ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
Σελ. /24
Γαρνιτούρα

Στο συνέδριο του «Economist» μίλησε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, και ανάμεσα σε άλλα είπε για τη 2η «αξιολόγηση» ότι «κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε αυτή τη φάση», καθώς ήταν γνωστό πως «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018». Θυμίζουμε ότι προσερχόμενος στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιούνη, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε πει και αυτός ότι «το 2018 θα δούμε αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», αποκαλύπτοντας ότι «είχαμε καταλήξει σε συμφωνία (σ.σ. από το προηγούμενο Γιούρογκρουπ), αλλά η Ελλάδα ζήτησε άλλες τρεις εβδομάδες για επικοινωνιακούς λόγους». Οι ομολογίες αυτές και οι παραδοχές δεν θα είχαν την παραμικρή αξία, αν δεν αποκάλυπταν ότι το παιχνίδι παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα από την κυβέρνηση και τους εταίρους της σε βάρος του λαού. Αρκεί να θυμηθεί κανείς το θέατρο με το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να δραματοποιήσει τη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι δεν θα δεχόταν τίποτα λιγότερο από μια «καθαρή λύση» για το χρέος, για να αποσπάσει τη συναίνεση ή την ανοχή του λαού στα «προαπαιτούμενα» που είχαν ήδη ψηφιστεί, στο όνομα της διευθέτησης του χρέους. Αλλωστε, σ' αυτά τα «προαπαιτούμενα» έριξε το βάρος και χτες ο Γ. Χουλιαράκης, λέγοντας ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και να μειωθούν τα φορολογικά βάρη, πρωτίστως για το κεφάλαιο, «ώστε ο προϋπολογισμός να καταστεί πιο αναπτυξιακός». Ολα τα άλλα είναι απλά «γαρνιτούρα»...

Εκμετάλλευση...

Στα «κάγκελα» βγήκαν χτες διάφορα αστικά επιτελεία, με αφορμή την έρευνα κάποιου «Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών», που ανακοίνωσε ότι δουλεύουμε 203 μέρες το χρόνο για να πληρώνουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η έρευνα ισχυρίζεται ακόμα ότι σε σχέση με το 2006 οι Ελληνες δουλεύουν δυο επιπλέον μήνες «για να πληρώσουν το κράτος» και «τις κοινωνικές εισφορές, για τις οποίες εργαζόμαστε πλέον 82 μέρες, έναντι μόλις 64 τον προηγούμενο χρόνο», όπως έγραψε η «Καθημερινή». Κατά τα αναμενόμενο, τα στοιχεία αξιοποιήθηκαν από τη ΝΔ για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους για να συντηρεί ένα «μεγάλο» και «κοστοβόρο» κράτος, όταν αποδεδειγμένα η αύξηση των φόρων και η μείωση των δαπανών που αφορούν τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, οι διάφορες υποδομές, περιέχονται εξίσου στο αντιλαϊκό μείγμα της κυβέρνησης, όπως άλλωστε και της ΝΔ. Με αφορμή την έρευνα, η ΝΔ πρόβαλε επίσης ως «εθνικό στοίχημα» τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των εργοδοτικών εισφορών, για τα οποία δεσμεύεται και η κυβέρνηση.

... όλο το χρόνο

Σε κάθε περίπτωση, είτε με τη μία είτε με την άλλη ανάγνωση τέτοιων ερευνών, ζητούμενο για το κεφάλαιο παραμένει να στρατεύσει τους εργαζόμενους στους δικούς του στόχους, κρύβοντας το βασικό: Οτι με οποιοδήποτε από τα «μείγματα» του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο για τα κέρδη των καπιταλιστών. Και ότι αποστολή του κράτους, για τη «συρρίκνωση» του οποίου κόπτονται τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΝΔ, δεν είναι βέβαια να εξασφαλίζει δωρεάν και υψηλού επιπέδου κοινωνικές παροχές από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, αλλά να υπερασπίζεται την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, αναδιανέμοντας τα φορολογικά έσοδα για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και στραπατσάροντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο από κοινωνικά δικαιώματα, παροχές και υπηρεσίες.

Φως φανάρι

«Τόσο μεγάλο έργο και να μην κρύβεται τίποτα από πίσω;», «Ακουσα ότι πάνω από 3.000 άνθρωποι δουλεύουν στον TAP. Πολύ καλό ακούγεται για να μην παίζει και κάτι άλλο», «TAP αγωγός καλής ενέργειας». Με αυτά και άλλα συνθήματα και με την προβολή του «κοινωνικού έργου» και της προσφοράς στις «τοπικές κοινωνίες», η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού ΤΑΡ διαφημίζει αυτές τις μέρες στην τηλεόραση το «καλό που δεν κρύβεται», όπως λέει, από το πέρασμα του αγωγού στη Β. Ελλάδα. Βέβαια, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια να «παίξουν» με τις εύλογες ανησυχίες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και να «γλυκάνουν» το λαό της περιοχής με «καθρεφτάκια», εκείνο που πραγματικά δεν κρύβεται με τίποτα, είναι ότι ο εν λόγω αγωγός, όπως και τα υπόλοιπα ενεργειακά σχέδια, μόνους ωφελημένους έχουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ κάθε άλλο παρά υπηρετούν τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Το αντίθετο συμβαίνει, αφού η πείρα επιβεβαιώνει ότι οι θέσεις εργασίας για τις οποίες «καμαρώνουν», είναι με πετσοκομμένα δικαιώματα, ενώ την ώρα που δίπλα τους περνάνε οι διάδρομοι φυσικού αερίου και Ενέργειας, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής συνεχίζουν να βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια. Ακόμα περισσότερο, βέβαια, εκείνο που δεν κρύβεται είναι ότι οι διαδρομές των αγωγών, όπως και του συγκεκριμένου, βρίσκονται στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας στην περιοχή, «ανοίγοντας» την πόρτα σε επικίνδυνες εξελίξεις για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θεωρίας της εξέλιξης, του Δαρβίνου.

1913 Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την βουλγαροκρατούμενη πόλη των Σερρών (Β' Βαλκανικός Πόλεμος).

1931 Φασίστες των οργανώσεων «Παύλος Μελάς» και «Εθνική Ενωσις Ελλάς» εξαπολύουν πογκρόμ κατά των Εβραίων στους συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης: Ρεζί Βαρδάρ, Χαριλάου, Συνοικισμός 151 και Κάμπελ. Οι μεγαλύτερες αγριότητες έγιναν στο συνοικισμό του Κάμπελ. Οι φασίστες, αφού λεηλάτησαν, βίασαν και σκότωσαν, έβαλαν φωτιά στο συνοικισμό από πολλές μεριές, με αποτέλεσμα να καούν πολλά σπίτια, καταστήματα, το εβραϊκό σχολείο και η Συναγωγή.

1941 Πεθαίνει ο Πολωνός συνθέτης Ιγκνάσι Γιαν Παντερέφσκι, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος της χώρας του μετά την ανεξαρτητοποίησή της (1919-1920).

1941 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού της ΕΣΣΔ και της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) εκδίδουν οδηγία προς τις κομματικές και τις σοβιετικές οργανώσεις των περιοχών του μετώπου για τα μέτρα σχετικά με την κινητοποίηση των δυνάμεων στον αγώνα κατά των ναζί.

1943 Πραγματοποιείται στην Πίνδο η πρώτη Συνδιάσκεψη των ανταρτών του ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας. Στη Συνδιάσκεψη παίρνουν μέρος 280 αντιπρόσωποι, καθώς και εκπρόσωποι του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ και των λαϊκών - απελευθερωτικών στρατών της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας.

1951 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και για αυτή του τη δράση υπέστη διώξεις από το αστικό καθεστώς.

1957 Οι Λαζάρ Καγκανόβιτς, Γκεόργκι Μαλένκοφ, Ντμίτρι Σεπίλοφ και Βιατσεσλάβ Μολότοφ καθαιρούνται από το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΣΕ. Η καθαίρεσή τους υπήρξε απόρροια της εσωκομματικής διαπάλης που οξύνθηκε μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956). Οι παραπάνω είχαν ταχθεί ενάντια στη γραμμή που είχε χαράξει το Συνέδριο σε μια σειρά ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

1966 Στον πόλεμο του Βιετνάμ, αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν για πρώτη φορά τις πόλεις Ανόι και Χαϊφόγκ.

1973 Πραγματοποιείται στη Χιλή αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Αλιέντε, πίσω από το οποίο βρίσκονταν η ντόπια ολιγαρχία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Απόπειρα πραξικοπήματος θα πραγματοποιηθεί και πάλι λίγο αργότερα, στις 11/9/1973, αυτή τη φορά με επιτυχία.

1976 Τα νησιά Σεϊχέλες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία.

1976 Αρχίζει στο Βερολίνο η Συνδιάσκεψη 29 Κομμουνιστικών Κομμάτων από σοσιαλιστικές και καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης.

1995 Καταρρέει κτιριακό συγκρότημα στη Σεούλ, σκοτώνοντας 502 άτομα. Ηταν η χειρότερη καταστροφή στη Νότια Κορέα σε περίοδο ειρήνης.

2002 Στο λιμάνι του Πειραιά σημειώνεται έκρηξη ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια του μεταφορέα της, Σ. Ξηρού. Ακολούθησαν συλλήψεις, δίκες και καταδίκες και άλλων μελών της «17 Νοέμβρη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ