ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθωώθηκαν η Ηριάννα και ο Περικλής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Αθώοι κρίθηκαν ομόφωνα χτες, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η Ηριάννα και ο Περικλής, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση. Το δικαστήριο δικαίωσε τους δύο νέους που βρίσκονται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνη του 2017, με βάση το άρθρο 187Α, τον γνωστό «τρομονόμο». Είχαν καταδικαστεί ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Με πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την απόφαση συγγενείς, φίλοι και νέοι που είχαν έρθει για να συμπαρασταθούν στον Περικλή και στην Ηριάννα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, το DNA είναι εργαλείο εντόνως αμφισβητούμενο. Ακόμα κι αν θεωρηθεί το βιολογικό υλικό επαρκές, απλώς δείχνει επαφή των κατηγορουμένων με αντικείμενα του εγκλήματος. Η παρουσία του δεν δείχνει ότι διέπραξαν τα εγκλήματα που τους αποδίδονται. Το βιολογικό υλικό πρέπει να ενδυναμώνεται και με άλλες αποδείξεις. Αξιοσημείωτο του σκεπτικού που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο είναι ότι κρίθηκε αναξιόπιστος ο αποκαλούμενος μάρτυρας Γ. Παπαλάμπρος, ο οποίος κατά τη διαδικασία παρέμεινε άφαντος. Τονίστηκε τέλος πως οι κοινωνικές συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται.

Σημειωτέον ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων με την ίδια ποινή όπως στο πρώτο δικαστήριο, λέγοντας ότι είναι μέλη της ΣΠΦ. Χαρακτήρισε τη μέθοδο της Αστυνομίας απολύτως αξιόπιστη. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης και την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, δεν πήρε υπόψη της τους επιστήμονες βιολόγους - γενετιστές σχετικά με το DNA. Να υπενθυμίσουμε ότι στην κατάθεσή τους ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η ταυτοποίηση από την βιολόγο της ΕΛ.ΑΣ. των αμφιλεγόμενων δειγμάτων DNA έγινε με τρόπο ενάντια στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, διότι το δείγμα ήταν χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας. Επέμενε επίσης στις φιλικές σχέσεις των δύο νέων, λέγοντας ότι οι φίλοι τους είναι ηγετικά στελέχη της ΣΠΦ, ενώ αγνόησε σχετικές αθωωτικές αποφάσεις.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωση για την αθώωση από το Εφετείο της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. αναφέρει:

«Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που έκρινε ομόφωνα αθώους την Ηριάννα Β.Λ. και τον Περικλή Μ., αναδεικνύει πλέον περίτρανα τη σαθρότητα των κατηγοριών εναντίον τους.

Ωστόσο, με βάση τις σαθρές αυτές κατηγορίες, διασύρθηκαν και παρέμειναν άδικα στη φυλακή, για πάνω από ένα χρόνο. Το γεγονός αυτό αφήνει εκτεθειμένους και υπόλογους στη λαϊκή συνείδηση όσους συνέβαλαν στη δίωξή τους.

Η αθωωτική απόφαση του Εφετείου δεν μπορεί να ξεπλύνει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που διατηρεί και εμπλουτίζει διαρκώς το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, με βάση το οποίο στήθηκε και το συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Είναι αυτό το πλαίσιο που στρώνει το έδαφος για αυθαιρεσίες και δίνει τη δυνατότητα στις διωκτικές αρχές να "τυλίγουν ανθρώπους σε μια κόλλα χαρτί". Πρόσφατη είναι μάλιστα η απόρριψη από την κυβέρνηση των τροπολογιών του ΚΚΕ στη Βουλή, για την κατάργηση του "τρομονόμου" και την αλλαγή των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αφορούν τη λήψη και την αξιοποίηση του DNA, ώστε να υπάρχουν στοιχειώδεις νομοθετικές εγγυήσεις για την προστασία των κατηγορουμένων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να οργανώσουν την πάλη για τα δικαιώματά τους, για την κατάργηση των "τρομονόμων" και όλης της αντιλαϊκής κατασταλτικής νομοθεσίας».


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΛΙΛΙΚΑ ΠΑΠΑΚΗΡΥΚΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΛΙΛΙΚΑ ΠΑΠΑΚΗΡΥΚΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΛΗ και για την ονομαστική γιορτή του, η συντρόφισσα της ζωής του Λαμπρινή και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης.

***

ΦΩΤΟ 2

Πέρασαν 15 χρόνια από τον θάνατο του κομμουνιστή δημοσιογράφου ΒΑΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, συνεργάτη και αρχισυντάκτη του «Ριζοσπάστη», στελέχους της Εθνικής Αντίστασης, πρωτοπόρου στους αγώνες της ελληνικής και διεθνούς δημοσιογραφίας.

Επίσης, 20 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή η μάνα μου, κομμουνίστρια - συνδικαλίστρια ΛΙΛΙΚΑ ΠΑΠΑΚΗΡΥΚΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Δεν τους λύγισαν οι φυλακές και οι εξορίες του Αη - Στράτη, της Φολεγάνδρου και της Γαύδου.

Στη μνήμη τους η κόρη τους Μάχη Γεωργίου - Κορωναίου προσφέρει 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου.


ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΛΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΛΗΣ

ΒΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ