ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα ανοίγει τις πύλες του το Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών

Αύριο Σάββατο θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τις περσινές εκδηλώσεις
Από τις περσινές εκδηλώσεις
Στη μεγάλη επέτειο των 100χρονων του ΚΚΕ είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις του Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου για Ελληνες και Μετανάστες Εργάτες, που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307).

Οι εκδηλώσεις και τις δύο μέρες ξεκινούν στις 8 μ.μ., με τη συμμετοχή πλήθους μεταναστευτικών συλλόγων και κοινοτήτων.

Αύριο Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Διήμερο, όπως κάθε χρόνο, θα συμμετάσχει πλήθος κοινοτήτων και συλλόγων μεταναστών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής συμμετοχή δηλώνουν φορείς μεταναστών από: Ρωσία, Γεωργία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Νιγηρία, Καμερούν, Κένυα, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα, Κονγκό, Μαρόκο, Τανζανία, Σουδάν, Αιθιοπία, Μαδαγασκάρη, Αφγανιστάν και Φιλιππίνες.

Εντείνουμε την κοινή πάλη και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ

Μέσα από τις εκδηλώσεις και την προετοιμασία του, αναδεικνύεται η ανάγκη για ένταση της κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στις κοινές αιτίες της φτώχειας, της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Με την ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες για να διαβάζεται από πρόσφυγες και μετανάστες, πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και σε προσφυγικούς καταυλισμούς, ώστε να φτάσει πλατιά το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής. Η ΚΟ Αττικής καλεί τους μετανάστες εργάτες να μπουν στον αγώνα και «μέσα από τα εργατικά συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις να παλέψουν για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».


Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, καλώντας σε συσπείρωση με το ΚΚΕ, «παλεύουμε για την ενότητα της εργατικής τάξης στη χώρα μας και διεθνώς.

Οι Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες έχουν στο πλευρό τους το δικό τους Κόμμα, το ΚΚΕ, που είναι "σάρκα από τη σάρκα τους", η συνειδητή πρωτοπορία τους, που πιστεύει στην εργατική τάξη, στον πρωτοπόρο ρόλο της, στην ιστορική της αποστολή. Που αγωνίζεται καθημερινά για τα δικαιώματα όλων των εργατών - Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σήμερα Παρασκευή

Στις 8 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα της μόρφωσης των παιδιών των μεταναστών και των προσφύγων».

Στις 9.15 μ.μ.: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

-- Διαβαλκανικούς χορούς με τη χορευτική ομάδα ΕΛΚΕΛΑΜ «Από τον Δούναβη στον Εβρο».

-- Χορευτικό από τον Ρωσικό Μουσικό Σύλλογο «Μπεριόσκα».

-- Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

-- Λαϊκό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ.

Αύριο Σάββατο 30 Ιούνη

Στις 8 μ.μ.: Χοροί από χορευτικό συγκρότημα από το Μπαγκλαντές.

Στις 8.30 μ.μ.: Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 9.15 μ.μ.: Τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα Βουλγαρίας «Ροντίνα».

Στις 11 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.

  • Στον παιδότοπο, που θα λειτουργεί και τις δυο μέρες στο χώρο, θα γίνονται δραστηριότητες για παιδιά Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων.

Εργατικά Φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα

Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό για να φέρουμε τον νέο κόσμο, το σοσιαλισμό», θα πραγματοποιηθεί το Εργατικό Φεστιβάλ των κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Κεντρικής Μακεδονίας, αύριο Σάββατο στο Γεντί Κουλέ.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

-- Στις 8.30 μ.μ., συζήτηση με εργαζόμενους από χώρους δουλειάς με θέμα «Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα».

-- Στις 9.45 μ.μ., μουσικό αφιέρωμα: «Η άγνωστη Ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ»

-- Στις 10.45 μ.μ., συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Στη Χαλκίδα

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι! Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια, μετανάστευση, πολέμους, προσφυγιά, για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!» διοργανώνεται το Εργατικό Φεστιβάλ των ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο στις 8 μ.μ., στο Λιμάνι Ν. Αρτάκης (Ανεμόμυλος).

Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 8 μ.μ.: Παιδότοπος με παράσταση μαγείας από τον ταχυδακτυλουργό Πρωτέα και πολλά παιχνίδια. Στις 8.30 μ.μ.: Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά. Στις 10.15 μ.μ.: Μουσική και χορευτικά από Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν. Στις 11 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση φωτογραφίας, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», μπαρ με ελληνική και διεθνή κουζίνα και Παιδότοπος.


ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ζητούν να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή

Περιοδεία στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Σκαραμαγκά όπου ζουν εγκλωβισμένοι σε μια προβλήτα περίπου 2.500 άνθρωποι χωρίς προοπτική, εξαιτίας της πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή. Στην περιοδεία συμμετείχε και ο κομμουνιστής δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.

Ο Γ. Γκιόκας καλώντας τους πρόσφυγες να συμμετάσχουν μαζικά σήμερα και αύριο στο Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο της ΚΟ Αττικής, τους μετέφερε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στην υποκρισία των άλλων κομμάτων και της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που είναι συνένοχοι για το δράμα τους, αφού το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ έχουν βάλει το χέρι τους για να ξεριζωθούν εκατομμύρια άνθρωποι λόγω της φτώχειας, των πολέμων, του εθνικισμού και του ρατσισμού που υποδαυλίζουν. Επίσης, τους ενημέρωσε για τις ακόμα πιο αντιδραστικές κατευθύνσεις που παρουσιάστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τις οποίες εντείνονται τα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των προσφύγων. Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που από τη μία στηρίζει τις στρατιωτικές επεμβάσεις, ως δραστήριο μέλος των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, ενώ ψηφίζει και εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες, όπως την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και όλες τις αποφάσεις που τους έχουν εγκλωβίσει στην Ελλάδα.

Μιλώντας με τον βουλευτή, όλοι οι πρόσφυγες έθεσαν το ζήτημα της επιτάχυνσης της διαδικασίας για επανένωση των οικογενειών και της χορήγησης εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν. Επιπλέον, του επισήμαναν τις κακές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν. Υπενθύμιζαν, χαρακτηριστικά, ότι χρειάστηκε πέρσι να πνιγεί ένα παιδί στη θάλασσα του Σκαραμαγκά για να παρθούν μέτρα στην προβλήτα και να μπουν κάγκελα. Στο χώρο διαμένουν Σύροι, Αφγανοί, Κούρδοι του Ιράν και Γιεζίντι.

Το ότι όλες οι υπηρεσίες έχουν ανατεθεί σε ΜΚΟ χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, αφού η δραστηριότητά τους σταματά όταν παύει η χρηματοδότηση... Ετσι υπάρχουν χρονικές περίοδοι που οι παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, έχουν μεγάλες ελλείψεις, ενώ χαρακτήρισαν χαμηλής ποιότητας το πρόγραμμα σίτισης που έχουν αναλάβει ΜΚΟ και εταιρείες κέτερινγκ. Μετά την αποχώρηση του Ερυθρού Σταυρού ο οποίος διατηρούσε ιατρείο στη δομή έχουν υποβαθμιστεί οι παροχές Υγείας, αφού το υπάρχουν ιατρείο είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Επίσης, αρκετοί πρόσφυγες δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τους που γινόταν από ΜΚΟ η οποία έχει σταματήσει τη δραστηριότητά της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να μην παίρνουν όλες τις παροχές που δικαιούνται, όπως το μικρό χρηματικό επίδομα.

Μιλώντας με πρόσφυγες ο βουλευτής του Κόμματος επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα, ότι το ΚΚΕ βρίσκεται διαρκώς κοντά τους, όλο το χρόνο, στους χώρους όπου ζουν ή εργάζονται. Τους κάλεσε να οργανωθούν στα εργατικά συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις, να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από την Ελλάδα, για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org