ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι βιβλιοθήκες δεν είναι εμπόρευμα

Κίνδυνος κατάργησης της Ιακωβατείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης

Την απαξίωση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων βιβλιοθηκών από το αστικό κράτος αποδεικνύει η περίπτωση της Ιακωβατείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ληξουρίου Κεφαλονιάς. Σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Γιάννης Γκιόκας αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συγχωνεύσει - καταργήσει την Ιακωβάτειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Ληξουρίου Κεφαλονιάς, όπως κάνει και με άλλες 46 Δημόσιες Βιβλιοθήκες».

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη ξεκίνησε σαν δωρεά κτιρίου και αντικειμένων στο κράτος το 1959, με τον όρο να ιδρυθεί και στεγασθεί Βιβλιοθήκη - Μουσείο. Διαθέτει αξιόλογο τμήμα χειρογράφων, μουσείο με σπάνιες βυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα ευαγγέλια κ.ά., 30.000 τόμους βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα «Απαντα» του Ιπποκράτη (έκδοση του 1595). Στη Βιβλιοθήκη υπάρχουν τα τμήματα: Παλαιτύπων, Δανειστικό, Μουσείο, Αρχείο, Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης (και για ΑμΕΑ), Κινητή Μονάδα (βιβλιοαυτοκίνητο).

«Είναι προφανές ότι όλος ο θησαυρός γνώσης και πολιτισμού που βρίσκεται στην Ιακωβάτειο, όπως και στις άλλες δημόσιες βιβλιοθήκες, επιδιώκεται να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο με διάφορους τρόπους και μορφές (και μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων). Μεθοδεύεται συστηματικά η συρρίκνωση και η χειροτέρευση των όρων πρόσβασης του λαού και των παιδιών του στις βιβλιοθήκες και τα μουσεία. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιακωβάτειος επιχορηγείται μόνο με 8.000 ευρώ. Τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πολύτιμου ιστορικού αρχειακού και άλλου υλικού.

Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, είτε εκφράζεται με το άμεσο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση, είτε με τη μορφή της λειτουργίας των βιβλιοθηκών ως αποκεντρωμένων ανταγωνιστικών μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι σε διαμετρική αντίθεση με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για μόρφωση και πολιτισμό. Σε συνθήκες καπιταλισμού, οι βιβλιοθήκες απαξιώνονται πλήρως ως πνευματικός και πολιτιστικός θεσμός του τόπου και μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς πώληση το πολύτιμο ιστορικό, πνευματικό υλικό τους. Οι σύγχρονες ανάγκες σε ποιοτικό, προσβάσιμο δωρεάν βιβλίο, σε προσβάσιμο αρχειακό και μουσειακό υλικό διευρύνονται. Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιες βιβλιοθήκες έπρεπε να στηρίζονται ουσιαστικά για να επιτελούν το ρόλο τους. Να είναι πλήρως εξοπλισμένες, να διαθέτουν επαρκές προσωπικό, που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία. Να υπάρχει πλήρης κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων για εμπλουτισμό τους με βιβλία και άλλο απαραίτητο υλικό. Επιπλέον, θα έπρεπε να είναι άμεσα συνδεδεμένες με την Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση, να αλληλοτροφοδοτούνται και να στηρίζουν πολύπλευρα την εκπαιδευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη και η επαναλειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών», τονίζουν οι βουλευτές και ρωτούν:

Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να συνεχίσει η λειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και όλων των άλλων δημόσιων βιβλιοθηκών, ως δημόσιων φορέων, που θα λειτουργούν με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που θα διαθέτουν το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και κρατική χρηματοδότηση για μισθούς και λειτουργικά. Για την αλληλοτροφοδότηση δημόσιων βιβλιοθηκών - εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών. Με ποια μέτρα θα διασφαλιστεί ότι θα παρέχεται σε όλους δωρεάν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες και μουσεία;

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
Απόπειρα φίμωσης των φωνών αντίστασης!

Σε απόπειρα φίμωσης και τρομοκράτησης κάθε φωνής του οπτικοακουστικού χώρου που αντιστέκεται στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και την αντιλαϊκή πολιτική παραπέμπει η κατά πλειοψηφία (6 υπέρ, 2 κατά, 1 απών) χτεσινή απόφαση του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, να παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο τον επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών» (ΔΕΣ) και μέλος του ΔΣ, Γιώργο Μπακόλα, με την κατηγορία... της «ανάρμοστης συμπεριφοράς»!

Τα παραπάνω εξελίσσονται στον απόηχο του πολιτικού ξεμπροστιάσματος των... «παιδονόμων» της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΕΣ μπροστά στους συναδέλφους τους και όλους τους εργαζόμενους του χώρου, από τις ταξικές δυνάμεις της ΕΕΣ, με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ. Θυμίζουμε ότι στα μέσα Ιουνίου και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, η πλειοψηφία της ΕΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία, όπως υπογράμμισε σε δική της ανακοίνωση η ΔΕΣ, «θα μείνει στην ιστορία της Εταιρείας σαν ανεξίτηλο στίγμα όπως οι μαύρες οθόνες της ΕΡΤ!».

Η ΔΕΣ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ αναδεικνύοντας την ουσία της κυβερνητικής επίθεσης και καλώντας όλους τους σκηνοθέτες και δημιουργούς, αλλά και όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους, «να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση συντονισμένων και καλά προετοιμασμένων αγώνων με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, διάρκεια και αποτελεσματικότητα (...) Στη γενικευμένη τους επίθεση θα πρέπει να συναντήσουν μια ενιαία απάντηση».

Αντίθετα, η πλειοψηφία της ΕΕΣ από τη μια μίλαγε για «συμπαράσταση» και από την άλλη «για επαναπρόσληψη των "άξιων εργαζομένων", νομιμοποιώντας έτσι τις απολύσεις και το κλείσιμο της ΕΡΤ, αναπαράγοντας την κυβερνητική προπαγάνδα για επαναπρόσληψη μόνο ικανών και αξίων (...)» όπως κατήγγειλε η ΔΕΣ.

Εκδήλωση για τον Βάρναλη

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ηλιούπολης (μέλος της ΟΓΕ) και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Δάφνης - Υμηττού καλούν τα μέλη και τους φίλους τους αύριο στις 7 μ.μ. στο Θέατρο Δημαρχείου Ηλιούπολης (κοντά στην κεντρική πλατεία) στη μουσικοθεατρική εκδήλωση που οργανώνουν, με θέμα: «Κώστας Βάρναλης: Ο αγωνιστής ποιητής του πολύπαθου λαού μας». Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεατρικό αναλόγιο με το μοναδικό θεατρικό έργο του Βάρναλη «Ατταλος ο Τρίτος») και συναυλία με μελοποιημένη ποίησή του, από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τεό Λαζάρου. Σκηνοθετική επιμέλεια - παρουσίαση: Θανάσης Ν. Καραγιάννης. Είσοδος ελεύθερη.

Πετυχημένη συναυλία Μουσικών Σχολείων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η συναυλία των Μουσικών Σχολείων της Αττικής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πήρε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος για να γιορτάσει τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του. Μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς διατράνωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας.

Μαθητές από τα Μουσικά Σχολεία του Αλίμου, της Παλλήνης, του Πειραιά και του Γέρακα έδειξαν το ταλέντο τους, ενώ στον κοινό χαιρετισμό όλων των 15μελών των σχολείων η εκπρόσωπός τους αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μουσικά σχολεία, όπως στη μεταφορά και την έλλειψη διδακτικού προσωπικού, και τόνισε: «Αν και του χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας».

Ο πρόεδρος του ΠΜΣ, Β. Παρασκευόπουλος, που συνεχάρη τους μαθητές για την προσπάθειά τους, υπογράμμισε ότι «μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές θέλουμε να αναδείξουμε όχι μόνο τη διάσταση του μουσικού σαν καλλιτέχνη, αλλά και σαν εργαζόμενου και τους αγώνες που έχουν γίνει για τα εργασιακά μας δικαιώματα και πώς αυτά έχουν κατακτηθεί. Θέλουμε να προβάλουμε τη συμπαράταξη των μουσικών δίπλα στους αγώνες του λαού μας, την αλληλεγγύη προς τους αγώνες όλων των εργαζομένων».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το πρώτο φεστιβάλ χορού, θεάτρου, κινηματογράφου

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου, διοργανώνει το πρώτο του φεστιβάλ σήμερα και αύριο, με τίτλο «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Οι σπουδαστές συναντιούνται σε μία κοινή σκηνή για να παρουσιάσουν, δρώντας, χορεύοντας ή με κινούμενες εικόνες, έργα που γίνονται αφορμή για προβληματισμό και περαιτέρω αναζήτηση. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο θέατρο «Λύχνος τέχνης και πολιτισμού» (Χαλκιδικής 83, Γκάζι). Σήμερα 8 μ.μ. - Αύριο 7 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής - Σήμερα: 1ο έτος σχολή «Βεάκη» «Παραισθήσεις στο σήμερα», χορεύουν: Ειρήνη Παπαζή, Ισμήνη Κυρίτση, Βίκυ Μαυρέλη. «Θάψτε τους νεκρούς» του Ιρβιν Σόου. Παίζουν: Βίκυ Μαυρέλη, Θαλής Πολίτης, Βασιλική Αντώναρου, Κωνσταντίνος Μακριδάκης, Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα, Κυριάκος Ψυχάλης, Μυρτώ Παναγωπούλου, Μάριος Μαριόλος. 1ο και 3ο έτος σχολή «Κονταξάκη» «Η εξέλιξη ενός ανθρώπου». Χορεύουν: Νικολέτα Γκριμέκη, Γωγώ Παπαλάμπρου. Ταινία «Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του (111'). Αύριο: 2ο έτος σχολή «Βεάκη»: Χοροθέατρο με θέμα τον πόλεμο. Παίζουν: Ασπασία Μάρκου, Ιουστίνα Ματσιάσεκ, Γεωργία Καούκη. 2ο έτος «Μοντέρνοι καιροί», «Πάρτι γενεθλίων» του Χάρολντ Πίντερ. Παίζουν: Ελεάνα Γρηγορίου, Τάσος Ζιάκας, Μαρία Λώλα, Δέσποινα Δημοπούλου, Δημήτρης Καλημέρης. 1ο έτος σχολή «Κονταξάκη»: «Flowery shifu warriors»: Χορεύουν: Ιριδα Τζάβα, Κέλλυ Αρώνη, Ελένη Σανιδά. Ταινία μικρού μήκους του Κώστα Σταματόπουλου «Μάθε εργάτη πως» (8'). Κλείσιμο από το ΔΣ του συλλόγου, συζήτηση. Λήξη με μουσικό πρόγραμμα.

ΜΕ ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ«Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», βασισμένο στο ομώνυμο, πολυαγαπημένο των παιδιών και εφήβων, μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη, αρχίζει αύριο (9.30 μ.μ.) το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Θέμα του μυθιστορήματος είναι το πάντα επίκαιρο θέμα για την ισότητα δικαιωμάτων όλων των παιδιών του λαού στην κοινωνία, την εκπαίδευση, τη ζωή.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org