ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Σήμερα η νέα απεργία και η πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα

Στην Ομόνοια στις 10.30 το πρωί καλεί η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων

Πολλοί ήταν οι τουρίστες που πήραν την ανακοίνωση των συμβασιούχων
Πολλοί ήταν οι τουρίστες που πήραν την ανακοίνωση των συμβασιούχων
Διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, απεργούν ξανά σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και οργανώνουν πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, με την Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων να καλεί στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια. Κάλεσμα στη συγκέντρωση απευθύνουν επίσης το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η ΔΑΣ ΟΤΑ και η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση», καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων στο Δημόσιο, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

Κάλεσμα της ΔΑΣ ΟΤΑ

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία καλεί η ΔΑΣ ΟΤΑ με ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι η ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση δεν απαντά στην ανάγκη των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή εργασία.

«Οι συμβασιούχοι - σημειώνει - δεν ζητάνε νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, νέα ομηρία. Το αίτημά τους είναι ένα και σαφές: Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους (...) Ο διαγωνισμός για μόνιμο προσωπικό είναι για μόλις 2.500 θέσεις εργασίας, όταν οι συμβασιούχοι ξεπερνούν τις 10.000. Και από τους 2.500 που θα προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό είναι ζήτημα πόσοι θα προέρχονται από τους σημερινούς συμβασιούχους. Πρακτικά σημαίνει ότι 7.500 εργαζόμενοι θα μείνουν εκτός. Το παράδειγμα του Νοσοκομείου "Αγ. Σάββας" είναι αποκαλυπτικό, όπου η πλειοψηφία των συμβασιούχων έμεινε εκτός από το διαγωνισμό για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Παράλληλα, υπάρχουν 80 δήμοι που αυτήν τη στιγμή είναι σε κακή οικονομική κατάσταση λόγω της υποχρηματοδότησης. Ποια οικονομική επιτροπή θα προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού; Ενώ όσον αφορά τους συναδέλφους στους πέντε δήμους που οι δήμαρχοι δεν προχώρησαν στις ανανεώσεις των συμβάσεων, η κυβέρνηση δεν δέχτηκε κουβέντα».

Με αφορμή τη συντονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν κυβέρνηση, ΝΔ, δικαστικές αρχές, δήμαρχοι, εργοδοτικές ενώσεις και αστικά μέσα ενημέρωσης ενάντια στον αγώνα αυτό επισημαίνει ότι «η ανησυχία τους μεγαλώνει όσο εμείς επιμένουμε στο ξεκάθαρο αίτημά μας για μόνιμη και σταθερή εργασία. Το μόνο αίτημα που απαντά στις ανάγκες μας, αλλά και στέκεται εμπόδιο στην παράδοση των υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς ομίλους, στέκεται εμπόδιο στα κέρδη τους που βγαίνουν στις πλάτες τις δικές μας, του συνόλου των εργαζομένων».

Η ΔΑΣ καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους να μη δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, παρά τη στάση που κρατά «κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και των επιτροπών των συμβασιούχων. Αύριο το πρωί μπορεί να τα ξαναδιπλώσει. Για εμάς ένας δρόμος υπάρχει: Της συνέχισης του αγώνα μας, αταλάντευτα, χωρίς δισταγμούς και πισωγυρίσματα. Δίνουμε τη μάχη στους χώρους δουλειάς με όλες μας τις δυνάμεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εχει κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση από 25 Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα στη Βουλή».

Κινητοποίηση, χτες, της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων

Χτες, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με αποκλεισμούς αμαξοστασίων, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, πικετοφορίες. Στην Αθήνα συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στους Στύλους Ολυμπίου Διός, μετά από κάλεσμα της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων και με πικετοφορία διέσχισαν τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης.

Στη διάρκεια της πικετοφορίας μέλη της Παναττικής Επιτροπής και του Συνδικάτου ΟΤΑ Νομού Αττικής μοίραζαν ανακοινώσεις στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα ενημερώνοντας διερχόμενους και τουρίστες για τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, το περιεχόμενό τους και τις διεκδικήσεις τους.

Παράλληλα, με πανό που κρατούσαν, στην αγγλική και γερμανική γλώσσα, έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους, ενώ με ντουντούκες καλούσαν στη σημερινή πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια. Το πανό στα Αγγλικά έγραφε: «Τα σκουπίδια είναι στο δρόμο γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απολύει τους εργαζόμενους που τα μαζεύουν». Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο όπου ένας τουρίστας από την Τσεχία ζήτησε να φωτογραφηθεί με υψωμένη γροθιά μπροστά στο πανό.

Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στο πλευρό τους το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του νομού, οι συμβασιούχοι παρέμειναν και χτες στα αμαξοστάσια και στους ΧΥΤΑ. Αντιπροσωπείες ταξικών σωματείων βρέθηκαν στο αμαξοστάσιο εκφράζοντας την αλληλεγγύη στον αγώνα των συμβασιούχων, ενώ προετοιμάζονταν και για αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα. Χτες, εξάλλου, με δεδομένη την άνοδο της θερμοκρασίας, οι απεργοί ενίσχυσαν το προσωπικό ασφαλείας.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου συναντήθηκε και με τον δήμαρχο, Γ. Μπουτάρη, απαιτώντας να σταματήσει τη διαδικασία που ξεκίνησε ο δήμος για την ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων τις μέρες της απεργίας. Ο δήμαρχος δέχθηκε να «παγώσει» τη διαδικασία, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί για την οριστική απόσυρσή της. Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να μην επιτραπεί η αποκομιδή από ιδιώτες που παίζουν το ρόλο του απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Στην Πάτρα, χτες το πρωί, οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο, όπου μίλησαν οι Κώστας Ξούρας, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριότητας του Δήμου Πάτρας, ο Ανδρέας Πρωτόπαππας, μέλος της Επιτροπής Συμβασιούχων Πάτρας, και ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πάτρας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΛΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ - ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
Κλιμακώνουν την επίθεση στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων

Με ιδιαίτερη ένταση κλιμακώθηκε και χτες η επίθεση όλων των επιτελείων του συστήματος - από κυβέρνηση, ΝΔ, άλλα αστικά κόμματα, μερίδα δημάρχων, αστικά ΜΜΕ και κρατικούς μηχανισμούς - ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στο ίδιο το δικαίωμα στην απεργία.

Προχωρά η απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων

Μέσα σε αυτήν τη συντονισμένη επίθεση ξεχωρίζει η ενέργεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής να ζητήσει από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ την απόφαση για την απεργία και τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας των μελών της, στο πλαίσιο της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Για το ζήτημα αυτό ο Βασίλης Πετρόπουλος, στέλεχος της ΔΑΣ ΟΤΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ, δήλωσε τα εξής:

«Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που επιχειρείται από τους μηχανισμούς του κράτους με την επιστολή που έστειλε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ζητώντας τα πρακτικά των συνεδριάσεων που αποφάσισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΠΟΕ - ΟΤΑ και τα στοιχεία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Δεν είναι η πρώτη φορά που κρατικοί μηχανισμοί καταστολής κινούνται στην κατεύθυνση του εκφοβισμού και της τρομοκράτησης των εργαζομένων. Το έχουμε βιώσει και σε παλιότερες κινητοποιήσεις. Εντάσσονται σε μια προσπάθεια να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων. Την απάντηση θα την πάρουν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνεται στην Αθήνα».

Συκοφαντίες και απειλές για χρήση «όλων των διαθέσιμων μηχανισμών»

Την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί ακόμα και ο στρατός για την αποκομιδή των απορριμάτων άφησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος. Στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφού πρώτα δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας» αν συνεχιστεί η απεργία, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει η κυβέρνηση και αν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το στρατό, αντί άλλης απάντησης αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς.

Είχε προηγηθεί η απροκάλυπτη προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο αγώνας των εργαζομένων στους δήμους και να δοθεί τροφή στον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό». Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού προσπάθησε να εμφανίσει την κινητοποίηση ως υποκινούμενη από τη ΝΔ, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «η απεργία δεν αφορά πλέον την υπεράσπιση των συμφερόντων των συμβασιούχων αλλά ούτε και την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων. Αντίθετα, στοχεύουν στην πρόκληση πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση με κύρια θύματα τους πολίτες, τη δημόσια υγεία αλλά και τους ίδιους τους συμβασιούχους»...

Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε την άλλη συκοφαντία που εξαπολύει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση σε βάρος των αγωνιζόμενων συμβασιούχων, ότι «η επιλογή να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, χωρίς συγκεκριμένο επίδικο, εξυπηρετεί τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που επιδιώκουν την παράδοση του χώρου της καθαριότητας στους ιδιώτες εργολάβους». Ολα αυτά όταν η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, αλλά με την πολιτική της και τις δρομολογούμενες χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων στρώνει ακόμα περισσότερο το δρόμο στην είσοδο ιδιωτών καπιταλιστών.

Επιχειρώντας να θολώσει τα νερά ως προς αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης, ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, μιλώντας χτες στον ρ/σ ΣΚΑΪ εμφανίστηκε να δηλώνει ανέξοδα, γενικώς και αορίστως, πως... «νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε» αλλαγή του νόμου του 2011 που επιτρέπει την είσοδο εργολάβων στην καθαριότητα...

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει...

Σε μοιρασμένους ρόλους και στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση, η... «υποκινήτρια των κινητοποιήσεων» (!) ΝΔ απηύθυνε νέες υποδείξεις στους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, επικαλούμενη και αυτή τη δημόσια υγεία, ενώ δεν παρέλειψε να προτρέψει την κυβέρνηση «να βρει τη δύναμη να πράξει αυτό που πρέπει».

Μιλώντας για «χαοτική κατάσταση με τους τόνους σκουπιδιών που απειλούν τη δημόσια υγεία», ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Κικίλιας, απαίτησε από τους εργαζόμενους «να γυρίσουν στη δουλειά τους, γιατί προέχει η υγεία και η ασφάλεια του λαού μας», ενώ επανέλαβε ότι «η ΝΔ έχει προτείνει συγκεκριμένη λύση συνολικά, για το οξυμένο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων» με πιο εκτεταμένη εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την καθαριότητα, για συμπράξεις των δήμων με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Απεργοσπαστικοί μηχανισμοί, τραμπουκισμοί και αναθέσεις σε ιδιώτες

Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι επιθέσεις ενάντια στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και από μερίδα δημάρχων και από απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που επιχειρούν να στήσουν.

Στο δήμο Βόλου, χτες νωρίς το πρωί, σε αμαξοστάσιο του δήμου, απεργοσπάστης έριξε το δίκυκλο όχημά του πάνω σε εργαζόμενους που περιφρουρούσαν τον αγώνα τους, τραυματίζοντας την Εύη Καρυδάκη, γγ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας, και δύο συμβασιούχους. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων επισημαίνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης «έχει στήσει το σκηνικό όχι μόνο να "ανθίσουν" οι παραχωρήσεις - τύπου Μπουτάρη - στα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα, αλλά και μαφιόζικες τακτικές δημιουργίας απεργοσπαστικών μηχανισμών (...) Το κλίμα εκβιασμών και τρομοκρατίας μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων δηλητηριάζει συνειδήσεις και θολώνει τη σκέψη "συναδέλφων", όπως του Νίκου Παλέντζα, την ενέργεια του οποίου να ρίξει το δίκυκλο όχημά του σε όσους παλεύουν και συμπαραστέκονται σ' αυτόν τον δίκαιο αγώνα (...) καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε».

Την επίθεση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «αποκαλύπτει τη στάση της δημοτικής αρχής που στα λόγια κόπτεται για τους συμβασιούχους, αλλά στην πράξη οργανώνει ομάδες απεργοσπαστών, προσπαθεί να καταστείλει τις κινητοποιήσεις (...) Εξάλλου, η δημοτική αρχή Βόλου έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, όπως και άλλων υπηρεσιών».

Στο δήμο Γρεβενών, όπως καταγγέλλει η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ, ο δήμαρχος «διάλεξε (...) να προχωρήσει με απευθείας ανάθεση σε σύμβαση με τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ για την αποκομιδή των απορριμμάτων του δήμου Γρεβενών, φτιάχνοντας έτσι απεργοσπαστικό μηχανισμό την ώρα που υποσχόταν στους εργαζόμενους ότι θα τους συμπαρασταθεί. Η σύμβαση προβλέπει το ποσό των 12.400 ευρώ για 200 τόνους απορριμμάτων (50 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ). Η τιμή αυτή δείχνει τι πρόκειται να συμβεί, αν δοθεί η καθαριότητα στους ιδιώτες».

Την ίδια ώρα, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει «τον ενορχηστρωμένο απεργοσπαστικό μηχανισμό που συγκρότησε τις τελευταίες μέρες η δημοτική αρχή του δήμου Ηρακλείου, ως υπερασπιστής της κυβερνητικής πολιτικής που πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένους, με πρόθυμους συμπαραστάτες τις εισαγγελικές αρχές, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και το ΔΣ του σωματείου καθαριότητας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Δίου - Ολύμπου καταγγέλλει «τις συνεχείς προσπάθειες της διοίκησης να κατατρομοκρατήσει και να εκφοβίσει συμβασιούχους στην καθαριότητα με απειλές, μηνύσεις και εισαγγελείς υπονομεύοντας τον αγώνα των εργαζομένων».

Συνέντευξη Τύπου χτες από τον Κ. Πελετίδη

Δίνοντας συνέχεια στις πρωτοβουλίες στήριξης του αγώνα των συμβασιούχων, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, που μαζί με τους άλλους τέσσερις κομμουνιστές δημάρχους στηρίζουν το δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση παρατείνει την ομηρία των συμβασιούχων και στη συνέχεια τους απολύει. Στο δήμο μας απολύονται 64 εργαζόμενοι, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της καθαριότητας και των κοιμητηρίων.

Η κυβέρνηση προχωράει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, γιατί προωθεί την παράδοση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς ομίλους, εξασφαλίζοντάς τους σίγουρα και μεγάλα κέρδη, μέσα από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών που θα επιβαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά».

Ο δήμαρχος Πάτρας κάλεσε το λαό της πόλης να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων και πρόσθεσε: «Εμείς σταθερά διεκδικούμε την άμεση πρόσληψη 1.000 μονίμων εργαζομένων, για να καλυφτούν οι ανάγκες μας σε προσωπικό, να λειτουργεί στοιχειωδώς ο δήμος μας και οι υπηρεσίες του. Ζήτημα για το οποίο διαδηλώσαμε μαζί με το λαό στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, ενώ συνεχίζονται οι συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού.

Στην υπηρεσία καθαριότητας έχουν απομείνει μετά τις συνταξιοδοτήσεις και την απαγόρευση των προσλήψεων οι μισοί περίπου εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα: Για την αποκομιδή 95 εργαζόμενοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, και 15 συμβασιούχοι - παρατασιούχοι που απολύονται. Ενώ στη σάρωση 74 μόνιμοι και αορίστου χρόνου, 60 κοινωφελούς εργασίας και 12 συμβασιούχοι - παρατασιούχοι που θα απολυθούν.

Ως δημοτική αρχή, επιμένουμε και επαναλαμβάνουμε: Ενας τρόπος πολιτικός και καθαρός υπάρχει. Να μετατρέψει τώρα η κυβέρνηση τις προσωρινές συμβάσεις όλων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου. Ετσι μόνο δίνει διέξοδο στους εργαζόμενους και ανάσα σε εκατοντάδες δήμους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να στηρίξει τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τους συμβασιούχους των δήμων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τους συμβασιούχους των δήμων:

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους συμβασιούχους των δήμων φέρει τη σφραγίδα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτές οι κυβερνήσεις ψήφισαν και διατηρούν σε ισχύ ευρωενωσιακές ρυθμίσεις και μνημονιακούς νόμους, με τους οποίους ενισχύθηκε η ανταποδοτικότητα, ενώ το μόνιμο προσωπικό των δήμων σταδιακά και μεθοδικά αντικαταστάθηκε από συμβασιούχους και εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων, που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας.

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απολύει χιλιάδες συμβασιούχους, καλυπτόμενη πίσω από τις διατάξεις του Συντάγματος. Αντί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη σταθερή - μόνιμη δουλειά όλων αυτών των εργαζομένων, κοροϊδεύει, υποσχόμενη δήθεν λύσεις που και την εργασιακή ανασφάλεια διαιωνίζουν και σε απολύσεις οδηγούν.

Η ρύθμιση, που ψήφισε η κυβέρνηση, αφορά προσλήψεις ελάχιστων - σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες - εργαζομένων και είναι αβέβαιο αν θα καλυφθούν από τους τωρινούς συμβασιούχους. Στρώνει το έδαφος στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών στον τομέα της καθαριότητας, σε συμφωνίες για την είσοδο εργολάβων, σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε πλήρες ξεχαρβάλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, εντατικοποίηση της εργασίας, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Συνεπώς, η προπαγάνδα της κυβέρνησης, ότι δήθεν κόπτεται για το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας, είναι παραπλανητική.

Εξίσου παραπλανητικές και άθλιες είναι οι υπόγειες κυβερνητικές διαρροές ότι ο αγώνας των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά έχει στόχο την ιδιωτικοποίηση. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ικανή όχι μόνο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και στη συκοφάντηση των αγώνων των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, η ΝΔ, μια μερίδα δημάρχων και γνωστά παπαγαλάκια, με μοιρασμένους ρόλους, προωθούν την παράδοση του τομέα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων στα αρπακτικά νύχια των καπιταλιστών, που καραδοκούν.

Είναι, άλλωστε, γνωστές οι δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης σε δήμους, να προχωρήσουν στη σύναψη ΣΔΙΤ, που είναι μορφή ιδιωτικοποίησης. Αν η κυβέρνηση ήταν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, θα καταργούσε το νομοθετικό πλαίσιο που την προωθεί.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα του κλάδου και των συμβασιούχων. Καλεί το λαό να στηρίξει τον αγώνα των συμβασιούχων, να γυρίσει την πλάτη στον κοινωνικό αυτοματισμό, που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς εργολάβους και ιδιώτες, χωρίς χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καμία απόλυση».

Η ΟΓΕ στο πλευρό των απεργών

Την υποστήριξή της στον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων εκφράζει με αφορμή τη σημερινή απεργία και τις πολυήμερες κινητοποιήσεις η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Οι εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει εργασιακές σχέσεις - "λάστιχο", τι σημαίνει ανασφάλεια, απληρωσιά, ανεργία, η αγωνία για την επιβίωση της οικογένειας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Εκδήλωση του ΚΚΕ στις 3 Ιούλη

Τη Δευτέρα 3 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) η ΤΟ Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση με θέμα: «Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ