ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Εδιωξαν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής

Ματαιώθηκε στην πράξη η προσπάθεια φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής να χύσουν το συστημικό τους δηλητήριο στις ψυχές και τα μυαλά εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς η στιβαρή αντίδραση των τελευταίων εμπόδισε τους νεοναζί να εισέλθουν στο αμαξοστάσιο του Πειραιά. Μια κίνηση που πρέπει να γενικευτεί οδηγώντας τα μαντρόσκυλα του συστήματος στην απόλυτη απαξίωση και πλήρη απομόνωση σε όλους τους χώρους δουλειάς, όλες τις λαϊκές γειτονιές.

Συγκεκριμένα, εδώ και μέρες οι νεοναζί είχαν ανακοινώσει ότι θα «επισκεφτούν» το χώρο για να συναντηθούν με τους εργαζόμενους φέρνοντας εκεί και βουλευτές τους. Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, σε μια πρώτη κίνηση τα σωματεία εργαζομένων στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ, λεωφορεία και τρόλεϊ) έβγαλαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζαν ότι οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι.

Χτες το πρωί καμιά δεκαριά φασιστοειδή με την παρουσία - προστασία κλούβας των ΜΑΤ εμφανίστηκαν έξω από το αμαξοστάσιο. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι τούς έφραξαν το δρόμο, δεν τους επέτρεψαν να λερώσουν με την παρουσία τους και μόνο, ένα χώρο σκληρής δουλειάς. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή της:

«ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΟΣΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤ.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι κλιμάκιο βουλευτών της ναζιστικής συμμορίας θέλει να έρθει στο αμαξοστάσιο του Πειραιά για σήμερα το πρωί, εκφράστηκε η αντίθεση των περισσότερων συνάδελφων. Δήλωσαν με ξακάθαρο τρόπο ότι οι Χρυσαυγίτες είναι ανεπιθύμητοι στο χώρο δουλειάς.

Η διάθεση των συναδέλφων εκφράστηκε στην κοινή ανακοίνωση των σωματείων της εταιρείας (ΟΣΥ) αλλά και στην αποφασιστική τους στάση να μην κάνουν δεκτούς στο χώρο δουλειάς τα φασιστοειδή, να περιφρουρήσουν την απόφασή τους. Και αυτό παρά το γεγονός ότι την ώρα που είχε ανακοινωθεί η επίσκεψη, κλούβα με ΜΑΤ βρίσκοταν εκεί για να επιβάλει την είσοδο των Χρυσαυγιτών στο χώρο δουλειάς.

Η προσπάθεια τους έπεσε στο κενό. Οι χρυσαυγίτες πήραν ένα καλό μάθημα. Δεν τόλμησαν να πατήσουν το πόδι τους. Η στάση όλων των συναδέλφων ήταν καθοριστική, ήταν ξεκάθαρη. ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. Η στάση τους είναι παράδειγμα για όλους τους εργαζομένους.

Δεν έχουν θέση στους χώρους δουλειάς οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Οι υπερασπιστές των πιο σκληρών εγκλημάτων, οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών. Τα πρωτοπαλίκαρα της εργοδοσίας που στήνουν δουλεμπορικά γραφεία με εξευτελιστικά μεροκάματα.

Αυτή η αντίδραση των συναδέλφων στο αμαξοστάσιο του Πειραιά πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλο τον κλάδο, για κάθε σωματείο, για όλη την εργατική τάξη. ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ».

ΔΑΣ - ΠΟΘΑ
Καταγγέλλει το προεδρείο της Ομοσπονδίας

Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) καταγγέλλουν οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), για τη στάση του όσον αφορά στο «συντονισμό» των 12 ομοσπονδιών. Η ανακοίνωση της ΔΑΣ αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε τη στάση του προεδρείου της ομοσπονδίας να συμμετάσχει, χωρίς ενημέρωση, στις 20 Ιούνη στη σύσκεψη ομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να αποφασίζει κοινή κινητοποίηση για το Σάββατο 29 Ιούνη φέρνοντας το θέμα εκ των υστέρων και ως ειλημμένη απόφαση στο χθεσινό συμβούλιο (την Πέμπτη 27/6) της ομοσπονδίας. Επικαλείται μάλιστα προκλητικά ο πρόεδρος, για το ότι δεν έγινε συζήτηση στη διοίκηση, ότι είναι απόφαση του συνεδρίου ο συντονισμός δράσης μ' άλλες ομοσπονδίες. Αδιαφορούν για το ποιες είναι οι άλλες ομοσπονδίες καθώς και για την εκτίμηση της δήθεν αγωνιστικής δράσης τους όλο το προηγούμενο διάστημα καθόσον οι διοικήσεις των περισσοτέρων εξ αυτών είναι απεργοσπάστες, έχουν υπογράψει ΣΣΕ με μειώσεις αποδοχών κι έχουν ουσιαστικά αποδεχθεί τις ιδιωτικοποιήσεις στους χώρους τους.

Είναι η πλειοψηφία της ΠΟΘΑ (συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) που μας λοιδορούσε όλο το προηγούμενο διάστημα για το ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καπέλωναν το κίνημα όταν βάζαμε το ζήτημα του αγωνιστικού συντονισμού. Η αλήθεια όμως είναι ανάποδη. Ας μας πουν τι έκαναν το προηγούμενο διάστημα για να οργανώσουν τον αγώνα υπογραφής ΣΣΕ στους ηθοποιούς; Τι μέτρα πήραν για να ανοίξουν στον κλάδο την απεργία των τεχνικών της Λυρικής ενάντια στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο; Τι στάση κράτησαν για την υπογραφή ΣΣΕ με μείωση αποδοχών στους τεχνικούς θεάτρου; Τι έκαναν για να οργανώσουν την πανελλαδική απεργία στις 13/6 ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και στις απολύσεις της ΕΡΤ; Τι συμμετοχή είχε ο κλάδος γενικά σε όλες τις πανελλαδικές απεργίες εξαιτίας της δικής τους υπονομευτικής στάσης στην οργάνωσή τους; Μ' αυτές τις προϋποθέσεις θα προκηρύξουν πολιτική απεργία διαρκείας;

Αυτοί είναι που προσπαθούν να φτιάξουν ένα μηχανισμό συνδικαλιστικού καπελώματος, που δε θα αμφισβητεί την εξουσία του κεφαλαίου, περνώντας τη γραμμή της συναίνεσης και του "ρεαλισμού", που θα αναλώνεται σε διεκδικήσεις με ένδικα μέσα. Αυτοί είναι που υπονομεύουν κάθε ενότητα εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό και ποδηγετούν κάθε προσπάθεια ριζοσπαστισμού. Αυτοί είναι που μιλούν για προκήρυξη "πολιτικής απεργίας" σαν να είναι μια οποιαδήποτε απεργία και με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και αντικατάστασή της από μια άλλη, δήθεν αντιμνημονιακή, λες και η λύση του προβλήματος θα βρεθεί με μια αλλαγή διαχείρισης της ίδιας πολιτικής. Επιθυμούν ουσιαστικά να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη και προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα που δε θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε περίπτωση εναλλαγής κυβερνήσεων.

Συνάδελφοι, πρέπει να απομονώσουμε τέτοιες λογικές και μεθοδεύσεις. Σήμερα χρειάζεται κίνημα και ηγεσίες αποφασισμένες για σκληρούς αγώνες με τη δικτατορία των μονοπωλίων, που θα αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και δε θα είναι νεροκουβαλητής του συστήματος στην εναλλαγή των κυβερνήσεων για να σωθεί ο καπιταλισμός. Πρέπει να γίνει καθαρό σε κάθε εργαζόμενο ότι από τα κάτω, μέσα στους χώρους δουλειάς (στα πρωτοβάθμια Σωματεία) πρέπει να μπουν τα θεμέλια ενός μαζικού κινήματος που θα φρενάρει τις αρνητικές εξελίξεις, θα συγκρούεται με την εξουσία των μονοπωλίων, θα βάλει τις προϋποθέσεις μιας άλλης εξουσίας που ιδιοκτήτης του πλούτου θα είναι ο παραγωγός του και ο πολιτισμός θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος που μπορούν να ακολουθήσουν οι αγώνες μας, γιατί είναι ο πιο ρεαλιστικός».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Την Πέμπτη 4 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη)

Σε πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής τα ΔΣ των σωματείων, τις σωματειακές επιτροπές, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους στους δήμους της Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 4 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη).

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση του Συνδικάτου επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και τους δήμους. «Οι απολύσεις θα έρθουν: Από τους συναδέλφους συμβασιούχους που δουλεύουν με ασφαλιστικά μέτρα και δικαστικές αποφάσεις. Από τους εργαζόμενους που δουλεύουν με προσωρινούς πίνακες. Από εργαζόμενους που η κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί για τη μισθοδοσία τους και άρα θεωρούνται πλεονάζοντες. Από τις ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις οργανισμών (...) Χρειάζεται ενιαία πάλη ενάντια στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στα βάρβαρα μέτρα, ενιαία πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Οργανώνουμε τον αγώνα όλοι οι εργαζόμενοι μαζί».

ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Συντονίζουν τη δράση τους

Στο πλαίσιο του συντονισμού της δράσης των εργαζομένων της ναυπηγικής βιομηχανίας, την Δευτέρα 1η Ιούλη στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, το σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «ΤΡΙΑΙΝΑ» και τα κλαδικά συνδικάτα Μετάλλου Πειραιά, Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ», Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Αμμοβολιστών, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ναυπηγοξυλουργών και την αγωνιστική παράταξη «Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας» (ΣΕΝΕ).

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Εκδήλωση για τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών

Συγκέντρωση - σύσκεψη με θέμα «Τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών χτες και σήμερα. Η προοπτική του αύριο» διοργανώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 3 Ιούλη στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Η Γραμματεία Γυναικών καλεί εργαζόμενες, άνεργες, νέες και μετανάστριες να συμμετέχουν, ενώ έχει φροντίσει για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών από βρεφονηπιοκόμους στο χώρο της εκδήλωσης, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των μητέρων.

ΚΟΖΑΝΗ
Σύσκεψη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την οργάνωση της πάλης και την ενιαία δράση των εργαζομένων απέναντι στις απολύσεις και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, την Τετάρτη 3 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην Νομαρχίας Κοζάνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ