ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
Σελ. /24
Τι μας είπε ο Βαρουφάκης;

Προσέξτε τι είπε ο Γ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σάββατο, μετά το τέλος του Γιούρογκρουπ: «Είπαμε στους θεσμούς και στους εταίρους μας ότι αυτή η πρόταση (σ.σ. των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) απλά δεν θα πέρναγε από τη Βουλή, ακόμα κι αν την προωθούσαμε εμείς σαν κυβέρνηση (...) Εμείς, τους είπα, εκλεχτήκαμε με το 36% των ψήφων. Η κυβέρνηση στο σύνολό της έχει λίγο πάνω από το 40%. Αυτή είναι μια κρίσιμη απόφαση που πρέπει να την πάρει τουλάχιστον το 50+1% των Ελλήνων και των Ελληνίδων (...) Η σημερινή απόρριψη εκ μέρους του Γιούρογκρουπ του αιτήματός μας για μια επέκταση της συμφωνίας για λίγες μέρες (...) ιδίως όταν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ελληνικός λαός να μην εισακούσει την κυβέρνηση και τη δική μας παρότρυνση προς το "όχι", δεδομένων αυτών, η απόρριψη από το Γιούρογκρουπ της αίτησης για επέκταση θεωρώ ότι κάνει μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του Γιούρογκρουπ». Τι μας είπε ο Βαρουφάκης; Οτι η κυβέρνηση πλάσαρε στους εταίρους την απόφαση για δημοψήφισμα με τα εξής επιχειρήματα: Πρώτον, ότι διασφαλίζεται καλύτερα η ψήφιση της συμφωνίας, από το να έμπαινε στη Βουλή. Δεύτερον, ότι με το δημοψήφισμα διασφαλίζεται και η νομιμοποίησή της, από να ψηφιζόταν μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία. Και τρίτον, ότι δεν υπάρχει φόβος απόρριψης της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, άρα η πλευρά των θεσμών δεν έχει τίποτα να φοβάται. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση προτείνει το ...«όχι» στο δημοψήφισμα. Μήπως αυτό λέγεται πολιτική απατεωνιά;

... Τι αλλο είπε;

Αντιγράφουμε από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στο Γιούρογκρουπ του περασμένου Σαββάτου: «(...) ακόμη και εάν καταφέρναμε να περάσουμε την πρόταση των Θεσμών από το Κοινοβούλιο, θα αντιμετωπίζαμε ένα τεράστιο πρόβλημα εφαρμογής. Για να το θέσω απλά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πίεσαν για πολιτικές που υπαγορεύθηκαν από τους Θεσμούς δεν μπόρεσαν να πάρουν το λαό με το μέρος τους, το ίδιο θα συνέβαινε και με εμάς».

Τι λένε; Με λίγα λόγια ότι ήθελαν και θέλουν να βάλουν το λαό σε μια διαδικασία ώστε να τους στηρίξει στο να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του και να το παίζουν και ήρωες, χωρίς να κινδυνεύσουν να χάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Λένε ότι οι προηγούμενοι έπεσαν επειδή δεν το χειρίστηκαν σωστά. Και δηλώνουν πως το δημοψήφισμα είναι καλύτερη λύση σε αυτή την κατεύθυνση. Στο να εξαπατήσουν και να κοροϊδέψουν το λαό, και να περάσουν και πακέτο αντιλαϊκών μέτρων ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης. Γι' αυτό, άλλωστε, από τη στιγμή της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, κάνουν γαργάρα την πρόταση που οι ίδιοι κατέθεσαν. Εχουν το θράσος και μιλάνε λες και δεν κατέθεσαν ποτέ την πρόταση που περιλαμβάνει: αυξήσεις ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, εισφορά αλληλεγγύης, επιβολή εισφορών σε συντάξεις και μισθούς, πρωτογενή πλεονάσματα που θα προκύπτουν από την αφαίμαξη των οικογενειών εργαζομένων και όλα τα υπόλοιπα...

Απλά στα υπόψιν

Βαρουφάκης (μετά την απόσυρση της πρότασης των θεσμών): Αν υπογράψουμε μια καλή συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι».

Βούτσης (χτες το πρωί): Αν έχουμε συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα θα την υπογράψουμε μετά από το δημοψήφισμα.

Βαλαβάνη (επίσης χτες): Αν έχουμε συμφωνία για το χρέος και τη δική μας πρόταση μπορεί να ανασταλεί το δημοψήφισμα.

Κρατάμε στα υπόψιν τις τρεις τοποθετήσεις για το κοινό που έχουν, ότι το παζάρι δεν έχει τελειώσει! Αλλά και γιατί και οι τρεις περνάνε ως αυτονόητο ότι η κυβερνητική πρόταση - παραλλαγή της πρότασης των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ δεν χρειάζεται λαϊκή έγκριση.

Για τις απορίες όσων ψηφοφόρων της ρωτάνε γιατί η κυβέρνηση δεν βάζει για έγκριση στο δημοψήφισμα μαζί με την πρόταση των δανειστών και τη δική της πρόταση, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις αλλά καταφεύγουν στις υπεκφυγές...

Τι γίνεται με τις συντάξεις;

Την περασμένη Πέμπτη απο το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων «σκίζονταν» οτι οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά και στην ώρα τους. Αυτό που δεν διευκρίνισαν είναι αν οι συνταξιούχοι θα μπορούν τελικά να βάλουν στην τσέπη τους τα λιγοστά ευρώ που τους αναλογούν. Χτες πολλοί συνταξιούχοι τηλεφωνούσαν στην εφημερίδα και κατήγγελλαν ότι από το Σάββατο ακόμα, σε αρκετά ATM, δεν μπορούσαν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ, γιατί πλέον τα ATM ήταν άδεια. Το βράδυ έμαθαν απο τα δελτία των «8» ότι οι τράπεζες σήμερα πιθανό να είναι κλειστές. Με δεδομένο ότι πολλοί συνταξιούχοι περίμεναν πως και πως τη σύνταξη για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, είναι φανερό και το άγχος τους και η ανασφάλεια που τους προκαλούν οι εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη απέναντι στους συνταξιούχους, που δεν κατάφεραν και δεν θα μπορέσουν ούτε σήμερα και πιθανώς ούτε τις επόμενες μέρες να λάβουν τη σύνταξή τους. Η ευθύνη είναι όλη δική της. Να κόψει το λαιμό της και να καταβάλει κανονικά τις συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θεωρίας της εξέλιξης, του Δαρβίνου.

1913 Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη βουλγαροκρατούμενη πόλη των Σερρών (Β' Βαλκανικός Πόλεμος).

1931 Φασίστες των οργανώσεων «Παύλος Μελάς» και «Εθνική Ενωσις Ελλάς» εξαπολύουν πογκρόμ κατά των Εβραίων στους συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης: Ρεζί Βαρδάρ, Χαριλάου, Συνοικισμός 151 και Κάμπελ. Οι μεγαλύτερες αγριότητες έγιναν στο συνοικισμό του Κάμπελ. Οι φασίστες, αφού λεηλάτησαν, βίασαν και σκότωσαν, έβαλαν φωτιά στο συνοικισμό από πολλές μεριές, με αποτέλεσμα να καούν πολλά σπίτια, καταστήματα, το εβραϊκό σχολείο και η Συναγωγή.

1941 Πεθαίνει ο Πολωνός συνθέτης Ιγκνάσι Γιαν Παντερέφσκι, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος της χώρας του μετά την ανεξαρτητοποίησή της (1919 - 1920).

1941 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού της ΕΣΣΔ και η ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) εκδίδουν οδηγία προς τις κομματικές και τις σοβιετικές οργανώσεις των περιοχών του μετώπου για τα μέτρα σχετικά με την κινητοποίηση των δυνάμεων στον αγώνα κατά των ναζί.

1943 Πραγματοποιείται στην Πίνδο η πρώτη Συνδιάσκεψη των ανταρτών του ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας. Στη Συνδιάσκεψη παίρνουν μέρος 280 αντιπρόσωποι, καθώς και εκπρόσωποι του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ και των λαϊκών - απελευθερωτικών στρατών της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας.

1951 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και για τη δράση του αυτή υπέστη διώξεις από το αστικό καθεστώς.

1957 Οι Λαζάρ Καγκανόβιτς, Γκεόργκι Μάλενκοφ, Ντμίτρι Σεπίλοφ και Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ καθαιρούνται από το Προεδρείο της ΚΕ και από την ΚΕ του ΚΚΣΕ. Η καθαίρεσή τους υπήρξε απόρροια της εσωκομματικής διαπάλης που οξύνθηκε μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956). Οι παραπάνω είχαν ταχθεί ενάντια στη γραμμή που είχε χαράξει το Συνέδριο σε μια σειρά ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

1966 Στον πόλεμο του Βιετνάμ, αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν για πρώτη φορά τις πόλεις Ανόι και Χαϊφόγκ.

1973 Πραγματοποιείται στη Χιλή αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Αλιέντε. Πραξικόπημα θα πραγματοποιηθεί και πάλι λίγο αργότερα, στις 11/9/1973, αυτή τη φορά με επιτυχία.

1976 Τα νησιά Σεϊχέλες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία.

1976 Αρχίζει στο Βερολίνο η Συνδιάσκεψη 29 Κομμουνιστικών Κομμάτων από σοσιαλιστικές και καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης.

1995 Καταρρέει κτιριακό συγκρότημα στη Σεούλ, σκοτώνοντας 502 άτομα. Ηταν η χειρότερη καταστροφή στη Νότια Κορέα σε περίοδο ειρήνης.

2002 Στο λιμάνι του Πειραιά σημειώνεται έκρηξη ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια του μεταφορέα της, Σ. Ξηρού. Η υπόθεση που ονομάστηκε «εξάρθρωση» της «17Ν» μόλις άρχιζε..



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ