ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σύσκεψη προετοιμασίας της απάντησης στη νέα κυβερνητική φιέστα

Οργανώνουν κινητοποίηση τη μέρα του «αναπτυξιακού» συνεδρίου στην πόλη

Την οργάνωση κινητοποίησης τη μέρα που η κυβέρνηση θα προσθέτει ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ των «αναπτυξιακών» συνεδρίων αποφάσισαν σωματεία και φορείς του Πειραιά, σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Η διεξαγωγή του «αναπτυξιακού» συνεδρίου στον Πειραιά θα γίνει στις αρχές Ιούλη και τα σωματεία προετοιμάζουν ήδη την κινητοποίησή τους.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση σύσκεψης πήραν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, Λαϊκές Επιτροπές και Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ.

Με πολύμορφη δράση να προβληθούν οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες

«Μπροστά στη φιέστα που προετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον Πειραιά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουμε τη δική μας απάντηση με πολύμορφες κινητοποιήσεις προβάλλοντας τις δικές μας ανάγκες», τόνισε εισηγητικά ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης.

Επισήμανε πως το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων «ανάπτυξης» και «γεωπολιτικής αναβάθμισης» κυβέρνησης και κεφαλαίου, ως μέρος του σχεδιασμού για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας. «Είναι χαρακτηριστικά τα "πρότυπα" της ανάπτυξής τους που αποτελούν η ποντοπόρος ναυτιλία και η "COSCO" και από κοινού τα εξυμνούν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα», υπογράμμισε. Οπως εξήγησε, οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από τη φορολογία, την ίδια στιγμή που «κρέμονται συνεχώς πάνω από το κεφάλι μας ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος "αλληλεγγύης", ο φόρος εισοδήματος και οι έμμεσοι φόροι που λεηλατούν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα». Στην «COSCO», που σπάει διαρκώς κάθε ρεκόρ κερδοφορίας, οι εργαζόμενοι «δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ, χωρίς να αναγνωρίζεται το βαρύ και ανθυγιεινό της εργασίας τους, χωρίς μέτρα ασφαλείας, σακατεύονται από τις συνθήκες δουλειάς». Αντίστοιχες, πρόσθεσε, είναι οι συνθήκες στη Ναυπηγοεπισκευή και σε άλλους κλάδους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν για τους κατοίκους της περιοχής από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και την πρόβλεψη του πρόσφατα ψηφισμένου πολυνομοσχεδίου για παραμονή των «καζανιών του θανάτου» σε Πέραμα και Κερατσίνι - Δραπετσώνα, την ώρα που ο λαός διεκδικεί απομάκρυνση των σχετικών εγκαταστάσεων.

Πολύτιμη παρακαταθήκη οι αγώνες των εργαζομένων στον Πειραιά

Ο Θ. Ευαγγελάκης έφερε παραδείγματα από τον αγώνα των λιμενεργατών της «COSCO», των εργαζομένων στη Ναυπηγική Βιομηχανία, των ναυτεργατών και άλλων κλάδων, επισημαίνοντας ότι «αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη, μπροστά στις μεγάλες μάχες, που έχουμε να δώσουμε απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις με τις οποίες σωματεία και φορείς μετέφεραν την πείρα τους γύρω από το τι σημαίνει η «ανάπτυξη» για τους εργαζόμενους, αλλά και σκέψεις για το πώς θα προχωρήσει το σχέδιο της οργάνωσης της δράσης στα σωματεία, με συνελεύσεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς και διάφορες άλλες πρωτοβουλίες.

ΕΚ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Καταγγέλλουν την απόλυση εργαζόμενης από κατάστημα της «Leroy Merlin»

Την απόλυση εργαζόμενης από το κατάστημα της επιχείρησης «Leroy Merlin» στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τα κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων της Αττικής.

«Η συνάδελφος εργαζόταν ως 4ωρη ταμίας στη συγκεκριμένη εταιρεία ακούραστα επί 10 χρόνια και απολύεται με τη δικαιολογία ότι δεν είναι "αποδοτική"», αναφέρουν. Επισημαίνουν ακόμα ότι η εργαζόμενη αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα υγείας (σκλήρυνση κατά πλάκας), πράγμα που δεν εμπόδισε ωστόσο την εργοδοσία να την απολύσει.

«Απαιτούμε να γυρίσει τώρα στην εργασία της η συναδέλφισσα», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λαυρίου. Καλούν σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, Συλλόγους Γυναικών να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για την ακύρωση της απόλυσης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συνάδελφος απολύεται γιατί σύμφωνα με την εταιρεία έχει πέσει η απόδοσή του», σημειώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η απόλυση, επισημαίνουν, είναι «η κορύφωση μιας σειράς επιπλήξεων και στοχοποίησης από την εργοδοσία», στο επίκεντρο της οποίας τις περισσότερες φορές βρίσκονται εργαζόμενοι που αμείβονται με τους όρους που ίσχυαν στην τελευταία κλαδική Σύμβαση και αποτελούν «εργατικό κόστος» για την εργοδοσία. «Θέλουν εργαζόμενους φτηνούς, ευέλικτους, χωρίς κανένα δικαίωμα και δεν διστάζουν να στέλνουν στην ανεργία συναδέλφους που έχει κλονιστεί η υγεία τους», υπογραμμίζουν.

«Η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα, η δουλειά τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι με 4ωρες συμβάσεις, ο μισθολογικός διαχωρισμός σε παλιούς και νέους συναδέλφους, με αρκετούς συναδέλφους να παίρνουν μισθό - χαρτζιλίκι, είναι ένα μικρό δείγμα των όσων βιώνουν οι εργαζόμενοι και σε αυτήν την εταιρεία», περιγράφουν τα σωματεία και προσθέτουν πως το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων «αμείβεται πλέον με το αίσχος της ΓΣΕΕ των 586 και 511 ευρώ μεικτά, ως ενοικιαζόμενοι με 4ωρη σύμβαση μήνα, σπαστά ωράρια».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΔΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους

Οι συνθήκες δουλειάς, τα προβλήματα και η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου τέθηκαν την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από αντιπροσωπεία των εργαζομένων και του σωματείου τους, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης και το Σωματείο είχαν κάνει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και πέρσι το καλοκαίρι, για τα εργατικά «ατυχήματα», τις συνθήκες υγιεινής, τις απλήρωτες υπερωρίες και την επέκταση του ωραρίου από τις 40 στις 48 ώρες, την εργοδοτική τρομοκρατία και τη συνδικαλιστική δίωξη εργαζομένων από την εταιρεία - εργολάβο. Είχαν ζητήσει τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου, «την οποία ουδέποτε και λάβαμε», όπως τονίζουν.

Σήμερα, στα παραπάνω προβλήματα προστίθεται η αβεβαιότητα για τις θέσεις και το καθεστώς εργασίας τους, καθώς στις 31 Αυγούστου λήγει η σύμβαση παραχώρησης του εργοστασίου στην εταιρεία - εργολάβο που το διαχειρίζεται. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος εργολάβος, είτε αυτός είναι κάποιος ιδιώτης είτε είναι ο δήμος, ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν θα αποδεχτούν καμία βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά τους δικαιώματα. Στην περίπτωση που το εργοστάσιο δεν λειτουργήσει προσωρινά, λόγω εργασιών συντήρησης, διεκδικούν αποζημίωση των εργαζομένων με πλήρεις αποδοχές και επαναφορά όλων στις θέσεις εργασίας τους. Οπως αναφέρει το Σωματείο, στα παραπάνω ζητήματα «η δημοτική αρχή τοποθετήθηκε με ασάφειες» πως έχει την «πρόθεση» να αναλάβει τη διαχείριση του ΚΔΑΥ.

Το σωματείο ξεκαθαρίζει πως οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω και διεκδικούν: Τακτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ουσιαστικό έλεγχο από την Τεχνική Επιθεώρηση. Τήρηση όλων των μέτρων και κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Αμεση εξόφληση της απλήρωτης υπερωρίας. Καταβολή της μισθοδοσίας το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, χωρίς καθυστερήσεις, εφάπαξ χωρίς έναντι μισθού. Επαναφορά των ΒΑΕ. Κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Κανένας διαχωρισμός παλιών και νέων εργαζομένων. Υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Τα αιτήματα των εργαζομένων στήριξαν οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει το ίδιο.

Περικοπές χωρίς τέλος στις συντάξεις

Νέες αιματηρές περικοπές στις συντάξεις, με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από 1/1/2019 (σύνταξη Δεκέμβρη), αλλά και η μετατροπή των συντάξεων χηρείας σε προνοιακά επιδόματα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, αναδεικνύονται μέσα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΠΟΚΠ).

Χαρακτηριστικά, από τα στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδία - τα οποία αναφέρονται όχι σε στατιστικά δεδομένα «αλλά σε πραγματικά παραδείγματα παλαιών συντάξεων του ΤΕΒΕ», μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του ν. 4387 - προκύπτει σημαντική μείωση συντάξεων και μάλιστα και σε αυτές που λαμβάνουν χαμηλοσυνταξιούχοι. Επιπλέον, η σύγκριση γίνεται με τα σημερινά καταβαλλόμενα ποσά, δηλαδή στις συντάξεις στις οποίες ήδη έχουν επιβληθεί οι περικοπές των προηγούμενων χρόνων.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-- Σύνταξη με 24 χρόνια και 10 μήνες ασφάλισης, από μεικτό ποσό 552,37 ευρώ σήμερα και καθαρό καταβαλλόμενο ποσό 519,23 ευρώ, ύστερα από τον επανυπολογισμό μειώνεται στα 446,86 ευρώ καθαρά. Δηλαδή ο συνταξιούχος θα χάσει 72,37 ευρώ το μήνα και σε ποσοστό 13,9%.

-- Σύνταξη με 784,53 ευρώ μεικτά και σημερινό καταβαλλόμενο καθαρό ποσό 737,46 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό θα μειωθεί στα 604,72 ευρώ καθαρά: Περικοπή 132,74 ευρώ και ποσοστό 18%, που είναι και το πλαφόν της περικοπής.

-- Σύνταξη με εισφορές 30 έτη και 9 μήνες, με σημερινό μεικτό ποσό 851,82 ευρώ και καθαρό καταβαλλόμενο 800,71 ευρώ, θα υποστεί περικοπή 144,13 ευρώ: Μετά τον επανυπολογισμό ο συνταξιούχος του ΤΕΒΕ θα λαμβάνει μόλις 656,8 ευρώ!

Εκτιμάται ακόμα πως στο στόχαστρο των νέων περικοπών και μόνο στο πρώην ΤΕΒΕ θα βρεθούν περίπου 250.000 συνταξιούχοι, ενώ συνολικά η αντιλαϊκή «απόχη» θα πιάσει πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν ίσως και τη χτεσινή δήλωση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου στη Βουλή, πως δεν θα υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση για τις περικοπές, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια υποχρέωση.

Και ενώ οι συνταξιούχοι έχουν μπροστά τους τις αναμενόμενες και ψηφισμένες περικοπές, μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων, αυτοί που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, ζουν ήδη τα ζοφερά αποτελέσματα της εφαρμογής του ν. 4387. Από πραγματικά παραδείγματα συντάξεων γήρατος του πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίες αποδόθηκαν στον δικαιούχο μετά την ψήφιση του ν. 4387 (δηλ. όταν ο θάνατος επήλθε μετά την ψήφιση του νόμου), προκύπτει πως οι συντάξεις χηρείας περικόπτονται μέχρι και κατά 2/3 σχεδόν της αρχικής σύνταξης.

Ειδικότερα:

-- Για σύνταξη των 600,9 ευρώ (προ φόρου), με τα ισχύοντα πριν τον ν. 4387, στον δικαιούχο καταβάλλονταν 420,63 ευρώ, ενώ τώρα η σύνταξη αυτή περιορίζεται στα 384 ευρώ.

-- Για σύνταξη 1129,86 ευρώ, στον δικαιούχο μεταβιβάζονταν 790,9 ευρώ, ενώ μετά την ψήφιση του νόμου ο δικαιούχος θα λάβει μόλις 395,48 ευρώ!

Εργατικό «ατύχημα» στη «FULGOR»

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Τετάρτη 27/6 στη «FULGOR», εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων στο Σουσάκι Κορινθίας, του ομίλου Στασινόπουλου. Συγκεκριμένα, εργάτης 36 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι, την ώρα που επισκεύαζε μηχανή. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κορίνθου και στη συνέχεια στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Στάση εργασίας στο Μετρό

Στάση εργασίας, απόψε, από τις 11 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας, ανακοίνωσε το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ