ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ενα ακόμα κυβερνητικό νομοθέτημα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία σε μία σειρά Οδηγιών της ΕΕ, με τις οποίες καθορίζεται το «παιχνίδι» ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα ξεκοκαλίσουν κοινοτικές και κρατικές χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής του «αναπτυξιακού νόμου». Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής και επί των άρθρων.

Επί της ουσίας, πρόκειται για νομοσχέδιο - συμπλήρωμα του «αναπτυξιακού νόμου» με το οποίο κλείνουν οι όποιες εκκρεμότητες για την έναρξη της εφαρμογής του.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, εξηγώντας τη θέση του Κόμματος για καταψήφιση του νομοσχεδίου, τόνισε ότι πρόκειται για μία ακόμα νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση που αφορά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και συμβάλλει στη διαμόρφωση «ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος», την ώρα που κλιμακώνει την επίθεσή της στο λαό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, «τα άρθρα από 1 έως 8 ενσωματώνουν τις κοινοτικές Οδηγίες 2013/34/ΕΕ και 2014/95/ΕΕ, που αφορούν την ενιαιοποίηση των διατάξεων για τον τρόπο, τη μορφή και τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων διαχείρισης και των οικονομικών καταστάσεων κεφαλαιουχικών εταιρειών. Θεσπίζονται, δηλαδή, μέτρα που διασφαλίζουν τη χωρίς τριγμούς ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών, εμπορευμάτων και κεφαλαίων, όπως άλλωστε προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, το λεγόμενο "ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα" με όσο το δυνατόν λιγότερους κινδύνους και ρίσκα, τη δυνατότητα πρόσβασης των καπιταλιστών στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και πληροφορίες άλλων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε ο ανταγωνισμός να γίνεται όσο είναι δυνατόν στα πλαίσια του καπιταλισμού επί "ίσοις όροις"».

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του νομοσχεδίου αναδεικνύεται και από το άρθρο 28, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλομετόχους και στελέχη εταιρειών που κηρύσσουν πτώχευση ή συγχωνεύονται, να απαλλαγούν από κάθε προσωπική ευθύνη για οφειλές αυτών των εταιρειών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμα, ρυθμίζονται διοικητικά και οικονομικά θέματα της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, γίνονται «βελτιωτικές» παρεμβάσεις στο νόμο 4314/2014 που αφορά τον έλεγχο και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, εισάγονται ρυθμίσεις για την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της αδειοδότησης για Επιχειρηματικά Πάρκα και μεταποιητικές επιχειρήσεις, αφαιρούνται αρμοδιότητες του ΕΟΤ, όπως της πληροφόρησης και τουριστικής διαφήμισης, και προωθείται η μεταφορά στο «υπερ-ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων της περιουσίας του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) σε Ηράκλειο Κρήτης, Ανάβυσσο κ.α.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Κόντρες στο βολικό πεδίο της διαπλοκής

Η διατήρηση της αντιπαράθεσης στο, βολικό για την κυβέρνηση και τη ΝΔ, πεδίο της σκανδαλολογίας και της διαπλοκής είναι, όπως φάνηκε, το ζητούμενο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ από τις τράπεζες, η οποία ξεκίνησε χτες τον κύκλο της εξέτασης μαρτύρων, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Φραγκιαδάκη.

Ο διευθύνων σύμβουλος, δίνοντας και το στίγμα των καταθέσεων που θα ακολουθήσουν από τους υπόλοιπους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι μόνο, επιδόθηκε σε γενικολογίες, αθωώνοντας το τραπεζικό σύστημα και το σύστημα συνολικά.

Ενδεικτικά, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, ανέφερε ότι από τα 430 εκατ. ευρώ που έχει δανειοδοτήσει η Εθνική Τράπεζα σε ΜΜΕ οι εξασφαλίσεις είναι μόλις στο 35%. Οπως... εξήγησε, «σχετικά με τις εξασφαλίσεις, η πολιτική της τράπεζας και οιασδήποτε τράπεζας δεν βασίζεται κατ' ανάγκη στη λήψη εξασφαλίσεων», αλλά «να δανειοδοτήσει επιχειρηματίες υψηλού βεληνεκούς, οι οποίες γεννούν χρηματοροές τέτοιες που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή των δανείων». Οταν ρωτήθηκε αν το ίδιο ισχύει και για τα στεγαστικά δάνεια, ο Λ. Φραγκιαδάκης απάντησε ότι «είναι σκόπιμο να διαχωρίσουμε τα στεγαστικά από τα επιχειρηματικά. Οπως γνωρίζετε, τα στεγαστικά δάνεια ταυτίζονται με τη λήψη εμπράγματης εξασφάλισης»...

Οσον αφορά τη δανειοδότηση των κομμάτων από την Εθνική, σημείωσε ότι ανέρχεται στα 29 εκατ. ευρώ. Από αυτά έχουν εγγραφεί τα 13 εκατ. ευρώ και τα κόμματα, πέρα από αυτά που έχουν εμπράγματη εξασφάλιση, ως κύρια εξασφάλιση είχαν θέσει την κρατική επιχορήγηση. Οταν ρωτήθηκε «αν υπάρχουν περιπτώσεις κομμάτων που να έχουν, με την ίδια κρατική χρηματοδότηση, πάρει δάνεια από διαφορετικές τράπεζες», απάντησε «νομίζω πως όχι. Αν έχετε άλλη άποψη θα το διερευνήσω».

Η αντιπαράθεση «ξέσπασε», όταν στη διάρκεια της συνεδρίασης ο βουλευτής της ΝΔ, Ν. Μηταράκης, ανέφερε πως στο μετοχολόγιο της εφημερίδας «Αυγή» υπάρχει off shore εταιρεία με έδρα την Κύπρο και ρώτησε τον Λ. Φραγκιαδάκη ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία, ο οποίος απάντησε «δεν το γνωρίζω».

Ακολούθησε ανακοίνωση της εφημερίδας, όπου σημειώνεται ότι η εφημερίδα έχει ένα μόνο δάνειο από την Εθνική το οποίο εξυπηρετείται, ενώ όσον αφορά την εταιρεία με έδρα την Κύπρο αναφέρει ότι σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Αυγής», που έγινε το 2014, «συμμετείχε και μία εταιρεία κυπριακών συμφερόντων», η οποία δεν έχει σχέση με το δάνειο.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ανατροπές στα δικαιώματα των υπαλλήλων

Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στη Βουλή, αλλά και η περαιτέρω σύντμηση των ήδη προκλητικά συνοπτικών διαδικασιών για τα νομοσχέδια που χαρακτηρίζονται επείγοντα, είναι τα κυριότερα στοιχεία που περιέχει η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, που χτες ψηφίστηκε από τα κυβερνητικά κόμματα, τη ΝΔ, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων. Η ΧΑ καταψήφισε επειδή υπουργοί δεν απαντούν σε Επίκαιρες Ερωτήσεις της.

Η τροποποίηση αφορά κυρίως το Β' μέρος του Κανονισμού. Τα όποια θετικά άρθρα περιέχονται, όπως η κατάργηση των εργολάβων στην καθαριότητα, επισκιάζονται από αυτά που προβλέπουν την εισαγωγή όλου του αντεργατικού πλέγματος και αφορά από την αξιολόγηση, το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο, μέχρι την επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας, μερική απασχόληση, κυρίως για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Κοινοβουλίου. Αλλά και από το άρθρο 57 για τη σύντμηση των διαδικασιών του επείγοντος όσον αφορά την ψήφιση νομοσχεδίων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επισήμανε ότι οι «διαφωνίες μας», όσον αφορά τα Εργασιακά, είναι που «βαραίνουν και καθορίζουν» την καταψήφιση από το ΚΚΕ επί της αρχής. Σημείωσε ότι αυτά που προωθούνται και σε βάρος των εργαζομένων της Βουλής «εντάσσονται στα μέτρα ενίσχυσης του αστικού κράτους ώστε να γίνει πιο επιτελικό και παράλληλα πιο αυταρχικό προκειμένου να υπηρετηθεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης». Στη βάση αυτή απαιτούνται εργαζόμενοι «που απρόσκοπτα θα υλοποιούν τις συγκεκριμένες πολιτικές που προωθούνται».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, όσον αφορά το θέμα σύντμησης των διαδικασιών του επείγοντος, ανέφερε ότι στόχο έχει «να μην προλαβαίνει να απαντά το ίδιο το λαϊκό και το εργατικό κίνημα και να οργανώνεται απέναντι σε αντιλαϊκούς και σκληρούς νόμους» και «ειδικά τώρα που τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε όριο αντιλαϊκότητας».

Οσον αφορά το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της Βουλής, επισήμανε ότι η καταψήφιση από το ΚΚΕ «δεν έχει το νόημα ότι ζητάμε να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι της Βουλής» από τους αντιλαϊκούς νόμους, αλλά «είναι θέση αρχής για το ΚΚΕ» και δεν μπορεί να συμφωνήσει με την εφαρμογή νόμων που έχει καταψηφίσει.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΠ
Με διαδικασίες «fast track» η ψήφισή της στη Βουλή

Με τις γνωστές διαδικασίες «fast truck» προωθεί η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χτες βράδυ στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος».

Πρόκειται για τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ, η οποία περιέχει τα κινητά και ακίνητα που παραχωρούνται στον Οργανισμό και παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω της πώλησης του 67% των μετοχών του. Στην ίδια σύμβαση καθορίζονται και οι εργασιακές σχέσεις που «περιμένουν» τους εργαζόμενους του ΟΛΠ.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ το μεσημέρι θα γίνει έκτακτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προκειμένου να καθοριστεί το πρόγραμμα της Ολομέλειας. Πάντως, από το γραφείο του προέδρου της Βουλής αναφερόταν ότι η συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθούν αύριο, προκειμένου ο πρωθυπουργός να μην πάει με «άδεια χέρια» στην Κίνα, στην προγραμματισμένη επίσκεψή του.

Διυπουργική για τη Θράκη

Διυπουργική Επιτροπή για την «προώθηση θεμάτων κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Θράκης» πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών, που φαίνεται να αναλαμβάνει ένα «συμπλεκτικό» και συντονιστικό ρόλο μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων, για την προώθηση σχεδίων που σχετίζονται με στρατηγικούς στόχους του εγχώριου κεφαλαίου (π.χ. σε Ενέργεια και Μεταφορές).

Κατά πληροφορίες, συμμετείχαν υπουργοί, γγ και υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας κ.ά. Ανάμεσά τους οι Ν. Κοτζιάς, Ν. Τόσκας, Γ. Μπαλάφας, Μ. Μπόλαρης, Π. Κουρουμπλής, Ν. Φίλης.

Κατά τις ίδιες πηγές, αποφασίστηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες, όπως κίνητρα οικονομικά και φορολογικά για επενδύσεις στην περιοχή και θέσεις εργασίας, διασύνδεση αγροτικής παραγωγής με βιομηχανική μεταποίηση, ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ένταξη γυναικών στην αγορά εργασίας, ανάδειξη της Θράκης γενικότερα (και ειδικά του λιμένα Αλεξανδρούπολης) ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και κόμβου δικτύων επικοινωνιών και μεταφορών.

Συλλυπητήρια

Η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στο σύντροφο Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής, και στην οικογένειά του, για το θάνατο της μητέρας του Μαρίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ