ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με μαζική συμμετοχή νεολαίας

Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πειραιά, μίλησε το περασμένο Σάββατο ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ένα ιδιαίτερα πετυχημένο Φεστιβάλ της ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ, που χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας μίλησε το περασμένο Σάββατο ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας την πραγματική, τη μόνη διέξοδο που υπάρχει προς όφελος του λαού, καλώντας τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τη νέα γενιά να σκεφτούν με βάση τα πραγματικά γεγονότα, με όσα συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι με τις αυταπάτες για το εάν υπάρχει ελπίδα να ζήσουν καλύτερα οι νέες γενιές μέσα στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος.

«Σήμερα ο εργαζόμενος λαός έχει περισσότερη πείρα, περισσότερες αποδείξεις, να καταλάβει πού πηγαίνουν τα πράγματα, τι επιδιώκουν όλοι αυτοί, που ενώ του πίνουν το αίμα, υπόσχονται χίμαιρες. Τώρα, υπάρχουν περισσότερα και πιο τεκμηριωμένα κριτήρια για το τι φταίει, πού πάνε τα πράγματα, ποιο είναι το συμφέρον και η θέση του εργαζόμενου λαού. Τώρα όμως είναι η ώρα να ακούσουν τη φωνή του ΚΚΕ, τη φωνή του αγώνα και της αλήθειας. Να κλείσουν οι εργαζόμενοι τα αυτιά τους στις Σειρήνες, στους προπαγανδιστές του συστήματος. Υπάρχει διέξοδος και ελπίδα, αλλά αυτή βρίσκεται στον αντίθετο δρόμο από αυτόν που υπόσχονται οι εκμεταλλευτές των εργαζομένων, το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η διέξοδος βρίσκεται στη σύνδεση του καθημερινού αγώνα για τα λαϊκά δικαιώματα με την πάλη για την ανατροπή της εκμεταλλευτικής εξουσίας. Υπάρχει λύση, υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος της πιο πλατιάς συμμαχίας, της Λαϊκής Συμμαχίας, που είναι συμμαχία πάλης για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, την κατάκτηση της εργατικής Λαϊκής Εξουσίας. Αυτός ο δρόμος πάλης είναι αναγκαίος, γιατί λύση δεν υπάρχει στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος εξουσίας. Είναι ρεαλιστικός, γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Υπάρχουν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτά, άνθρακας, Ενέργεια, υπάρχει ο αγροτικός τομέας, οι βιομηχανικές και επιστημονικές υποδομές, το ειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό. Ολα αυτά αποτελούν δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι για το καπιταλιστικό κέρδος. Με μια όμως απαραίτητη προϋπόθεση, ότι η λαϊκή πάλη πρέπει να βγάλει απ' τη μέση το κύριο εμπόδιο που είναι η καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία. Αυτός πρέπει να γίνει και ο στόχος της πάλης όλο και περισσότερων λαϊκών δυνάμεων του εργατικού κινήματος, της Λαϊκής Συμμαχίας», είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Παρασκευάς.


Μιλώντας για την καπιταλιστική ανάπτυξη, ο Κ. Παρασκευάς έφερε δύο παραδείγματα από τον Πειραιά, που επιβεβαιώνουν τι πραγματικά σημαίνει:

«Πρώτο παράδειγμα είναι η πολυδιαφημιζόμενη τουριστική ανάπτυξη. Μέσα στις συνθήκες της κρίσης, η ανάπτυξη αυτού του τομέα της οικονομίας είναι θεαματική. Ομως ποιο είναι το όφελος του εργαζόμενου στην κρουαζιέρα, στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό, στα Μέσα Μεταφοράς, στα λιμάνια;

Οι μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται, η απλήρωτη δουλειά δίνει και παίρνει, η εντατικοποίηση αυξάνεται. Ολοι σχεδόν οι χώροι δουλειάς είναι κέντρα εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας και ιδιαίτερα των νέων. Μόνο οι μονοπωλιακοί όμιλοι ωφελούνται από την ανάπτυξη.

Δεύτερο παράδειγμα. Μεγάλη διαφήμιση γίνεται για τη μεγάλη αύξηση της οικονομικής και εμπορευματικής δραστηριότητας στο λιμάνι του Πειραιά, για τις νέες επενδύσεις που έφερε η COSCO. Ποια είναι όμως η κατάσταση των εργαζομένων; Τι όφελος έχουν; Τα ίδια με τον τουρισμό. Χαμηλός μισθός, εντατικοποίηση, ατυχήματα. Ενώ ο δημόσιος ΟΛΠ συνεχίζει να υπηρετεί τα συμφέροντα της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Συμπέρασμα: Τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη συνεχίζονται οι αντιλαϊκές πολιτικές, τα μέτρα και οι θυσίες. Τη μια για να βγούμε από την κρίση, την άλλη για να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη και να μην ξαναγυρίσουμε στην κρίση».

Καλώντας σε επαγρύπνηση και σε κινητοποίηση, επισήμανε την ανάγκη να μην «αφεθεί» ο λαός: «Καμία εμπιστοσύνη σε όσα λέει η κυβέρνηση. Εχουν προαποφασίσει παραπέρα ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Η υπόσχεση της κυβέρνησης για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων είναι απάτη (...). Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τα δικά τους κριτήρια, που είναι διαφορετικά από των εκμεταλλευτών τους».

Παράλληλα, σημειώνοντας πόσο επικίνδυνη είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, υπογράμμισε πως «από όποια σκοπιά και αν δει κανείς τις εξελίξεις, ένα είναι το συμπέρασμα: Ο καπιταλισμός μόνο φτώχεια, πολέμους και δυστυχία μπορεί να προσφέρει (...). Το ΚΚΕ δεν προέβλεψε τυχαία τις εξελίξεις, ούτε γιατί έχει μαντικές ικανότητες. Προέβλεψε σωστά γιατί την πολιτική του τη στηρίζει στην ταξική ανάλυση της κατάστασης, ότι η πορεία της οικονομίας καθορίζεται από τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που βρίσκεται στην εξουσία, από τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας. Απέρριψε τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης, σε κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το πώς ονομάζονται (...). Οι δυνάμεις του Κόμματος μπήκαν από την πρώτη στιγμή μπροστά, για την οργάνωση της λαϊκής πάλης (...). Στους αγώνες που έγιναν τίποτα δεν πήγε χαμένο. Μπορεί τα μέτρα να πέρασαν. Αλλά δεν πέρασε το κύριο, η νομιμοποίησή τους στις λαϊκές συνειδήσεις. Τα μέτρα είναι καταδικασμένα, όπως και αυτοί που τα εφαρμόζουν. Αυτό είναι κατάκτηση, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ανατροπή τους».

Απαντώντας στις σύγχρονες ανάγκες

Η περιήγηση στο χώρο άκρως ενδιαφέρουσα. «Προσφέρουμε κατάρτιση και τζάμπα εργασία και μετά μας στέλνουν ξανά στην ανεργία», έγραφε το Στέκι Νέων Εργαζόμενων και Ανέργων, όπου υπήρχε κάλεσμα προς τους νέους να οργανωθούν στα σωματεία και τα συνδικάτα, να συμπληρώσουν αιτήσεις εγγραφής στα συνδικάτα, εξηγώντας τι είναι συνδικάτο, σε ποιους απευθύνεται, γιατί είναι η μοναδική απάντηση «σε όσους σε θέλουν μακριά από τα σωματεία, ανοργάνωτο, μόνο απέναντι στον εργοδότη και στην κυβέρνηση».

Αμέσως μετά, υπήρχε το ταμπλό για το «σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα», το ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση ανθρώπων, με ολόπλευρη και υψηλού επιπέδου μόρφωση, με πολύπλευρη και δημιουργική προσωπικότητα, που θα διαπαιδαγωγούνται με τις αξίες της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η ΚΝΕ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους νέους να οργανωθούν στη μεγαλύτερη και πιο δραστήρια Οργάνωση νέων.

Ιδιαίτερης έκτασης ήταν ο χώρος κατά των ναρκωτικών, όπου οι νέοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν ουσιαστικά για το ζήτημα των ναρκωτικών, για όσα κρύβονται πίσω από τα διάφορα τεχνάσματα της νομιμοποίησης της κάνναβης που προσπαθούν να αποσπάσουν τη στήριξη της νεολαίας στα σχέδιά τους και να διαφημίσουν τη θολούρα στο μυαλό.

Στο Στέκι για το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ δίνονταν χρήσιμες πληροφορίες που σκιαγραφούσαν τους λόγους, για τους οποίους ο ΔΣΕ αποτελεί μάθημα, δείχνει τη δύναμη του λαού, που, όταν θέλει και το αποφασίζει, ξεπερνά φόβους και δισταγμούς, μπορεί να τα βάλει με υπέρτερες δυνάμεις, να διεκδικήσει τη ζωή που του στερούν.

Λίγο δίπλα, μέσα από τα ταμπλό, καρέ - καρέ ξεδιπλώνεται η Ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, με αφετηρία την εργατομάνα πόλη του Πειραιά, πως η σκληρή πάλη γίνεται όμορφη και οι απλοί άνθρωποι ήρωες και την καθοριστική στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε κάθε δίλημμα υποταγής ή ξεσηκωμού να σηκώνει στις πλάτες του την οργάνωση του ξεσηκωμού.


Μην ξεχνάς. Περπάτα

«Το '49 πιάστηκα. Δεν μπορεί να φανταστεί άνθρωπος τι θα πει να είσαι αιχμάλωτος». «Δεν ήταν εύκολη η ζωή στο βουνό». «Γνώριζα πόσο επικίνδυνα ήταν. Δεν ένιωσα ποτέ όμως το φόβο ότι θα σκοτωθώ». «Δεν μπορείς να υπογράψεις και να προδώσεις για όσα πάλεψες τόσο καιρό, γιατί είναι τόσο δίκαια. Δεν είναι δυνατόν να μετανιώσω για τη ζωή που έκανα».

Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Γιάννης Κουλουράς, Αλεξάνδρα Πλατατζή, Αντώνης Λωρίδας, Αρίστος Στεφανάκης, Δημήτρης Αγαπίου, Αννα Σύριγγα, Νίκος Περδικάκης. Ολοι τους Πειραιώτες και μαχητές του ΔΣΕ, προσέφεραν ξεχωριστές στιγμές στο Φεστιβάλ του Πειραιά - που έγινε το περασμένο Σάββατο, στην κατάμεστη από νεολαία πλατεία Κύπρου, μπροστά στο Δημαρχείο Κερατσινίου & Δραπετσώνας. Προσωπικές αφηγήσεις για τη ζωή στο βουνό, τις αξίες και τα ιδανικά του Δημοκρατικού Στρατού, μέσα από το βίντεο που δημιούργησαν μαθητές και μέλη της Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ με τη μορφή συνεντεύξεων. Μ' ένα κόκκινο γαρύφαλλο κι ένα αναμνηστικό η Οργάνωση τιμά έναν έναν τους μαχητές για την, ανυπολόγιστης αξίας, προσφορά τους. Την ίδια στιγμή, μαθητές ανεβάζουν στην εξέδρα ένα μουσικο-θεατρικό αφιέρωμα σ' εκείνους που αγωνίστηκαν και πήραν μόνοι τους τη λευτεριά, για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.


Νωρίτερα, μαθητές από διάφορα μέρη του Πειραιά μετέφεραν το τηλεοπτικό παιχνίδι «Ακου τι είπαν» στην πλατεία, με ερωτήσεις που αφορούσαν το σχολείο, με πειράγματα και γέλια να ακούγονται παντού. Αργότερα, αγαπημένοι «ροκ» ήχοι από τον Γιάννη Γιοκαρίνη και τον Λάκη Παπαδόπουλο εκτοξεύουν το κέφι στο χώρο του Φεστιβάλ. Ενώ ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι στήνεται με τη συναυλία του Χρήστου Νικολόπουλου με την Κωνσταντίνα και τον Ηλία Μακρή.




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ