ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Παράνομη η απεργία των ναυτεργατών με το νόμο του κέρδους

«Οι ναυτεργάτες απεργούν, τα καράβια δεν φεύγουν». Το σύνθημα αυτό κυριαρχεί στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Οι ναυτεργάτες, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, συντονίζονται με τους εργαζόμενους της στεριάς και συμμετέχουν σήμερα στην πανελλαδική, πανεργατική 24ωρη απεργία. Η απόφαση ότι σήμερα δε θα λύσει κάβος είναι ταυτόχρονα «γροθιά» στο όργιο τρομοκρατίας, στο οποίο επιδόθηκαν από χτες το πρωί τα εφοπλιστικά και κυβερνητικά επιτελεία, με αποκορύφωμα την απόφαση με την οποία το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη και καταχρηστική τη συμμετοχή των ναυτεργατών στη σημερινή 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία.

Το δικαστήριο, κρίνοντας με το νόμο των συμφερόντων των εφοπλιστών, έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας με το σκεπτικό ότι τα αιτήματα των απεργών δεν ...αφορούν τους εφοπλιστές. Αλλά και ότι η κινητοποίηση πλήττει τον τουρισμό, απειλεί την επιβίωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Μάλιστα, για να εκδικαστεί η αίτηση στήθηκε απεργοσπαστικός μηχανισμός, αφού οι δικηγόροι απεργούν από την περασμένη βδομάδα και μέχρι τις 7 του Ιούλη.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα που ναυτεργατική απεργία κηρύσσεται παράνομη στις αίθουσες της αστικής Δικαιοσύνης και ακολουθεί τα εντάλματα σύλληψης πρωτοπόρων συνδικαλιστών που εκδόθηκαν την περασμένη βδομάδα, ποινικοποιώντας τους ταξικούς αγώνες.

Χτες το πρωί ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), Απ. Βεντούρης, συναντήθηκε με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου απαιτώντας να παρθούν μέτρα για την «απρόσκοπτη» λειτουργία των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Αμέσως μετά κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης των Σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ να συμμετάσχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά δίκασε την αίτηση με συνοπτικές διαδικασίες, απορρίπτοντας επί τόπου το αίτημα των ναυτεργατικών σωματείων για να μη γίνει η δίκη, επειδή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είναι άνευ αντικειμένου καθώς την απεργία έχουν κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η ΓΣΕΕ και, δεύτερον, γιατί ο δικηγόρος τους δε θα μπορέσει να συμμετάσχει στη διαδικασία καθώς είναι απεργός.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 5.30 μ.μ. και λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίησή της η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά έστειλε εντολή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και στην Αστυνομική Διεύθυνση, για να εφαρμοστεί η απόφαση. Με το ίδιο αίτημα έστειλε εξώδικο και η ΕΕΝ.

Πρωταγωνιστές απεργοσπάστες τα αστικά ΜΜΕ

Την επιχείρηση συκοφάντησης της σημερινής κινητοποίησης έτρεξαν να στηρίξουν τα αστικά ΜΜΕ, στήνοντας σκηνικό αποπροσανατολισμού στα τηλεπαράθυρα και πετώντας τόνους λάσπης στους απεργούς. Την ίδια στιγμή, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έστειλαν κοινή εξώδικη δήλωση προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ΜΕΓΚΑ, ΣΚΑΪ και ΑΛΤΕΡ, απαιτώντας να ενημερώσουν τους τηλεθεατές για τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία για να μην ταλαιπωρηθούν οι επιβάτες και να σταματήσουν «την πολύ επικίνδυνη, απεργοσπαστική τακτική».

Επίσης, απέστειλαν επιστολή προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, τις εφοπλιστές Ενώσεις, τις ναυτιλιακές εταιρείες και τα ΜΜΕ, διευκρινίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η απεργία είναι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΠ, όπου ανήκουν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και τα μέλη τους. Ενώ με δήλωσή του στα ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Νίκος Ξουράφης, κατήγγειλε την απόφαση του δικαστηρίου δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η απεργία στα καράβια θα γίνει κανονικά. Καλούμε τους επιβάτες να μην ταλαιπωρηθούν άδικα».

ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
«Είναι αγώνας δίκαιος και αφορά όλο το λαό»

Σε ανακοίνωσή της με τίτλο «δικαστές για ακόμη μια φορά στη δούλεψη των εφοπλιστών» η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά που χαρακτηρίζει παράνομη την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ είναι κατάπτυστη αλλά και χωρίς αντικείμενο διότι απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για την αυριανή πανελλαδική - πανεργατική απεργία. Το ΠΑΜΕ καλεί τους ναυτεργάτες να μην υποκύψουν, να μην τρομοκρατηθούν. Τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους γιατί ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Ο αγώνας είναι δίκαιος».

Ετσι, οι τρεις δήμαρχοι της Ικαρίας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλούν σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία ώστε να δυναμώσει και η πάλη για έναν Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των νησιωτών και τα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Αναδεικνύοντας ότι κανείς εργάτης, της στεριάς ή της θάλασσας, δε μπορεί να μένει έξω από την πάλη για την προστασία της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα, τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης καταγγέλλουν ακόμα τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Βορείου Δωδεκανήσου, Λαυρίου, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων, Μετάλλου, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, εργαζομένων σε ΕΚΑΒ, «Καρφούρ-Μαρινόπουλο», Κωνσταντακάτο, στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Ακόμα, τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών υπαλλήλων, Λογιστών, Οικοδόμων, Δέρματος, Τηλεπικοινωνιών, Βιομηχανικού Επισιτισμού Θεσσαλονίκης. Το Παγκαπνεργατικό, το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, τα σωματεία Βαφέων Τυποβαφέων, Ηλεκτροτεχνιτών και βοηθών ανελκυστήρων, Χημικής Βιομηχανίας Βορείου Ελλάδας. Το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», το σωματείο εργολαβικών καθαριστριών Κ. Μακεδονίας, το σωματείο δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας. Ακόμα, ανακοίνωση έβγαλε και η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.

Οι αυτοαπασχολούμενοι συστρατεύονται με τους απεργούς

Με αφορμή τις επιθέσεις που εξαπολύονται ενάντια στους εργαζόμενους - ναυτεργάτες ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, δήλωσε:

«Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ αυτή την εποχή βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, με πτώση του τζίρου, αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, συρρίκνωση του εισοδήματος. Αιτία είναι η οικονομική κρίση, η μονοπώληση της αγοράς και οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Γι' αυτό κατεβάζουν σήμερα τα ρολά και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Αντιστέκονται στα αντιλαϊκά μέτρα που με πρόσχημα τα ελλείμματα και την κρίση προωθούν αλλαγές μόνιμες με στόχο την υφαρπαγή λαϊκών κατακτήσεων δεκαετιών.

Θεωρούν δίκαιες τις διεκδικήσεις και τις απεργίες των ναυτεργατών, όπως και όλων των εργαζομένων γι' αυτό και συντάσσονται μαζί τους. «Τα συμφέροντά μας βρίσκονται μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στους εφοπλιστές και τους μεγαλοξενοδόχους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ.

Τη μετακίνηση την εμποδίζουν οι εφοπλιστές

«Στον "αέρα" μένουν νησιώτες και επιβάτες λόγω της απόφασης για απεργία». «Είναι άδικο για τους επιβάτες». «Αραγε αυτή τη φορά θα κινηθούν με ταχύρρυθμες διαδικασίες;». Τέτοιες διαπιστώσεις αντάλλασσαν και χτες στα τηλεπαράθυρα εφοπλιστές και μεγαλοδημοσιογράφοι λέγοντας λίγο ως πολύ ότι την απόφαση να συρθούν οι απεργοί στα δικαστήρια και να καταδικαστούν την επέβαλε το ...κοινωνικό συμφέρον. Ενώ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, «το να αυτοκτονεί η Ελλάδα, με τέτοιου είδους καταλήψεις και αποκλεισμούς, είναι κάτι που δεν μπορεί να μας αφήνει, πλέον, αδιάφορους».

Οσο λυσσασμένη κι αν είναι η επίθεσή τους, η τρομοκρατία δε θα περάσει. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι η ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τους εφοπλιστές και την τάξη τους είναι ανάγκη για την προστασία των λαϊκών δικαιωμάτων. Γι' αυτό και όλοι αυτοί που «σκίζουν τα ρούχα τους» για τους νησιώτες και τους μικρομαγαζάτορες ποτέ δε θα πουν ότι:

  • Μόνο το 2009 οι ιδιοκτήτες τους έδεσαν με το «έτσι θέλω» κοντά στα 20 πλοία καταδικάζοντας τα νησιά στην απομόνωση.
  • Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μόνο από το 2001 αυξήθηκαν κατά 400%.
  • Σχεδόν οι μισοί Ελληνες εργαζόμενοι δε θα καταφέρουν να κάνουν φέτος ούτε μία μέρα διακοπές.
  • Μόνο από τις αρχές του φετινού Ιούνη έχουν καταγραφεί - σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία - 23 σοβαρές βλάβες ακτοπλοϊκών πλοίων (συμβατικών, ταχύπλοων και υδροπτέρυγων), που αποδεικνύουν ότι είναι υποσυντήρητα. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, ήταν κραυγαλέες περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να ιδρώσει το αυτί όσων «ευαίσθητων» φωνάζουν τώρα και απειλούν τους ναυτεργάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι οι επιβάτες του ταχύπλοου «MEGA JET», που ταξίδευαν στο Ηράκλειο επιστρέφοντας από Θήρα, κατήγγειλαν πως το πλήρωμα είχε αναγκαστεί να εκτελέσει σοβαρές επισκευαστικές εργασίες στις ηλεκτρογεννήτριες ενώ το πλοίο ήταν εν πλω!

Αυτή την πολιτική, που μεγαλώνει καθημερινά τους κινδύνους για την ασφαλή μετακίνηση, περίθαλψη, στέγαση, ανάπαυση κτλ. του λαού κανείς από τους υπηρέτες της πλουτοκρατίας δε θα τη στείλει στα δικαστήρια. Γι' αυτό και σήμερα, όλοι οι αντίπαλοι των ναυτεργατών πρέπει να βρουν απέναντί τους όλο το λαό, όλους τους εργάτες, σα μια γροθιά. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας όλων μας!


Ε. Ζ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάτω τα χέρια από τους απεργούς ναυτεργάτες!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την απροκάλυπτη υπέρ εφοπλιστών και εμπόρων απόφαση του δικαστηρίου να βγάλει παράνομη την απεργία των ναυτεργατών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Τα δικαστήρια για άλλη μια φορά τάσσονται απροκάλυπτα στην υπηρεσία των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων. Εβγαλαν και πάλι παράνομη την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων που συμμετέχουν στη γενική πανελλαδική απεργία, την οποία έχουν προκηρύξει εκτός από το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη και υπόλογη.

Προκαλούν βάναυσα και καταπατούν τα στοιχειώδη δικαιώματα όπως είναι το δικαίωμα στην απεργία. Κάθε τίμιος άνθρωπος δεν πρέπει να συμβιβαστεί με το καθεστώς αυθαιρεσίας που επιχειρείται να επιβληθεί.

Κάτω τα χέρια από την απεργία, από τους αγωνιζόμενους ναυτεργάτες. Αυτό πρέπει να φωνάξουν και να απαιτήσουν όλοι οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ