ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα

Πέρσι στη Λάρισα
Πέρσι στη Λάρισα
Με σύνθημα «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς», ξεκινά αύριο Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη το 8ο Φεστιβάλ Κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο χώρο του Γεντί Κουλέ. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις - συζητήσεις, συναυλίες, προβολές, αφιερώματα και κορυφώνονται το Σάββατο με πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολο αυτό το διάστημα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προετοιμάζονται πυρετωδώς για το Φεστιβάλ, με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια, σε χώρους πρακτικής και σε στέκια ανέργων. Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» η Δήμητρα Χατζή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, «μέσα από αυτό το άνοιγμα, απευθύνονται σε όλους τους νέους εργάτες και εργάτριες, τους ανέργους, τους σπουδαστές των σχολών μαθητείας, τους νέους των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Τους καλούν να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, με σκοπό να γνωρίσουν την ιστορία του χώρου, τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει για τους αγώνες στο σήμερα η αταλάντευτη στάση και ανιδιοτελής θυσία των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ. Παράλληλα, να συζητήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις, που φανερώνουν τα τεράστια, άλυτα αδιέξοδα του καπιταλισμού, που το μόνο που μπορεί να "προσφέρει" στην ανθρωπότητα είναι κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους, αναδεικνύοντας έτσι την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού».

Από το περσινό Φεστιβάλ στο Γεντί Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη
Από το περσινό Φεστιβάλ στο Γεντί Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη
«Εδώ και 8 χρόνια, επιλέγουμε έναν χώρο που αποτελεί σύμβολο της θυσίας γενεών αγωνιστών για να απαλλαγεί η κοινωνία από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Εδώ μαρτύρησαν γνωστοί και άγνωστοι κομμουνιστές και πέρα από την ιστορική - πολιτιστική του αξία αποτελεί έναν φάρο των αλύγιστων της ταξικής πάλης», σημειώνει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για την ξεχωριστή σημασία που έχει η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων στο Γεντί Κουλέ. Και προσθέτει πως «με τις εκδηλώσεις μας όλα αυτά τα χρόνια, συμβάλαμε να έρθουν σε επαφή χιλιάδες νέοι, εργαζόμενοι της πόλης μας με την ιστορία του εργατικού κινήματος της περιοχής μας».

Οπως σημειώνει, «το μήνυμα που στέλνουν οι Οργανώσεις είναι ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ο λαός μας να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγεται. Να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, σε ελεύθερο χρόνο. Εμπόδιο σ' αυτήν τη δυνατότητα είναι τα μονοπώλια, οι μεγάλες επιχειρήσεις, άρα χρειάζεται η πάλη για τα άμεσα, τα καθημερινά να συνδυάζεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας», σημειώνει ο Ν. Χριστάνης. Μιλώντας για το μήνυμα που στέλνεται στους εργαζόμενους, συμπληρώνει: «Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, που μας δείχνει το δρόμο πως η παραγωγή μπορεί να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων. Ακόμη ανοίγει η συζήτηση στους χώρους δουλειάς για τη "δίκαιη" ανάπτυξη που προβάλλει η κυβέρνηση. Επιδιώκουμε να εξηγήσουμε σε εργαζομένους όλων των κλάδων και χωρών όλα τα μέτρα που πάρθηκαν, πως όλος αυτός ο σαματάς περί επενδύσεων αφορά τα κέρδη μεγάλων ομίλων, ενώ ταυτόχρονα για τους εργάτες προβλέπουν ακόμα πιο μειωμένα δικαιώματα, μισθολογικά, ασφαλιστικά. Ο πόλεμος στα δικαιώματα και τη ζωή μας συνεχίζεται και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, με το ιδεολόγημα της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της. Γι' αυτό και η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο συνδέεται με την πάλη για απεμπλοκή της χώρας μας και συντονισμό της πάλης των λαών ενάντια στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα», σημειώνει.

Πέρσι στη Χαλκίδα
Πέρσι στη Χαλκίδα
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 30 Ιούνη

20.00 εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το μέλλον μας βρίσκεται στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Θα μιλήσει ο Σίμος Ιορδανίδης, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. 20.45 αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. 22.30 συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα. 23.15 λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα.

  • Το Σάββατο 1 Ιούλη

20.30 συναυλία με ερασιτεχνικό συγκρότημα. 21.30 προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. 22.00 ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. 23.00 λαϊκό γλέντι με τους «Ανφάν Γκατέ».

Σήμερα στη Λάρισα

Σήμερα, στις 8 μ.μ., στο «Φρούριο» (Αγαλμα Νίκης, Αγιος Αχίλλειος), πραγματοποιείται το Εργατικό Φεστιβάλ στη Λάρισα, που οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Εργατών Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από λογοτεχνικά κείμενα και ποίηση. Ομιλία από τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία από νεανικό σχήμα. Γλέντι με εργατικά και λαϊκά τραγούδια από τους «laΤΡΕΙΣ». Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και μπαρ. Θα παρουσιαστεί συλλογική εργασία για την Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση και θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για παιδιά μικρών ηλικιών.

Το Σάββατο στη Χαλκίδα

Οι Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν επίσης Εργατικό Φεστιβάλ, το Σάββατο 1 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο πάρκο Δέλτα (Νεάπολη Χαλκίδας), με σύνθημα «Οταν ο πόλεμος γκρεμίζει ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους... Ελληνες - μετανάστες - πρόσφυγες εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό. Η λύση στον αγώνα για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό!». Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 20.00 χορευτικά από την Ινδία και τραγούδια από το Πακιστάν. Στις 21.00 η ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά και θα ακολουθήσουν μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς και λαϊκό γλέντι. Πρόγραμμα παιδότοπου: Στις 19.30 χειροτεχνίες, στις 20.30 «παιχνιδομπερδέματα», στις 21.15 εργαστήρι κούκλας και στις 22.00 ομαδική δημιουργία. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Τους ενοχλεί η αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ

Τη δημοτική αρχή Ερέτριας καταγγέλλει η ΚΟ Ερέτριας - Αμαρύνθου του ΚΚΕ, καθώς με εντολή της καταστράφηκαν αφίσες του Κόμματος που καλούσαν στο Εργατικό Φεστιβάλ του Σαββάτου στη Χαλκίδα. Η Οργάνωση του ΚΚΕ σημειώνει ότι «αν η δημοτική αρχή και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου κόπτονται για την καθαριότητα, τότε θα έπαιρναν θέση υπέρ των εργαζομένων, των συμβασιούχων που αγωνίζονται αυτό το διάστημα ενάντια στις απολύσεις, που απαιτούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δε θα καταδίκαζαν τις κινητοποιήσεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 27/6/17, όπου, συντασσόμενοι με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, έριξαν τις ευθύνες στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τη δουλειά τους (...) Αυτό που τους ενοχλεί είναι η αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και στο δήμο Ερέτριας - Αμαρύνθου. Προειδοποιούμε ότι τέτοιες ενέργειες δε θα περάσουν και θα βρουν μπροστά τους τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους λαϊκούς ανθρώπους που αναγνωρίζουν τη δράση των κομμουνιστών, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί τους». Η ΚΟ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη μεγάλη γιορτή των Οργανώσεων Χαλκίδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο Εργατικό Φεστιβάλ, στη Χαλκίδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ