ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέες λαϊκές διαμαρτυρίες
  • Εξι συνολικά οι νεκροί από την αρχή των διαδηλώσεων στις 6 Ιούνη
  • Σε θέσπιση κάρτας δωρεάν μετακίνησης για σπουδαστές προχωράει η κυβέρνηση

Από προχτεσινές κινητοποιήσεις στη Φορταλέσα
Από προχτεσινές κινητοποιήσεις στη Φορταλέσα
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και χτες στη Βραζιλία εναντία στην κρατική καταστολή, που συνεχίζεται. Η διαμαρτυρία βάζει στο στόχαστρο την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για τη διοργάνωση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (πρόβα για το Μουντιάλ) και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι όλα αυτά γίνονται ενώ ο λαός στερείται στοιχειώδεις υποδομές στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια.

Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ -όπως ανακοινώθηκε- ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη των διαδηλώσεων στη Βραζιλία (από τις 6 Ιούνη, στο Σάο Πάολο με αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς) έφτασε τους 6, μετά το θάνατο χτες του 21χρονου Ντούγκλας Ενρίκε ντε Ολιβέιρα, που έπεσε από διάβαση πεζών. Τα άλλα θύματα είναι κυρίως χτυπημένα από οδηγούς που κινήθηκαν κατά διαδηλωτών ή επιχείρησαν να αποφύγουν κάποια διαδήλωση.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και για την Κυριακή που πραγματοποιείται ο τελικός του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών ανάμεσα στη Βραζιλία και την Ισπανία στο στάδιο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σ' αυτό το κλίμα η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ πρότεινε και εγκρίθηκε από τη Γερουσία η θέσπιση κάρτας δωρεάν μετακινήσεων στα τοπικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για μαθητές και φοιτητές. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται κάτω από την πίεση των λαϊκών και νεολαιίστικών κινητοποιήσεων, αφού το ζήτημα των εισιτηρίων αποτέλεσε τη «σπίθα» για το ξέσπασμα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρενάν Καλέιρος, το κόστος του προγράμματος για δωρεάν μεταφορές θα καλυφθεί από τα έσοδα του πετρελαίου. Επίσης η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει σχέδιο μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος για να «γίνει πιο συμμετοχικό», που θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Πάντως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας προχωράνε σε απεργία στις 11 Ιούλη, ενώ άλλοι κοινωνικοί φορείς αυξάνουν τα καλέσματα για την πραγματοποίηση μαζικότερων κινητοποιήσεων την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιούλη.

ΡΩΣΙΑ
Κρατικό χρήμα στην αντικομμουνιστική καμπάνια

Η δυνατότητα της σύγκρισης των ιστορικών κατακτήσεων του σοσιαλισμού με τα σημερινά κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού, που έχει διατηρήσει ακόμη σε σημαντικό βαθμό ο ρωσικός λαός, δεν μπορεί να αφήσει σε ησυχία τις ρωσικές πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ετσι, νέο «ζεστό χρήμα» αναμένεται να λάβουν από τα κρατικά ταμεία της Ρωσίας όσοι προωθούν την αντικομμουνιστική υστερία. Σύμφωνα με τη ρώσικη εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια γκαζέτα» ετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο «αποσταλινοποίησης» της Ρωσίας, που σύντομα θα αποκτήσει το καθεστώς του «ομοσπονδιακού προγράμματος» και θα ενισχυθεί με κρατική χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα άρθρο που προβλέπει τη «δίκη» του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ωστόσο, «οι εμπνευστές» του προγράμματος δήλωσαν στην εφημερίδα, πως αναγκάστηκαν να αναβάλουν για αργότερα την υλοποίηση της «δίκης κατά του ολοκληρωτισμού», επειδή «αυτή και μια ευρεία δημόσια συζήτηση των προβλημάτων αυτών αποτελούν υπόθεση του μέλλοντος». Οπως τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος του Προεδρείου του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής πολιτικής, Σεργκέι Καραγκάνοφ, την επόμενη χρονιά στη Μόσχα θα εγκαινιαστούν δύο μεγάλα μουσεία, που θα ενταχθούν σ' ένα «δίκτυο μουσείων», ο ρόλος των οποίων θα είναι η «καταπολέμηση των συνεπειών της κομμουνιστικής τρομοκρατίας, που προκάλεσε τεράστια ζημιά στους ανθρώπους μας». Ο ίδιος, βέβαια, παραδέχτηκε εμμέσως πως η αντικομμουνιστική εκστρατεία στη Ρωσία συναντά δυσκολίες, αναγνωρίζοντας πως «προς το παρόν η ιδέα της δίκης του ολοκληρωτισμού δεν είναι επίκαιρη. Χρειάζεται προετοιμασία. Πρέπει να καταπιαστούμε με το διαφωτιστικό έργο». Σύμφωνα με το διευθυντή της ρωσικής εταιρείας δημοσκοπήσεων «Levada Centre», Λέφ Γκουντκόφ, «η κοινωνία δεν καταλαβαίνει την έννοια της δίκης κατά του ολοκληρωτισμού».

Να σημειωθεί ότι σε πολλές δημοσκοπήσεις, που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, κυρίως με την ευκαιρία συμπλήρωσης διάφορων επετείων, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αναγνωρίζει την υπεροχή του σοσιαλισμού και τοποθετείται θετικά για τους σοβιετικούς ηγέτες.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δέκα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από μπαράζ επιθέσεων με στόχο καφετέριες σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας που ήταν γεμάτες από νέους αργά το βράδυ της Πέμπτης - που είναι σαν Σαββατόβραδο για τις μουσουλμανικές χώρες. Οι υποψίες στρέφονται κυρίως κατά εξτρεμιστών ισλαμιστών που διαφωνούν με τη λειτουργία τέτοιου είδους καταστημάτων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στο επίκεντρο έρευνας για διαρροή απόρρητων στρατιωτικών φακέλων φέρεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC, να βρίσκεται ο πρώην υπαρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός πεζοναυτών, Τζέιμς Κάτραϊτ, ο οποίος αποστρατεύτηκε το 2011. Φέρεται να κατηγορείται για τη διαρροή προς τους «Νιού Γιορκ Τάιμς» στοιχείων για την εξαπόλυση ηλεκτρονικής επίθεσης με τον ηλεκτρονικό ιό «Stuxnet» κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος - την περίοδο που όντως το Ιράν είχε επιβεβαιώσει ότι 1.000 φυγοκεντρητές του είχαν καταστραφεί από ηλεκτρονικό ιό.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Υπό κράτηση τέθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ειδική επιτροπή που σχημάτισε ο Πάπας Φραγκίσκος για να διερευνήσει σε βάθος την εμπλοκή της Τράπεζας του κρατιδίου σε σκάνδαλα με ξέπλυμα χρήματος. Ο μονσινιόρ Νούντσιο Σκάρανο, που εργάζεται στην οικονομική διαχείριση του κρατιδίου, κατηγορείται ότι προσπάθησε να εισαγάγει 20 εκατομμύρια ευρώ κρυφά σε βαλίτσες στο κρατίδιο.

ΜΑΝΙΛΑ - ΤΟΚΙΟ.-- Την πρόθεση της κυβέρνησης των Φιλιππίνων να διαθέσει στρατιωτικές βάσεις και σε ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις πέρα απ' αυτές των ΗΠΑ στο πλάισιο θωράκισης της χώρας έναντι "απειλών ασφαλείας" από την Κίνα, εξέφρασε χτες ο Φιλιππινέζος υπουργός Αμυνας Βολτέρ Γκαζμίν μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του Ιτσουνόρι Ονοντέρα στη Μανίλα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη χορήγηση άδειας για τη δημιουργία γονιμοποιημένων ωαρίων με το γενετικό υλικό τριών ατόμων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μετάδοση μιτοχονδριακών μεταλλάξεων από μητέρα σε παιδί με δυσμενείς επιπτώσεις στην αναπαραγωγική διαδικασία.

ΜΑΣΣΑΧΟΥΣΕΤΗ.-- Τριάντα κακουργήματα περιλαμβάνει το κατηγορητήριο που απήγγειλε χτες ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας σε βάρος του 19χρονου Τσετσένου Τζοχάρ Τσαρνάεφ που κατηγορείται πως μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του ευθύνονται για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης στις 15 του περασμένου Απρίλη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗ ΣΕΝΕΓΑΛΗ
«Βοήθεια» για την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων

Ανεπιθύμητος ο Αμερικανός πρόεδρος στη Νότια Αφρική

ΝΤΑΚΑΡ.--

«Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τις αφρικανικές χώρες να ενισχύσουν τη δημοκρατία, την καλή διακυβέρνηση, την έννομη τάξη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε χτες αναχωρώντας από τη Σενεγάλη με επόμενο σταθμό της περιοδείας του τη Νότια Αφρική ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, εκφράζοντας, όπως είπε, την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα από πολλές αφρικανικές χώρες σε αυτούς τους τομείς.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, που βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην αφρικάνικη ήπειρο σε μία προσπάθεια να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων έναντι της εντεινόμενης ισχύος της Κίνας στη λεγόμενη «Μαύρη Ηπειρο», πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τον τελευταίο χρόνο πάνω από 292.000.000 δολάρια για την ενίσχυση των προσπαθειών «καλής και διαφανούς διακυβέρνησης και διεξαγωγής ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών σε αφρικανικές χώρες», ανακοινώνοντας μάλιστα και ένα νέο «εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά της διαφθοράς» διετούς διάρκειας για μετεκπαίδευση δικαστών και αξιωματούχων που υπηρετούν σε θεσμούς που καταπολεμούν το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στη Δυτική Αφρική.

Διαδήλωση κατά της πολιτικής των ΗΠΑ στην Πρετόρια

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου είναι η Νότια Αφρική στην οποία είχε προγραμματίσει να μεταβεί αργότερα το βράδυ της Παρασκευής, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων μία σύντομη επίσκεψη στον πρώην ηγέτη - σύμβολο του αγώνα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, που νοσηλεύεται από τις 8 Ιούνη με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη σε νοσοκομείο της Πρετόρια.

Πάντως ώρες πριν την άφιξη Ομπάμα στη Νότια Αφρική, εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, φοιτητές και μέλη του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το νοσοκομείο στην Πρετόρια όπου νοσηλεύεται ο πρώην πρόεδρος Μαντέλα διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ και τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Με συνθήματά τους και δηλώσεις τους στον Τύπο, οι διαδηλωτές στηλίτευσαν ιδιαίτερα τις επιθέσεις των ΗΠΑ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε χώρες του εξωτερικού με πρόσχημα την τρομοκρατία και αποτέλεσμα το θάνατο πολλών δεκάδων αθώων αμάχων και την παράταση της λειτουργίας του κολαστήριου των φυλακών στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο.

Τελευταίος σταθμός της μίνι αφρικανικής περιοδείας του προέδρου Ομπάμα, που ολοκληρώνεται στις αρχές Ιούλη, είναι η Τανζανία.

ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΗΠΑ
Ενέκρινε το μεταναστευτικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη σκυτάλη ψήφισης του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση παρέδωσε χτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων η Γερουσία, έπειτα από την έγκρισή του με 68 ψήφους υπέρ και 32 κατά.

Το νομοσχέδιο υποτίθεται πως ανοίγει, μεσοπρόθεσμα, το δρόμο για τη χορήγηση υπηκοότητας σε 11.000.000 μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ δίχως νόμιμα έγγραφα, ενώ μετατρέπει την ίδια ώρα σε απόρθητο φρούριο τα νότια σύνορα με το Μεξικό σε μία προσπάθεια να ανακοπούν νέα κύματα οικονομικών προσφύγων από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η εξέλιξη προκάλεσε την ικανοποίηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος από τη Σενεγάλη όπου βρίσκεται κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να κάνει το ίδιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ