ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία αύριο στα Εμφιαλωμένα Ποτά

Ανέστειλε την απεργία στα καράβια η πλειοψηφία της ΠΝΟ

Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο
Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο
Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία, αύριο Τρίτη 30 Ιούνη, για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών (Οινοποιίας - Ποτοποιίας - Οξοποιίας - Ζυθοποιίας - Αναψυκτικών - Νερών - Χυμών), απαντά η Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στην παρελκυστική τακτική των εργοδοτών.

Οι εργοδοτικές ενώσεις, παρά το γεγονός ότι πρότειναν την υπογραφή Σύμβασης στα επίπεδα του 2009 σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, δεν προσέρχονται σε νέα συνάντηση για να υπογραφεί νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η απόφαση για απεργία συζητήθηκε σε πλατιά σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία, με τη συμμετοχή σωματείων του κλάδου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στα πλαίσια της προετοιμασίας της, έχουν γίνει μια σειρά εξορμήσεις και περιοδείες στα εργοστάσια του κλάδου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από την άλλη, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε να αναστείλει την απεργία σε όλα τα καράβια και σε όλα τα λιμάνια που είχε κηρυχτεί για αύριο Τρίτη, με το πρόσχημα ότι πρέπει να διευκολυνθεί η μετακίνηση των επιβατών για το δημοψήφισμα. Οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν τη στάση της πλειοψηφίας. Σημείωσαν ότι τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κατάσταση που προσπαθεί να διαιωνίσει και η σημερινή κυβέρνηση, βάζοντας το λαό να αποφασίσει με ποιο μνημόνιο θα συνεχίσει να του αφαιρεί δικαιώματα.

Κινητοποιήσεις από τους λογιστές

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οργανώνει, την Πέμπτη 2 Ιούλη, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Το σωματείο καλεί σε συγκέντρωση στα γραφεία του, την Πέμπτη, στις 7 μ.μ. και στη συνέχεια σε παρέμβαση στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5, Σύνταγμα).

«Πρέπει τώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ενωση και προσθέτει: «Η ΣΣΕ δεν αφορά μόνο το ύψος του μισθού μας, αλλά και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και τον προσδιορισμό των όρων της εργασίας μας. Μέσω της δικής μας ΣΣΕ, κατοχυρώνονται η ειδικότητα του βοηθού λογιστή και του λογιστή, το αντικείμενο της εργασίας μας, η επαγγελματική μας εξέλιξη, όπως και κάθε τι άλλο που αφορά τις συνθήκες εργασίας των λογιστών και των ελεγκτών».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Διεθνής σύσκεψη για τον κλάδο των Πετροχημικών

Το ΠΑΜΕ εκπροσώπησε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου

Από τις εργασίες της σύσκεψης
Από τις εργασίες της σύσκεψης
Στη διεθνή σύσκεψη που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Γαλλίας (FNIC - CGT) και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), για την κατάσταση και τις εξελίξεις στον κλάδο των Πετροχημικών, συμμετείχε το ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη, που έγινε στο Παρίσι, το ΠΑΜΕ εκπροσώπησε η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου.

Οπως σημειώνει σε δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ, η σύσκεψη έθεσε το καθήκον «της ενδυνάμωσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε έναν κλάδο όπου εκφράζονται με οξύτητα οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί. Θύματα αυτών είναι τόσο οι εργαζόμενοι του κλάδου, όσο και οι λαοί των χωρών που είτε διαθέτουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, είτε βρίσκονται στους δρόμους μεταφοράς τους».

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Γιώτα Ταβουλάρη κατήγγειλε «τις πρακτικές των πολυεθνικών του Φαρμάκου, οι οποίες μπλοκάρουν, χρησιμοποιώντας το νομικό όπλο της πατέντας που τους προσφέρεται από τα αστικά κοινοβούλια, την παραγωγή φαρμάκων σε φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή εκατομμυρίων φτωχών ανθρώπων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η φαρμακευτική αντιμετώπιση του ΕΪΤΖ ή του "Εμπολα" στην Αφρική, το εμπάργκο στο Ιράκ τη δεκαετία του '90, που οδήγησε σε πάνω από 800.000 θανάτους παιδιών ή το συνεχιζόμενο εμπάργκο στο λαό της Κούβας.

Σε άλλες περιπτώσεις, αποσύρουν φάρμακα από τα δημόσια νοσοκομεία, όταν αυτά αδυνατούν να πληρώσουν. Αλλες φορές αποκρύπτουν για φαρμακευτικά τους σκευάσματα σοβαρές παρενέργειες και κινδύνους που εμπεριέχουν για την υγεία ή βγάζουν σε κυκλοφορία μολυσμένα σκευάσματα, αφού βιάζονται να βγει το σκεύασμα στην αγορά και δεν ολοκληρώνουν τους απαιτούμενους ελέγχους».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι πρέπει να κυριαρχήσουν στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους οι αξίες του ταξικού εργατικού κινήματος: «Η αρχή της ταξικής πάλης, της σύγκρουσης με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό. Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, του διεθνισμού. Η διεκδίκηση με βάση τις δικές μας ανάγκες για πλήρη δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, αποκλειστικά δωρεάν δημόσια Υγεία και Φάρμακο, με την εξάλειψη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας από το Φάρμακο, την Υγεία και όλα τα κοινωνικά αγαθά».

Κουνάνε το δάχτυλο οι εφοπλιστές

Με το που αναγγέλθηκε την περασμένη βδομάδα η απεργία των ναυτεργατών (προγραμματιζόταν για αύριο Τρίτη, αλλά τελικά αναβλήθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΠΝΟ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Στις δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία φαίνεται ότι δεν έχει κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και τις δραματικές επιπτώσεις της για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η απεργία η οποία έχει προκηρυχθεί για τις 30 Ιουνίου, η οποία θα έχει σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες για την ακτοπλοΐα μας και τους νησιώτες μας, οι οποίοι ήδη βιώνουν μία νέα κρίση, με τα πρώτα σημάδια της μείωσης της τουριστικής κίνησης να είναι εμφανή».

Η πρόκληση βγάζει μάτι. Οι εφοπλιστές, που έχουν καταδικάσει τα νησιά σε απομόνωση, που ξεκοκαλίζουν εκατομμύρια ευρώ, για να καλύπτουν υποτυπωδώς με τα σαπιοκάραβά τους τις λεγόμενες «άγονες γραμμές», έχοντας απλήρωτους για μήνες εκατοντάδες ναυτεργάτες, τους κουνάνε το δάχτυλο και τους λένε επί λέξει: «Στις κρίσιμες αυτές ώρες για τη χώρα μας η αξίωση της ΠΝΟ για μισθολογικές αυξήσεις είναι τουλάχιστον προκλητική» (!)

Ισχυρίζονται μάλιστα ότι «το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας των ναυτικών δεν μπορεί να λυθεί με την επιβάρυνση 57 ακτοπλοϊκών πλοίων με κίνδυνο την αδυναμία δραστηριοποίησής τους και εντέλει απομάκρυνσής τους από την ελληνική αγορά, όπως ακριβώς συνέβη με τις γραμμές της Αδριατικής όπου σήμερα δραστηριοποιούνται πέντε ελληνικά πλοία αντί των 25 την προηγούμενη δεκαετία».

Αλήθεια όμως, ποιος ευθύνεται γι' αυτήν την κατάσταση; Μήπως δεν ευθύνονται οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που εντείνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις εταιρείες, με αποτέλεσμα άλλες να βγαίνουν κερδισμένες και άλλες χαμένες;

Μήπως και οι ακτοπλόοι στις γραμμές εσωτερικού δε ζητάνε τώρα να ισχύσουν και εδώ οι όροι δουλειάς που ισχύουν στην Αδριατική, για να κλιμακώσουν την επίθεση στα ναυτεργατικά δικαιώματα και τελικά να τα ισοπεδώσουν; Ας αφήσουν, λοιπόν, τις κλάψες και την κοροϊδία σε βάρος των ναυτεργατών.

Τα «επιχειρήματά» τους δοκιμάστηκαν στην καρδιά της κρίσης και πήραν απάντηση από τους μεγαλειώδεις απεργιακούς αγώνες των ναυτεργατών, με πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις. Ολη η λογική τους σκοπεύει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να τους συμβιβάσει με την ιδέα ότι αν δεν υπάρχουν εφοπλιστές, δεν υπάρχουν συγκοινωνίες και δουλειές. Και πως το πόσο, το πώς και με ποιους όρους θα δουλεύουν εξαρτάται από το κέρδος των εφοπλιστών και γενικότερα τις «αντοχές της οικονομίας».

Αλλωστε, δεν κρύβουν τον καημό τους στο τέλος της επιστολής τους, όταν καλούν την ΠΝΟ, «συναισθανόμενη την τεράστια ευθύνη της προς τους νησιώτες, τους ναυτικούς μας, αλλά και την ελληνική κοινωνία που πλήττεται πανταχόθεν, για την υπογραφή/ανανέωση της ΣΣΕ (σ.σ. εννοείται χωρίς αυξήσεις) και την άμεση αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης της 30/6».

Και μόνο το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ ανέστειλε την απεργία, με πρόσχημα το δημοψήφισμα, πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους χιλιάδες ναυτεργάτες που «λιώνουν» για ένα μεροκάματο, ή βολοδέρνουν άνεργοι και απλήρωτοι από τους ακτοπλόους εφοπλιστές...


Π. Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ