ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης

Ανακοίνωση, με αφορμή τις εξελίξεις στον ΧΥΤΑ Φυλής

Ανακοίνωση, με αφορμή τη νέα επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Φυλή, εξέδωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, καλώντας το λαό να παλέψει ενάντια στην πολιτική που τον καταδικάζει να ζει δίπλα στα σκουπίδια. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Λίγες μέρες μετά την προκλητική δήλωση της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής θα συνεχίσει να λειτουργεί και θα χωροθετηθούν 3 νέες χωματερές, ήρθε η χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ), για νέα επέκταση της δυναμικότητας της χωματερής στη Φυλή, σε μια έκταση 120 στρεμμάτων και χωρητικότητας 1.200.000 κυβικών μέτρων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Συνδέσμου, η επέκταση αυτή επαρκεί για διάστημα 8 - 9 μηνών, διάστημα που, όπως φαίνεται, εκτιμάει αρκετό για να βάλει μπροστά την περιβόητη "Γ' Φάση" στη Φυλή ή κάποια άλλη αντιλαϊκή λύση.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση συνέχισης και επέκτασης της υγειονομικής βόμβας της χωματερής. Τα κροκοδείλια δάκρυα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφασή τους», δεν πείθουν πια κανέναν. Πού πήγαν άραγε οι διαβεβαιώσεις για οριστικό κλείσιμο και μη επέκταση της χωματερής; Μάλλον εκεί που πήγαν και οι δηλώσεις για κατάργηση των μνημονίων σε ένα νόμο και με ένα άρθρο... Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί προωθούν και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στην προμετωπίδα της έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό που χρειάζεται είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με κριτήριο την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι να υποτάσσεται στα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων.

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενάντια στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Καλούμε το λαό της Αττικής να δυναμώσει τον αγώνα κόντρα στην πολιτική που τον καταδικάζει να ζει δίπλα στα σκουπίδια είτε αυτά συσσωρεύονται όπως - όπως σε έναν υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ, είτε στοιβάζονται στα πεζοδρόμια κάτω απ' τα παράθυρα των λαϊκών νοικοκυριών. Να βάλει στο στόχαστρο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που αδιαφορεί για το περιβάλλον και τις λαϊκές ανάγκες. Να διεκδικήσει συνολικά τη ζωή που αξίζει σε αυτόν και τα παιδιά του».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αστυνομοκρατία βάζει σε λειτουργία τον ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη

Αυτό έγινε σαφές από τη χτεσινή απάντηση της κυβέρνησης στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης: Με τα ΜΑΤ θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Eurokinissi

Ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης: Με τα ΜΑΤ θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης
Με απειλές του τύπου «έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου», «με έναν αποφασιστικό, ορθό τρόπο θα βαδίσουμε σε αυτά τα βήματα, που έχουν εγκριθεί ως σχεδιασμός» προς το λαό της Κέρκυρας, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, χτες από τη βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, έδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει «με ρόπαλα και ΜΑΤ» τη λειτουργία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΗ της Λευκίμμης.

Οπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, από τα ξημερώματα της Τρίτης τα ΜΑΤ έχουν κάνει απόβαση στην Κέρκυρα προκειμένου να «επιβάλουν» τη λειτουργία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Οπως τόνισε, ο υπερκορεσμός του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και η εκρηκτική κατάσταση με τα σκουπίδια που έχει διαμορφωθεί συνολικά στο νησί, όπου δημιουργούνται παντού ανεξέλεγκτες χωματερές, με άμεσο τον κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων στην καθαριότητα, έχουν τη σφραγίδα της αντιλαϊκής πολιτικής και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ. «Αφήσατε συνειδητά και εσείς, όπως και οι προηγούμενοι και η Τοπική Διοίκηση, να προχωράει όλο και περισσότερο η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε. «Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, δύο εργολαβίες στο νησί πήραν πάνω από ένα εκατομμύριο για την αποκομιδή».

Ο Ν. Μωραΐτης απαίτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση για τα μέτρα που θα πάρει άμεσα για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές για την ασφαλή τοποθέτηση των σκουπιδιών του νησιού, να κλείσει ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και να μη χρησιμοποιηθεί ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ της Λευκίμης, ο οποίος θα έπρεπε να έχει αποκατασταθεί εδώ και καιρό.

Ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό για το τι άλλαξε από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ και προεκλογικά ο Αλ. Τσίπρας έλεγαν για τον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης ότι δεν μπορεί να εναποτεθεί «ούτε χαρτοπετσέτα», και τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να μεταφέρει δεματωμένα σκουπίδια, τα οποία είναι ακατέργαστα, δημιουργώντας μια νέα υγιειονομική βόμβα για λογαριασμό των εργολάβων, συνολικά των επιχειρηματιών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, αντί συγκεκριμένης απάντησης, επιδόθηκε σε απειλές σε βάρος των κατοίκων, ενώ ισχυρίστηκε ότι η λειτουργία της Λευκίμμης θα είναι μεταβατική κ.ο.κ. «Κανείς δεν επιδιώκει οι λύσεις αυτές να δίνονται με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Αλλά κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε αυτήν την υγειονομική βόμβα, σε αυτήν την κατάσταση σήμερα της Κέρκυρας, η οποία κάνει το γύρο του κόσμου και υπονομεύει όχι μόνο την οικονομία του νησιού, αλλά συνολικά την εικόνα της Ελλάδας. Και σε αυτό μπροστά, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ ζήτησε λίγο πολύ και «τα ρέστα» από το ΚΚΕ, με αναφορές του τύπου ότι «δεν έχει προτάσεις» και άλλα τέτοια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το λαό της Κέρκυρας να μη σκύψει το κεφάλι μπροστά στην τρομοκρατία από την πλευρά της κυβέρνησης. «Να βάλει εμπόδια στις αποφάσεις που τσακίζουν τη ζωή του. Να αντιπαλέψει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Να απαιτήσει επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων - αυτή είναι η πρότασή μας - με αυστηρή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας. Να παλέψει για λύσεις με γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και τους φυσικούς πόρους, με επιστημονικό σχεδιασμό, να παλέψει για ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων».

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Μέχρι αύριο Σάββατο η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων

Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων που διοργανώνει στην αυλή του το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου (Εθν. Αντίστασης 33, Περιστέρι). Το θέμα της έκθεσης είναι «Περιδιαβαίνοντας τις φυλακές και τους τόπους εξορίας» και θα διαρκέσει έως αύριο, Σάββατο 30 Ιούνη.

ΠΕΡΑΜΑ
Κινητοποίηση τη Δευτέρα για τα «καζάνια του θανάτου»

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων καλούν τη Δευτέρα 2 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος και η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, με κύριο αίτημα «Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα». Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι. Η συγκέντρωση αρχικά είχε προγραμματιστεί για χτες αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Πικετοφορία εργατικών σωματείων

Πικετοφορία πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κέρκυρας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων και απαιτώντας να φύγουν τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση.

Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο και θα καταλήξει στην εργατογειτονιά της Γαρίτσας.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Το αδιέξοδο με τα βουνά των σκουπιδιών έξω από τα σπίτια μας, ο κίνδυνος για την υγεία των οικογενειών μας (...) απαντιέται με ένα κίνημα που θα διεκδικεί με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες και την ικανοποίησή τους! Ενα τέτοιο κίνημα μπορεί να διεκδικήσει: Να βρεθεί νέος χώρος με επιστημονικά κριτήρια εκ των προτέρων γνωστά, που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία των λαϊκών οικογενειών. Να κλείσει οριστικά και να αναπλαστεί ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και να μη χρησιμοποιηθεί ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων και να μην επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ τα λαϊκά στρώματα μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και φόρους. Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολόγηση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (ΒΑΕ). Αμεση πρόσληψη εργαζομένων στην καθαριότητα».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συγκέντρωση για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής

Συγκέντρωση την Πέμπτη 5 Ιούλη στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών διοργανώνουν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, με αίτημα «Να κλείσει οριστικά η χωματερή στη Φυλή - Διαχείριση απορριμμάτων σε όφελος του λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ