ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Προβλήματα και ελλείψεις στην Πυροσβεστική

Phasma

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών της χώρας αναδεικνύονται από μια σειρά Ερωτήσεων που έχει υποβάλει το ΚΚΕ στη Βουλή. Τονίζουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών τους, υπογραμμίζοντας πως οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές προκαλούν τεράστια προβλήματα στην εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου και οδηγούν στην εντατικοποίηση της εκτέλεσης της υπηρεσίας των πυροσβεστών, με αποτέλεσμα την εξουθένωση, τραυματισμούς, ακόμα και θανάτους πυροσβεστών.

Επισημαίνουν ότι είναι διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων, που κατάργησαν χιλιάδες θέσεις πυροσβεστών, ανέθεσαν τη δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν υπηρεσίες, εκχωρούν αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους δημιουργώντας προϋποθέσεις κατηγοριοποίησης της πυροπροστασίας. Οι πολιτικές αυτές επιλογές προκαλούν σοβαρά προβλήματα για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία και εγκυμονούν μεγάλους κίνδυνους τόσο για το λαό όσο και για τους ίδιους τους πυροσβέστες.

Συγκεκριμένα, στη Λάρισα στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό, που καλύπτει επιχειρησιακά τη Λάρισα καθώς και τους Δήμους Τυρνάβου και Κιλελέρ (πληθυσμός άνω των 220.000 κατοίκων), υπηρετούν 49 υπάλληλοι (από τους οποίους 7 αξιωματικοί και 7 διοικητικής υποστήριξης). Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο να εκτελούνται οι βάρδιες του 24ωρου με επαρκές προσωπικό.

Στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό, που είναι υπεύθυνος αποκλειστικά για την ασφάλεια του χώρου του αεροδρομίου, υπολείπονται με βάση την προβλεπόμενη οργανική δύναμη 14 υπάλληλοι, ενώ οι 33 που υπηρετούν δεν επαρκούν να επανδρώσουν τα τρία οχήματα που απαιτεί ο σχεδιασμός για την ασφάλεια των πτήσεων.

Στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό, που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Λάρισας και είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της βιομηχανικής περιοχής, αλλά και για το Δήμο Τεμπών, όπως και για τις δασικές εκτάσεις Ολύμπου και Κισσάβου, υπηρετούν 19 μόνιμοι πυροσβέστες που στελεχώνουν 2 οχήματα, ενώ λείπουν 16 πυροσβέστες.

Η 8η ΕΜΑΚ έχει την ευθύνη όλης της Θεσσαλίας με αποστολές διάσωσης, με συμβολή σε δασικές και αστικές πυρκαγιές. Διαθέτει στη δύναμή της μόνο 20 πυροσβέστες από τους 120 που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία της υπηρεσίας.

Ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ελασσόνας καλείται με 28 πυροσβέστες ως αυτόνομη υπηρεσία, με δικό της ανακριτικό και γραφείο πυρασφάλειας, να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, με 72 χωριά και ορεινούς όγκους.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φαρσάλων είναι στελεχωμένο με 14 μόνιμους πυροσβέστες, που μετά βίας στελεχώνουν ένα πυροσβεστικό όχημα. Αποστολή του η κάλυψη μεγάλης αγροτοδασικής έκτασης με χιλιάδες στρέμματα καμένης γεωργικής γης κάθε χρόνο.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάς, το οποίο είναι στελεχωμένο με 13 πυροσβέστες, που μετά βίας επανδρώνουν ένα πυροσβεστικό όχημα, έχει αποστολή του να καλύψει μια μεγάλη περιοχή του ανατολικού Κισσάβου και όλων των παραλιών του νομού.

Από τα 29 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα σε όλο το νομό τα 13 είναι αμιγώς οχήματα δασικών και αγροτικών πυρκαγιών, ενώ τα 7 είναι απαρχαιωμένα (25 - 30 ετών) και πλέον επικίνδυνα. Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση μέσων προστασίας και ιματισμού, η τελευταία χορήγηση έγινε το Μάη του 2009 με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να αναγκάζονται να αγοράσουν οι ίδιοι ιματισμό και υποδήματα, επιβαρυνόμενοι με τεράστιο κόστος. Σε ό,τι αφορά δε τις κτιριακές εγκαταστάσεις η κατάσταση είναι τραγική.

Πληρώνουν από την τσέπη τους τον εξοπλισμό

Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής αντιμετωπίζει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Ηρακλείου, με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Ενδεικτικό είναι ότι οι πυροσβέστες δεν έχουν πληρωθεί ακόμα όλες τις υπερωρίες της περυσινής περιόδου. Οι άδειες και τα ρεπό, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, δίνονται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου. Οι συνθήκες κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας είναι εντατικοποιημένες, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος ατυχήματος να είναι μεγάλος. Λόγω των τριών κατηγοριών πυροσβεστών (μόνιμοι, πενταετείς, εποχιακοί), η σύνθεση των ομάδων επέμβασης δεν είναι υπηρεσιακά, μισθολογικά και εμπειρικά ομοιογενής, γεγονός που δεν συμβάλει στην ασφάλεια των ίδιων των πυροσβεστών, αλλά ούτε και στη μέγιστη αποτελεσματικότητά τους.

Οι υπάλληλοί της έχουν να πάρουν πέντε χρόνια ατομικά είδη αντιπυρικής προστασίας (φόρμες, ρουχισμός, υποδήματα, γάντια, κάλτσες, μάσκες κ.λπ.) και αναγκάζονται οι ίδιοι να καλύπτουν αυτές τις ελλείψεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τη συντήρηση και τις μικροεπισκευές των πυροσβεστικών οχημάτων και του μηχανοκίνητου εξοπλισμού. Οι υπάλληλοι αγοράζουν ακόμη και λάστιχα με δικά τους χρήματα. Η αντικατάσταση των σωλήνων πυρόσβεσης καθυστερεί, όπως και η προμήθεια των διαφόρων αναγκαίων υλικών (αναλώσιμων). Ακόμα και τα καύσιμα είναι περιορισμένα.

Αλλά και στη Ρόδο και την Κω, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των αεροδρομίων υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων σε αυτά. Για χρόνια το σύστημα αναπλήρωσης νερού στα πυροσβεστικά οχήματα στο αεροδρόμιο της Ρόδου δεν λειτουργεί, στα λυόμενα που έχει εγκατασταθεί η Πυροσβεστική με την παραμικρή βροχή προκαλούνται προβλήματα από την εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πυροσβέστες από ηλεκτροπληξία, παραμένουν σε κίνηση πυροσβεστικά οχήματα του 1970 - 1980, τα οποία λόγω εκτεταμένων φθορών καθίστανται επικίνδυνα και η επισκευή τους έχει μεγάλο κόστος.

Παράλληλα, οι παραβιάσεις του κανονισμού μεταθέσεων σε βάρος πυροσβεστών που υπηρετούν στην περιοχή έχουν γίνει κανόνας, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες αυτοί να παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους, για έξι και πλέον χρόνια, και οι θέσεις τους στις πόλεις που έχουν δηλώσει ως «τόπο συμφερόντων» τους να καταλαμβάνονται από νεότερους, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η οικογενειακή και οικονομική τους κατάσταση.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μινσκ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), συνεχίζοντας την «παράδοση» των τελευταίων χρόνων - και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Επέτειο των 70 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών που τιμάται, φέτος, παγκόσμια - διοργανώνει επταήμερη εκδρομή στη Λευκορωσία (Μινσκ), στο διάστημα 1 έως 7 Σεπτέμβρη 2015.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη σε σημαντικά μνημεία του Αντιφασιστικού Αγώνα που στη χώρα αυτή παραμένουν άθικτα για να θυμίζουν τις τεράστιες θυσίες των λαών της ΕΣΣΔ και την ηρωική προσφορά του Κόκκινου Στρατού για τη συντριβή του φασιστικού τέρατος. Εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται: Στο Μινσκ, περιήγηση στην πλατεία της Νίκης και επίσκεψη στο νέο κρατικό Μουσείο Ιστορίας του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου της Λευκορωσίας. Επίσκεψη στο μνημείο του Χατίν, το «Κούργκαν Σλάβα» (Λόφος της Δόξας), το ιστορικό πολιτιστικό συγκρότημα «Γραμμή του Στάλιν», το Φρούριο του Μπρεστ - πόλη στην οποία υπογράφτηκε και η γνωστή ιστορική Συμφωνία Μπρεστ - Λιτόφσκ από τον Λένιν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κ.λπ.

Για πληροφορίες και συμμετοχή, οι αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ, απόγονοι και επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, πρέπει να απευθύνονται, καθημερινά μέχρι το μεσημέρι, στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον Αρεως) και στο τηλέφωνο: 210.8222.952.

Δημοσίευμα για σύσκεψη σχετικά με το «σχέδιο Πικραμμένου»

Σε κυβερνητική σύσκεψη που αφορούσε τη λήψη μέτρων σε περίπτωση «κοινωνικής αναστάτωσης», αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά». Συγκεκριμένα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως αντικείμενο της σύσκεψης αφορούσε την ενεργοποίηση του «σχεδίου Πικραμμένου». Το τελευταίο είχε καταρτιστεί το Μάη του 2012. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με αυτό, «σε περίπτωση πρόκλησης "κοινωνικής αναστάτωσης", τίθενται σε εφαρμογή καθολικά αστυνομικά μέτρα, ενεργοποιούνται οι εισαγγελικές αρχές εκτέλεσης ποινών, αυξάνονται οι περιπολίες των ειδικών δυνάμεων της ΔΕΛΤΑ και της ΔΙΑΣ, ενισχύονται οι εξωτερικές φρουρές στα σωφρονιστικά καταστήματα, "θωρακίζονται" περαιτέρω κυρίως τα θαλάσσια σύνορα, ενώ περιορίζονται οι κινήσεις των λαθραία εισελθόντων στη χώρα αλλοδαπών, χωρίς να αποκλείεται η εκ νέου μεταφορά τους σε κέντρα κράτησης ή σε άλλους ειδικούς χώρους».

Το δημοσίευμα διαψεύδεται από κύκλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Κατά την εφημερίδα, η σύσκεψη έγινε στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση και του αν. υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση. Δύο μέρες μετά, επισκέφτηκε ανεπίσημα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ενώ την επομένη, πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο Γ. Πανούσης και λίγο αργότερα ο προκάτοχός του, βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι «οι επαφές αυτές έγιναν για την επικαιροποίηση και εφαρμογή του "σχεδίου Πικραμμένου"», το οποίο είχε καταρτιστεί το διάστημα της υπηρεσιακής πρωθυπουργίας του Παν. Πικραμμένου, το Μάη του 2012.

ΚΗΔΕΙΑ

Η κηδεία της Αννας Παπαδοπούλου, μητέρας του σ. Μάκη Παπαδόπουλου, θα γίνει σήμερα, στις 17.00, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ