ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στις επόμενες σελίδες, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει να δημοσιεύει δηλώσεις και άρθρα στήριξης του ΚΚΕ στην εκλογική μάχη της 7ης Ιούλη. Τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ δηλώνουν αγωνιστές και αγωνίστριες της ζωής, των λαϊκών αγώνων, αγωνιστές της δουλειάς, της επιστήμης, της τέχνης, της μόρφωσης, του αθλητισμού, πολλοί από τους οποίους είναι και υποψήφιοι του Κόμματος σε όλη τη χώρα. Είναι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, αλλά και απόστρατοι από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Νικολέττα ΒΛΑΒΙΑΝΟΥ

Ηθοποιός, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών

Εκλογικό δίλημμα;

Δεν υπάρχει δίλημμα για κανέναν εργαζόμενο και συνταξιούχο.

Ολοι γνωρίζουμε.

Ναι, ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά, αλλά πλέον δεν ξεχνά και τι σημαίνει δεξιήζουσα αριστερά... ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί συγγενείς. Αίσχος και ντροπή. Ψέματα και κοροϊδία. Αυτό δεν ήταν διακυβέρνηση. Αυτό ήταν έγκλημα. Εγκλημα προμελετημένο.

Στον αντίποδα, είμαστε εμείς!

Η αριστερά είναι ζωντανή. Τροφοδοτήστε με την ψήφο σας. Η αριστερά είμαστε εμείς. Είναι το ΚΚΕ.

Οσο περισσότεροι, τόσο πιο δυνατό...

Οσοι περισσότεροι, τόσο πιο αποτελεσματικό...

Ανδρέας ΜΑΖΗΣ

Γιατρός χειρουργός. Υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΚΚΕ;

Σήμερα, μετά από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας, που φτωχοποίησε μια μεγάλη μερίδα του λαού μας, η ελληνική στατιστική αρχή, κρατική υπηρεσία, αναφερόμενη στο 2018, διαπίστωσε ότι, 1 στους 3 Ελληνες βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν έχουν θέρμανση, δεν πάνε διακοπές, δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα, και το 20% των πλουσιότερων διαθέτει 5,5 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το 20% των φτωχότερων, καθορίζοντας στο 5,5 τον δείκτη οικονομικής ανισότητας (Ουγγαρία 4,4, Δανία 4,2, Αυστρία 4). Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή για τον λαό μας πραγματικότητα, κάθε δημοκρατικός άνθρωπος, πρέπει να αγωνιστεί για την ανατροπή της πολιτικής, που οδήγησε εκεί τα πράγματα.

Οργανώθηκα στο ΚΚΕ, όντας αγροτικός Γιατρός σε χωριό της Αχαΐας το 1975. Ενα χρόνο μετά στο πλαίσιο του Κόμματος, ανέλαβα καθήκοντα που υπηρέτησα με συνέπεια μέχρι το 1990. Τότε ήμουν αντίθετος με τακτικούς χειρισμούς και σε ζητήματα που αφορούσαν τη συνεργασία με άλλα αριστερά σχήματα. Και αδρανοποιήθηκα.

Εκλέχτηκα για 3 θητείες πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Πελοποννήσου, Ιονίων, Στερεάς και υπηρέτησα τον ασθενή συνάνθρωπο με συνέπεια και αφοσίωση μέχρι και σήμερα. Παρακολουθούσα την πορεία των πολιτικών πραγμάτων, του ΚΚΕ και των αριστερών σχημάτων που είχαν δημιουργηθεί, χωρίς να έχω οργανωτικά ενταχθεί σε κάποιο. Τελευταία, δεχόμουν σαν σωστή την άποψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κάποια ζητήματα πολιτικής και θέσεων για τα προβλήματα του αριστερού κινήματος στη χώρα μας.

Με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποίησα την ουτοπική και αναποτελεσματική τακτική τους, πέραν του γεγονότος ότι 30 χρόνια μετά, βρίσκονταν στην αφετηρία, συνδυάζονταν με επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΕ και την τακτική του. Αυτό, ιδιαίτερα σε συνθήκες εξαθλίωσης του λαού και ξεπουλήματος της χώρας, με οδήγησε να αμφισβητήσω την τακτική και την πολεμική τους.

Ετσι, δίχως δισταγμό, δέχτηκα την πρόταση του δήμαρχου της Πάτρας Κώστα Πελετίδη, για συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Κρίνοντας, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, ότι είναι σημαντική για το λαό και η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση, να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας του Κόμματος, και προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ για την επιτυχία του. Θεωρώ, ιδιαίτερα στις συνθήκες πόλωσης που έστησαν οι υπεύθυνες για την εξαθλίωση του λαού μας κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, σημαντική την ενίσχυση του ΚΚΕ. Γιατί είναι το κόμμα, που και μετά τις εκλογές θα βρίσκεται κοντά στους αγώνες του λαού και απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, που είναι σίγουρο πως θα εφαρμόσουν και οι επόμενοι, σαν βασικός αντίπαλος, κάθε μέτρου που θα αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του λαού μας.

Δημήτρης ΤΖΟΥΜΑΚΗΣ

Ηθοποιός, υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας

Μεγάλη τιμή να με συμπεριλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στα ψηφοδέλτιά του σε αυτόν τον δύσκολο και όμορφο αγώνα που δίνει στις φετινές εθνικές εκλογές στις 7 Ιούλη.

Το καθήκον μου ήταν να δεχτώ με απόλυτη χαρά και υπερηφάνεια αυτήν την πρόταση. Είμαι παρών. Πρώτα και κύρια και πάνω απ' όλα είμαι κομμουνιστής.

Σοφία ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ

Συνεργαζόμενη, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

Σήμερα έχει γίνει τόσο ξεκάθαρο πια πως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Μια πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, της ΕΕ (που μόνο φιλολαϊκή δεν είναι) και του ΝΑΤΟ. Σήμερα που ο λαός καλείται μόνο να πληρώσει, που βλέπει τα εισοδήματά του όλο και να λιγοστεύουν, που το βιοτικό του επίπεδο πέφτει όλο και πιο χαμηλά, σήμερα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη στήριξης του ΚΚΕ. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που στέκεται δίπλα στο λαό. Γιατί ποτέ δεν μου είπε ψέματα. Γιατί ήταν πάντα εδώ να παλεύει για τα δικαιώματά μου. Μαζί στους αγώνες για μια ζωή με ισότητα και αξιοπρέπεια. Γιατί θα είναι και αύριο μαζί μου. Γιατί δεν θα με ξεχάσει στις 8 Ιούλη. Συμπορεύομαι λοιπόν με το ΚΚΕ γιατί δεν θέλω άλλα ψέματα. Γιατί τα συμφέροντά μου δεν είναι ίδια με αυτά των εργοδοτών. Συμπορεύομαι με το ΚΚΕ γιατί ανήκω στην εργατική τάξη.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΙΝΟΣ
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει αντίσταση, οργάνωση και αντεπίθεση

Συζήτηση με τον υποψήφιο βουλευτή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

-- Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πραγματικό δίλημμα για τον εργαζόμενο στις ερχόμενες εκλογές;

-- Η προεκλογική «παροχολογία» του ΣΥΡΙΖΑ και οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για αλλαγή πολιτικής είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, για να υφαρπάξουν στις 7 Ιούλη την ψήφο του.

Οποιος και να βγει, στις 8 Ιούλη θα ακολουθήσει την προδιαγεγραμμένη πολιτική των μνημονίων, τα οποία με τα δύο χέρια υπέγραψαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εργαζόμενος ή θα δώσει την ψήφο του - λευκή επιταγή στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ και στους συνεταίρους τους, για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική (μεγάλα κέρδη εργοδοσίας και επιχειρηματικών ομίλων), ενώ θα καλούν το λαό για θυσίες διαρκείας ή θα ψηφίσει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που είναι απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, δίνοντάς του δύναμη για πάλη και οργάνωση της λαϊκής αντίστασης.

-- Είστε γιατρός και πρώτη φορά υποψήφιος με το Κόμμα. Η κατάσταση στην Υγεία και την Πρόνοια πώς μπορεί να λειτουργήσει ως κριτήριο ψήφου;

-- Οταν βλέπει κανείς να αυξάνονται οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας, να αυξάνονται οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν χρειάζεται να είναι γιατρός για να αντιληφθεί ότι οι δημόσιες μονάδες Υγείας υποχρηματοδοτούνται, λειτουργούν υποστελεχωμένα με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δεν εκσυγχρονίζονται και αναγκάζουν τον εργαζόμενο να καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα, βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη του για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η υποβάθμιση και οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή του συστήματος Υγείας, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό κριτήριο ψήφου για το σταμάτημα της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Να σκεφτεί λοιπόν ο καθένας τι θα έχει ψηφίσει όταν στις 8 Ιούλη θα χρειαστεί Εντατική και δεν θα υπάρχει, θα περιμένει 8 - 10 ώρες στα Επείγοντα αν βρεθεί σε ανάγκη και θα πρέπει να γυρίσει από φαρμακείο σε φαρμακείο όλο το Λεκανοπέδιο για να εξασφαλίσει τα φάρμακά του.

Ψηφίζοντας λοιπόν ΚΚΕ θα έχει τη βεβαιότητα ότι έχει συμβάλει στη διεκδίκηση δημόσιας δωρεάν Υγείας και Πρόνοιας για όλους.

-- Γιατί ΚΚΕ λοιπόν; Τι θα σημάνει για το λαό να δυναμώσει το Κόμμα;

-- Ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαό σημαίνει δυνάμωμα της λαϊκής αντίστασης, οργάνωση και αντεπίθεση με προοπτική την κοινωνική ευημερία του εργαζόμενου λαού.

-----------------

Ο Απόστολος Ντίνος γεννήθηκε στο χωριό Ραχούλα του νομού Καρδίτσας. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην παθολογία και γαστρεντερολογία στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασκεί την ιατρική από το 1978 ως ειδικός παθολόγος στο Χαλάνδρι. Εχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου και συμμετείχε ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Βασιλική Παλιούρα - Ντίνου και έχουν δύο παιδιά.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Τα όνειρά μας κόκκινα...

Αρθρο του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας

Ποιος να το πίστευε περίπου 4-5 χρόνια πριν, όταν η αγανάκτηση γινόταν για κάποιους εύπιστους ελπίδα, ότι θα ερχόταν τόσο σύντομα η ώρα που η Μητσοτακική Δεξιά θα ξανάβγαινε από το χρονοντούλαπό της να μας τάξει νέους παραδείσους, να μας καλεί να γυρίσουμε σελίδα.

Ηταν τότε που η «μεσαία τάξη», αγανακτισμένη, ήθελε ανατροπές, και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι μπορούσε! Και γεννήθηκε η «πρώτη φορά αριστερά».

Βέβαια για μας τους παλαιότερους μάλλον ήταν η δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν εκείνη που έταζε στις 18 Σοσιαλισμό (του Οκτώβρη 1981). Τότε ήταν οι «μη προνομιούχοι», τώρα είναι οι «πολλοί».

Πολλά ονόματα για να κρυφτεί η ουσία, οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι. Και άλλοι αποπειράθηκαν να καταργήσουν την πάλη των τάξεων, αλλά από αριστερούς δεν το περίμενε κανείς εύκολα.

Βέβαια δεν είναι το μόνο που δεν περίμεναν να δουν πολλοί αριστεροί που στήριξαν την κατά ΣΥΡΙΖΑ «αριστερά». Αλλά φαίνεται οι «τιμές» στον Μπελογιάννη, στους 200 της Καισαριανής και στον Φιντέλ ήταν μόνο για ξεκάρφωμα!

Ηταν για να κρύψουν οι ηγέτες του την πλήρη υποταγή τους στις δυνάμεις της αγοράς, στους εκμεταλλευτές δηλαδή, στην Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων και στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Αυτοί οι «αριστεροί» ηγέτες έφτασαν να χορεύουν με τους λοιπούς ΝΑΤΟικούς και να καταδικάζουν ανήμερα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών το «σιδηρούν παραπέτασμα».

Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με την Αριστερά και τις αξίες της, που ζυμώθηκαν με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών του εργαζόμενου λαού μας; Λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Φτάνει.

Τώρα όλοι τάζουν την «ανάπτυξη». Αρέσει - κυρίως στην πολύφερνη νύφη, τη «μεσαία τάξη». Η «ανάπτυξη» όμως που τάζουν, είτε δεξιά είτε αριστερή, θα είναι σίγουρα καπιταλιστική. Και επειδή όντως πρέπει οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για τη ζωή τους, πρέπει να ξέρουν ότι η «ανάπτυξη» αυτή όχι μόνο δεν θα λύσει ουσιώδη προβλήματα για τη ζωή τους, αλλά θα τους «προσφέρει» και παραπάνω δυσκολίες.

Οσο και να τον φαντασιώνονται οι αριστεροί μας φίλοι, καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο δεν υπάρχει. Ο ανεπτυγμένος καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, ήδη εκμεταλλεύεται εκατομμύρια ανήλικα παιδιά, εξαντλεί κάθε διαθέσιμο φυσικό πόρο, καταστρέφοντας ανθρώπους και περιβάλλον και αφήνοντας πίσω του μόνο συντρίμμια.

Δεν μπορεί να περιμένει κανείς οίκτο. Η μόνη ελπίδα μπορεί να έρθει μόνο από την οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων και της νεολαίας όπου Γης, και στην πατρίδα μας, για την υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων τους.

Είναι καθήκον της αμετανόητης, της πραγματικής Αριστεράς, συσπειρωμένη να δώσει όλη της την ικμάδα στον παραπάνω σκοπό.

Ποτέ δεν ήταν ο «εγωισμός» χαρακτηριστικό της Αριστεράς.

Ολο και περισσότεροι αγωνιστές της Αριστεράς προσβλέπουν στο ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους επιφυλάξεις και διαφωνίες. Στο ΚΚΕ έλαχε ο κλήρος να πρωτοστατήσει στη συσπείρωση των σημερινών δυνάμεων της πραγματικής Αριστεράς. Χρειάζεται τολμηρά να τον τραβήξει. Σε αυτό το προσκλητήριο δεν περισσεύει κανείς.

Η ισχυροποίησή του θα επιδράσει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα των ταξικών αγώνων των εργαζομένων, θα ενισχύσει την προοπτική για το πέρασμα από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας.

Τα όνειρά μας παραμένουν κόκκινα...

-------------

Ο Κώστας Παπασωτηρίου είναι έμπορος. Υπήρξε στέλεχος της ΚΝΕ τις δεκαετίες του '70 και του '80.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ
Στις εκλογές της 7ης Ιούλη κρίνεται τι δυνάμεις θα παρατάξει ο λαός απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου

Αρθρο του υποψήφιου βουλευτή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η πρώτη θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει εδώ και καιρό, αργά, σταθερά και προδιαγεγραμμένα, τη διακυβέρνηση της χώρας στη ΝΔ, ενόσω η κυβερνητική πολιτική που άσκησε, παρά τις γνωστές κάλπικες αντιπαραθέσεις, κινήθηκε στις ράγες της προώθησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, της πρόσδεσης στον ευρωμονόδρομο, στους δανειστές, της «στρατηγικής αναβάθμισης» των συμμαχιών με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ.

Καλείται, λοιπόν, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούλη, να απολογηθεί στο δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, ειδικότερα σε όσους αριστερούς εγκλωβίστηκαν στις αυταπάτες που καλλιέργησε εκτός των άλλων και γιατί έστρωσε το χαλί για να επανέλθει αυτοδύναμη στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία.

Ηταν αριστερή πολιτική αυτή που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνώντας με δεκανίκι τον κ. Καμμένο, με του οποίου τη συνδρομή έφερε στη χώρα το 3ο μνημόνιο, την υποθήκευσε για 99 χρόνια και τη βύθισε στην επιτροπεία μέχρι το 2060;

Είναι αριστερή μια κυβέρνηση που αγκιστρώθηκε στην εξουσία, έχοντας στους κόλπους της καραμπινάτους δεξιούς, ακροδεξιούς, ρετάλια της σοσιαλδημοκρατίας και περιφερόμενους οπορτουνιστές;

Είναι αριστερή η τακτική που μετέρχεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, μέσω των γνωστών μεθόδων εξαγοράς συνειδήσεων, η οποία υπήρξε παγιωμένη στρατηγική της δεξιάς παράταξης κατά τη μεταπολίτευση;

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) τα οποία έχουν ένα κοινής αντιλαϊκής κατεύθυνσης πρόγραμμα. Ενα πρόγραμμα, το οποίο έχει ως βασικούς του άξονες την υπακοή στις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης που έχουν συνυπογράψει μαζί και με κόμματα - αναχώματα (ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι) με το 3ο μνημόνιο, ως προς το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, την εκχώρηση των «ασημικών» της χώρας, την Υγεία, την Παιδεία, τα οποία συνοδεύονται με την ενισχυμένη εποπτεία μέχρι το 2060.

Αυτό το πρόγραμμα υπηρέτησε από κυβερνητικούς θώκους ο ΣΥΡΙΖΑ, βγάζοντας, είναι η αλήθεια, μπόλικη βρώμικη δουλειά. Αυτό θα θελήσει να προωθήσει η Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι η «νομιμοποίηση» που της παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα της εξασφαλίσει μια κάποια λαϊκή ανοχή. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι η «συγκολλητική ουσία» μιας μεθαυριανής πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ τους, με διάφορους πρόθυμους μπαλαντέρ. Μόνο η άνοδος του εργατικού, γενικότερα του λαϊκού κινήματος μπορεί να φρενάρει αυτούς τους σχεδιασμούς.

Οποιος αριστερός δεν δέχεται να τον εκβιάζουν με ψευτοδιλήμματα στο πλαίσιο εναλλαγής διαχείρισης της λαϊκής ανέχειας, αλλά και όσοι δεν θέλουν να στηρίξουν νέα αναχώματα, όπως στη σημερινή κατάσταση παρουσιάζεται το ΜέΡΑ25, οφείλει να προβληματιστεί. Φεύγοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή από χώρους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οι δημοκράτες, προοδευτικοί, αριστεροί, κομμουνιστές θα είναι έγκλημα να «διαχυθούν» σε κόμματα όπως είναι το προσωποπαγές μόρφωμα του κ. Βαρουφάκη. Ενα κόμμα - συμπλήρωμα του αστικού πολιτικού σκηνικού, που οι θέσεις του σε πολλές περιπτώσεις είναι αντιλαϊκότερες από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2010 - 2014, σαν και αυτή που λέει για τον ΕΝΦΙΑ να εισπράττεται από τους δήμους. Ενα κόμμα που ο επικεφαλής του έφερε το Φλεβάρη του 2015 την παράταση της δανειακής σύμβασης, διαφήμιζε τα καλά του 70% του μνημονίου και σήμερα, ανάμεσα στις «φιλελεύθερα κομμουνιστικές» ακροβασίες του, δεν παραλείπει πριν απ' όλα να εξωραΐζει την Ευρωπαϊκή Ενωση, να προωθεί την ταξική συνεργασία, ακόμη και στα σεμινάρια που πρόθυμα τον καλούν «αναξιοπαθούντες» κεφαλαιούχοι, σαν την Barclays Bank και δεν συμμαζεύεται. Η τακτική βέβαια είναι παλιά και δοκιμασμένη. Η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων, στο ξεκίνημά του το ΔΗΚΚΙ είχαν παίξει τον ρόλο κομμάτων - αναχωμάτων της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Στον αντίποδα του αστικού πολιτικού σκηνικού βρίσκεται το ΚΚΕ. Που όλα αυτά τα χρόνια δεν κορόιδεψε το λαό, του μίλησε πάντα με τη γλώσσα της αλήθειας. Το ΚΚΕ εδώ και καιρό απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης για μια πλατιά Κοινωνική Συμμαχία, προς όλους όσοι αισθανόμαστε κομμουνιστές, αριστεροί, προοδευτικοί και δημοκράτες.

Στο πλαίσιο αυτό, συναντηθήκαμε και στις ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στη μάχη των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών στελέχη που εγκαταλείψαμε το προηγούμενο διάστημα τις αυταπάτες για τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη και μέλη της ΛΑΕ, άνθρωποι ανένταχτοι αριστεροί, δημοκράτες και γενικότερα άνθρωποι που στηρίζουν τη δύναμη εκείνη, που το επόμενο διάστημα, μετά τις εκλογές, τη δύναμη που θα της δοθεί θα την επιστρέψει στο δυνάμωμα του κινήματος, για να ανακόπτει, επιβραδύνει, να δυσκολεύει την υλοποίηση των πολιτικών του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, να ανασυνταχθεί και να πραγματοποιήσει την αντεπίθεσή του.

Και πριν και μετά τις εκλογές, η μάχη που δίνουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα κατά του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού (βλ. συνέδριο ΓΣΕΕ, κ.λπ.) και θα συνεχιστούν και θα δυναμώσουν.

Η μη σύμπραξη του ΚΚΕ στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, όπως το καλούσαν διάφοροι «υποβολείς», αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων όχι μόνο ορθή, αλλά και σωτήρια, ώστε να μείνει όρθιο εκείνο το κομμάτι του κινήματος και των λαϊκών δυνάμεων που κρατά ζωντανή τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική στη χώρα.

Την ώρα που η ΕΕ, με προεξάρχοντες τους πιο αντιδραστικούς της κύκλους και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνοδοιπόρο τους (βλ. υπογραφή καταδίκης «Σιδηρού Παραπετάσματος» τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών), επιχειρεί μια συντονισμένη προσπάθεια να διαστρεβλώσει την Ιστορία και να σβήσει από την ιστορική μνήμη τους αγώνες των λαών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του ναζισμού, αλλά και να ακυρώσει τη μεγάλη συμβολή της τότε ΕΣΣΔ τόσο στον αντιναζιστικό αγώνα, όσο και στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, είναι χρέος κάθε ανθρώπου που αισθάνεται να εμπνέεται από τα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης, να στηρίξει το Κομμουνιστικό Κόμμα στην προσπάθεια που κάνει, κόντρα στην επικράτηση της λήθης έναντι της μνήμης.

Παρά τις όποιες επιμέρους ενστάσεις του καθενός μας, εκείνο που οφείλει να είναι καθαρό στον καθένα από εμάς είναι το διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής μάχης και της επόμενης μέρας.

Μετά την τραγική διάψευση των αυταπατών του «αριστερού κυβερνητισμού», στο έδαφος μάλιστα ενός αρνητικού ταξικού συσχετισμού, γνωρίζουμε πως δεν έχουμε να περιμένουμε μια φιλολαϊκή κυβέρνηση. Αυτό που κρίνεται και είναι μείζον την 8η Ιούλη, είναι να αναδειχθεί ένας ισχυρός πόλος λαϊκής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα εμψυχώσει τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξει τους επερχόμενους λαϊκούς αγώνες και θα σταθεί και με την κοινοβουλευτική του δράση δίπλα στα προβλήματα του αγωνιζόμενου λαού. Αυτόν το ρόλο μπορεί να τον υπηρετήσει ένα ΚΚΕ ισχυρό στη Βουλή και στους λαϊκούς αγώνες.

-----------------

Ο Χρήστος Κασίμης είναι υποψήφιος βουλευτής στον Β1' Βόρειο Τομέα Αθηνών. Είναι μηχανικός παραγωγής και διοίκησης. Εκλέχτηκε στις πρόσφατες εκλογές δημοτικός σύμβουλος δήμου Χαλανδρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Είναι πρώην στέλεχος της ΛΑΕ.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Η ενίσχυση του ΚΚΕ έχει αποφασιστική σημασία για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα

Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή στην Α' Αθήνας

Το ΚΚΕ είναι ο κύριος παράγοντας ενίσχυσης της πάλης και των αγώνων του λαού μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικά στα χρόνια της κρίσης, η πολιτική ζωή του τόπου κινείται μέσα στον φαύλο κύκλο της εναλλαγής στην κυβέρνηση αστικών και μικροαστικών κομμάτων, με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς και παραλλαγές και με κεντρικό στόχο να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, των εφοπλιστών και των τραπεζών. Με τεράστιο κόστος για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία.

Τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται από όλους τους επίδοξους σωτήρες μας. Μνημόνιο ο Παπανδρέου, μνημόνιο οι Σαμαράς - Βενιζέλος - Παπαδήμος, μνημόνιο οι Τσίπρας - Μητσοτάκης - Γεννηματά και λοιπά συμπληρώματα. Οι πολιτικές κεφαλαίου - ΕΕ - ΝΑΤΟ είναι το βασικό τους περιεχόμενο.

Φτάνει πια.

Μόνο ένα μαχητικό, ταξικό, ενωτικό ρεύμα αντίστασης και ανατροπής, που θα αμφισβητεί όχι μόνο την τρέχουσα πολιτική και τους εκπροσώπους της αλλά και συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, μπορεί να τους σταματήσει.

Σ' αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ είναι ο κύριος παράγοντας. Η ενίσχυσή του στις εκλογές αλλά και στους αγώνες είναι αποφασιστικής σημασίας για τα λαϊκά - εργατικά συμφέροντα.

Σ' αυτόν τον αγώνα θέλω να συμβάλω κι εγώ με όσες δυνάμεις διαθέτω.

--------------

Ο Σταμάτης Νικολάου είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας. Μαθηματικός, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, 66 ετών. Συμμετείχε στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών και εξελέγη σε διάφορες θέσεις μέχρι το ΔΣ της ΟΛΜΕ μέσα από τις «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις». Μετά τη συνταξιοδότησή του συμμετέχει στο κίνημα των συνταξιούχων και είναι αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ). Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και υπήρξε μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ μέχρι το 1988.

Θανάσης ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, υποψήφιος βουλευτής Β' Πειραιά

Οι εκλογές της 7ης Ιούλη διεξάγονται καθώς κλείνουν δέκα χρόνια κρίσης, μνημονίων και οικονομικής στασιμότητας. Ολη αυτή η κοινωνική καταστροφή δεν ήταν φυσικό φαινόμενο, ή αποτέλεσμα λαθεμένης πολιτικής, ήταν η περιοδική εκδήλωση μιας βαθύτερης κακοδαιμονίας που έχει να κάνει με την ίδια τη φύση του συστήματος, ένα σύστημα παράλογο, ανορθολογικό, εκμεταλλευτικό, βασισμένο στο καπιταλιστικό κέρδος και όχι στις ανθρώπινες ανάγκες.

Τη διαχείριση αυτού του συστήματος υπόσχονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με άλλον ένα γύρο καπιταλιστικής ανάπτυξης βασισμένο στη συσσώρευση κεφαλαίου μέσω της ακόμη χαμηλότερης φορολογίας του, χαμηλούς μισθούς (μέχρι να δεήσουν οι καπιταλιστές να τους αυξήσουν) και επισφαλή εργασία. Η ΝΔ εκφράζει ανοιχτά την πιο επιθετική στρατηγική του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αφού τη νομιμοποίησε και την ανέδειξε ως μονόδρομο με την τετραετή κυβερνητική πρακτική του την υιοθετεί πλήρως και απλώς εμφανίζεται να νοιάζεται περισσότερο από τη ΝΔ για τα πιο περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα καθώς κάποιες μικροδιαφορές πρέπει να παρουσιάζονται μεταξύ των αστικών κομμάτων για να διευκολύνεται η παραπλάνηση του λαού. Μόνο που η ανάπτυξη δεν πετυχαίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού ούτε είναι δοκιμασμένη συνταγή που εκτελείται με περισσότερη ή λιγότερη ακρίβεια. Εδώ και καιρό μάλιστα ακόμη και αυτοί οι αναιμικοί ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζουν το σύστημα πατάνε βάναυσα πάνω στα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Η απονομιμοποίηση των παραδοσιακών αστικών κομμάτων και η ανάγκη πολιτικής σταθεροποίησης του συστήματος γέννησαν τα τελευταία χρόνια μια πληθώρα νέων κομμάτων, που λειτούργησαν ως πολιτικά στηρίγματα, αναχώματα ή υποδοχείς του κοινωνικού ριζοσπαστισμού. ΛΑ.Ο.Σ., ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΕ, Ενωση Κεντρώων έπαιξαν αυτούς τους ρόλους ενώ τώρα η ακροδεξιά Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, με το απροσδιόριστο και ασαφές πολιτικό στίγμα, το θολό πρόγραμμα μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, δηλαδή ουσιαστικά υπέρ του κεφαλαίου, και την παντελή απουσία κοινωνικής γείωσης, διεκδικούν την ψήφο των ακροδεξιών, από τη μια, και των δυσαρεστημένων από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη. Κανείς από όλους αυτούς δεν θα βρεθεί στους δρόμους την 8η Ιούλη για να υπερασπιστεί τα δίκια της εργατικής τάξης και του λαού, σχεδόν κανένας δεν είναι αθώος του αίματος της μνημονιακής διακυβέρνησης στο πρόσφατο παρελθόν, κανένας δεν προτείνει κάτι ριζικά διαφορετικό από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Γι' αυτό θα συνεχίζουν να εναλλάσσονται στους ρόλους των κυβερνητικών στηριγμάτων και των ακίνδυνων εναλλακτικών για το σύστημα.

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι δοκιμασμένη καιρό τώρα στους αγώνες στο δρόμο και στο Κοινοβούλιο. Είναι ψήφος ενάντια στο σύστημα, ψήφος που είναι σίγουρο ότι δεν θα αλλάξει στρατόπεδο, πηγαίνει και μένει εγγυημένα στην πλευρά των αδυνάτων αλλά αριθμητικά και κοινωνικά ισχυρών, είναι ποιοτικά διαφορετική από όλες τις άλλες γιατί είναι η μόνη που μπορεί να φτιάξει και να στηρίξει την πλειοψηφία που θα αλλάξει ριζικά αυτό το σύστημα, είναι η ψήφος που θα ανοίξει το δρόμο του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, κάτι που υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη να συμβεί για να ξεφύγει ο κόσμος όσο γίνεται πιο γρήγορα από τον καπιταλιστικό μεσαίωνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ