ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Οι μαϊμούδες στο γκισέ του καπιτάλα...

Διακόσιοι πενήντα άστεγοι της Νέας Υόρκης «απήλαυσαν» γεύμα στο πολυτελέστερο εστιατόριο της Νέας Υόρκης στην καρδιά του Μανχάταν, απ' αυτά που απολαμβάνουν μόνον οι πλουτοκράτες, οι μάνατζερ των πολυεθνικών και οι κάθε λογής σταρ. Πήραν κι από μια επιταγή 300 δολάρια ο καθένας, όλα προσφορά του Κινέζου πολυεκατομμυριούχου Τσεν Γκουάγκ Μπιάο.

Αυτή η τυμπανιαία ως σάπιο πτώμα είδηση κάνει το γύρο του κόσμου, διατυμπανίζοντας το φιλάνθρωπο εξωτισμό του Κινέζου μανδαρίνου.

Σαν τις μαϊμούδες, κομπάρσοι στο προσωπικό του Κολοσσαίου, οι άστεγοι χαμογελούσαν όπως χαμογελάει παγερά όποιος βρίσκεται με το πιστόλι στο σβέρκο κι ας μην το βλέπουν οι άλλοι. Κοίταζαν τη λευκή πετσέτα, υπολόγιζαν πόσες μέρες περνάς με το πιάτο μπροστά σου κι έπαιζαν το ρόλο του κολασμένου που ο άγιος πλούσιος τους έφτυσε με τα φράγκα του κατάμουτρα για να ζήσουν μια μέρα στον κολασμένο του παράδεισο. Ανθρωποι - δούλοι μιας ξένης εικόνας, είδος ανθρώπου που βλέπει την αλλοτρίωση του είδους του ως ταξικό μαζοχισμό.

Φώτα. Παγκόσμιες κάμερες. Δημοσιογράφοι και παραγωγοί του φιλάνθρωπου χάπενινγκ, χωρίς αυτούς άλλωστε δεν γίνεται τίποτα, αφού αμέσως ή εμμέσως ανήκουν στον εκάστοτε κ. Τσεν.

Δεν υπάρχει πιο σιχαμερή κεφαλαιοκρατική προπαγάνδα απ' την κραυγαλέα οίηση του φιλάνθρωπου γκλάμουρ, αισθητική κιτς, φτήνια και μπόχα, στρας δημοσιότητας, κολλημένα πάνω στη γλιτσιασμένη πέτσα των εξαθλιωμένων ανθρώπων. Κι όμως ίσως υπάρχει! Είναι το εμετικό μελό των δηλώσεων των σαπιοκοιλιάδων τύπου Τσεν που βγαίνουν σαν ύαινες να εξηγήσουν «δεν ξέχασα ποτέ τη φτώχεια των παιδικών μου χρόνων» ή «πάντα θυμάμαι την καταγωγή μου γι' αυτό έφτασα ως εδώ»... μπλιαχ!

Αυτό το διεστραμμένο είδος πλουτοκρατών που γυροβολάνε τη Γη κι όπου βρούνε συμφορά κι ανθρώπους με εξαντλημένη την αξιοπρέπεια, τσακισμένη την περηφάνια, ενίοτε και την πνευματική και την ψυχική υγεία, φτωχούς, μετανάστες, τοξικοεξαρτημένους, απόκληρους ανθρώπους - σκουπίδια τούς προσκαλούν στο θρίαμβό τους. Κυριολεκτικά τους αποτελειώνουν στο μυαλό του κάθε τηλεθεατή, αναγνώστη, χρήστη internet που μαθαίνει να τους βλέπει ως τρόπαιο «φυσικό» ενός πετυχημένου, που πιθανότατα πριν από μερικά χρόνια βρισκόταν στη θέση τους κι ονειρευόταν μια καλύτερη ζωή.

Πίσω από κάτι τέτοιες προπαγανδιστικές τελετουργίες παγκοσμιοποιημένης επικοινωνιακά χυδαιότητας κρύβεται ο πυρήνας της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ο πυρήνας του φτωχού που έγινε πλούσιος φτιάχνοντας εκατομμύρια φτωχούς στη θέση του, που με τον ιδρώτα και το αίμα τους ως δούλοι-εργάτες του φτιάξανε σταγόνα - σταγόνα τη φιλάνθρωπη σάλτσα με την οποία όποτε βρει ευκαιρία τους περιχύνει.

Στις αρχές του 21ου αιώνα αυτά τα όντα του ψευδοανθρωπισμού, τα παχιά πορτοφόλια, που συμπυκνώνονται σ' ένα συνονθύλευμα που μοιάζει με άνθρωπο, άνθρωποι δεν λέγονται. Σαν ταμπέλες είναι που διαφημίζουν την κατάντια του είδους, όταν κυριαρχεί και ποτέ δεν χορταίνει. Γι' αυτό το είδος εμπορίας των ανθρώπων, των και αποκαλούμενων «κατ' εικόνα και ομοίωση», δεν υπάρχει καμιά διεθνής συμφωνία πάταξής του σε κανέναν ΟΗΕ ούτε καν και σε αντίγραφο της Γης από δω ως το άλφα του Κενταύρου. Υπάρχει μόνο μια τιμωρία που φέρνει η ίδια η μάζα των ανθρώπων όταν ξυπνήσει από τον καπιταλιστικό εφιάλτη της και αποφασίσει ότι διεκδικεί και παύει απλώς να ονειρεύεται.

ΥΓ: Το θέμα Κινέζος = μανδαρίνος = κομμουνιστής = πλούσιος = φιλάνθρωπος = πολυεθνικός απατεώνας είναι παρμένο από την «τράπεζα θεμάτων της Α' Λυκείου» που κόβει 4 στους 10 απ' τα Γράμματα και την πρόοδο, έτσι ώστε η τάξη των καπιταλιστών να βρίσκει μαϊμούδες να ταΐσει κι εκατομμύρια μαϊμούδες να το βλέπουν στην τηλεόραση και να φωνάζουν μπράβοοο! Ε, τράπεζα είναι κι αυτή.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΣΥΡΙΖΑ
Συμμαχίες με φθαρμένα υλικά του αστικού πολιτικού συστήματος...

...και πρόθυμους για άλλοθι!

«

Αμ' έπος αμ' έργον» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης της ΚΕ του περασμένου Σαββατοκύριακου για τις συμμαχίες, διοργάνωσε σύσκεψη την Πέμπτη με αφορμή τις εξελίξεις γύρω απ' τη ΔΕΗ, για να διευκολύνει όσους πιστούς της αστικής διαχείρισης θέλουν να βάλουν πλάτη στη διεκδίκησή της, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία μαζί του.

Στο προσκλητήριο ανταποκρίθηκαν συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις, που τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν ανοιχτά πλάτη στην απελευθέρωση του τομέα Ενέργειας, μέρος της οποίας είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μαζί τους παρακάθισαν δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που προσπάθησαν να δώσουν «αντικαπιταλιστικό» άλλοθι σε μια μάζωξη που δεν άγγιξε ούτε στην παρωνυχίδα όχι την καπιταλιστική ιδιοκτησία στην Ενέργεια, αλλά ούτε καν τη στρατηγική της «απελευθέρωσης», η οποία προβλέπεται από τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της ΕΕ, προς όφελος των μονοπωλίων. Βοηθώντας με την παρουσία, αλλά και τις τοποθετήσεις στελεχών της ώστε το όλο γεγονός να γίνει πλυντήριο ξεπλύματος παλιών αμαρτιών. Αλλωστε, σε προηγούμενες φάσεις και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν βάλει πλάτη στα βήματα ιδιωτικοποίησης, όταν αυτό απαιτούσαν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ενώ κάθε άλλο παρά διαφωνούν με τη στρατηγική της ΕΕ για απελευθέρωση του τομέα Ενέργειας.

Συμμετείχαν, λοιπόν, μεταξύ άλλων, το ΕΠΑΜ, το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Αριστερή Προοπτική, το ΠΡΑΤΤΩ, η Κοινωνική Συμφωνία, το ΑΚΕΠ και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ η ΔΗΜΑΡ έστειλε επιστολή. Ακόμα εκπρόσωποι των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ο Ν. Φωτόπουλος από τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κ.ά.

Ολοι αυτοί προβάλλουν το στόχο της εναντίωσης στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», που αποτελεί ουσιαστικά το κερασάκι στην τούρτα μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει χρόνια (βλέπε σημερινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» σελ. 4) και που απλώς τώρα ολοκληρώνεται. Η εναντίωση δεν γίνεται βεβαίως από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών αναγκών, αλλά από τη σκοπιά των αντιθέσεων ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους και συμφέροντα. Δεν ήταν λοιπόν, τυχαία, η επιστολή που αναγνώστηκε στη σύσκεψη από την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες για τη μείωση του κόστους Ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ενωση, λοιπόν, όλων κάτω από τα συμφέροντα αυτού του τμήματος του κεφαλαίου που απαιτεί το κράτος να του εγγυηθεί φθηνή Ενέργεια...

Δεν έκρυψαν, άλλωστε, ούτε ο Αλ. Τσίπρας ούτε ο αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας Θ. Πετράκος ότι αυτό το στόχο θέλουν να υπηρετήσουν την ίδια ώρα που θα «φιλεύουν» όσους ανθρώπους του μόχθου βυθίζονται στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας με ...κοινωνικά τιμολόγια...

Αγωνία να βρει βοηθούς

Την προηγούμενη Κυριακή η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έδινε την έγκρισή της στο γενικό προσκλητήριο του Αλ. Τσίπρα σε όλες τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, συγκροτημένες ή μεμονωμένους πολιτικούς παράγοντες, με αντιμνημονιακό «φερετζέ», να βάλουν πλάτη στην προσπάθειά του να φτάσει στον κυβερνητικό θώκο. Πρόκειται για παράγοντες πολιτικούς που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ ή την κεντροδεξιά, πολλοί από αυτούς όψιμοι αντιμνημονιακοί, αφού στήριξαν τα πρώτα μνημόνια ως υπουργοί της κυβέρνησης του Γ. Α. Παπανδρέου ή ως στελέχη πρώτης γραμμής (π.χ. Κατσέλη, Τζάκρη, Μπόλαρης, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.) Είχε προηγηθεί έντονη εσωκομματική συζήτηση και προβληματισμός αφού ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε σε αυτή την προοπτική όχι διαφωνώντας στην ανάγκη «σοσιαλδημοκρατικής διεύρυνσης», αλλά θεωρώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη με «κραγμένες περιπτώσεις» θα ακυρώσει την προσπάθειά του να εμφανίζεται ως ριζοσπαστική δύναμη.

Βεβαίως, το κύριο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να εκφραστεί μια τέτοια συσπείρωση που να σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου και διάφορων αστικών κέντρων ως βασική δύναμη κυβερνητικής εναλλαγής.

Για να αμβλύνει τις εντυπώσεις του ανοίγματος σε δυνάμεις χρεοκοπημένες στη λαϊκή συνείδηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την ανάγκη να μπλοκαριστεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να προκληθούν εκλογές. Η απόφαση της ΚΕ διακηρύττει το στόχο για συγκρότηση ενός «νέου συνασπισμού εξουσίας», μιας νέας προοδευτικής συμμαχίας.

Θυμίζουμε ότι το εύρημα αυτό πρώτη φορά διακηρύχτηκε το 2011 και έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη φουρνιά ΠΑΣΟΚων που εγκατέλειπαν το κόμμα τους και για λόγους πολιτικής επιβίωσης, αλλά κάτω και απ' τη λαϊκή πίεση που αυτό δεχόταν για την πολιτική που εφάρμοζε.

Και για να ηγεμονεύσει στην κεντροαριστερά

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ηγεμονεύσει στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, όπως άλλωστε παραδέχτηκε ο Αλ. Τσίπρας, διεκδικώντας ρόλο και στη διαδικασία ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, ώστε απ' αυτή να προκύψει σχήμα ή σχήματα φιλικά διακείμενα προς τον ίδιο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, λόγω και του εκλογικού αποτελέσματος, κρατάει τα ηνία στις διεργασίες του συγκεκριμένου χώρου.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κήρυγμα αποστασίας» και όσα προερχόμενα από το ίδιο στελέχη σπεύδουν να ανταποκριθούν στο φλερτ σαν «εκπροσώπους του δήθεν προοδευτικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού» (Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Τζάκρη κ.ά.). Ακόμα εξέλαβε σαν κήρυξη πολέμου το σημείο της απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναφέρεται ότι «η αντιμετώπιση της κεντροαριστερής ανασύστασης είναι κεντρικό πρωτεύον καθήκον για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ηγεμονικό ρόλο».

Αλλά και η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ, που δεν καλοβλέπει το φλερτ της πλειοψηφίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε, διά στόματος Σπ. Λυκούδη, την «ανεπεξέργαστη αναζήτηση συμμαχιών» και ότι ζητιέται από τη ΔΗΜΑΡ «δήλωση μετανοίας για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση».

Η Αγίου Κωνσταντίνου απουσίασε απ' την εκδήλωση, αφού εξέφρασε τη συμφωνία με το περιεχόμενό της, προκειμένου να μη ρίξει λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει στο εσωτερικό της. Ωστόσο, η βουλευτής Μ. Ρεπούση, εκφράζοντας τη θέση της πλειοψηφίας, είπε ναι στο διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας όμως αυτός να διεξαχθεί υπό όρους και οργανωμένα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org