ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2021 - Κυριακή 30 Μάη 2021
Σελ. /40
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του

Την αλληλεγγύη της στον Παλαιστινιακό λαό εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Με αφορμή τη νέα όξυνση της επιθετικότητας του κράτους του Ισραήλ, τις πρόσφατες δολοφονικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας με απολογισμό εκατοντάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά, η Ομοσπονδία οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας, το Σάββατο 29 Μάη, στις 9.30 π.μ., στην ισραηλινή πρεσβεία.

«Η νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο γεμίζει οργή όλες εμάς τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου», σημειώνει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της. «Δεν ανεχόμαστε: Να παρακολουθούμε ακόμα μια φορά το σφυροκόπημα ενός λαού που δεν μπορεί να ζήσει στη δική του πατρίδα. Να ξεκληρίζονται εκατοντάδες οικογένειες από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού. Να σκοτώνονται δεκάδες αθώα παιδιά και χιλιάδες άλλα να ζουν στα συντρίμμια των σπιτιών τους. Μανάδες με τα μωρά στην αγκαλιά να ζουν χωρίς νερό και ρεύμα, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, χωρίς καν δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης», τονίζει.

Ολα τα παραπάνω, όπως εξηγεί, «συνθέτουν την τελευταία πράξη ενός εγκληματικού έργου σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού που βιώνει εδώ και δεκαετίες την κατοχή, τους διωγμούς, την προσφυγιά, τους ασφυκτικούς περιορισμούς, τις φυλακίσεις ακόμα και μικρών παιδιών, τις αιματηρές στρατιωτικές επεμβάσεις και την καταστολή από το ισραηλινό κράτος - τρομοκράτη». Το «έργο» αυτό δεν διακόπτεται, όπως ξεκαθαρίζει, από την προσωρινή και εύθραυστη «εκεχειρία» που συμφωνήθηκε.


Η ΟΓΕ καταδικάζει ιδιαίτερα την προσπάθεια να παρουσιαστεί ο θύτης ως «θύμα» από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση, «που διαχρονικά στηρίζουν τα ισραηλινά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων» και για μια ακόμα φορά «έσπευσαν να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην "αυτοάμυνα"». Καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ «που συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζει την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική συνεργασία με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ», ενώ υπενθυμίζει πως και οι δύο κυβερνήσεις «αρνήθηκαν να υλοποιήσουν την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής του 2015 για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους».

Μέρος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων η ισραηλινή επιθετικότητα

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να στρέψουν την προσοχή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ισραηλινή επιθετικότητα. Μέρος των σχεδίων αυτών είναι η απόφαση των ΗΠΑ και συμμάχων τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, που επιδιώκουν να ενισχύσουν τα ευρωατλαντικά αναχώματα έναντι της Κίνας και της Ρωσίας.

Στο φόντο αυτό, σχολιάζει την προσπάθεια των ελληνικών κυβερνήσεων να παρουσιάζονται ως «ειρηνοποιοί» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Για ποια "ειρήνη" όμως μας μιλάνε; Γι' αυτήν που επιβάλλουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με στρατιωτικές επεμβάσεις ή με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, προωθώντας τα δολοφονικά τους σχέδια, ανταγωνιστικά προς τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα; Γι' αυτήν που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν πουλώντας στο Ισραήλ νέα οπλικά συστήματα και πυραύλους ακριβείας, 735 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας σφαγής, για να τα στρέψει κατά των Παλαιστινίων; Γι' αυτήν την "ειρήνη" στην οποία μία χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ (Γαλλία ή ΗΠΑ) πουλάει όπλα σε μία άλλη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ (Ελλάδα) για να αντιμετωπίσει μια τρίτη ΝΑΤΟική χώρα (Τουρκία);», είναι τα ερωτήματα γύρω από τα οποία καλεί τις γυναίκες να προβληματιστούν.


«Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κι όλα τα κόμματα που στηρίζουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια εμπλέκουν τη χώρα ολοένα και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών, ενώ την ίδια στιγμή τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες», τονίζει η ΟΓΕ.

Αγώνας για απεμπλοκή από τα σχέδια που σπέρνουν τον πόλεμο και την προσφυγιά

Η ΟΓΕ απευθύνεται στις γυναίκες που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους. «Οποιος νοιάζεται για τα παιδιά του νοιάζεται για τα παιδιά όλου του κόσμου», σημειώνει και προσθέτει: «Ο αγώνας μας για απεμπλοκή της χώρας μας από τα βρώμικα σχέδια που σπέρνουν τον πόλεμο και την προσφυγιά έχει σημασία και αξία για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας, όπως και των παιδιών όλου του κόσμου. Αποτελεί μονόδρομο για τη γυναικεία ισοτιμία.

Μέσα στη φυλακή του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς δεν υπάρχει μικρότερο κακό για τον λαό. Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα εμείς και οι οικογένειές μας ούτε από τις επενδύσεις και τις συνεργασίες με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ ούτε από τα μερίδια των ενεργειακών ομίλων που σουλατσάρουν στη Μεσόγειο ούτε από τις αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις που έχουν κατακλύσει τη χώρα μας από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σούδα. Αντίθετα, μας καθιστούν άμεσο στόχο λόγω των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Κηρύσσουμε τον πόλεμο σ' αυτούς που σπέρνουν τους πολέμους και την προσφυγιά, τη γενικευμένη ανασφάλεια, την εκμετάλλευση και καταπίεση.

Δεν υποτασσόμαστε στον αρνητικό συσχετισμό, καθώς η μοιρολατρία απέναντι στις εξελίξεις είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Παλεύουμε για να μην αφήσουμε να χυθεί το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών κ.λπ., που τα υπηρετούν το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών οργανισμών. Απαιτούμε να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας από τις στρατιωτικές αποστολές όπου Γης.

Είμαστε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού και στον αγώνα μέχρι να τερματιστούν η ισραηλινή κατοχή και οι εποικισμοί. Μέχρι να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Μέχρι να ελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές. Παλεύουμε ανυποχώρητα για Παλαιστίνη ελεύθερη στα όρια του 1967, με τον λαό κυρίαρχο και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΟΓΕ - ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
Αφιέρωμα στην «πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη»

Τη «μεγάλη εικόνα» των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της μάχης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για την πρωτοκαθεδρία, των αντιπαραθέσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, αναδεικνύει και η αρθρογραφία στο νέο τεύχος του Δελτίου της Ομοσπονδίας.

Μέσα από τις σελίδες του Δελτίου, η ΟΓΕ συνεχίζει την ενημέρωση για τις ρυθμίσεις του αντεργατικού νομοσχεδίου που η κυβέρνηση προσπαθεί προκλητικά να παρουσιάσει ως μέτρα για την «ισορροπία» της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, σε μια περίοδο που οι Σύλλογοι και οι Ομάδες σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτώντας την απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος.

Στον απόηχο των πρόσφατα νομοθετημένων αλλαγών στο Οικογενειακό Δίκαιο για την κατανομή και την άσκηση της γονικής μέριμνας, η ΟΓΕ υπενθυμίζει την τοποθέτησή της και την αφετηρία της, που δεν είναι άλλη από τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες του παιδιού.

Κεντρική θέση στο τρέχον τεύχος έχει το αφιέρωμα στην «πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη». Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες μαζί με άλλους φορείς σε διάφορες περιοχές της χώρας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που καταστρέφει το περιβάλλον και την υγεία του λαού. Μέσα από την αρθρογραφία επιστημόνων που παλεύουν μέσα από τις γραμμές σωματείων και συλλόγων, το αφιέρωμα φωτίζει πλευρές που αφορούν το περιεχόμενο των πολυδιαφημισμένων «επενδύσεων», τους πραγματικούς κερδισμένους και τους χαμένους από αυτές αλλά και τους όρους δουλειάς στις «νέες θέσεις εργασίας» που υποτίθεται πως θα δημιουργήσουν.

Η αποκάλυψη του μύθου της «πράσινης ανάπτυξης» όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της πολιτικής διαχείρισης αποβλήτων της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, που κινείται στις φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές και περιβαλλοντοκτόνες ράγες της ΕΕ, η κριτική στη λογική του «κόστους - οφέλους» που στερεί από τον λαό τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας, είναι μερικές από τις πλευρές αυτές.

Με την προσαρμογή των εργαζομένων στο περιβάλλον της «πράσινης» οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού συνδέεται στενά η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των μαθηματικών (STEM). Και όπως επισημαίνεται στις σχετικές σελίδες, η προοπτική των επενδύσεων στους τομείς STEM μπορεί να δώσει μια κερδοφόρα διέξοδο στις επιχειρήσεις, «δεν είναι όμως εξίσου ελπιδοφόρα για τις άνεργες και τις μισθωτές επιστήμονες», καθώς συνοδεύεται από «τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» και περισσότερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ