ειδικού λογαριασμού» για το μαξιλάρι ρευστότητας, ετοιμάζει έναν μηχανισμό εποπτείας και με «επαρκή ευελιξία» όσον αφορά τη χρήση του ταμειακού αποθέματος.

Επιπλέον, στη βάση των «θετικών αξιολογήσεων», θα αποδίδονται στο ελληνικό κράτος τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης από τα «ακούρευτα» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου μετά την αναδιάρθρωση του 2012. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμα «κίνητρο» για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, με ποσά της τάξης του ενός δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για την περίοδο μέχρι το 2022.

Αντιλαϊκός «μονόδρομος» οι «φιλοεπενδυτικές πολιτικές»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, σε χτεσινή του δήλωση με φόντο τις πρόσφατες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, εστιάζει μεταξύ άλλων στην «ανάγκη» να «αποτραπεί οποιαδήποτε πολιτική πόλωση που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια κατά το επόμενο κρίσιμο δεκαοχτάμηνο», προκειμένου βέβαια να διασφαλιστούν το επιχειρηματικό περιβάλλον και η επιχείρηση προσέλκυσης των «επενδυτών».

Σύμφωνα με τον Θ. Φέσσα, με την πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ «δημιουργείται σχετική ασφάλειασε επιχειρήσεις και επενδυτές ως προς την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η συμφωνία αποτελεί «προϊόν συμβιβασμών στο ευρωπαϊκό επίπεδο», αντανακλώντας από τη μία την «αναγνώριση της σημαντικής δημοσιονομικής προσαρμογής» και από την άλλη «το έλλειμμα εμπιστοσύνης, που θα επέτρεπε τη λήψη γενναιότερων μέτρων».

Παράλληλα, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η «συμφωνία αυτή δεν λειτουργεί καταλυτικά στην επιτάχυνση των επενδύσεων, καθώς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στερούν απαραίτητους πόρους από την οικονομία».

Σε αυτό το πλαίσιο, «η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας με φιλοεπενδυτικές πολιτικές είναι μονόδρομος», τονίζει ο ΣΕΒ, θέτοντας τους παρακάτω άξονες:

-- «Να αποφευχθούν το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και η επιστροφή στις πελατειακές πολιτικές του παρελθόντος».

-- «Να αλλάξει το μείγμα πολιτικής, με έμφαση στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας, αλλά και άλλων επιβαρύνσεων (π.χ. ενεργειακό κόστος).

-- «Να αποτραπεί οποιαδήποτε πολιτική πόλωση που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια κατά το επόμενο κρίσιμο δεκαοχτάμηνο», καθώς, όπως λένε, «η ελληνική οικονομία έχει πληρώσει ακριβά την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας και συνεννόησης».

Αλλωστε, όπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, «οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Γιούρογκρουπ αποτελούν το επιστέγασμα των προσπαθειών που κατεβλήθησαν από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, για τη δημοσιονομική "επανίδρυση" του κράτους σε σωστές βάσεις».

Στο μεταξύ, με φόντο την πρόσφατη συνάντηση των εργοδοτικών ενώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ) με κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα, η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της επικεντρώνει μεταξύ άλλων «στην ιδιαίτερα υψηλή φορολογία», καθώς και στην «υποχρέωση επίτευξης αλλά και διατήρησης εξοντωτικών πρωτογενών πλεονασμάτων», που με τη σειρά τους «εναλλακτικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη χρηματοδότηση επενδύσεων και στην τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας».

Αναφορικά με το ζήτημα της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι τυχόν αυξήσεις θα πρέπει να «ολοκληρωθούν σταδιακά», ουσιαστικά δηλαδή με βάση την παραγωγικότητα και την επιχειρηματική κερδοφορία, και ταυτόχρονα να μην «ακουμπάνε» το «μη μισθολογικό κόστος, το οποίο διογκώνει υπέρμετρα το συνολικό κόστος εργασίας για τον εργοδότη - επιχειρηματία».

Στα «χαρακώματα» για το κεφάλαιο

Προς επιβεβαίωση των επισημάνσεων του ΣΕΒ και της αντιλαϊκής κλιμάκωσης που είναι μπροστά, ήρθαν και οι χτεσινές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ.

Ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυε μέσω συνέντευξής του στο περιοδικό «Le point» ότι ο πόλεμος που διεξάγει εδώ και χρόνια η κυβέρνηση ενάντια στο λαό και τα δικαιώματά του συνεχίζεται: «Αν κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, ο πόλεμος δεν τελείωσε», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έχει αποδείξει πως «είναι δυνατή η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 3,5% και ταυτόχρονα η προστασία των πιο αδύναμων. Ηταν μια πολύ δύσκολη άσκηση. Μειώσαμε τις μη αναγκαίες δημόσιες δαπάνες (...) Το φορτίο παραμένει βαρύ, αλλά είναι εφικτό... Δεν πρόκειται, λοιπόν, να ανεβώ σε κανένα ελικόπτερο για να μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν στα ταμεία! Πρέπει να ελιχθούμε μέσα στο πλαίσιο του ευρώ, αλλά ισότιμα».

Καταθέτοντας μάλιστα για πολλοστή φορά τα διαπιστευτήριά του, επαναλαμβάνει ότι το δημοψήφισμα του 2015 δεν ήταν παρά μια προσπάθεια για «να ανακτήσει διαπραγματευτική δύναμη» στη διαπραγμάτευση που διεξήγε για λογαριασμό του κεφαλαίου και για εκτόνωση του λαού. Οπως λέει, «ουδέποτε είπα ότι ήθελα να δω την Ελλάδα να βγαίνει από το ευρώ. Δεν ήταν ποτέ αυτό το όραμά μου για τη χώρα. Ελεγα ότι ήθελα να πετύχω μια καλύτερη συμφωνία... Στο τέλος, όλοι κατάλαβαν...». Προσθέτει μάλιστα ότι σ' αυτήν του την προσπάθεια είχε την υποστήριξη του Ολάντ, του Ρέντσι αλλά και της Μέρκελ, «όταν κατάλαβε ότι οι πεποιθήσεις μου δεν με οδηγούσαν να τα τινάξω όλα στον αέρα, αλλά ήταν οι πεποιθήσεις ενός υπεύθυνου Ευρωπαίου»!

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην DW, ερωτηθείς αν το γερμανικό Κοινοβούλιο πρέπει να υπερψηφίσει τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ απάντησε: «Βεβαίως. Διότι οποιαδήποτε ρύθμιση για το χρέος σήμερα είναι μία ρύθμιση, όπως έχω πει και στην Ελλάδα, η οποία είναι καλοδεχούμενη». Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει, σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα», τα οποία απέδωσε σε «έλλειψη εμπιστοσύνης» προς την ελληνική κυβέρνηση, σχέση που μια κυβέρνηση ΝΔ θα αποκαταστήσει, βασιζόμενη «σε ένα πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, τολμηρών μεταρρυθμίσεων», με τις οποίες «θα ξανακάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική και τη δημόσια διοίκησή μας αποτελεσματική...».

Διόρθωση

Ο «Δαίμων της φωτοσύνθεσης» αφαίρεσε χτες τη λέξη «ξένοι» από το αναγγελτικό της πρώτης σελίδας που αφορούσε το ρεπορτάζ για τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ετσι, ο τίτλος του αναγγελτικού έγινε «Διεργασίες και καβγάδες για το λαό», αντί για «Διεργασίες και καβγάδες ξένοι για το λαό», που είναι το σωστό, και ανταποκρίνεται άλλωστε στο περιεχόμενο του ρεπορτάζ και τον σχολιασμό που φιλοξενούνταν στις σελίδες 4 - 5.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ